Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV 300i

radark

Rekomendowane odpowiedzi

W życiu Ketsusów nie słyszałem, więc nic nie powiem.

Wrażenia zawsze subiektywne, więc w sumie nie ma się co dziwić. A że lampy były szybsze, to nic nowego, bo niby w czym dobry wzmacniacz lampowy, miałby być gorszy-lepszy od dobrego wzmacniacza tranzystorowego? Dobry, to dobry. Jeden ma to, drugi tamto, a czy lampa, czy nie...

No i też pozdrawiam Brać lubuską ;)

A Krella mogłeś posłuchać

Berberysie

">A co do mocy - 200 W przy 8 i 400 przy 4 (poprawcie mnie, jeśli się mylę) to raczej nie

>przelewki...

>Oczywiście Gryphony i te sprawy... ;-)"

Na papiórku, na papiórku. Przeca tyle samo mają "te sprawy", a różnica spora.

Annawroc!

"A Krella mogłeś posłuchać"

Czy był to wyraz wątpliwości co do tego, że go słuchałem??? ;-)

Tak na marginesie - wcale nie twierdziłem jednoznacznie, że baby Krell nie zagra dobrze z twardymi.

Raczej wyraziłem przypuszczenie i to nie sprawdzone własnousznie, że CHYBA bardziej mu pasują miękkie...

Hejka!

"A Krella mogłeś posłuchać"

w sensie

"Bardzo żałuję, że nie zatroszczyłem się o posłuchanie Krella na moich miękkich membranach ;-)"

Chodziło mi właśnie o to, ale słabo mi się uściśliło ;)

>tranzystorek

Na jakiej podstawie twierdzisz , że kondensatory w Krellach przy takim wieku (10 lat ) na pewno utraciły pojemność? U mnie w KSA-150 są militarne Spraque. Trzymają napięcie przez kilka dni po wyłączeniu klocka z zasilania i nie wydaje mi się aby utaciły te swoje tysiące mikrofaradzików. Czy miałeś kiedyś styczność z konstrukcjami tej firmy, szczególnie ze starszymi koncówkami mocy?

Pozdrawiam fanów Krella,

Jarek

jareks, 5 Gru 2008, 08:26

>>tranzystorek

>Na jakiej podstawie twierdzisz , że kondensatory w Krellach przy takim wieku (10 lat ) na pewno

>utraciły pojemność? U mnie w KSA-150 są militarne Spraque. Trzymają napięcie przez kilka dni po

>wyłączeniu klocka z zasilania i nie wydaje mi się aby utaciły te swoje tysiące mikrofaradzików. Czy

>miałeś kiedyś styczność z konstrukcjami tej firmy, szczególnie ze starszymi koncówkami mocy?

ja mam FPB-200 kupione z drugiej reki w ktorym kondensatory elektrolityczne byly do wymiany, roznica w dzwieku po wymianie dosc znaczna szczegolnie przy wiekszej glosnosci

annawroc - "Niestety, taka jest smutna prawda, wiele osób pisze o tym wzmacniaczu, zresztą nie tylko o tym, widząc go tylko na obrazku. To im wystarcza, żeby wiedzieć jak gra. No może jeszcze powtarzana, niczym legenda ludowa, opinia brata szwagra, który miał wujka i jego znajomy mu tak powiedział."

300ka jest dość popularnym urządzeniem i podejrzewam,że wiele osób odsłuchiwało ten wzmacniacz.

Smutny jest natomiast fakt,że jak pojawi się jakakolwiek nieentuzjastyczna opinia dotycząca nieco drozszego urządzenia,to wnet pojawiają się stwierdzenia w stylu wyżej zacytowanego.

Natomiast legendy są stałym elementem w świecie audio i byłoby niedobrze aby w tym temacie cokolwiek się zmieniło.

To bardzo ubarwia ten nasz mini światek.

:-)

">Smutny jest natomiast fakt,że jak pojawi się jakakolwiek nieentuzjastyczna opinia dotycząca nieco

>drozszego urządzenia,to wnet pojawiają się stwierdzenia w stylu wyżej zacytowanego."

"Nieentuzjastyczna opinia" to nic złego, o ile jest oparta na własnym doświadczeniu. Natomiast gdy ktoś na pytanie skąd wie, że coś tak gra, czy słyszał dane urządzenie, odpowiada, że nie słyszał, ale wie, bo czytał albo ktoś mu powiedział, to z opinią chyba ma mało wspólnego.

Frank, 5 Gru 2008, 09:41

>Smutny jest natomiast fakt,że jak pojawi się jakakolwiek nieentuzjastyczna opinia dotycząca nieco

>drozszego urządzenia,to wnet pojawiają się stwierdzenia w stylu wyżej zacytowanego.

Frank, tak jak napisał annawroc - tu nie chodzi o "nieentuzjastyczną opinię".

Bo jeżeli ktoś napisze że nie lubi Coca-Coli bo jest gazowana - to OK, różne są gusta, i różnym osobom smakują różne rzeczy. Problem zaczyna się dopiero, gdy ktoś twierdzi, że nie lubi Coli bo jest różowa ...

A tak niestety sprawy się mają z kolegą tranzystorkiem. W swojej "opinii" napisał takie piramidalne bzdury, począwszy od budowy wzmacniacza, przez jego właściwości użytkowe (ci którzy mieli do czynienia z 300i wiedzą że w przeciwieństwie do 400xi wcale się nie nagrzewa), a na właściwościach brzmieniowych kończąc, że człowiek zaczyna się zastanawiać, czy kolega w ogóle ten wzmacniacz gdzieś na własne oczy widział, nie mówiąc już o słuchaniu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Co do 300i: słuchałem z Harpia Acoustics Marcus i bardzo dobrym CD. Grało bradzo dobrze, własciciel 300i jest z niego bardzo zadowolony (na codzień ma inne kolumny). Spotkałem się z opinią, że to najlepszy model z całej serii.

400xi podobał mi się początkowo na b&w 804s, ale go potem porównywałem bezpośredni z NAD m3 i NAD był nie tylko cieplejszy, ale też miał lepszą scenę, w niczym nie ustępował i w ogóle wystarczyła krótka chwila, żeby uznać że jest lepszy. 300iL jest podobno bardziej zbliżony do 400xi.

Z tego jest taki wniosek, że nie należy się wypowiadać o wszystkich modelach tylko o konkretnym, każdy z nich jest inny. Na pewno warto się 300i zainteresować. Jakbym musiał zdecydować w ciemno, to bym wolał 300i. Ale to jest ostateczność i ryzyko, zawsze powinno się posłuchać.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Prawda jest taka, że jeśli teraz w sklepie coś kosztuje ok. 5,5 tysiąca i porównamy to z 300i, to Krell jest znakomitym urządzeniem. Ma basisko, rozdzielczą górę i nie brak mu mocy.

Dylematy będą wtedy, gdy ktoś lubi dźwięk lampy i zrobi sparing na dedykowanych lampie kolumnach.

Ale chyba pytanie dotyczy wartości wzmaka w kategotii jakość/cena za tranzystor.

Wyśmienita.

Opinie tranzystorka pozostawiam bez komentarza.Tu na tym forum kazdy moze pisać brednie jakie sie mu tylko nawina na jezyk.I nie chodzi mi o brzmienie bo to juz kwestia gustu ale o brednie typu ze to "stary 10 letni" wzmak,w którym "pewnie kondy utraciły pojemność"Chłopie nie masz zielonego pojecia o czym piszesz wierz mi.10 lat jak na krella to dopiero niezłe wygrzanie a to jest najwyzsza pólka jesli chodzi o jakosc wykonania i długowiecznosc i bezawaryjnosc.Zatrzymaj swoje mierne opinie dla siebie

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie po co sie denerwujecie? Widac ze tranzystorek Krella widzial tylko na obrazku:) A ze kosztuje drogo to nie moze grac:) Chetnie poslucham co takiego mozna kupic do 3kzl co zagra lepiej od KAV 300i:) Tyle ze Krella za ta cene z drugiej reki raczej ciezko dostac...

W moim systemie 300i nie zagościł zbyt długo. Obecnie do kupienia za min 3,5 kzł jest niezłą propozycją, ale nie najlepszą. Grał dobrą górą i niezłym basem, ale średnica ujawniła po czasie pewną męczącą cechę. Była jak obraz namalowany konturami. Bardzo wyraźnymi, ale w środku wypłukany z kolorów. Srednica bez wypełnienia i wyrazu, takie syntetyczne dźwięki. Nie chodzi tu o jasność czy sterylność, ale o coś co ujawniło się po dłuższym czasie, brak przyjemności słuchania, muzyka nie wciągała.

Gdzies ostatnio czytalem, ze Sugden A21a jest lepszym wyborem. W Uk ponizej 2 kzl, nowszy model z wyjsciem pre w okolicy 2kzl. - u nas zadaja troche wiecej. Sluchal moze ktos, porownywal ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sugden to jakby przeciwieństwo Krella.

Miałem kiedyś starą wersje a21, dzwięk jest płynny, sklejony, bardzo muzykalny.

Krella 400 słuchałem kilkakrotnie w różnych zestawieniach. Według mnie prezentuje on bardzo dynamiczny, czysty, klarowny obraz dziękowy z prężnym basem.

Zależy co kto lubi, jakich gatunków muzyki słucha i jak zestawi system z powyższymi wzmacniaczami.

Jest duże prawdopodobieństwo złożenia bardzo udanych systemów z tych wzmacniaczy jak i zupełnych nieporozumień.

no tak.zdaje sie ze kolega tranzystorek probowal sprzedac sugdena na allegro.Jezeli sie nie myle na allegro ma nick xyzgolf i przed sprzedazą napisał wspaniała recenzje na naszym forum odnosnie sugdena.Wczesniej sptrzedawał monitory Monitor Audio Gold.Oczywiscie recenzja na audiostereo tez była..Pewnie wiecie jaka :}A moze sie myle i to nie kolega tranzystorek?

captainspaulding :

Coś Ci się chyba pomyliło ,bo ja raczej z trudnoscia kupilem tego Sugdena i jestem z niego bardzo zadowolony.Optima jak widac po tym co piszesz to pewnie w zyciu nie słuchales ,bo to akurat dynamiczny i dosc przejrzysty wzmak pracujacy w przeciwienstwie do A21a w klasie AB wiec po prostu bzdury opowiadasz i widziales Optime na papierze.

Jeśli chodzi o kondensatory to pewnie nie masz pojecia co to jest kondensator i jak jest zbudowany,wiec odsyłam do ksiązek do fizyki z 2 klasy liceum,no chyba ze skonczyłes zawodowke to temat dla Ciebie odległy.Zaden kondensator który ma ładnych kilka lat nie trzyma juz pojemnosci choćby nie wiem był jakiej jakości ,bo wysycha sam elektrolit ktory decyduje o samej pojemności.Krell 300i jest wzmacniaczem ktorego stopnie wejsciowe pracuja w klasie A, wiec panuje tam wysoka temperatura sprzyjajaca tzw. wysychaniu kondensatorow o co za tym idzie utrata pojemności.

tranzystorek:po twoim zenujaco niskim kulturalnie wpisie dochodze do wniosku,ze nie najlepsze wychowanie odebrałeś od mamusi i tatusia.To co slyszalem 10 lat temu temu odebralem jako kluchowate i nie bylo tam przejrzystosci.I nie było to na papierze jak sugerujesz tylko live.Cóz udowadniac ci nie bede bo nawet nie ma dla kogo.A swojego sugdena chciałeś sprzedać nie kłam,jestes na allegro pod nickiem - xyzgolf - Zreszta to nie jedyne co ostatnio sprzedawałes bez powodzenia.Nawet twoje recenzje na tym forum ci nie pomogły.Zenujacy jestes,kłamiesz w zywe oczy i jeszcze z kultura na bakier.....to nie pierwszy wpis w którym kogos obrazasz

Wczesniej miałes Accuphase'a ,tez goniłes jakiegos na allegro a to ze goniłes tego sugdena to pamietam doskonale bo czesto zagladam na allegro(kilka razy dziennie)A moze zaprzeczysz ze xyzgolf to nie ty?

captainspaulding

poczytaj wyzej ..kto zaczał glupie gadanie i obrazanie, na allegro to sprzedawałęm wiele rzeczy ,ale Sugdena akurat CD i jakbys był troszke bardziej ogarniety to bys zobaczył w historii ze jednak sie sprzedał i jego nabywca jest bardzo zadowolony z zakupu,tak samo jak zadowolony jest nabywca Accuphase i Monitor Audio.Krelli jak widac jest na allegro dosyc duzo i własciwie wiekszosc sprzedaje sie po pól roku albo dluzej ,a potem z powrotem.Wyraziłem swoją opinie tu na forum o krellu i mało mnie to obchodzi czy Ci sie ona podoba czy nie ,po prostu mi sie nie podoba i tyle ,a ze Ty masz Krella to akurat mam do w nosie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.