Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  292 członków

Dali Klub
IGNORED

Klub DALI

Rekomendowane odpowiedzi

Oceniałem na oko ile tej klasy kolumny powinny być warte nowe i w porównaniu do cen innych wysokich nowszych Dali, od których są wyżej oceniane. Nowe byłyby warte ile w cenniku Dali teraz, chyba ze 40 tys pln to na bidę, zgadza się ? W odniesieniu do tego można sobie je samemu je wycenić, ile są realnie warte i za ile ktoś chciałby pozbyć się zadbanej używki. Jakbyś był ich właścicielem to inaczej byś śpiewał i wątpię abyś chciał je oddać za 8 tys, w szczególności jeśli włożyłeś kasę w ich odnowienie/ulepszenie. No ale jak chcesz je kupić to nie dziwne że szukasz jak najlepszej okazji. Jak ktoś jest głupi to niech oddaje nawet za te 1000 euro, blisko ceny za jaką chodzą używane mniejsze Ikony czy Opticony, ale nie znaczy że każdy za tyle też musi oddać, bo to wygląda śmiesznie przy Grandach

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5751126
17 minut temu, don111 napisał:

Oceniałem na oko ile tej klasy kolumny powinny być warte nowe i w porównaniu do cen innych wysokich nowszych Dali, od których są wyżej oceniane. Nowe byłyby warte ile w cenniku Dali teraz, chyba ze 40 tys pln to na bidę, zgadza się ? W odniesieniu do tego można sobie je samemu je wycenić, ile są realnie warte i za ile ktoś chciałby pozbyć się zadbanej używki. Jakbyś był ich właścicielem to inaczej byś śpiewał i wątpię abyś chciał je oddać za 8 tys, w szczególności jeśli włożyłeś kasę w ich odnowienie/ulepszenie. No ale jak chcesz je kupić to nie dziwne że szukasz jak najlepszej okazji. Jak ktoś jest głupi to niech oddaje nawet za te 1000 euro, blisko ceny za jaką chodzą używane mniejsze Ikony czy Opticony, ale nie znaczy że każdy za tyle też musi oddać, bo to wygląda śmiesznie przy Grandach

Fakt jest taki że rynek wycenia te paczki zupełnie inaczej i w takich pieniądzach schodzą - zapraszam do przeglądnięcia historycznych ogłoszeń z lat 2020-2022 na portalach zarówno w PL jak i za granicą. Ja owszem szukam takich ale nie "najtańszej okazji" jak to ująłeś, a uczciwej oferty. Za zadbane i naprawdę ładne paczki można dać do 10k pln na dzień dzisiejszy i to jest górna granica (może w porywach 11 000 jak są idealne bez najmniejszego śladu zużycia). Te z ogłoszenia nie są w stanie oryginalnym, a wszelkie modyfikacje właściciel robi na swoją odpowiedzialność i koszt, którego niestety często nie odzyska - no chyba że przyjdzie przywołany przez Ciebie ten "głupi" i kupi za 15 k pln. Ja takim desperatem nie jestem 😉.

Jeszcze nigdy w Polsce te kolumny używane tyle nie kosztowały i to też jest fakt. Wiem bo od dawna kopie w internecie i szukam wszelkich dostępnych ofert aktualnych i historycznych. W maju 2022 ktoś sprzedawał za 10 k pln na innym forum w PL i ogłoszenie też chwile wisiało zanim ktoś je kupił.

Porównywanie cenowe GRANDów do nowych kolumn z oferty Dali w cenie 40 tys nie ma najmniejszego sensu. Nowe kolumny tej klasy kupują ludzie zamożni i o lekkiej ręce do wydawanych pieniędzy. A to, że można mieć paczki o podobnym lub nawet lepszym brzmieniu z rynku wtórnego za ułamek kwoty nowych kolumn to żadna nowość.

Zamiast tych modyfikowanych cudów z OLX można przebierać w ofertach kolumn również o wiele wyżej ocenianych nawet od rzeczonych Dali. Do tych 15 k PLN wystarczy dołożyć 2,5-3,5 tysiąca i mieć choćby te:

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-sonus-faber-cremona-high-end-okazja-CID99-IDS7hpE.html?reason=observed_ad

Myślę że nawet te zmodyfikowane na zwrotnicy i super wzmocnione Grandy mogły by mieć problem stając w szranki z powyższymi kolumnami.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5751136
45 minut temu, Mariusz Marciniak napisał:

Fakt jest taki że rynek wycenia te paczki zupełnie inaczej i w takich pieniądzach schodzą - zapraszam do przeglądnięcia historycznych ogłoszeń z lat 2020-2022 na portalach zarówno w PL jak i za granicą. Ja owszem szukam takich ale nie "najtańszej okazji" jak to ująłeś, a uczciwej oferty. Za zadbane i naprawdę ładne paczki można dać do 10k pln na dzień dzisiejszy i to jest górna granica (może w porywach 11 000 jak są idealne bez najmniejszego śladu zużycia). Te z ogłoszenia nie są w stanie oryginalnym, a wszelkie modyfikacje właściciel robi na swoją odpowiedzialność i koszt, którego niestety często nie odzyska - no chyba że przyjdzie przywołany przez Ciebie ten "głupi" i kupi za 15 k pln. Ja takim desperatem nie jestem 😉.

Jeszcze nigdy w Polsce te kolumny używane tyle nie kosztowały i to też jest fakt. Wiem bo od dawna kopie w internecie i szukam wszelkich dostępnych ofert aktualnych i historycznych. W maju 2022 ktoś sprzedawał za 10 k pln na innym forum w PL i ogłoszenie też chwile wisiało zanim ktoś je kupił.

Porównywanie cenowe GRANDów do nowych kolumn z oferty Dali w cenie 40 tys nie ma najmniejszego sensu. Nowe kolumny tej klasy kupują ludzie zamożni i o lekkiej ręce do wydawanych pieniędzy. A to, że można mieć paczki o podobnym lub nawet lepszym brzmieniu z rynku wtórnego za ułamek kwoty nowych kolumn to żadna nowość.

Zamiast tych modyfikowanych cudów z OLX można przebierać w ofertach kolumn również o wiele wyżej ocenianych nawet od rzeczonych Dali. Do tych 15 k PLN wystarczy dołożyć 2,5-3,5 tysiąca i mieć choćby te:

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-sonus-faber-cremona-high-end-okazja-CID99-IDS7hpE.html?reason=observed_ad

Myślę że nawet te zmodyfikowane na zwrotnicy i super wzmocnione Grandy mogły by mieć problem stając w szranki z powyższymi kolumnami.

Ok, 10-11k to już zupełnie inne pieniądze niż wspomniane 1000-1200 euro. To już bliższe prawdziwej wyceny za takie kolosy ale nadal wg mnie wydaje się o wiele za mało. A dlaczego mało? 

Otóż piszesz o przeglądnięciu rynkowych cen z lat 2020-2022, ok, jest tylko jedno 'ale'. Zobacz co się stało z cenami nowego sprzętu audio (i nie tylko audio) w połowie 2022 roku). Nie ma opcji aby ceny używek pozostały w miejscu, bo właśnie doszło do sytuacji że Dali Oberon 9 kosztują nowe tyle na ile wyceniasz idealne Dali Grand (10,6k)..... Ja rozumiem że zawsze można kupić używane kolumny za mniejszy lub większy ułamek cen nowych, ale w tej sytuacji tj tak dużej inflacji - każdy choć trochę obeznany z rynkiem audio i kolumnami, nie będzie chciał się pozbywać topowego modelu w cenie modelu z najniższej linii. Jak zawsze można trafić mniejszą lub większą okazję, ale wątpię aby takie ceny były normalne. To co było - na razie wg mnje nie wróci, a o rynku wzmacniaczy czy zwłaszcza amplitunerów kinowych już nie wspominam. Tutaj jak ktoś śledzi ceny nowych to widzi że skoczyły 2x w górę, efekt widać od razu - ceny za coraz starsze używane modele zamiast spadać (bo jednak tutaj szybko następuje efekt "przestarzałego" sprzętu) to poszły w górę o 1/3. To samo, może w mniejszym stopniu ale dzieje się też z kolumnami. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5751158
W dniu 13.11.2022 o 21:55, Mariusz Marciniak napisał:

Jak na zawołanie po publikacji mojego pytania tutaj na drugi dzień ogłoszenie na znanym portalu się objawiło.

https://www.olx.pl/d/oferta/dali-grand-dunska-legenda-dzwieku-CID99-IDRPbQs.html

Tyko ta cena 😭😱

Na głowę upadł z tą ceną 😳

One nie są tyle warte. Ciekawe kto i co w nich robił. . .

2 godziny temu, Mariusz Marciniak napisał:

Dokładnie tak jak piszesz .Chociaż nie jestem fanem sonus faberów 😊

Max 9k można za nie dać ale nie więcej. Pytanie jak grają

Edytowane przez fanatyk muzyki
https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5751159

Koledzy stało się - zostałem posiadaczem Dali Rubicon 2 . Mam już u siebie oberony 3 , dynaudio emit 20 i te rubicony więc mogę je wszystkie na bieżąco porównywać . ( któreś muszę sprzedać tzn, dynki albo oberony ale raczej dynki )

Na razie jestem zachwycony rubiconami 2, przed zakupem bałem się że będzie mi brakowało basu - nic jakże mylnego . Po mino mniejszego głośnika nie jest go nic mniej . Teraz napiszę może coś co się wydawać może herezją dla kolegów ( a może wcale nie ) ale aktualnie słucham ich z Yamahą 803D i wydaje mi się to połączenie idealne - jest tu wszystko czego oczekiwałem , solidna podstawa na dole, środek w odpowiednim miejscu i cudowna szczegółowa ale nie męcząca góra .

Dobra idę słuchać dalej ...

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5751670
15 godzin temu, don111 napisał:

Ok, 10-11k to już zupełnie inne pieniądze niż wspomniane 1000-1200 euro. To już bliższe prawdziwej wyceny za takie kolosy ale nadal wg mnie wydaje się o wiele za mało. A dlaczego mało? 

Otóż piszesz o przeglądnięciu rynkowych cen z lat 2020-2022, ok, jest tylko jedno 'ale'. Zobacz co się stało z cenami nowego sprzętu audio (i nie tylko audio) w połowie 2022 roku). Nie ma opcji aby ceny używek pozostały w miejscu, bo właśnie doszło do sytuacji że Dali Oberon 9 kosztują nowe tyle na ile wyceniasz idealne Dali Grand (10,6k)..... Ja rozumiem że zawsze można kupić używane kolumny za mniejszy lub większy ułamek cen nowych, ale w tej sytuacji tj tak dużej inflacji - każdy choć trochę obeznany z rynkiem audio i kolumnami, nie będzie chciał się pozbywać topowego modelu w cenie modelu z najniższej linii. Jak zawsze można trafić mniejszą lub większą okazję, ale wątpię aby takie ceny były normalne. To co było - na razie wg mnje nie wróci, a o rynku wzmacniaczy czy zwłaszcza amplitunerów kinowych już nie wspominam. Tutaj jak ktoś śledzi ceny nowych to widzi że skoczyły 2x w górę, efekt widać od razu - ceny za coraz starsze używane modele zamiast spadać (bo jednak tutaj szybko następuje efekt "przestarzałego" sprzętu) to poszły w górę o 1/3. To samo, może w mniejszym stopniu ale dzieje się też z kolumnami. 

Po pierwsze to Oberony 9 nie kosztują tyle co napisałeś bo bez problemu znalazłem ofertę za 9200 zł wyjściowo a pewnie jakiś drobny rabat pod "choinkę" dostaniesz jak dobrze pogadasz ze sprzedawcą. To co dzieje się na rynku nowego audio to nie tylko efekt szalejącej inflacji ale również pokołosie plandemii i problemów jakie pojawiły się po niej z dostępnością komponentów oraz spowodowane również rosnącymi kosztami utrzymania pracowników - nie tylko w fabrykach ale i również tych odpowiedzialnych za projekt, marketing i promocję, logistykę, dystrybucję, management itd itp... czyli cała rzesza ludzi których wypłata odzwierciedla się w cenach produktów nowych z salonu. Modele używane już przeszły ten proces na etapie ich niegdysiejszego wejścia na rynek i nie ma takiej zasady ekonomi, która równoważy zachowania rynku popytu i podaży sprzętów nowych i używanych. Oba rynki są w jakimś stopniu od siebie zależne ale nie można tego traktować w przełożeniu jeden do jednego. Pomijam również fakt destrukcyjnej działalności księgowych w ostatnich latach na dzisiejsze konstrukcje i efekt jaki otrzymujemy w stosunku do wydanych pieniędzy. I owszem sprzęty używane zapewne podrożeją ale nie będzie to kwota o 50%-80%-100% wyższa jaką chcieliby uzyskać rodzimi handlarze i wszelkiej maści odnawiacze czy tunerzy sprzętu audio. Przywołane przeze mnie oferty na Grandy z ostatnich miesięcy nie są wyssane z palca - twarde dowody w postaci zakończonych oraz aktualnych ogłoszeń znajdziesz na portalach z całego świata. I tak jak napisałem nie widziałem sprzedanej oferty za kwotę wyższą niż 2000 EUR więc i tak swoją wycenę lekko zawyżyłem na korzyść.

Najdroższe jakie w tej chwili znalazłem to te:

https://www.dba.dk/hoejttaler-dali-grand/id-1090865533/

Stoją od pół roku i nikt nie chce kupić. Gdyby były w Polce po negocjacjach byłbym skłonny dać za nie 9000-9500 zł - i to jest dla mnie normalna i uczciwa cena na "DZIEŃ DZISIEJSZY".

A żeby bardziej zobrazować jakie są ceny realne to nawet w tym roku znajdziesz ofertę sprzedaży Dali Euphonia MS5 za kwotę 25 000 dkk - co po przeliczeniu daje jakieś +/- 16 000 zł.

Nie wiem jak zatem chcesz porównać CENOWO (nie sonicznie) kilkanaście lat starsze GRANDY do MS5.

15 godzin temu, fanatyk muzyki napisał:

Na głowę upadł z tą ceną 😳

One nie są tyle warte. Ciekawe kto i co w nich robił. . .

Dokładnie tak jak piszesz .Chociaż nie jestem fanem sonus faberów 😊

Max 9k można za nie dać ale nie więcej. Pytanie jak grają

9k maks za Dali czy za Sonusy? 😜

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5751790
Godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

Po pierwsze to Oberony 9 nie kosztują tyle co napisałeś bo bez problemu znalazłem ofertę za 9200 zł wyjściowo a pewnie jakiś drobny rabat pod "choinkę" dostaniesz jak dobrze pogadasz ze sprzedawcą. To co dzieje się na rynku nowego audio to nie tylko efekt szalejącej inflacji ale również pokołosie plandemii i problemów jakie pojawiły się po niej z dostępnością komponentów oraz spowodowane również rosnącymi kosztami utrzymania pracowników - nie tylko w fabrykach ale i również tych odpowiedzialnych za projekt, marketing i promocję, logistykę, dystrybucję, management itd itp... czyli cała rzesza ludzi których wypłata odzwierciedla się w cenach produktów nowych z salonu. Modele używane już przeszły ten proces na etapie ich niegdysiejszego wejścia na rynek i nie ma takiej zasady ekonomi, która równoważy zachowania rynku popytu i podaży sprzętów nowych i używanych. Oba rynki są w jakimś stopniu od siebie zależne ale nie można tego traktować w przełożeniu jeden do jednego. Pomijam również fakt destrukcyjnej działalności księgowych w ostatnich latach na dzisiejsze konstrukcje i efekt jaki otrzymujemy w stosunku do wydanych pieniędzy. I owszem sprzęty używane zapewne podrożeją ale nie będzie to kwota o 50%-80%-100% wyższa jaką chcieliby uzyskać rodzimi handlarze i wszelkiej maści odnawiacze czy tunerzy sprzętu audio. Przywołane przeze mnie oferty na Grandy z ostatnich miesięcy nie są wyssane z palca - twarde dowody w postaci zakończonych oraz aktualnych ogłoszeń znajdziesz na portalach z całego świata. I tak jak napisałem nie widziałem sprzedanej oferty za kwotę wyższą niż 2000 EUR więc i tak swoją wycenę lekko zawyżyłem na korzyść.

Stoją od pół roku i nikt nie chce kupić. Gdyby były w Polce po negocjacjach byłbym skłonny dać za nie 9000-9500 zł - i to jest dla mnie normalna i uczciwa cena na "DZIEŃ DZISIEJSZY".

A żeby bardziej zobrazować jakie są ceny realne to nawet w tym roku znajdziesz ofertę sprzedaży Dali Euphonia MS5 za kwotę 25 000 dkk - co po przeliczeniu daje jakieś +/- 16 000 zł.

Nie wiem jak zatem chcesz porównać CENOWO (nie sonicznie) kilkanaście lat starsze GRANDY do MS5.

Oberony kosztują 10600zł, taka jeat cena oficjalna, na tyle je wycenia producent/dystrybutor, a za ile wynegocjujesz to inna kwestia. Czy lepsze to od używanych Dali Grand? A co kto wybrałby to kwestia dyskusyjna, czy lepszy 15 letni zadbany Mercedes klasy S z minomalnym przebiegiem czy nowy Opel Vectra (bo w kolumnach nie ma takiego zużycia jak np silnik w autach). 

Twierdzisz że przyrost cen w używkach zależy od nowych sprzętów ale bez przeaady, tj nie przekrczy 30-50-100%?

Załóżmy że inflacja nadal będzie szalała przez kolejne 5 lat i za nowe Dali Oberon 9 trzrba będzie zapłacić nie 9k a 18k, a nowe najtańsze STX czy Taga, Voice Kraft 4k 😉

Nadal w tej sytuacji będziesz twierdził że za zadbane Grandy można dać max 10k? 

Każdy ma swój punkt widzenia. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5751870
3 godziny temu, Mariusz Marciniak napisał:

9000 to max ile można dać za te dali grandy. Zgadzam się z Tobą w stu procentach że ten człowiek oszalał z tą ceną 😵😊

Będzie długo je sprzedawał do puki nie zejdzie na ziemię z tą ceną 🤭

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5752030
10 godzin temu, fanatyk muzyki napisał:

9000 to max ile można dać za te dali grandy. Zgadzam się z Tobą w stu procentach że ten człowiek oszalał z tą ceną 😵😊

Racja. Niestety praca, materiał plus ten upgrade nigdy się sprzedającemu nie wróci... Z drugiej strony sam mam Grandy bez żadnych modów i ich za 9k nie sprzedam, bo je lubię, bo nic lepszego za te $$$ nie znajdę. Nie znajdę, bo po odsłuchach heliconòw nawet nie będę szukał. Bo i po co?

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5752189
16 godzin temu, don111 napisał:

Oberony kosztują 10600zł, taka jeat cena oficjalna, na tyle je wycenia producent/dystrybutor, a za ile wynegocjujesz to inna kwestia. Czy lepsze to od używanych Dali Grand? A co kto wybrałby to kwestia dyskusyjna, czy lepszy 15 letni zadbany Mercedes klasy S z minomalnym przebiegiem czy nowy Opel Vectra (bo w kolumnach nie ma takiego zużycia jak np silnik w autach). 

Twierdzisz że przyrost cen w używkach zależy od nowych sprzętów ale bez przeaady, tj nie przekrczy 30-50-100%?

Załóżmy że inflacja nadal będzie szalała przez kolejne 5 lat i za nowe Dali Oberon 9 trzrba będzie zapłacić nie 9k a 18k, a nowe najtańsze STX czy Taga, Voice Kraft 4k 😉

Nadal w tej sytuacji będziesz twierdził że za zadbane Grandy można dać max 10k? 

Każdy ma swój punkt widzenia. 

Ok no to czując się wywołany do tablicy - proszę tutaj masz cenę oficjalną od dystrybutora DALI na Oberony 9. Owszem u innych dystrybutorów zdarzają się droższe opcje ale dlaczego klient ma wybierać tą najdroższą mając do dyspozycji od strzała ofertę tańszą o 1300,00 zł od Twojej oficjalnej ceny.

https://www.rtvmax.pl/podlogowe/8525-dali-oberon-9-orzech-1szt-raty-0-gwarancja-producenta-salon-lodz-mozliwy-montaz-u-klienta.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=6eaf5e56-6037-d390-e36c-b2b886819a2f

Nigdzie nie wspomniałem również że mnie one interesują. Przypominam że Ty jako pierwszy użyłeś porównania ich z Grandami na tle cen. Co do dźwięku nie mam wątpliwości że Grandy są pod każdym względem lepsze. Ale nie oznacza to że przez to mają kosztować więcej bo tak sobie wymarzył ich obecny właściciel.

Co do zachowania się inflacji to chciałbym Ci przypomnieć że obecnie jest ona na poziomie 17,4% i przyjmując taki współczynnik w odniesieniu do cen z ostatnich lat ni jak nie idzie uzyskać kwoty 15 000,00 zł. Nie rozumiem tylko dlaczego tak uparcie zależy Ci na sztucznym pompowaniu ceny skoro fakty mówią zupełnie co innego. 

Tak jak napisałeś  - "każdy ma swój punkt widzenia" - rynek zweryfikuje zasadność moich i Twoich dywagacji.

3 godziny temu, Piotr Seb napisał:

Racja. Niestety praca, materiał plus ten upgrade nigdy się sprzedającemu nie wróci... Z drugiej strony sam mam Grandy bez żadnych modów i ich za 9k nie sprzedam, bo je lubię, bo nic lepszego za te $$$ nie znajdę. Nie znajdę, bo po odsłuchach heliconòw nawet nie będę szukał. Bo i po co?

To zupełnie inna sytuacja. Ja też przykładowo nie chciałbym sprzedać teraz swojego wzmacniacza nawet za cenę wyższą niż rynkowa bo wiem co potrafi i jak wypada konkurencja w bezpośrednim starciu. Dochodzi jeszcze kwestia dostępności na rynku wtórnym. Co do opinii że Helicony poległy w starciu z Grandami to Twoja nie jest pierwszą którą spotykam w internetach. Helicony znam i wiem co potrafią 400mk2 nie wiem natomiast jak grają 800 i jak wypadłyby w starciu z Grandami albo np taka Euphonia MS5 czy nawet MS4.

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5752356
Godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

Ok no to czując się wywołany do tablicy - proszę tutaj masz cenę oficjalną od dystrybutora DALI na Oberony 9. Owszem u innych dystrybutorów zdarzają się droższe opcje ale dlaczego klient ma wybierać tą najdroższą mając do dyspozycji od strzała ofertę tańszą o 1300,00 zł od Twojej oficjalnej ceny.

https://www.rtvmax.pl/podlogowe/8525-dali-oberon-9-orzech-1szt-raty-0-gwarancja-producenta-salon-lodz-mozliwy-montaz-u-klienta.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=6eaf5e56-6037-d390-e36c-b2b886819a2f

Nigdzie nie wspomniałem również że mnie one interesują. Przypominam że Ty jako pierwszy użyłeś porównania ich z Grandami na tle cen. Co do dźwięku nie mam wątpliwości że Grandy są pod każdym względem lepsze. Ale nie oznacza to że przez to mają kosztować więcej bo tak sobie wymarzył ich obecny właściciel.

Co do zachowania się inflacji to chciałbym Ci przypomnieć że obecnie jest ona na poziomie 17,4% i przyjmując taki współczynnik w odniesieniu do cen z ostatnich lat ni jak nie idzie uzyskać kwoty 15 000,00 zł. Nie rozumiem tylko dlaczego tak uparcie zależy Ci na sztucznym pompowaniu ceny skoro fakty mówią zupełnie co innego. 

Tak jak napisałeś  - "każdy ma swój punkt widzenia" - rynek zweryfikuje zasadność moich i Twoich dywagacji.

Po pierwsze, oficjalna cena dystrybutora Oberon 9 to 10600zł, oczywiście do negocjacji w sklepie jak wszystko, ale to jest oficjalna cena (dokładnie bodajże 10598zł). Podałeś przykład sklepu co ściąga z zagranicy bez polskiej gwarancji. 

Przyjmując inflację co roku 17% i analogiczny wzrost ceny tych Grandów to one by nie kosztowały 15k tylko ponad 20k za parę lat, przy cenie startowej jaką byłeś w stanie zapłacić.

I serio skończ z insynuacjami że mi "zależy" na pompowaniu cen tych Grandów lub może jestem znajomym sprzedającego. Po prostu widzę topowy model Dali, wyglądający i wykonany super i tak samo grający, więc dziwią mnie bardzo wasze próby wycen. Bo na dzień dzisiejszy 10k to nie jakaś kosmiczna kwota, to ledwie dwie średnie pensje polskie. To podałem jak ja to widzę i tyle. I nie chodzi mi o ten konkretny grzebnięty model Dali, tylko ogólnie. Bo na dzień dzisiejszy takie kolumn w cenie 10k to wydają mi się wręcz okazyjną ceną, a to tylko max jakie chcesz zapłacić za egzemplarz w sklepowym stanie (tutaj nazwałbym głupcem kogoś, kto by chciałby oddać w takim stanie te kolumny w tej kwocie). Ale to tylko moja opinia i tyle. A rynek ? Owszem, zweryfikuje niedługo (niestety), bo nikt nie będzie sprzedawał Mercedesa klasy S w cenie Opla Vectry, a już za niedługo (jeśli inflacja się utrzyma) w cenie Fiata Punto :) 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5752460
Godzinę temu, don111 napisał:

Po pierwsze, oficjalna cena dystrybutora Oberon 9 to 10600zł, oczywiście do negocjacji w sklepie jak wszystko, ale to jest oficjalna cena (dokładnie bodajże 10598zł). Podałeś przykład sklepu co ściąga z zagranicy bez polskiej gwarancji. 

Przyjmując inflację co roku 17% i analogiczny wzrost ceny tych Grandów to one by nie kosztowały 15k tylko ponad 20k za parę lat, przy cenie startowej jaką byłeś w stanie zapłacić.

I serio skończ z insynuacjami że mi "zależy" na pompowaniu cen tych Grandów lub może jestem znajomym sprzedającego. Po prostu widzę topowy model Dali, wyglądający i wykonany super i tak samo grający, więc dziwią mnie bardzo wasze próby wycen. Bo na dzień dzisiejszy 10k to nie jakaś kosmiczna kwota, to ledwie dwie średnie pensje polskie. To podałem jak ja to widzę i tyle. I nie chodzi mi o ten konkretny grzebnięty model Dali, tylko ogólnie. Bo na dzień dzisiejszy takie kolumn w cenie 10k to wydają mi się wręcz okazyjną ceną, a to tylko max jakie chcesz zapłacić za egzemplarz w sklepowym stanie (tutaj nazwałbym głupcem kogoś, kto by chciałby oddać w takim stanie te kolumny w tej kwocie). Ale to tylko moja opinia i tyle. A rynek ? Owszem, zweryfikuje niedługo (niestety), bo nikt nie będzie sprzedawał Mercedesa klasy S w cenie Opla Vectry, a już za niedługo (jeśli inflacja się utrzyma) w cenie Fiata Punto 🙂

Jak mawiał mój kolega - "pier**licie Hipolicie".

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5752531

Kolejny przykład "inflacji galopującej" - galopującej w głowach sprzedawców...🙄

https://www.olx.pl/d/oferta/dali-helicon-800-euphonia-kolumny-podlogowe-CID99-IDSjk1q.html?reason=ip|cf

Miesiąc temu w sąsiednim mieście (czytaj koło mnie) sprzedały się identyczne za 11 000 zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5760738
4 godziny temu, kapibara napisał:

Jaki kabel głośnikowy dodać do zestawu Dali Ikon 5 i Denona PMA 920 ? Supra clasic 4,0 , QED silvery, Supra PLY 3,4 czy DALI CONNECT SC RM230C ?

Nic ze srebrem

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5761632
  • 2 tygodnie później...

Dali rubicon 2 mam już około miesiąc , Oberon 3 również   dynaudio się pozbyłem te jednak mi nie podeszły .
A teraz wrażenia po miesiącu : Rubicon  dalej niesamowicie wyraźne czysto , bas jakby się utwardził stał się precyzyjny i punktowy i o dziwo jest mocniejszy niż w oberon pomimo mniejszego głośnika ... a teraz najlepsze - nie wiem które mi się bardziej podobają.. Oberony jakby bardziej cieplejsze , klimatyczne choć nie tak precyzyjne jedne i drugie bardzo mi się podobają ...... może teraz jeszcze opticon 2 mkII lub menuety ?  
Co o tym myślicie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5777063
Godzinę temu, metalowy napisał:

Dali rubicon 2 mam już około miesiąc , Oberon 3 również   dynaudio się pozbyłem te jednak mi nie podeszły .
A teraz wrażenia po miesiącu : Rubicon  dalej niesamowicie wyraźne czysto , bas jakby się utwardził stał się precyzyjny i punktowy i o dziwo jest mocniejszy niż w oberon pomimo mniejszego głośnika ... a teraz najlepsze - nie wiem które mi się bardziej podobają.. Oberony jakby bardziej cieplejsze , klimatyczne choć nie tak precyzyjne jedne i drugie bardzo mi się podobają ...... może teraz jeszcze opticon 2 mkII lub menuety ?  
Co o tym myślicie ?

Hej A jakie Dynaudio nie podeszły?

Moim zdaniem Epicon 2 sam sie zastanawiam nad nimi. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5777136

Epicon 2 są świetne, ale wymagają porządnego pieca. Ciężko je wysterować poprawnie, żeby zagrzmiały dołem jak należy.

Oberon 3 jak na cenę którą kosztują - HIT. Dla mnie te paczki lepiej grają od Rubicon 2 pod pewnymi względami. Szkoda, że bas mają pudełkowaty bo środek pasma i górę mają przecudną. Pisałem o tym już parę postów wcześniej.

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5777198
1 godzinę temu, marcinoss26 napisał:

Hej A jakie Dynaudio nie podeszły?

Moim zdaniem Epicon 2 sam sie zastanawiam nad nimi. 

Epicon pewnie tak ale cena to juz kosmos a dynki do emit 20 były ale w porównaniu z Dali to jak koc przed kolumną 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5777225

Co do Grandów, ja mam najmniejsze Coupe w 20 m kw. plus 3 m do sufitu i dają  wspaniale radę. 

Wzmak Yamaha as2100 

Pokój zmiękczony satynowymi grubymi zasłonami 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5780235
W dniu 8.01.2023 o 14:32, costa brava napisał:

Co do Grandów, ja mam najmniejsze Coupe w 20 m kw. plus 3 m do sufitu i dają  wspaniale radę. 

Wzmak Yamaha as2100 

Pokój zmiękczony satynowymi grubymi zasłonami 🙂

A ja nie chwaląc się od wczoraj pociskam muzę na dużych GRANDach i jestem prze szczęśliwy - co te paczki wyprawiają u mnie to głowa mała. Już z E870 było b.dobrze, a teraz to jest po prostu ogień. Małe Grand Coupe też mam ale tak jak piszesz do małego pomieszczenia są świetne. A do dużego salonu z jadalnią najstarszy braciszek 😎

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5785329

Chętnie przytulę drugą parę Grand Coupe a sprzedam Mentory 2 🙂

mimo że  też sentyment...po prostu z jasnym wzmakiem Grandy są niezastąpione, co innego z ciemnym...wtedy Mentory pokażą  klasę 

A propos...warto wymieniać Grand Coupe na Grand Diva ? 

Zakładając że  oba sie nadają do danego pomieszczenia 

https://www.audiostereo.pl/topic/47617-klub-dali/page/41/#findComment-5785884
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.