Skocz do zawartości
IGNORED

Sens Powstania Warszawskiego i innych

Jaro_747

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten wątek za jacusia, bo sam widocznie nie umie.

Problem jak w tytule, czyli bilans zysków i strat, plus ocena narodowych szopek które dzięki powstaniom mogą odprawiać politycy.

Jestem Europejczykiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/46902-sens-powstania-warszawskiego-i-innych/

Myślę że w 1944 i później miało pewien sens, ale Polska i tak straciła niezależność.

Z dzisiejszej perspektywy uważam Powstanie za niepotrzebną stratę przede wszystkim substancji ludzkiej, bo tego nie można już odrobić.

Historia uczy, że najlepiej trzymać się ze zwycięzcami, a przy zmianie sił zmieniać sojusze. Najlepszy przykład Francja. Co nam przyszło z naszej niezłomności? Włosi i Francuzi mówią nam co mamy robić?

Najlepiej było z Hitlerem na Sowietów iść.

ja proponuje przestac prac brudy jak co roku na temat powstania warszawskiego

szopki jesli juz to zawsze robia politycy czyli sumienie narodu wiec im to pozostawcie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Redaktorzy

Tu nie było żadnego clear, było wyłącznie demolition. I zgodnie z tym, co przewidział Tyrmand, nie znaleziono nic, co mogłoby zastąpić dorobek architektoniczny. Nieliczne niezłe budynki z tego smutnego okresu (CDT, Supersam) są dziś burzone albo przerabiane (w dawnym CDT granity pokryto płytą gipsowo-kartonową w wesoły wzorek). Reszta to koszmar, ziszczony sen wariata. Plus ocalała a następnie wygniła Praga: gorsza, bardziej tandetna część Warszawy, klasyczne prowincjonalne miasteczko Imperium, którą teraz, z braku laku, trzeba szlifować na perłę.

Inne skutki powstania: hekatomba odpowiadająca rozmiarem Hiroszimie i Nagasaki wziętym razem, niewiarygodne straty w dziedzinie kultury (m.in. hurtowo, systematycznie palone księgozbiory wielkich polskich bibliotek) oraz zniszczenie głównego punktu potencjalnego oporu przeciwko sowieckiej władzy, to osobna rzecz, każda z nich warta jeśli nie napiętnowania i kary, to przynajmniej zastanowienia.

Pozytywy? Nie widzę. Odniesiono nędzne korzyści propagandowe, z których żadna nie może zrównoważyć przeraźliwych strat, jakie ponieśliśmy. Mamy Muzeum Powstania Warszawskiego, mamy mogiły do pokazywania i możemy tłumaczyć, ze nie możemy tego i owego, bo było powstanie. Katyń i Warszawa - oto właściwe zestawienie.

• Redaktorzy

A owszem, zapomniałem, że należy postawić się w pozycji różnych aktorów dramatu. Z drugiej strony Hitler na pewno się chwilowo się zirytował. Tylko ze ten sam efekt można by osiągnać taniej, dzwoniąc na jego telefon i mówiąc: przepraszam, mówi mąż Ewy Braun, mogę poprosić żonę do telefonu?

widze ze koledzy najchetniej poddaliby sie we wrzesniu co skutecznie uchroniłoby narod przed pozniejszymi kłopotami typu powstanie warszawskie

przypominam ze nie jestescie tymi ludzmi i nie rozumiecie do końca ich decyzji

nigdy nie usłyszałem od uczestników powstania aby załowali tego co sie stało mimo ze czestokroc stracili w w-wie wszystko co posiadali- domy, przyjaznie, miłosci

słuchałem tych opowiesci od dziecka wtedy tez nie mogłem zrozumiec dlaczego

po latach dalej nie wiem czy sam zdecydowałbym sie poswiecic wszystko,ale przez szacunek dla nich i dla własnej rodziny nigdy nie powiem ze to nie miało sensu,znaczenia

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ja bym się raczej nie wypowiadał w kwesti powstania w takim tonie jaki tu na forum obowiazuje.Wiem ze modne teraz byc europejczykiem i pierdolenie bez sensu wskazane.

W dupach wam sie poprzewracało od tego dobrobytu i w waznych sprawach sie nie wynurzajcie ze swoimi przemysleniami.

Grundig High Fidelity

Wisi mi co powodowało tymi ludźmi, bo tego i tak nigdy nie zrozumiemy.

Powstania należy zacząć oceniać na zasadzie skutków jakie odniosły. A pozytywnych skutków powstań właściwie brak, jedyne to negatywne i propagandowe.

w 1944 ocena nie miałaby sensu....obecnie po poznaniu faktów i skutku tej decyzji nikt rozsądny racjonalnego wytłumaczenia nie znajdzie...bezsensowna decyzja opłacona bezsensownymi stratami

wladz

13 Lis 2008, 18:40

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 706 / 153 / 0

mzawek

może postaraj się zrozumieć o czym piszemy....

Ok .Poczytam uważniej i cos sie nauczę .

Grundig High Fidelity

cir, 13 Lis 2008, 17:38

>widze ze koledzy najchetniej poddaliby sie we wrzesniu co skutecznie uchroniłoby narod przed

>pozniejszymi kłopotami typu powstanie warszawskie

>przypominam ze nie jestescie tymi ludzmi i nie rozumiecie do końca ich decyzji

>nigdy nie usłyszałem od uczestników powstania aby załowali tego co sie stało mimo ze czestokroc

>stracili w w-wie wszystko co posiadali- domy, przyjaznie, miłosci

>słuchałem tych opowiesci od dziecka wtedy tez nie mogłem zrozumiec dlaczego

>po latach dalej nie wiem czy sam zdecydowałbym sie poswiecic wszystko,ale przez szacunek dla nich i

>dla własnej rodziny nigdy nie powiem ze to nie miało sensu,znaczenia

A może zapytaj o zdanie tych co wtedy zginęli? bo przetrwali najsprytniejsi ,najbardziej zaradni i farciarze

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

Całe szczęście dla Polski, że takich bezkręgowców moralnych jest niewielu,choć tu na forum jakiś ich azyl musi być, bo dawno byśmy zniknęli z mapy świata i to na stałe.

Ciekaw jestem jak zakończyłaby się sie historia, gdyby do domu jednego z drugim przyszło trzech zbirów-osiłków.

Szybka kalkulacja, chłodna ocena możliwości i ....przyglądanie sie z ukrycia jaki im dom i bliskich demolują...małże!;p

Nie zgadzam się z głosami na 'nie'

Nie można przyłożyć racjonalnej i wykalkulowanej oceny do chęci walki z okupantem za wszelką cenę, w sytuacji w zasadzie beznadziejnej z prostego faktu: to była wojna, a wojna nigdy z definicji nie jest łatwo wytłumaczalna i racjonalna

taka ocena wymyka się jednoznacznemu stwierdzeniu: dobrze/źle

równie dobrze można wskazać dowolny inny przykład tzw. 'powstania' i wskazać jego bezsens

osobiście jestem dumny z faktu, że mieszkam w Warszawie - mieście PW

jedna z niewielu rzeczy, które wyszły Kaczorowi to muzeum PW

które jest imho najciekawszym tego typu miejscem nie tylko w W-wie, ale i w Polsce

wszystkim polecam dokładne zwiedzenie tego miejsca!

jeśli macie dzieci, pójdźcie z nimi i pokażcie, że była grupa ludzi z jajami, która właściwie i dogłębnie rozumiała słowo 'ojczyzna'

w przeciwieństwie do dzisiejszych prawicowców , fanatyków spod UE nie, oszołomów , kurdupli i wszelkich kartofli

a o kurduplu mało kto będzie pamiętał za 50-60 lat

pamięć o PW pozostanie

wojna to jest taktyka i optymalne wykorzystanie sytuacji....PW raczej traktował bym w kategori młodzieńczego buntu przeciwko rzeczywistości....piękne i romantyczne z tragicznymi konsekwencjami...

Przeczytajcie sobie a propos Powstania Warszawskiego. Mnie aż zatrzęsło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LEPIEJ WYCIĄGNĄĆ WNIOSKI Z POWSTAŃ I ROZBIORÓW - Wszyscy kopnęli nas w d....

Ale w Polsce tylko wspominają, żalą się, robią z siebie ofiary i modlą się.....

ostateczny wniosek : UMIESZ LICZYĆ TO LICZ NA SIEBIE, chociażby w kwestii bezpieczeństwa energetycznego

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.