Skocz do zawartości
IGNORED

Klub milosnikow Cambridge Audio

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

witam

może mi ktoś powiedzieć jak prawidłowo w azurach powinien być wykonany bi-wiring?? do kolumn wiadomo powinien być kabel z 4 żyłami a do wzmaka z 4 zrobione 2 i tak podłączone czy też podłączamy 4? Jakby ktoś z was miał może fotkę jak ma to podłączone to by dużo wyjaśniło.

[quote name='bartek_bart'

... do kolumn wiadomo powinien być kabel z 4 żyłami a do wzmaka z 4 zrobione 2 i tak podłączone ...

Właśnie tak.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Właśnie tak.

aha czyli po przejściu na bi-wiring dalej używamy 4 zacisków w wzmacniaczu jak w przypadku pojedynczych kabli a nie wszystkich 8. Może to głupie pytania ale wole się upewnić

Drugie dwie pary zaciskow są dla drugiej pary kolumn (strefa B). Ty podłącz dwie kolumny pod dwie pary zaciskow strefy A.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

mozecie powiedziec czy odtwarzacz cd d500se czyta plyty hdcd taki znaczek figuruje na odtwarzaczu?....

Nie, nie czyta HDCD. Choć wprawne oko dojrzy na wyświetlaczu HDCD.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

takie pytanie musze zwrocic d500se czy kupic wzamian nada514 ktory lepiej zagra chodzi o brzmienie zalezy mi na pilnej odpowiedzi , czy bylby to godny nastepca do kwoty 500zl przepraszam za niestylistyczne pytanie.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie do szanownych klubowiczów .

mianowicie który CD-ed lepiej "buduje scenę" a nie bardzo mam gdzie posłuchać tych modeli .

- A 300

- A 500

- Azur 540c

Mam zamiar dokupić jakiegoś "rasowego" CD-ka abu porównac go z moim BD Samsunga o ile jest co porównywać.

Pozdrawiam i licze na szybka odpowiedź.

Mam pytanie do szanownych klubowiczów .

mianowicie który CD-ed lepiej "buduje scenę" a nie bardzo mam gdzie posłuchać tych modeli .

- A 300

- A 500

- Azur 540c

Mam zamiar dokupić jakiegoś "rasowego" CD-ka abu porównac go z moim BD Samsunga o ile jest co porównywać.

Pozdrawiam i licze na szybka odpowiedź.

Gwoli ścisłości seria A to wzmacniacze. Pewnie chodzi ci o D300, D500. Zainwestuj w D500SE

• 3 tygodnie później...

Witam Kolegów - znajomy zakupił ostatnio kolumny Monitor Audio GS20 i chce to napędzać wzmacniaczem CAMBRIDGE AUDIO AZUR 650A - czy ten wzmacniacz da radę solidnie napędzić w/w kolumny i jaka może wyjść z tego małżeństwa muzyka?

Pozdrawiam i życzę spokojnych i muzykalnych Świąt

Gość romeksz

(Konto usunięte)

U mnie Azur 550A + 550C + Mission m34i Całość gra bardzo przyzwoicie ale dopiero po około 45 minutach.

jak nówki-sztuki-nieśmigane, to 50 godzin "wygrzania" na dzień dobry potrzeba. a kolumnom 150-200.

no i wzmacniacza z tyłu nie warto wyłączać, poza wyjazdem na urlop/weekend.

Edytowane przez romeksz

jak nówki-sztuki-nieśmigane, to 50 godzin "wygrzania" na dzień dobry potrzeba. a kolumnom 150-200.

A ja wyłączam cały sprzęt codziennie wieczorem na listwie. Myślałem że to nie ma znaczenia. Chodzi o to ze podczas stanu czuwania nie rozładowują się kondensatory tak?

Po przygodzie z warkotem transformatora Azura słyszalnym, w innym pokoju mieszkania nie zostawiłbym go włączonego bez opieki.

Witam Kolegów - znajomy zakupił ostatnio kolumny Monitor Audio GS20 i chce to napędzać wzmacniaczem CAMBRIDGE AUDIO AZUR 650A - czy ten wzmacniacz da radę solidnie napędzić w/w kolumny i jaka może wyjść z tego małżeństwa muzyka?

Pozdrawiam i życzę spokojnych i muzykalnych Świąt

Nie da rady, te glosniki sa o wiele lepsze niz CA 650A. To zwyczajny mezalians. Zagrac, zagraja, tylko ich potencjal w zyciu sie nie ujawni.

MA GS20 zasluguja na sprzet o wiele lepszy. Tak jakbys porzadny silnik diesla zalal olejem rzepakowym z Biedronki. CA graja chudo, anorektyczny

dzwiek z kiepskim basem, bardziej krzyczacy niz muzykalny. MA GS20 to polka cenowa 8 tysiecy a trzeba pamietac, ze one graja ponad swoj pulap cenowy. Moglyby kosztowac dyche i wciaz nie byloby to za duzo jak na ich brzmienie. Poszedlbym w Naima XS, Primare I32, Creeka Destiny, cos z tej polki, natomiast CA 650A to pomylka dla takich glosnikow. Szkoda kolumn.

Slyszalem jak gra, duzo pelniej i bogaciej zagral Music Hall w podobnej cenie.Mial lepsze podparcie w basie. Na poczatku spodobalo mi sie brzmienie CA, tyle ze w porownaniu wypadl gorzej. To moje odczucia zwiazane z innym punktem odniesienia. Wasze sa inne i takie maja prawo byc.

Niestety ale zgadzam się z opinią Mario77 i nie jest to obiegowa opinia ponieważ miałem zestaw 740 przez niemal pół roku i na moich kolumnach Dynaudio,Harberth oraz Audio Physic na klasyce której słucham grało to koszmarnie w jazzie było znacznie lepiej.Być może w jeszcze innym repertuarze zagra ten zestaw dobrze i stąd takie różne opinie.

Nota bene cedeki CA uważam za bardzo solidne i porządne konstrukcje.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Niestety ale zgadzam się z opinią Mario77 i nie jest to obiegowa opinia ponieważ miałem zestaw 740 przez niemal pół roku i na moich kolumnach Dynaudio,Harberth oraz Audio Physic na klasyce której słucham grało to koszmarnie w jazzie było znacznie lepiej.Być może w jeszcze innym repertuarze zagra ten zestaw dobrze i stąd takie różne opinie.

porównujesz z Naimem w tej samej cenie co 740, czy jednak 2-3 razy droższym?

Edytowane przez romeksz

porównujesz z Naimem w tej samej cenie co 740, czy jednak 2-3 razy droższym?

Kolega wyżej pytał czy model 650 pociągnie Monitor Audio GS 20 ja opisałem swoje odczucia odnośnie wyższego 740.

Również uważam ,że jest to za słaby zestaw dla Monitor Audio i tyle.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Slyszalem jak gra, duzo pelniej i bogaciej zagral Music Hall w podobnej cenie.Mial lepsze podparcie w basie. Na poczatku spodobalo mi sie brzmienie CA, tyle ze w porownaniu wypadl gorzej.

no dobra. a coś od siebie? ponieważ, jak na razie, nie wyszedłeś poza to co napisał Pacuła - testując 650A.

i gdybyś zadał sobie trud przeczytania recenzji tamtego Music Halla o którym wspomniał, to wiedziałbyś, że sieje parzystymi harmonicznymi - co dla mnie jest dyskwalifikujące.

Kolega wyżej pytał czy model 650 pociągnie Monitor Audio GS 20 ja opisałem swoje odczucia odnośnie wyższego 740.

Również uważam ,że jest to za słaby zestaw dla Monitor Audio i tyle.

dowcip polega na tym, że człowiek kupił te kolumny okazyjnie za pół ceny - czyli de facto źle dobrał kolumny do wzmacniacza.

nie wiemy także nic o wielkości pomieszczenia, rodzaju słuchanej muzyki czy preferencjach brzmieniowych - ale że WAF jest wysoki, to może i zagrać ;)

no dobra. a coś od siebie? ponieważ, jak na razie, nie wyszedłeś poza to co napisał Pacuła - testując 650A.

i gdybyś zadał sobie trud przeczytania recenzji tamtego Music Halla o którym wspomniał, to wiedziałbyś, że sieje parzystymi harmonicznymi - co dla mnie jest dyskwalifikujące.

Słuchałem obu osobiście a Pacuły nie słucham i już nie czytam, bo ma coś z deklem i gra mu wszystko. Jego testy bywaja absurdalne. Ja rozumiem, że jesteś przywiązany do swojego CA i bronisz go jak cnoty siostry negując każdego, kto odważy się napisać inaczej niż myślisz. Podoba Ci się ten dźwięk, uwielbiasz go, jesteś zadowolony no i świetnie, bo właśnie Tobie ma się on podobać. Chodzi bardziej o formę. Gdy robisz się niegrzeczny i w sposób złośliwy i bezkrytyczny podważasz każde NIE. A Pacuła słyszy wszystko, również fakt wygaszenia wyświetlacza w odtwarzaczu CD. Zmiana gniazdka na Furutecha w ścianie otwiera przed nim szerszą scenę i wyostrza krawędzie ataku. Nie mam szacunku dla Talibów branży audiofilskiej. I nie rozumiem dlaczego kawałek metalowego pudełka, kawałek drutu i odmienny pogląd uruchamia w ludziach pierwotną, jaskiniową agresję. Każdy ma co lubi, lub to na co go stać. Przeciętna baba nie podoba się wszystkim, zresztą nie ma takiej, która by zachwyciła cały świat. Podobnie sprawa ma się z Audio. Ja też na początku podchodziłem do sprawy emocjonalnie i nie wierzyłem jak ktoś pisze, że Audio Physiki Tempo25 mają zbyt jasną górą, podczas gdy ja słyszę wyraźny koc w górze pasma. Naprawdę nie musimy być zgodni we wszystkich kwestiach i tylko ten fakt należy do wiadomości przyjąć.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Ja rozumiem, że jesteś przywiązany do swojego CA i bronisz go jak cnoty siostry negując każdego, kto odważy się napisać inaczej niż myślisz. Podoba Ci się ten dźwięk, uwielbiasz go, jesteś zadowolony no i świetnie, bo właśnie Tobie ma się on podobać. Chodzi bardziej o formę. Gdy robisz się niegrzeczny i w sposób złośliwy i bezkrytyczny podważasz każde NIE.

tak, ja tego dźwięku słucham codziennie - w przeróżnej kondycji psychofizycznej - to chyba wiem coś o nim.

natomiast Ty wchodzisz do klubu CA, srasz na wycieraczkę - pisząc bzdury: CA graja chudo, anorektyczny dzwiek z kiepskim basem, bardziej krzyczacy niz muzykalny. i jeszcze się dziwisz.

wyluzuj ;-)

Kurde, mam podobne zdanie po odsłuchu CA640v2 i wzmaka 650, chude i beznamiętne granie :-(

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Kurde, mam podobne zdanie po odsłuchu CA640v2 i wzmaka 650, chude i beznamiętne granie :-(

Mam problem z calkowitym "bezbasiem" w pokoju, probowalem juz masy kolumn: Rogers JR149, Leak 2075, Yamaha NS1000M i teraz Tannoy Arden MkI, wzmacniacze tez najrozniejsze, od 10W lampy do 250W tranzystora i problem byl zawsze taki sam.

no comments.

Edytowane przez romeksz
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.