Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

Fyne Audio F501SP. Godny następca KEF. Fyne serii SP grają po prostu lepiej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ProAc Response D2R
I one grają naturalnie, bez koloryzowania?
Bez ściemniania? Ale z kulturą, elegancją?
Dzięki, mam co czytać @tal
Fyne Audio F501SP. Godny następca KEF. Fyne serii SP grają po prostu lepiej.
A one przypadkiem nie grają skrajami pasma?
Chcę mieć piękną średnicę

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

17 minut temu, jarrro napisał:

A one przypadkiem nie grają skrajami pasma?
Chcę mieć piękną średnicę

Nie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Każdy z nas może zaproponować coś na co zamienił kefy. Ja np jestem zachwycony dźwiękiem s16 hz. Czy je polecam? Nie! Ponieważ na podstawie opinii jakie czytałem,  nie powinny u mnie stać. Dopiero po odsłuchu mogłem stwierdzić że są cudowne. 

Jesteś wieloletnim, doświadczonym miłośnikiem dobrego dźwięku i tylko ucho Ci podpowie czy dobrze kombinujesz. 

Miałem LS50 meta, po kilku zmianach Classic 3/1.

Spendory dla mnie są wyższa ligą, ale w między czasie też elektronika i akustyka mi się zmieniła. Obiektywnie były to najlepsze kolumny, które posiadałem. 

.

Każdy z nas może zaproponować coś na co zamienił kefy. Ja np jestem zachwycony dźwiękiem s16 hz. Czy je polecam? Nie! Ponieważ na podstawie opinii jakie czytałem,  nie powinny u mnie stać. Dopiero po odsłuchu mogłem stwierdzić że są cudowne. 
Jesteś wieloletnim, doświadczonym miłośnikiem dobrego dźwięku i tylko ucho Ci podpowie czy dobrze kombinujesz. 

@puszkin
Dziękuję za życzliwe słowa, to mnie zawsze wzmacnia, gdy dotykam dobroci innych ludzi.
Własne ucho... No nic... Strasznie nie lubię zmian, bo można podjąć złą decyzję.

A taki potężny bas mogą dostarczyć tylko podłogowe kolumny, czy też podstawkowe to potrafią?
Niewiele słyszałem podstawkowych, tylko KEF

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Ja przyznam, że zaskoczyły mnie nie raz głośniki naszej rodzimej manufaktury.

Rls nereida II mają potężny bas ładną średnicę i spokojną Górę.

Audiowave Optima to również genialne głośniki ale wymagający co do pomieszczenia.

W Twoich 20m² może być kiepsko ale Nereidy wypełnią pomieszczenie basem jak podłogówki. Mialem je w 25m² 

RLS Nereida to legenda mi nieznana, ale historii dużo słyszałem. Problem z tym, że mali producenci znikają tak szybko jak słońce co dnia
Używki mają kosztować 10 tysięcy. Nowe z 15 tysięcy. Na używki tańsze nie patrzę.
Ale dziękuję Panowie serdecznie za pomoc

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

4 minuty temu, jarrro napisał:

RLS Nereida to legenda mi nieznana, ale historii dużo słyszałem. Problem z tym, że mało producenci znikają tak szybko jak słońce co dnia

Używki mają kosztować 10 tysięcy. Nowe z 15 tysięcy. Na używki tańsze nie patrzę.
Ale dziękuję Panowie serdecznie za pomoc

Założyciel RLS Pan Rokoszewski niestety zmarł ok roku temu. Konkretny człowiek z pomysłem na dzwiek. 

Był moment, że kilka sztuk Nereid pojawiło się na rynku wtórnym chyba ze strachu przed problemem z serwisem itp. To prosta konstrukcjia więc każdy znający się na sprawie jest w stanie je naprawić. Popularni producenci życzą sobie za serwis po gw krocie wiec słabo.

Założyciel RLS Pan Rokoszewski niestety zmarł ok roku temu. Konkretny człowiek z pomysłem na dzwiek. 
Był moment, że kilka sztuk Nereid pojawiło się na rynku wtórnym chyba ze strachu przed problemem z serwisem itp. To prosta konstrukcjia więc każdy znający się na sprawie jest w stanie je naprawić. Popularni producenci życzą sobie za serwis po gw krocie wiec słabo.

Poszukam na rynku wtórnym tych kolumn, to ciekawy dość pomysł

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Nie ma, już szukałem. Może w klubie ktoś ma do sprzedania lub może mieszka w okolicy i będzie można posłuchać.

Kiedyś, po przygodzie z RLS zaprosiłem jednego forumowicza z nereidami do mnie żeby posłuchał ich w pełnym.secie Naima.

Zdjęcie z odsłuchu I jego opinia jest w klubie RLS.

RLS Nereida to ciepłe i relaksacyjne i brzmienie, które jest mocno podkoloryzowane aby jak najbardziej uprzyjemnić kontakt z muzyką. Nie wiem, czy to dobry trop skoro kolega @jarrro wyraźnie napisał, że szuka czegoś naturalnego bez koloryzowania i ściemniania... Nereidy z pewnością takie są i moim zdaniem nie będą odpowiednie dla kolegi @jarrro.

Chcesz tak samo tylko lepiej jak KEF to pozostań przy Spendorach i ProAcach to dobry kierunek...

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

RLS Nereida to ciepłe i relaksacyjne i brzmienie, które jest mocno podkoloryzowane aby jak najbardziej uprzyjemnić kontakt z muzyką. Nie wiem, czy to dobry trop skoro kolega [mention=27835]jarrro[/mention] wyraźnie napisał, że szuka czegoś naturalnego bez koloryzowania i ściemniania... Nereidy z pewnością takie są i moim zdaniem nie będą odpowiednie dla kolegi [mention=27835]jarrro[/mention].
Chcesz tak samo tylko lepiej jak KEF to pozostań przy Spendorach i ProAcach to dobry kierunek...
@tal
Bardzo dziękuję za Twe słowa

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

22 godziny temu, Tal napisał:

RLS Nereida to ciepłe i relaksacyjne i brzmienie, które jest mocno podkoloryzowane aby jak najbardziej uprzyjemnić kontakt z muzyką. Nie wiem, czy to dobry trop skoro kolega @jarrro wyraźnie napisał, że szuka czegoś naturalnego bez koloryzowania i ściemniania... Nereidy z pewnością takie są i moim zdaniem nie będą odpowiednie dla kolegi @jarrro.

Ciepłe owszem ale czy ogólnie podkoloryzowane ? Hmmm🤔

R500 miałem u siebie i osobiście nie stwierdziłbym, że grają neutralnie ale może to wina mojej elektroniki oraz pomieszczenia. Tak czy inaczej myślę że jak będzie okazja to warto posłuchać jak i innych sugerowanych przez Was konstrukcji. Najlepsze metoda na sukces w tej materii to odsłuch w własnym pokoju na własnych gratach. Reszta to tylko teoria. Milego.

Ps. Ja właśnie byłem posłuchać kudos super 20a spięte z naimem 282/250dr + 2x hicap dr.

Glosniki baaardzo szczegółowe, dające ponadprzeciętny wgląd w nagranie z dość sprężystą podstawą basu. Równe w pasmach choć nie tak soczyste na średnicy co moje Arcady 3.5. Też warto posłuchać. 

• 2 tygodnie później...
Ciepłe owszem ale czy ogólnie podkoloryzowane ? Hmmm
R500 miałem u siebie i osobiście nie stwierdziłbym, że grają neutralnie ale może to wina mojej elektroniki oraz pomieszczenia. Tak czy inaczej myślę że jak będzie okazja to warto posłuchać jak i innych sugerowanych przez Was konstrukcji. Najlepsze metoda na sukces w tej materii to odsłuch w własnym pokoju na własnych gratach. Reszta to tylko teoria. Milego.
Ps. Ja właśnie byłem posłuchać kudos super 20a spięte z naimem 282/250dr + 2x hicap dr.
Glosniki baaardzo szczegółowe, dające ponadprzeciętny wgląd w nagranie z dość sprężystą podstawą basu. Równe w pasmach choć nie tak soczyste na średnicy co moje Arcady 3.5. Też warto posłuchać. 
Być może wyraziłem się nieprecyzyjnie w kwestii neutralności. Raczej miałem na myśli brak rozrywkowego charakteru, brak kokietowania słuchacza, brak cukru. R500 grają beznamiętnie i to jest ich plus

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

• 2 tygodnie później...

Jestem po odsłuchach Spendor 2/3. Kiedy r500 wygrywają po całości.
Spendor pozbawione są najniższego basu, a wszystkie recenzje w sieci to bezczelne kłamstwa albo reklamy, na jedno wychodzi.
Ciekawi mnie tylko jedna kwestia. Co bym zyskał przy zamianie Kef R500 na Kef R5?
Więcej rozdzielczości? Nie warto. Czy może ktoś będzie próbował mnie przekonać, że R5 biją na głowę r500?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Gdzie słuchałeś spendora? U siebie? Jak spendor to myślę, że model d7 może konkurować z r500. Proac to może dt8 się spodobać. 

R500 zmienić na r5 🤔 

Myślę, że to zmiana na chwilę. 

A może sprawdzi się u Ciebie PMC np 25.23 lub 25.24.

Te ostatnie miałem w domu i zachwycony byłem jakością basu. Góra jak dla mnie trochę za ostra no ale każdy lubi inaczej.

Gdzie słuchałeś spendora? U siebie? Jak spendor to myślę, że model d7 może konkurować z r500. Proac to może dt8 się spodobać. 
R500 zmienić na r5  
Myślę, że to zmiana na chwilę. 
Dziękuję za odpowiedzi.
Ciekawi mnie, dlaczego nikt nie udziela odpowiedzi o porównaniu r500 z R5.
Spendor Classic 2/3 słuchałem w domu właściciela z moją elektroniką, czyli wzmacniaczem.
R500 podoba mi się, bo tonacja jest mocno obniżona, wysokich prawie nie ma, za to dołu dużo.
Innych bardzo się boję, że po jakimś czasie mu się znudzą, tego bardzo się obawiam.
No i budżet mam niewielki, z siedem tysięcy

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Moim zdaniem powinieneś zainteresować się kolumnami marki Pylon dokładnie Diamond 28.

Nie wiem jaki masz metraż pokoju odsłuchowego, ale jeśli w okolicach 25mkw to może warto rozważyć też Pylon Jasper 18, które to wystawione są na olx.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 godziny temu, jarrro napisał:

Za 7K kupujesz używane Pylon Jade 20 u cieszysz się muzyką. 

Panowie, Pylon to dla mnie najgorsza marka, miałem Diamond 25 kilka lat - brzmienie własne powodowało, że zamiast muzyki słuchałem głośników, każde nagranie było skażone charakterem głośników. Nigdy więcej

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

4 godziny temu, jarrro napisał:

Dziękuję za odpowiedzi.
Ciekawi mnie, dlaczego nikt nie udziela odpowiedzi o porównaniu r500 z R5.
Spendor Classic 2/3 słuchałem w domu właściciela z moją elektroniką, czyli wzmacniaczem.
R500 podoba mi się, bo tonacja jest mocno obniżona, wysokich prawie nie ma, za to dołu dużo.
Innych bardzo się boję, że po jakimś czasie mu się znudzą, tego bardzo się obawiam.

Czyli musisz posłuchać RLS Nereida 2.

1 godzinę temu, jarrro napisał:

Panowie, Pylon to dla mnie najgorsza marka

A słuchałeś Jade 20 ? To zupełnie inne głośniki niż Diamond. 

Edytowane przez Piopio

Przeczytałem wpisy klubowiczów cofając się do dwóch lat wstecz. Nie znalazłem dwóch rzeczy, a mianowicie żadnej wzmianki o połączeniu KEF serii R z jakimkolwiek wzmacniaczem lampowym. Serio aż tak blado może być ? Rozumiem ,że słabsza skuteczność tych kolumn wyklucza takie rozwiązanie ? Tzw zapotrzebowanie prądowe wyklucza nawet lampy KT88/120/150 ?

I druga sprawa, nikt nie zająknął się tu o połaczeniu KEF z Heglem. Oglądając/czytając relacje z różnych światowych audioszołów, wydaje się ,że to połączenie wręcz "firmowe".

Co na to posiadacze Kefa?

Hegel H120 & KEF R3

4 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

Tzw zapotrzebowanie prądowe wyklucza nawet lampy KT88/120/150 ?

Jak wzmacniacz będzie +100W to będzie ok. 

4 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

I druga sprawa, nikt nie zająknął się tu o połaczeniu KEF z Heglem. Oglądając/czytając relacje z różnych światowych audioszołów, wydaje się ,że to połączenie wręcz "firmowe".

Kolumny KEF uznawane są za "ciemne". Więc to połączenie ma sens. 

Widziałem, jak łączyli ls50 meta i z Heglem i z Simply Italy. A widzieliście jak bardzo r500 mają podbity bas? Ja ich nie słuchałem, ale to pewnie dlatego wydaje się użytkownikowi, że nisko schodzą. Poza tym, im szybciej użytkownik zda sobie sprawę, jak bardzo duży wpływ na bas ma pomieszczenie, tym lepiej. Pisałem to w klubie Spendora.

Zjechanie Spendorów w tym przypadku uważam za zabawne. Pozdrówki

PS doświadczony użytkownik powinien mieć w dupie bełkot z recenzji. 

Edytowane przez J4Z

.

23 minuty temu, J4Z napisał:

Widziałem, jak łączyli ls50 meta i z Heglem i z Simply Italy. A widzieliście jak bardzo r500 mają podbity bas? Ja ich nie słuchałem, ale to pewnie dlatego wydaje się użytkownikowi, że nisko schodzą. Poza tym, im szybciej użytkownik zda sobie sprawę, jak bardzo duży wpływ na bas ma pomieszczenie, tym lepiej. Pisałem to w klubie Spendora.

Zjechanie Spendorów w tym przypadku uważam za zabawne. Pozdrówki

PS doświadczony użytkownik powinien mieć w dupie bełkot z recenzji. 

Ale widziałem czy słyszałem?

Przymierzam się do nowych rozwiązań dla moich KEF R3. Oczywiście posłucham sobie wybranych przeze mnie sprzętów ale będę wdzięczny za podzielenie się wszelką wiedzą i doświadczeniem.

Krótko mówiąc : best of the best dla KEF R3 niezależnie od typu konstrukcji w kwocie do 10 tys zł

Hegel H120 & KEF R3

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.