Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

A Usher to nie przypadkiem Tajwan ? tongue.gif

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

daro64

A jak u Ciebie na Electro-harmonics z basem bylo ? jest go duzo mniej niz na oryginalnych ?

Musze kupic jakies lampki na zapas gdyby oryginalne umarly i zastanawiam sie nad Electro wlasnie wink.gif

daro64

A jak u Ciebie na Electro-harmonics z basem bylo ? jest go duzo mniej niz na oryginalnych ?

Musze kupic jakies lampki na zapas gdyby oryginalne umarly i zastanawiam sie nad Electro wlasnie wink.gif

napewno nie jest mniej ,napewno jest inny na electro,a może to sugestia.Dużo eksperymentowałem z biasem i kablami głośnikowymi.W moim zestawieniu najbardziej sprawdziły się kable hotline.

Z glosnikami MA rx bardzo fajnie sie zgrywa yaqin 10l dla mnie rewelacja.

Za jakis czas bede testowal na Kefach i yamahy glosnikach wiec zobaczymy jak to zagra

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Z glosnikami MA rx bardzo fajnie sie zgrywa yaqin 10l dla mnie rewelacja.

Za jakis czas bede testowal na Kefach i yamahy glosnikach wiec zobaczymy jak to zagra

no to kiedy to testowanie ?

Wymieniaj również. Proponuję Electroharmonix. Krystaliczniejsze i szybsze brzmienie. pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PiotrJ

Widze ze pojawily sie juz schematy wiec mam pytanko odnosnie jakiegos "tuningu" MC-10L co mozna w nim poprawic po chinolach zeby byl bezawaryjny na lata ?

Lub czy mozna tez jakos poprawic jeszcze jego fajny dzwiek ?

Kto z Kolegow potrafi wykonac takie poprawki bo chcialbym miec pewnosc ze moj MC-10L bedzie gral dlugo i bez niespodzianek wiekszych :)

Prosze o wiadomosci na PW jakie modyfikacje i jaka cena koncowa za taki tuning ? :)

• 1 miesiąc później...

Na to pytanie to chyba tylko McGyver zna odpowiedź, bo trochę tych wzmacniaczy przeszło przez jego ręce, więc wie co w nich siedzi w środku.

Z tego co pamiętam to protoplasta miał kondensatory na wierzchu zaraz za lampami sterującymi i złote gałki, były też wersje z transformatorami toroidalnymi na wyjściu i one różniły się literką na końcu (chyba K zamiast L)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od 2 dni gram na EL34 Elektro-Harmonix w moim Janku i narazie to dzwiek jest troche za ostry na gorze jak dla mnie mam nadzieje ze jak lampki sie wygrzeja to bedzie lepiej bas jest troche slabszy niz na chinskich ale chyba jakis barwniejszy lepiej kontrolowany tak mi sie wydaje no ale poczekam jeszcze na wygrzanie lampek i wtedy cos napisze ;)

Moze ktos ma Janka na EL34 Elektro-Harmonix jesli tak to czy tez zauwazyliscie ostrosc w gorze po wymianie z chinskich na Electro i czy ostrosc zniknie po wygrzaniu lamp ?

Ja miałem MC10L z Ruskimi Mullardami, a to chyba to samo co ruskie EH, zgadzam się że dźwięk jest chłodniejszy, góra jest ostrzejsza, basu jest owszem mniej ale jest za to bardziej zwarty. Brzmienie jakoś szczególnie się nie zmieniło z czasem.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Ja miałem MC10L z Ruskimi Mullardami, a to chyba to samo co ruskie EH, zgadzam się że dźwięk jest chłodniejszy, góra jest ostrzejsza, basu jest owszem mniej ale jest za to bardziej zwarty. Brzmienie jakoś szczególnie się nie zmieniło z czasem.

Mowisz ze sie nie zmienilo z czasem no i to mnie martwi bo Elektro narazie graja u mnie za ostro w gorze wygrzeje je do 100 godzin i jesli to sie nie zmieni to bede musial je sprzedac bo nie wytrzymam tych wysokich takich ostrych... :-/

A sluchal ktos moze tych lampek TUNG-SOL EL34B ? warte uwagi ?

Jakie lampki masz w przedwzmacniaczu ? Chińce czy radzieckie NOS-y ?

Mam NOS-y radzieckie 6N1P-EW bo na chinskich oryginalnych to dla mnie gralo duzo gorzej.

Mam NOS-y radzieckie 6N1P-EW bo na chinskich oryginalnych to dla mnie gralo duzo gorzej.

Witam

Ja wlasnie dzisiaj odpalilem yanka na Harmonixach i faktycznie jest troche mniej bassu ale kontrola lepsza i o wiele szybszy , i dzwiek sie zrobil bardziej przestrzenny .A wokal jaki jest teraz to WoW. Naszczescie nie mam ostrej gory w MA rx8 ,z tymi lampami jest troche wiecej detali ale nie wyostrzylo mi nic. Zobaczymy jak sie rozgrzeja

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

anxion

a to ciekawe bo u mnie teraz za ostra gora na Minas Anor jest nawet w wokalach czasami zrobi ssssssss z tymi Elektro :-/

a jakie masz sterujace ? chinskie czy tez radzieckie 6N1P-EW ?

anxion

a to ciekawe bo u mnie teraz za ostra gora na Minas Anor jest nawet w wokalach czasami zrobi ssssssss z tymi Elektro :-/

Radziecke EW . Hmm mi nie robi zadne SS ale np robilo mi sie tak jak podlaczam zamiast ew 6fq7 wtedy dzwiek byl bardzo chlodny.

Po 5h sluchania na Harmonix moge stwierdzic ze faktycznie dzwiek jest troszeczke chlodniejszy niz na chinskich, ale o wiele lepsza prezycja, przestrzen i basik jest szybszy. Troche bardziej mi sie podobal ten dzwiek na tych chinskich musze przyznac hmm

anxion

Moze jednak po wygrzaniu zniknie ten chlod .

Ile juz chodza u ciebie te Harmonix?

A wlasnie chcialem sie zapytac czy te harmonix maja miec tylko 6 tych drucikow na dole ? bo w chinskich mialem 8

Elektro graja u mnie narazie jakies 20 godzin mam nadzieje ze ostrosc w wysokich zniknie jak sie wygrzeja a co do chlodu w dzwieku to mi on nie przeszkadza bo moje Minasy graja bardzo cieplo wiec troche chlodu im sie przydaje ;)

A co do drucikow to szczerze Ci powiem ze nie wiem bo nie ogladalem tych Elektro tak dokladnie a o jakie druciki chodzi o te bolce na dole ktore wchodza w podstawki ? czy jakies w lampie w srodku ?

Elektro graja u mnie narazie jakies 20 godzin mam nadzieje ze ostrosc w wysokich zniknie jak sie wygrzeja a co do chlodu w dzwieku to mi on nie przeszkadza bo moje Minasy graja bardzo cieplo wiec troche chlodu im sie przydaje ;)

A co do drucikow to szczerze Ci powiem ze nie wiem bo nie ogladalem tych Elektro tak dokladnie a o jakie druciki chodzi o te bolce na dole ktore wchodza w podstawki ? czy jakies w lampie w srodku ?

O te bolce na dole

Faktycznie tez mam na elektro sss w wokalu hmm

to jestem w szoku ze nie zauwazylem ze tych bolcy jest mniej :) jutro to sprawdze i je policze ;)

a co do sssssssss w wokalu to wlasnie to mnie najbardziej martwi i mam nadzieje ze to zniknie po wygrzaniu lampek bo jak nie to kicha z Elektro :-/

dokladnie zobaczymy

tylko sie tak zastanawiam jakie sa inne dobre lampki hmm

czesc

zastanawiam sie nad tymi lampkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie moge znalezc zadnej opinie czy fajnie graly z MC10l

Jesli nie znajde dobrych lamp to chyba zakupie te chinskie , myslalem nad mullard ale cena jak dla mnie za duza na lampki

Ukryta Zawartość

No ja tez chce kupic te Tung-sol EL34B bo te Elektro to narazie troche za ostro do Minas Anor ale z Heco Metas 500 juz jest ok nie jest za ostro i bas ktorego Heco maja ogolnie duzo jest lepszy bo bardziej kontrolowany na tych Elektro ale i tak kupie te Tun-sol bo chce ich posluchac i juz ;)

Tak sobie mysle ze ta lampka to fajna rzecz mozna sobie dzwiek dobierac lampkami :)))

wlaczylem sobie metallice na harmonix jezu ale one gora jada.

Wymienilem sobie na te stare chinskie i to jest to. Hmm mam nadzieje ze te tungsol beda dobre mam zamiar je kupic

Po 5h sluchania na Harmonix moge stwierdzic ze faktycznie dzwiek jest troszeczke chlodniejszy niz na chinskich,

O to moje wybawienie. NA chinskich jest za ciepło i mnie to męczy już,jak ja sie ciesze że jest na to rada. U mnie lampizowany Denon prawdopodobnie taki ma wpływ że jest ciepło i masa średnicy.

hmm na harmonixach bardziej neutralnie graja np MA , ale z harmonixami nie ma wlasnie tego czegos tej magii w dzwieku tych zaokraglen , wokal potrafi ssss. Moze faktycznie dac im szanse do 100h , ale nie wiem czy sie meczyc dalej czy wymienic na cos innego

I pewnie u mnie cd tez nie szczedzi detalami dlatego potrzebuje lampki ktore graja ciepelkiem.

Edytowane przez anxion

anxion

Proponuję Ci zamianę na te Electroharmonixy. Daję od siebie oryginalne chińskie grane tylko 50h bo od razu wymieniałem je po kupnie wzmaka na EX. Jeśli magia znaczy dla Was przepastne i wolne basisko i ciepłe kluchy to zamienię sie na tą magię i wezmę chłodne lampy EH. Wg mnie nie ma co porównywać, ale te chinole są wolniejsze na basie. Nawet EH lekko podbarwiają najniższy bas tracąc nad nim kontrolę. Słuchałem u siebie KT88 i wzmak ten wydawał mi się szczuplejszy na basie ale z lepszą kontrolą

• Pokaż nowe odpowiedzi