Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

GRUNDIG BYŁ KLONEM SANYO I BYŁ PRODUKOWANY PRZEZ SANYO

Wszystkie firmy niemieckie brały je z pewnymi własnymi zmianami grundiga klon jest najlepszy lepszy od sanyo

Nie pamiętam symboli każda firma dawała swój

Można rozpoznać po korpusie obudowy i ramieniu są identyczne

Steryd można usunąć należy odlutować jedną nóżkę kondensatora c 346 i c347 i tak zostawić. Następnie trzeba zrobić zworę na kondensatorze c345 i c348 kawałek drucika od strony druku zwierające nogi. Do każdego z kondensatorów c349 i c351 dolutować równolegle po jednym rezystorze 15k. Loudnes zostanie wyłączony. Jeżęli jest dostęp od góry płytki do nóżek wymienionych elementów można zrobić od góry , ale pewnie trzeba demontować tuner. Generalnie jest trochę grzebania .

v30 i R 30 różni sie tym od v7000 że ma elektroniczne przełączniki źródeł. Wiem z doświadczenia że nie co przymulają tak jak w onkyo 9211. Dlatego najlepszy z tej serii jest v7000

Dzięki . Operacja nie wygląda na bardzo trudną . Może polutuję trochę. Oby działał ten r30 ;-). Jak pisałem wczesniej mam już v1850 . Połączony jest z 550 prof i t 7500,Słucham dużo radia ;-). Pierwsze wrażenia to ciepło , trochę nawet misiowato. Ale od razu wpada w ucho świetna stereofonia. Przed chwila słuchałem jakiejs fajnej piosenki na dwa głosy. Damski i męski. świetnie rozstawione to było w przestrzeni i barwa wokalu całkiem fajna. Gra podobnie do starego NAD jakiego miałem kiedyś za 100zł. Wzmacniaczyk wyglada lichutko. Plastik z przodu , do tego leciutki więc zupełnie nieaudiofilski. Wygląda na to że dziewiczy nie rozkręcany.Zupełnie inny przekaz niż z v7000.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

A gdzie można szukać informacji które modele to klony?

Klony inne niż Grundig zawsze będą grały gorzej . Są to przeważnie trzy przyczyny które mają na to wpływ. Zmiana ich jest przeważnie kosztowna więc jak nie masz jeszcze takowego to lepiej skoncentrować się na Grundigu .

Edytowane przez gregaudio

Jeśli chodzi o stereofonię i szerokosc sceny to u mnie po naprawdę wielu kombinacjach z panelami jest rak szeroka, ze niektóre dźwięki dobiegają o metr albo i dwa w bok od głośników. Dopiero sie uczę i wiem ze na pewno wycisnę dużo więcej z tego sprzętu, codziennie mnie zaskakuje coś nowego w czasie odsłuchów.

Wracając do adapterów szukać modeli które zostały wymienione powyżej czy są też inne warte uwagi?

Z punktu oddzielnego klocka gramofonu te dwa są najlepsze ale nie idealne jak wynikło z moich doświadczeń. Można jeszcze inne rozwiązania , ale o tym później.

Jeżeli chodzi o ustawienie gramofonu to należy też zwrócić uwagę z czego mamy podłogę. Tarakota i parkiet nie wymaga zabiegów , panele i deski już tak . Gramofon jest czuły za sprzęganie akustyczne powietrze oraz mechaniczne podłoga i mebel na jakim stoi . Akustyczną ograniczmy przez zdejmowanie pokrywy całkowicie z gramofonu , mechaniczną ograniczmy ustawieniem sprzętu tak aby deski czy panele leciały prostopadle do ściany odsłuchu a nie równolegle . Kable głośnikowe powinny leżeć na innych deskach lub panelach niż stoją kolumny , tak samo regał . Dobre są również półki antywibracyjne ale zawieszone na ścianie a nie stojące na regale.Kabel z gramofonu sieciowy i sygnałowy powinien zwisać z tyłu w powietrzu , a nie leżeć na półce.

Z punktu oddzielnego klocka gramofonu te dwa są najlepsze ale nie idealne jak wynikło z moich doświadczeń. Można jeszcze inne rozwiązania , ale o tym później.

Jeżeli chodzi o ustawienie gramofonu to należy też zwrócić uwagę z czego mamy podłogę. Tarakota i parkiet nie wymaga zabiegów , panele i deski już tak . Gramofon jest czuły za sprzęganie akustyczne powietrze oraz mechaniczne podłoga i mebel na jakim stoi . Akustyczną ograniczmy prze zdejmowanie pokrywy całkowicie z gramofonu , mechaniczną ograniczmy ustawieniem sprzętu tak aby deski czy panele leciały prostopadle do ściany odsłuchu a nie równolegle . Kable głośnikowe powinny leżeć na innych deskach lub panelach niż stoją kolumny , tak samo regał . Dobre są również półki antywibracyjne ale zawieszone na ścianie a nie stojące na regale.Kabel z gramofonu sieciowy i sygnałowy powinien zwisać z tyłu w powietrzu , a nie leżeć na półce.

Czyli gramofon podczas odsłuchu powinien mieć otwartą, czy zamkniętą pokrywę?

Która wkładka jest najlepsza do ps 1020? Miałem okazję słuchać ps 1020 w systemie z r 7150 i grundig box 450 prof. I grało to znakomicie w niedużym pomieszczeniu z wkładką m85g

M85g z igła n75gt2 gra dobrze osobiście najlepiej był na xv7500 i aktywne box30 . Natomiast w v1700 i v7000 bardziej mi się podobała m75b z igłą n75gt2 . To nie był jeszcze mój szczyt marzeń brakowało mi tego czegoś dlatego odstawiłem analog na pewny czas . Zdobyłem trochę wiedzy i praktyki , eksperymentów w tym temacie i są efekty. Dlatego jestem ciekawy opinii innych użytkowników gramofonów w systemach Grundiga czy są zadowoleni bo mnie jak to się mówi du..y nie urwało . Teraz wiem dlaczego bo urywa ale jest jeszcze kilka zagadnień do wyjaśnienia. Opinie innych będą bardzo pomocne bo nie chce się zastawić gramofonami i wkładkami .

Coraz więcej łapię o co chodzi z tym brzmieniem grundiga i tym podobnych gratów audio.Trochę poprzekładałem tych zabytków i faktycznie chodzi o tzw.barwę . Ja zawsze miałem na odwrót czyli np . Slayer , Metallica słuchałem na starych telefunkenach , sabach , starych lampach itp. Gdy poznawałem się z dzwiękiem zalecanych na audiostereo zestawów do takowej muzyki czyli oczywiscie rotele i jbl lub podobne dynamiczne kilery to po dwóch minutach miałem dość. Teraz są modne atomowe stopy perkusyjne. , twarde suche basy i inne pierdoły. Takie brzmienia propagują ludzie którzy chyba nigdy nie usłyszeli zespołu rockowego na sali prób i na niczym sami nie grali.

Świetnie brzmiące przesterowane gitary miałem w zestawieniu stary r35 +850 A prof. Nawet z radia.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

To cała naga prawda zespól na żywo lub skrzypce czy saksofon albo wokal brzmi bliżej oryginału w dobrze dobranym systemie Grundiga i podobnych mu niż w innym kosmicznym audiofilskim sprzęcie . Przerabiałem to 10 lat i nie zmieniłem zdania.

Podłączyłem jako tuner r7150 do v1850 plus 850aprof .Z wejscia/wyjscia magnetofonowego. W tym wyjsciu din jest chyba inne napiecie bo gra zdecydowanie ciszej niż przez wyjscia cinche z innych tunerów. Trzeba to jakoś wyrównać ? Trochę przysiadło brzmienie albo muszę sie oswoić. T7500 brzmi ostrzej.

Grundig High Fidelity

R7150 jest muzykalniejszy od t7200i t7500. podpięty w ten sposób brzmi bardzo fajnie jako tuner z innym wzmacniaczem np v1700. T 7150 brzmi trochę gorzej od R7150 ze względu mniej wydajnego zasilania .

Wstawienie większego transformatora EI do t7150 o tym samym napięciu wyrównuje tę różnice . Dodatkowym bajerem jest wstawienie skali z podświetleniem z t7000 wtedy kreska skali jest ładnie widoczna .

Nie miałem a 9009 ale kiedyś gadałem z gościem który miał ten model a potem kupił ja 220 Był w szoku po porównaniu. On i żona woleli ja 220 . Dlatego zadzwonił i zestroiłem mu system z ja 220 .

Obecnie 850a prof u mnie na takich smiesznych szafkach. Cos jak regał.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20211501/

Czy spełniają one rolę odpowiedniego standu ? Najlepiej 850a prof grały ( przynajmniej u mnie) niewysoko nad ziemia i koniecznie odchylone do tyłu. Niestety obecnie nie mam możliwości takiego prawidłowego ich ustawienia.

Grundig High Fidelity

Jeżeli mają około 36cm wysokości i usuniesz kółeczka i wstawisz normalne nogi. Pod przednia krawędź podłożysz plastikowe kawałki z obudowy po płytach żeby trochę unieść przód głośników. Przed głośnikami dywan to szansa że zagra .Dużo zależy od pomieszczenia , za głośnikami dobre wytłumienie .

Dorzucę swoje trzy grosze...te szafki: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70245848/ mogą również się sprawdzić. Właśnie na dwóch takich, przedzielonych podwójną, stoją moje 650prof. W środku mają one po jednej półce i są maksymalnie wypełnione. Dokupiłem też drzwi. Stopek od spodu nie wkręcałem.

Faktem jest że ustawienie tych kolumn grundig ma zasadnicze znaczenie. Po zakupie 850a prof. postawiłem je na zwykłych standach tzw.audiofilskich z kolcami i to była lekka katastrofa. Wcześniej malutkie boxy 320 spoczęły na meblach i zagrały. Byłem trochę rozczarowany ale po czasie i próbach wiedziałem ze zostaną te 850a prof. na dłużej. Co dziwne często widziałem zdjęcia w sieci na których 850a i inne kolumny serii prof stoją na różnych kolcach , podstawkach audiofilskich i granitach. Producent czyli grundig nie przewidział chyba takich opcji.

Grundig High Fidelity

Zgadza się box 850aprof nie są przewidziane na kolce i super standy czy super kable bo ich nie było w tym czasie . Jedno jest pewne że Grundig robiąc każde urządzenie chciał żeby grało w ich systemie najlepiej. Nie znaczy to że nie zagrają w innym , ale tylko w tym które ma podobną charakterystykę barwową i liniowość które od lat staram się ustalić. Aktualnie zmierzam się ze wzmacniaczami, bo cd już wszystkie przetestowałem i wiem co zagra . Znalazłem kilka wzmacniaczy zwłaszcza w latach 77-84 w których głośniki grają tak samo dobrze jak ze wzmacniaczami Grundiga. Dzisiaj właśnie wszedł następny który dotrzymuje kroku v1700 czy v7000 z 650 prof i na paznokieć im nie ustępuje w oryginale. Jestem pozytywnie naładowany bo wybieram je z oględzin schematu i zdjęć środka i trafiam w dziesiątkę .Od początku zajmowania się wzmacniaczami nigdy nie kupiłem który nie pasował do systemów Grundiga.

850 a prof -v1850-r1750 (jako tuner, dzięki greg za poradę). Gra podobnie jak stary r35 z 850aprof. Ciekawe jakby włączyć w to oryginalne kable grundig a tych nie mam. Jest naprawdę ok. Naturalnie , równo bez wodotrysków. Barwa głosu ludzkiego jak na wydane złotówki zadziwiająca.Jestem radiomaniakiem i odkąd wywaliłem tv słucham bardzo dużo radia.Cd jest na drugim miejscu. Ja tam spróbuję i wchodzę w tunning gregaudio. Szkoda że greg nie zajmuje sie już amplitunerami.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

R7150 jako tuner do innych wzmacniaczy jest bardzo dobry. Moim zdaniem lepszy od t7500 czy t7200. Bardziej muzykalny z lepszym wokalem .To samo uzyskamy z T7150 ale trzeba dać większe trafo o tym samym napięciu zasilania .

Bardzo zbliżony dźwięk uzyska się w systemie Grundiga z pięknego tunera Marantz 2100 ale jednak z pewną przewagą brzmienia R7150

Jeszcze piękniejszy Marantz 2110 już tak nie pasuje do Grundiga , lepiej używać 2100.

Szkoda że greg nie zajmuje sie już amplitunerami.

Niestety te urządzenia trudno dostrajać ze względu na ich złożoną konstrukcję oraz stan techniczny . Za każdym razem rozbierać i skręcać tę plątanine kabli i płytek doprowadza do nerwicy. Jak można zauważyć w tym okresie 77-79 Grundig nie produkował wzmacniacza tylko amplitunery , konsole i aktywne zestawy. Wszystko integrowane w jednej obudowie. Grają całkiem dobrze jak ich stan techniczny jest dobry ale nie na poziomie z 1984 roku wyprodukowanych kilka najlepszych oddzielnych urządzeń i zarazem łatwiejszych do strojenia. R20,25,30,35,40,45,50, oraz konsole RPC 200,300,350,400,450, są na podobnym poziomie dźwiękowym i opartym na tych samych końcówkach . RPC500 był lepszy a zwłaszcza RPC 600TP jest na najwyższym poziomie. W całej serii były ich odmiany zwykłe , a i b jedne lepsze drugie gorsze jedynie rpc600TP przez cały okres produkcji był taki sam . Jeszcze na koniec produkcji w 1979 roku wszedł RPC650 tp ale dodali elektroniczne potencjometry i nie wiem czy to niekorzystnie wpłynęło na jakość .Jeszcze go nie słuchałem

Dlatego z tego okresu 77-79 kolumny zwykłe i aktywne najlepsze jakie grundig wyprodukował , a z 84 -86 elektronika bo jest najlepsza, oddzielna , przejrzysta oraz prawidłowa projektowo.

Nie dziwię się :) Amplitunery mają bardzo skomplikowaną mechanikę i żeby je skręcić prawidłowo, to trzeba znać się na tym, mieć dużo czasu i nerwy ze stali. Poza tym nigdy nie udało mi się kupić amplitunera w stanie dziewiczym, KAŻDY był otwierany i źle skręcony.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Posiadam z tych staroci R35. Jak grał jeszcze to w połączeniu z 850aprof w materii amplitunerów tzw.vintage jest to absolutny TOP. Niedawno były spoko do kupienia za 100 zł. Pies z kulawą nogą na nie nie spoglądał. Gra lepiej od brauna r4 i od wielu uznanych ampli. W tej dziedzinie ampli vintage jeszcze raz napisze absolutny top dzwiękowy.Doskonała sekcja tunera.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

Do listy polecanych wzmacniaczy w tym przypadku amplitunerów i gramofonów dopisuje bardzo wybitne rpc600TP i bardzo dobre rpc500a Reszta amplitunerów serii R i konsoli RPC jest niezła ale po za zasięgiem tych najlepszych . Tak jak głośniki polecane są po za zasięgiem innych modeli grundiga . Dobre ,ale nie wybitne. Tak samo z przedwzmacniaczami do aktywnych xc55 ampli tuner jest dobry ale nie wybitny , najlepszy jest xv7500 i sxv 6000.

Oceniając R 35 jako tuner owszem jest dobry bo ma dobre radio , natomiast podpiąć cd czy gramofon już jest gorzej . Wzmacniacz jest gorszy od sekcji tunera. Po za tym R35 nie jest najlepszym ampli z serii R było ich wiele odmian i serii . Można jeszcze nieco lepiej niż miałeś . Dlatego nie używam określeń top bo zawsze okazuje że są lepsze. Jeżeli chodzi o inne firmy to jest niewiele dobrze grających amplitunerów. Jak na razie znam jeden który gra jak czołówka polecanych.

Bardzo trudno kupić konsole w dobrym stanie tak zwane dziewicze nie grzebane i sprawne. Tak jak amplitunery R jak napisał Rambo zawsze coś nie tak , ale tutaj stopień skomplikowania x4 więc masakra. Miałem to szczęście na dziewicę :) jedynie paski wymienione przez zemnie .

Jak ktoś używa gramofonu to lepiej nic nie znajdzie .Mnie się nie udało wykrzesać lepszego dźwieku z 1010 i 1020 i je sprzedałem nie co zawiedziony . Teraz chyba zacznę kupować analogi :) .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.