Skocz do zawartości
IGNORED

Gwarancja Horn Distribution

barni

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z planowaniem upgrade'u amplitunera czytam sobie "WARUNKI USŁUG GWARANCYJNYCH" dystrybutora Denona w Polsce czyli Horn Distribution.

"1. Gwarancji udziela się na okres 12 miesięcy od daty zakupu."

Hmm w sumie informacja o tyle istotna, że dystrybutor wypina się niniejszym na Sprzedawców (czyli swoje sklepy), które w myśl Ustawy o sprzedaży konsumenckiej muszą zapewnić obsługę gwarancyjną przez dwa lata.

Dodatkowo zapisy gwarancji nie są zgodne z w/w ustawą, która mówi, że "Gwarant powinien poinformować kupującego, że gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza, nie ogranicza, ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową" (art. 13 ust. 4). Zapisów takich oczywiście gwarancja Horna nie zawiera.

Pytanie co je żeli sprzedawca się zwinie w drugim roku po sprzedaniu nam sprzętu ?

Co ciekawe, część dystrybutorów podaje przy Denonie gwarancje na ... 3 lata :) reklamując ją jako gwanancję dystrybutora.

"10. Nie są objęte gwarancją uszkodzenia spowodowane normalnym zużyciem eksploatacyjnym (paski

napędowe, żarówki, lasery odczytujące itp.)."

Od kiedy laser jest elementem nie podlegającym gwarancji ????!!!!!

Czy ktoś spotkał się z takim zapisem w gwarancjach innych producentów ?

https://www.audiostereo.pl/topic/48001-gwarancja-horn-distribution/

Myślę że częsciowo sam sobie odpowiedziałeś - gwarancja to coś co można przy dzisiejszym stanie prawnym za przeproszeniem "zlać". Jeśli gwarancja opiewa na mniej niż 2 lata, tzn. na mniej niż wynosi bezwarunkowa ustawowa odpowiedzialność sprzedajacego względem konsumenta za towar, w ogóle nie zawracam sobie nią głowy, nie podstemplowuję, nie patrzę nawet czy ja wrzucają do kartona czy nie. Bo po co?

Oczywiście można Hornowi czy innej firmie "pogonić kota" składając na nią donosy do UOKiK za sprzeczną z ustawą treść postanowień gwarancyjnych ale komu będzie sie chciało...

Chyba się mylisz pisząć "Dodatkowo zapisy gwarancji nie są zgodne z w/w ustawą, która mówi, że "Gwarant powinien poinformować kupującego....." Gwarantem w myśl ustawy jest sprzedający i to on powinien udzielić Ci takich informacji.

Co do samej gwarancji dystrybutora to może on dać ją np. tylko na włącznik zasilania, a i tak ustawa jest nadrzędna i owiele bardziej pro konsumencja i nie ma tam żadych wyłączeń.

Gwarancja producenta bądź dystrybutora to forma zachęty do kupna danego produktu.

Do 6 miesięcy od daty zakupu domniema się że usterka była wadą fabryczną bez konieczności udawadniania przez klienta.

Co do firmy Horn to chyba nie jest tak do końca jak piszesz, ja akurat miałem i mam produkty przez nią sprzedawane i Audiolab'a jaki i Dali trzeba było zarejstrować na stronie internetowej Horn'a i jest 12 miesięcy dłużej. Taka wymiana oni uzyskują kilka danych marketingowych, a ty gwarancję producenta. Być może Denona przedłużają o więcej.

ja miałem po zakupie 1 rok gwarancji na amplituner do kina, w warunkach gwarancji było info że po rejestracji na stronie Horn'a gwarancja jest przedłużana o 2 lata i tak faktycznie się stało

Zgadza się, Horn przy rejestracji internetowej daje dodatkowe 12 miesięcy gwarancji. Tak miałem z klockami Denona, w sumie na każdy jest teraz 36 mies. Do sprzętu Denon Horn dodaje jeszcze gratis słuchawki. Proponuję tylko drukować potwierdzenia gwarancji, bo nigdy nic nie wiadomo, a najlepiej, żeby nic nigdy się nie psuło. Wiadomo, gwarancję dać łatwo, ale w przypadku awarii wcale już tak różowo może nie być. Wystarczy poczytać forum to lub inne i przejścia kolegów, np. z Audiostrefa i Audioklan. Nie życzę nikomu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.