Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjny PC do odtwarzania muzyki

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Kyle, 6 Sty 2010, 14:34

>Jak sprawdziłem czy jest bitperfect ? ... mam pliki WAV z surowym DTS i amplituner z dekoderami. Te

>pliki "grają" a nie "szumią" tylko i wyłącznie przy bitperfect (nie będę się wdawał w szczegóły -

>ale po prostu jakiekolwiek zmiany spowodują "rozbicie" strumienia DTS więc jeśli nie ma bitperfect

>to strumień jest rozbijany = szum a nie muzyka).

No to oczywiste, o to nie pytałem, sam tak robię ;-) Tylko, że (na mój rozum) pracuje to tylko przy 16/44 (może nawet 16/xx). Na 24bitach to chyba nie pójdzie, o ile nie spreparujesz tego dts->wav jakoś specjalnie (pewnie ten sam blok z danymi, tylko inne ustawienia w nagłówku).

Powiedz jeszcze czy dobrze rozumiem - na windows vista, na normalnych sterownikach masz bitperfect?

tomaszg, 6 Sty 2010, 17:11

Moje pliki chodzą przy parametrach SPDIF 24 bit , 48 Khz ... do takich parametrów zostały spreparowane ... i to przechodzi przez system w formie niezmienionej.

... a karta która robi u mnie za transmiter optyczny SPDIF to Realtek 888 (sterowniki ściągnięte ze strony producenta układu). Realtek 883 też radził sobie z nieingerowanym przesyłaniem (też używałem sterowników ze strony Realtek'a). Odtwarzam przy pomocy Foobar (nowa wersja) System operacyjny to Vista x64 servicepack 2 + uaktualnienia/łatki.

Kyle, 6 Sty 2010, 17:50

>Moje pliki chodzą przy parametrach SPDIF 24 bit , 48 Khz ... do takich parametrów zostały

>spreparowane ... i to przechodzi przez system w formie niezmienionej.

Bardzo mnie to dziwi. Z tego co wyczytałem, to DTS nagrywany na CD musi mieć dokładnie bitrate 1,103 kbit/s - czyli mniej więcej tyle, co ma strumień PCM z CD (trochę z rachunkami mi się nie zgadza, ale to szczegół, może jakieś śmieci w strumieniu). Jeśli miałbyś DTS chodzący na 24bit i 48kHz, to jego bitrate przekroczyłby dozwolony bitrate DTSa - czyli 1509.75 kbit/s. Być może to ograniczenie jest jednak elastyczne, albo te liczby z wikipedii są mało precyzyjne.

Przy okazji - "znalazłem" jakiś plik (niby wav) który miał być w DTS 96/24. Rozmiar by się zgadzał, jakby traktować go jako 44/16, ale niestety, nie gra...

Inna ciekawostka - podejrzałem kilka dts@wav w edytorze dźwięku i wszystkie próbki mają małe wartości. Tak 1/5 maximum jest ledwie osiągana. Czyżby nie wszystkie bity były wykorzystywane? Może stąd różnica między 1,103 kbit/s a strumieniem 44/16?

tomaszg, 7 Sty 2010, 00:27

>Przy okazji - "znalazłem" jakiś plik (niby wav) który miał być w DTS 96/24. Rozmiar by się zgadzał,

>jakby traktować go jako 44/16, ale niestety, nie gra...

Trzeba dobrać ustawienia SPDIF do tego jak został spreparowany DTS (nie mają tu ścisłego znaczenia bitrate DTS vs. PCM więc nie rozpatruj ich - wystarczy że PCM będzie większy lub równy by pomieścić surowy DTS). Głośność miksera (u mnie tylko suwak ogólnej głośności i SPDIF - reszta wyciszona) musi być na max i ew. wejścia wyciszone.

No właśnie nie znalazłem kombinacji, przy której dałoby się to osadzić w wav. Tu chyba są jakieś subtelności, których nie łapie. W każdym razie plik działa przez passthrough mplayera. Domyślam się, że jest to właśnie surowy dts, który trzeba jakoś przerobić. Są jakieś "domowe" sposoby preparowania tych surowych dtsów do umieszczenia w pcm? Czy czegoś wciąż nie rozumiem?

Może troszkę nie na temat ale mam pytanie.

Mam komputer stacjonarny (Media Center) który służy mi do oglądania filmów. Korzystam z karty zintegrowanej która podłączona jest do procesora za pomocą optyka. Chcę dokupić sobie zewnętrzny DAC pod USB i w ten sposób podpiąć do wzmacniacza stereo. I tu pojawia się pytanie: czy będę mógł jednocześnie korzystać z karty zintegrowanej (do DD i DTS) oraz z zewnętrznego DAC-a (muzyka) bez żadnych konfliktów sterowników bądź przełączania manulanego w ustawieniach dźwięku w Windows???

Kiedy ja miałem dwie karty aktywne to musiałem się między nimi przełączać (np. w foobar) ... ale to było dosyć dawno temu ... jeszcze za czasów Windows XP

>bazookie, 13 Sty 2010, 11:03

W moim HTPC mam na pokładzie realteka w MediaPortalu lub MPC ustawiłem mapowanie przez tą kartę, do muzy używam często Foobara i tu mam ustawione mapowanie dla USB PCM2702 i wszystko jest O.K bez przełącznia.Ostatni podłączyłem 3 kartę usb pcm2704>tda1543 i również można ustawić dodatkowo w dowolnie innym odtwarzaczu aby mapował przez tą kartę.Tak że dowolna ilość ;) ,a system to win7.

piotr_37, 13 Sty 2010, 13:23

Piszesz że bez przełączania a przełączasz ... heh ... no chyba że Cię źle rozumiem i jednocześnie dźwięk idzie z obu kart jednocześnie z każdego programu.

piotr_37, 13 Sty 2010, 13:53

>tylko jak zmusić aby w 5.1 front szedł na pierwszego PCM ,tył na drugiego, a central na realteku ?

Zainstalować linuxa? Powinno się to dać przez .asoundrc zrobić.

piotr_37, 13 Sty 2010, 13:23

>W moim HTPC mam na pokładzie realteka w MediaPortalu lub MPC ustawiłem mapowanie przez tą kartę, do

>muzy używam często Foobara i tu mam ustawione mapowanie dla USB PCM2702 i wszystko jest O.K bez

>przełącznia.Ostatni podłączyłem 3 kartę usb pcm2704>tda1543 i również można ustawić dodatkowo w

>dowolnie innym odtwarzaczu aby mapował przez tą kartę.Tak że dowolna ilość ;) ,a system to win7.

Dokładnie o to mi chodziło. Do stereo będzie służył zewnętrzny DAC a do filmów wewnętrzna (bądź zewnętrzna) karta dźwiękowa. Tylko zastanawiam się, czy da się to zrobić na poczciwym XP?

Da się.

W foobarze jako "Output Device" ustawiasz DAC-a (obojętne, czy przez ASIO, czy bez), a jako domyślne urządzenie w systemie pozostaje ta druga karta dźwiękowa (dzięki temu będzie też domyślnym urządzeniem dla odtwarzacza video).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 5 tygodni później...

Witam :)

Odświeżę nieco wątek.

Od jakiegoś czasu słucham sobie muzyki z netbooka +debian z xbmc + dac muzykę przechowuję na popcornie a110.Steruje tym przy pomocy Iphona i bardzo spodobało mi się takie rozwiązanie.Jest cicho, szybko,stabilnie i przede wszystkim wygodnie.Planuję złożenie komputera specjalnie do tego celu.Na chwilę obecną zastanawiam się nad takim rozwiązaniem;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego jakiś dysk ssd (tylko dla systemu).

Referencyjny sprzęt to zapewne nie jest ale w przypadku systemów budżetowych może się sprawdzić.

Co Wy na to :) ?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wątpliwości, czy xbmc będzie ładnie chodził na kiepskiej karcie graficznej. Podejrzewam, że wymaga pewnego sprzętowego wsparcia.

Jak wyłączę u siebie sprzętowe wspomaganie opengl, to xbmc się nie uruchamia ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Być może będzie konieczne coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bonus tego rozwiązania jest taki, że i filmy 1080p to pociągnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Xbmc używam tylko do słuchania muzyki.Problem grafiki odpada ponieważ do komputera nie zamierzam podłączać monitora/tv gdyż wszystkie informacje mam na iphonie.

Co do alternatywy dla ssd znalazłem takie coś ;

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak to zdaje egzamin?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

josef, 13 Lut 2010, 18:58

>bez sensu trochę - raz, że drogie, dwa nie zyska się na prędkości, trzy taniej wychodzi czytnik

>kart który jest widziany jako dysk na USB

Kartę CF można podłączyć jako dysk ATA, nie trzeba bawić się w wątpliwe usb.

acid, 13 Lut 2010, 18:04

>Witam.

>Xbmc używam tylko do słuchania muzyki.Problem grafiki odpada ponieważ do komputera nie zamierzam

>podłączać monitora/tv gdyż wszystkie informacje mam na iphonie.

Powtórzę - XBMC się NIE URUCHAMIA bez sprzętowego wsparcia opengl.

Jak zawsze - esprit d'escalier, zapomniałem linku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oki widzę ,że narobiłem niepotrzebnego zamętu a więc po kolei.

Płyta główna- podałem tę tylko jako przykładową chodziło mi o pasywne chłodzenie i mały pobór prądu.

Dysk- alternatywa ,którą podałem w linku faktycznie jest trochę poronionym pomysłem jednak tak jak tomaszg nie mam przekonania do pamięci usb.

acid to nie prosciej kupic MacMini na core duo z dykiem 500GB. Masz juz iPhona wiec nie potrzebowalbys monitora. Mac posiada SPDiF po optyku jeswt cichy, maly i wyglada dosc estetycznie.

Pozdr

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>Płyta główna- podałem tę tylko jako przykładową chodziło mi o pasywne chłodzenie i mały pobór

>prądu.

Przykładowa, czy nie przykładowa - najprawdopodobniej xbmc na niej nie pójdzie. Ja podałem przykładową, na której pójdzie. Słowo kluczowe - nvidia ion.

>Dysk- alternatywa ,którą podałem w linku faktycznie jest trochę poronionym pomysłem jednak tak jak

>tomaszg nie mam przekonania do pamięci usb.

Nie mówie, że nie mam przekonania. Do pewnych zastosowań jest ok, ale systemu bym na tym nie stawiał. Zbyt mało stabilne to potrafi być w pewnych przypadkach.

Co do maca - jak lubisz szpanować, to bierz :P

tomaszg, 14 Lut 2010, 14:17

>Co do maca - jak lubisz szpanować, to bierz :P

Dlaczego zaraz szpanowac to proste i wygodne rozwiazanie, a uzywke mozna trafic w dobrej cenie. Nie wydaje mi sie, aby budowa od podstaw (sam sie zastanawialem cos na ION-ie postawic) nie wyjdzie wiele taniej jesli w ogole:

-plyta zintegrowana na ION-ie

-obudowa

-HDD

-Kosc pamieci

-naped

Suma sumarum mamy uzywanef´go maca mini.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.