Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze opinie do mojego 1 zestawu stereo

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jak widać nowy jestem, więc proszę o wyrozumiałość jeśli zrobię coś nie tak ...

No i w tym tygodniu będę posiadaczem zestawu stereo, który jest pierwszym takim zestawem w moim życiu.

Czytając różne wypowiedzi różnych ludzi, którzy mówili wiele rzeczy postanowiłem stworzyć swój mały zestaw stereo. Błąkając się w świecie stereo wybór padł na Yamahę. Początkowo chciałem dokonać zakupu Yamahy A-1060 lecz dziwnym trafem okazało się pod koniec aukcji iż jest uszkodzona i sprzedający wycofał ofertę pomimo tego że dawał 3 miesiące gwarancji itd. i zapewniał iż jest sprawna... dziwna sprawa ale nie o tym tutaj. Po tym rozczarowaniu wybór padł na Yamahę A-960II finalnie dokonałem zakupu Yamahy A-960 zadecydował stan wizualny jak moje wnioski iż zaimplementowany tam układ X-Power był chyba(?) dobrym rozwiązaniem i jak to mówią pierwsza myśl jest lepsza... Jako że chciałbym od czasu do czasu posłuchać ulubionych utworów w dobrej jakości z płyt AudioCD (gdyż część muzyki jakiej słucham nie jest warta jakości płyty AudioCD) a część dalej będzie grana z mp3 (bez linczu proszę za to mp3) musiałem wybrać odtwarzacz CD na początku miał być Marantz bodajże 52 (teraz wiem że był by to chyba lepszy wybór) lecz rozdrażniony jego czarnym kolorem postanowiłem znaleźć coś choćby minimalnie przypominającego kolor srebrny ;]. No i znalazł się odtwarzacz firmy Yamaha a mianowicie CDX-496 + pilot skuszony pozytywnymi opiniami dokonałem jego zakupu. Do tego kupiłem kable wydaje mi się rozsądne jak na początek nie wiem czy to jest firma czy co (heh) Digital Gold wyglądają solidnie a to mi na początek wystarczy. Kable głośnikowe kupiłem też na oko pisze że jest to Przewód GŁOŚNIKOWY CCA-OFC 2x2,5mm. I perełka na sam koniec. Wzmacniacz jest? Jest! Odtwarzacz jest? Jest! Kolumny są? nie! jak to nie... no właśnie i ta sytuacja doprowadziła do tego iż zestaw ten będzie grał na kolumnach ... Altus 75 które mają niezliczoną rzeszę fanów jak i zażartych wrogów skłonnych pisać co 1 minutę jakie to są badziewne kolumny itd. Co do mojej osoby będą grały puki co Altusy nie mam kasy na kolumny jak mus to mus.

Panowie pytanie na koniec tego słowotoku a może kilka... ?

-czego mogę się spodziewać po tym zestawie

-czy te przewody grubości 2,5 mm do tych 8 ohm w kolumnie są ok... ? Bo ja nie mam najmniejszego pojęcia

-czy to ma prawo zagrać lepiej niż moje obecne 5.1 ?

-czy wydanie na wzmacniacz 359 zł i 192,5 zł na CD z pilotem było trafionym wyborem i wartym tych pieniędzy?

-czy jako jest to trafiony wybór na pierwszy zestaw stereo?

Proszę o ustosunkowanie się do tego posta mile będzie widziana każda odpowiedź wnosząca coś do mojego poglądu na obecny mój zestawik

Pozdrawiam Łukasz

Ad1.

Kolumny psują zestaw. Ale jak nie masz pieniędzy to pomęcz się kilka mc, i potem wymień kolumny.

Ad2.

Będą OK, impedancja nie ma tu nic do rzeczy. Też je potem zmień na Procaby LS25. Tanie a dobre.

Ad3.

Po wymianie kolumn zestaw 5.1 zostanie zdmuchnięty.

AD4 & 5.

To już sam sobie musisz odpowiedzieć, pamiętaj że człowiek się uczy na błędach. Aha tak na przyszłość, jeśli masz pokój nie większy niż 20m2 to kup sobie jakieś porządne monitory. Chyba że lubisz potęgę basu to kolumny podłogowe.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A jakiej odpowiedzi oczekujesz.

Szukasz usprawiedliwienia dla wydanych pieniedzy?

Wszyscy maja powiedziec ze jest super?

I wtedy bedziesz zadowolony?

Ok

Jest super.

A tak powaznie to jak Ci sie podobal to bys chyba nie szukal akceptacji u innych.

Nie po prostu sam dokonałem doboru sprzętu sugerując się wypowiedziami na forum i liczyłem np. na konstruktywną krytykę i ewentualne rady spostrzeżenia odnośnie wad i zalet tej konstrukcji. Ewentualne rady na przyszłość które pozwolą iść w dobrym kierunku. Sugestie, rady, tricki o których nie mam pojęcia... Albo że sprzedaj to i kup coś innego za te pieniądze. Najmniej mnie interesuje pseudo psychologiczna analiza motywów które mną kierowały odnośnie napisania tego posta... Jeśli mam być szczery Pani post nic nie wnosi a jedynie zalatuje cynizmem i pewnością siebie że jak to się ludzi dobrze zna... Tak z ciekawości studentka lub absolwentka psychologii. Ewentualnie na przyszłość troszkę pokory, wyrozumiałości... Pozdrawiam i liczę na dalsze konstruktywne komentarze te pozytywne jak i negatywne... ;]

Kolega DavidM trafnie odpowiedział. Najsłabszym ogniwem są kolumny - za 100-150 zł można już kupić na allegro lepsze - jakieś IQ Lady, Monitorki Denon/Mission, kolumny od Pianocrafta lub inne.

Czyli CD i wzmak ok, kolumny i kable wymienić w przyszłości. Kupić standy do kolumn. Spróbować wyrwać jakiś tani markowy IC.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>arczi87

>Pozdrawiam i liczę na dalsze konstruktywne komentarze te pozytywne jak i negatywne... ;]

No to prosze bardzo:

-komentarz pozytywny

Dokonales bardzo trafnych wyborow. Za te cene ciezko jest kupic cos lepszego.

Sprzet markowy i na forum chwalony. Zycze milych chwil spedzonych z muzyka.

-komentarz negatywny

Nie no stary Yamaha A-960? Toz to sprzet przedpotopowy.

Pewnie w swoim czasie nowosc technologiczna i fajny design, ale obecnie?

Mozna trafic lepiej.

Co do cdx-496. Jak sama nazwa wskazuje dosc niski model yamahy od ktorego wiele

oczekiwac nie mozna. Na naszym forum ogolnie chwalone sa pioneery i marantze wiec moze

cos z tego.

O altusach to sie nawet nie chce wypowiadac. wywal to wszystko na smietnik.

Szkoda czasu i nerwow.

No to juz masz swoje komentarze. I pewnie duzo sie z nich dowiedziales. Do dziela wiec.

Pani Olu ale po co te złośliwości czy Pani ma 15 lat i czerpie Pani z tego wewnętrzną satysfakcję ? Ale przy zmianie CD będę pamiętał o obu firmach a co do Altusów nie liczę na za wiele :] mam świadomość iż jest to przedpotopowa konstrukcja, która leżała sobie w domu i z braku laku i funduszy niech jest. Ale z komentarzy widzę iż nie popełniłem jakiś rażących błędów ewentualnie liczę na sugestię odnośnie wzmacniacza który był by trafniejszym wyborem ;] pozdrawiam

Ja do Pani Oli nie żywię urazy ;] chodź nie da się ukryć iż posty w stosunku do mojej osoby nie należały do bardzo wysublimowanych i jak że nadzwyczaj taktownych chodź pierwsze wrażenie bywa mylące wiec nie przeczę iż Pani Ola może być wartościową osobą byle dostrzegła pewne pozytywne wartości u innych osób ;]

Nie martw się, Pani Ola ma napięcie, wiadomo chyba jakie;)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Jest pewna zasada przy składaniu zestawu HI-FI która mówi, że najpierw kupuje się koulmny za jakieś 40-50% budżetu a potem resztę i w sumie jest w tym troche racji. Ty zrobiłes odwrotnie. Czego się więc spodziewasz, że Altusy zagrają na przyzwoitym poziomie gdy podepniesz markowe budżetowe klocki? A no nie zagrają (przerabiałem kiedys altusy 75 więc znam te ścierwa z autopsji) nawet gdybys podłączył do nich zestaw za 10kzł.

Konkluzja jest jedna: bozbądź się tych skrzynek tak szybko jak się da i kup coś lepszego - prawdę mówiąc trudno kupić po Altusach coś gorszego ;)

Altony czekają w kolejce:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

arczi87, 1 Gru 2008, 02:03

>-czy jako jest to trafiony wybór na pierwszy zestaw stereo?

Jak uzbierasz kiedyś parę złotych i kupisz Tannoy M2 zamiast tych altusów, to wtedy stwierdzisz dopiero, że to jest twój pierwszy zestaw stereo. Ja przed M2 miałem jakieś miniwieże i inne wynalazki. Gdy pierwszy raz posłuchałem M2 w domu to było dla mnie przeżycie - od tego momentu wpadłem jak śliwka w kompot. Wtedy wiedziałem, że mam wreszcie coś co gra :-) Polecam każdemu zacząć od tych kolumn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.