Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

Porównywał któryś z kolegów denona 2020ae do 2000 r ? Mam w domu od miesiąca 2000r mojego kolegi, całkiem niezły patrząc na jego cenę sh 2000 zł do tego to kawał porządnej inżynierii, jest jednak w średnicy nieco za mało wypełniony, dobrze by zagrał ze spendorami lub xavianami, całkiem nieźle podołał moim Jm labą.

Ogólnie fajna neutralna maszyna, ciekaw jestem jak wypada przy nim młodszy brat, patrząc na fotki wnętrza myśl wiele się nie zmieniła.

Niedawno poszedł 2000AE za dwójkę. Juz go chciałem klikać, ale odpuściłem. Troche zaluje. Bym porownał.

?👈

Jakby co to jeszcze u mnie są te Reference i chyba długo będą więc klub nie padnie :-)

Przy okazji jak już piszę to swoje nowe spostrzeżenia opiszę. W Reference 5 mamy super aurę pogłosową. Mnóstwo planktonu, wibrującego powietrza. Ogromna ilość harmonicznych zostaje odtworzona co nadaje realizmu i dodatkowej głębi dźwiękom. Każdy dźwięk ma otoczkę pogłosową. Nie syszałem tego na żadnej kolumnie tak wyraźnie.

Edytowane przez Iceman007

Proszę o poradę odnośnie wyboru wzmacniacza do Kolumn KEF R-700.

Posiadam

Cambridge Audio 851N

Gramofon Thorens 295 MKIV

Gram Oppo 103d jako transport przez CA

Kable głośnikowe Supra

RCA Wireworld Equinox

XLR Ultralink Platinum MK2

Salon 35 m2 częściowo otwarty na kuchnie

Aktualnie to wszystko podpięte jest do Anthem Integrated 225, ale nie bardzo pasuje mi ten wzmacniacz.

Poszukuje dźwięku szczegółowego , ale ocieplonego, z dużą sceną, szczegółowa ale nie krzykliwą górą, dobrym środkiem i basem.

Z aktualnym wzmacniaczem wszystko za bardzo mi krzyczy przy głośniejszym słuchaniu.

Słucham głównie

Peter Gabriel, U2, Pink Floyd, Marillion, Dire Straits, ale też oprócz rocka progresywnego trochę jazzu, i popu z lat 90 tych

Szukam wzmacniacza w przedziale cenowym 7 - 10 tyś.

Dodam jeszcze, że rozważam:

Denon 2020ae

Yamaha A-S 2100

Creek Evo 100

Atoll IN 200 Se

C o ewentualnie z tych integr może zagrać najlepiej

Z aktualnym wzmacniaczem wszystko za bardzo mi krzyczy przy głośniejszym słuchaniu.

Od tego bym zaczął .

Jak jest przygotowane akustycznie to pomieszczenie ?

Najpierw musisz sprawdzić czy to wina sprzętu czy akustyki .

Prymitywny sposób - jak klaśniesz w ręce słyszysz echo ?

Anthem do jasnych nie należy a

Dodam jeszcze do moich propozycji

Cambridge Audio 851A

To odwrotny kierunek jaki szukasz .

Może coś z Musical Fidelity , używany Sugden ?

Krell S300i też gra barwnie i używką za około 5000zł też by warto się zainteresować .

R700 mają równą górę więc problem leży w akustyce , źródle lub kablach .

Proszę o poradę odnośnie wyboru wzmacniacza do Kolumn KEF R-700.

Posiadam

Cambridge Audio 851N

Gramofon Thorens 295 MKIV

Gram Oppo 103d jako transport przez CA

Kable głośnikowe Supra

RCA Wireworld Equinox

XLR Ultralink Platinum MK2

Aktualnie to wszystko podpięte jest do Anthem Integrated 225, ale nie bardzo pasuje mi ten wzmacniacz.

Poszukuje dźwięku szczegółowego , ale ocieplonego, z dużą sceną, szczegółowa ale nie krzykliwą górą, dobrym środkiem i basem.

Słucham głównie

Peter Gabriel, U2, Pink Floyd, Marillion, Dire Straits, ale też oprócz rocka progresywnego trochę jazzu, i popu z lat 90 tych

Szukam wzmacniacza w przedziale cenowym 7 - 10 tyś.

Dodam jeszcze, że rozważam:

Denon 2020ae

Yamaha A-S 2100

Creek Evo 100

Atoll IN 200 Se

C o ewentualnie z tych integr może zagrać najlepiej

u mnie z ls50 gra naim xs2, może warto przetestować go

Focal + Naim

A miał ktoś może doświadczenie z Kefami i którymś z tych wzmacniaczy które rozważam?

W Twoim pomieszczeniu i Twoim ustawieniu nikt .

Sprawdziłeś z tą akustyką ?

PMA2020AE z R900 słucham na co dzień a R700 miałem dwukrotnie i znam je dobrze ( to R900 z nieco gorszym basem ) i to jest bardzo żywe granie więc jak leży u Ciebie akustyka to będzie jeszcze gorzej niż z obecnym wzmacniaczem .

Jak winna jest akustyka to żaden wzmacniacz nie pomoże a im jaśniejszy tym będzie jeszcze gorzej.

Warto by też podstawić choćby na chwilę inne źródło .

Tak, w "teście" klaskania jest małe echo, muszę więc coś zrobić ze ścianami, mam pomysł na obłożenie tapetą japońską tzn, bawełna kiedyś miałemto w salonie i super sprawdzało się akustycznie.

Ale i tak chyba zdecyduję się na wymianę wzmacniacza na Denona

posłuchaj kolumn z naimem xs i np kablami anticables głośnikowymi , jest dynamicznie czysto i nie ofensywnie i nic nie męczy u mnie w tym połączeniu z ls50.

denon moze rozjaśnić lekko przekaz,

Focal + Naim

posłuchaj kolumn z naimem xs i np kablami anticables głośnikowymi , jest dynamicznie czysto i nie ofensywnie i nic nie męczy u mnie w tym połączeniu z ls50.denon moze rozjaśnić lekko przekaz,

Dokładnie tak będzie.... u mnie z Denonem grają arie 936 i jest rewelacja. Zero wyostrzen i pod barwienia w górze pasma. Wcześniej kombinowalem z kablami wymieniałem źródło myślałem nawet o wymianie wzmacniacza. Teraz wiem , że bardzo duże znaczenie ma charakter brzmienia kolumn.

Tak, w "teście" klaskania jest małe echo, muszę więc coś zrobić ze ścianami, mam pomysł na obłożenie tapetą japońską tzn, bawełna kiedyś miałemto w salonie i super sprawdzało się akustycznie.

Ale i tak chyba zdecyduję się na wymianę wzmacniacza na Denona

W salonie mam sufit w tej " tapecie " i jak kupisz tą grubszą i nie będziesz jej żałował to faktycznie powinna pomóc na zmniejszenie pogłosu wysokich częstotliwościowi .

Uparłeś się na tego Denona :)

Będzie dużo żywiej i dynamiczniej niż masz teraz czyli bardziej " krzykliwie " ale cóż , kombinuj .

Zrób zdjęcia salonu. Prędzej pomożemy. Według mnie to akustyka.

A ze wzmacniaczy najmniej krzykliwy będzie Peachtree 220. Bardzo sympatyczny wzmacniacz z niesamowitym powerem. Niestety ma wady (nierówno grające kanały, trzeszczące potencjometry, katastrofalnie skokowa regulacja głośności).

Wcale nie gorzej (ale na pewno inaczej) Denon 2020AE. Wbrew ogólnej opinii nie ma ostrości, ale jest wyrazistość i poukładanie. Świetna jakość wykonania! (dla mnie to też ważne).

Cambridge 851W miałem i było przeciętnie. Bardzo odchudzał dźwięk.

Słuchałem też Vincenty, Nady i Yamahy ale za krótko by wyrobić sobie (dobrą) opinie. Po prostu od razu czułem że to nie to.

do tych kefów będzie fajny też roskan caspian m2 ,

caspiana miałem i fajny dynamiczny ocieplony dźwięk który dobrze może z kefami też się połączyć, obecnie mam xs2 i gra bardziej detalicznie i dokładniej z mniejszym ociepleniem choć u mnie wyszło to na plus.

Focal + Naim

No, na pewno będę kombinował :-)

Umawiam się na odsłuch w domu:

- Denon 2020ae

- Creek 100 Evo

- Atoll 200 SE

Zobaczymy co z tego wyniknie, jak nic ciekawego to będę mieszał kolumnami.

Tak już mam, będę drążył aż wydrążę :-)

Myślę, że jeszcze dwa miesiące temu kolega Muda uznałby połączenie Denona z Kef-em za idealne

To źle myślisz .

Ja mam mocno wygłuszony pokój + panele a kolega ma duże pomieszczenie o żywej akustyce a w takim łączenie tych Kefów z Denonem nie jest moim zdaniem dobrym rozwiązaniem .

szkoda, że już sprzedał Denona...

Skąd takie wieści ?

Stoi na swoim miejscu i na razie nigdzie się nie wybiera .

Zanim się coś napisze warto sprawdzić o czym się pisze ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.