Skocz do zawartości
IGNORED

Krell S-300i -czy ktos juz sluchał ?

Jozin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gshock

(Konto usunięte)

kolesie w audioklanie sa wyjatkowi i ich rekomendacje nigdy nie beda rekomendacjami audiofilskimi, tylko handlowymi. polecali do m6i 805s? pewnie dlatego, ze zostal im w magazynie, bo 805d byl juz w drodze.

ich recenzjom radzilbym ufac tak, jak rekomendacjom goldmana sachsa albo morgana stanleya. oni bede zawsze mieli zyski, a wy - permanentny kryzys.

http://audiolifestyle.blogspot.com

foni a duża jest przepaść między krellem, a caspianem? Boję się troszkę accu, gdyż różne są opinie. Eposów na chwile obecną nie planuję zmieniać, gdyż sa to naprawdę rewelacyjne kolumny - zapewne możesz to potwierdzić.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

kivlov

Do Eposów odpuść sobie Krella. Na prawdę... Szukaj i jak znajdziesz, to bierz Accu.

Pomijając już charakter brzmienia obu urządzeń (choć może i by się zgrały) to przede wszystkim jedno i drugie nie gra "po cichemu". Accu tę przypadłość Eposów całkowicie eliminował. Zresztą... to właśnie po odsłuchu Eposów z Accu zdecydowałem, że muszę mieć te kolumny. Potem ich małżeństwo z Myryadem (miałem go wówczas) nie było już takie namiętne... a to, że do wcześniejszego mojego rozstania z nimi nie doszło to była zasługa Caspiana. Nie mniej jednak, to właśnie ich brzmienie z Accu nadal wspominam.

Słuchając rozumu....

A jak te wzmacniacze mają się do Yaqina 100b, bo ciekawi mnie konfrontacja z lampami.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gshock, 17 Lip 2010, 00:35

>kolesie w audioklanie sa wyjatkowi i ich rekomendacje nigdy nie beda rekomendacjami audiofilskimi,

>tylko handlowymi. polecali do m6i 805s? pewnie dlatego, ze zostal im w magazynie, bo 805d byl juz w

>drodze.

'kolesi' w AK jest sporo. Zapewne są wśród nich bardziej i mniej osłuchani, i zapewne opinie części z nich nie są miarodajne. Ja rozmawiałem jednak z osobą, której opinie są (dla mnie) miarodajne. Tak czy inaczej - mówili mi że jedyną kolumną (z ich oferty) z którą M6i dobrze gra jest B&W805S (albo 803S - nie pamiętam). Ze wszystkimi pozostałymi, w tym także wszystkimi B&W w wersjach D, wolą S300i i Marantza PM-15S2. Tyle.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 15 Lip 2010, 17:08 natomiast z innymi preferują

>właśnie bardziej neutralnego S300i lub Marantza PM15 (ale koniecznie w wersji S2!). Ten ostatni

>wzmacniacz zresztą bardzo zachwalali - niestety jest najdroższy z całej trójki. I taka to już dola

>audiofila :-(

Jeśli najdroższy z calej trójki to raczej PM 11S2 - i tez słyszałem o nim wiele dobrego

xniwax, 17 Lip 2010, 23:49

>W AK tak mawiają odkąd mają MF i B&W.

>

>Inaczej mówiąc między bajki...

Nie rozumiem, dlaczego mieli by dyskredytować własny produkt (MF) ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

lorecci, 18 Lip 2010, 08:34

>Jeśli najdroższy z calej trójki to raczej PM 11S2 - i tez słyszałem o nim wiele dobrego

Jeżeli ta integra za 14kzł to 11S2 a nie 15S2 to tak. W każdym bądź razie ta duża, wysoka.

To może teraz wróćmy (chociaż na chwilkę) do tematu głównego. Otóż... po tygodniu słuchania muszę stwierdzić (a nie wiem czy czasem nie z przykrością ;-) ), że S-300i gra ciepło. A więc... szukać muszę kabli nie mulących i to w sumie nawet z rozjaśnioną górą. A co tam...

Słuchając rozumu....

ELB

Sorry - miało być Krell (nie MF) i B&W ;)

Tak w ogóle odkąd w AK polecano mi MF tylko z Vienna Acoustic przestałem ufać panom z AK.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

MF + VA to musi być niezły muł :-)

foni! myślę,że IC Stereovox(model w zależności od zasobności portfela) załatwi sprawę,ale w pierwszej kolejności pomyśl o wymianie żródła-Shengya(bez urazy) to trochę mezalians.Ja do Krella mam m.in Stereovox HDLS+Vespa i jest b.dobrze.

Ta Shengya to nic innego jak Vincent CD-S6... Ponieważ w poprzedniej konfiguracji szukałem ciepła i wypełnienia, obecnie siedzą w tym cd-ku lampy, które takowe ciepło i wypełnienie zapewniały. W przyszłym tygodniu wrócę do Philipsów (które grały jaśniej i krystaliczniej) i zobaczę jak wówczas wszystko się poukłada. Ale faktem jest, że obecnie to źródełko jest pierwsze do wymiany... boshe... kiedy koniec? :-)

Słuchając rozumu....

Nikt nie porównywał Krella do lampy?

Jest na forum kolega, który przed Krellem KAV 300i miał lampę. Przesiadł się bo krell dał drive, ciepło i barwę gwarantując przy tym doskonałą dynamikę i bass mniam mniam ;D

Ja osobiście przyklękłem przed KAV 300i i nie mogę wstać, tak mnie przykuło.

Krellmanii początek? Zobaczy się za czas jakiś, ale na to się zanosi.

pzdr.

Miałem przed Krell kav300i Amplifona WT_30-2,do tego był układ dwudrożny na SS Iluminator-Studio16Hz Aries no i Shanling cd-t100se.Przesiadka na Krella nie bolała,to jest lepszy wzmacniacz w każdym aspekcie brzmienia.Sentyment do lampiaka pozostał,może jeszcze kiedyś spróbuję.

triode <- to ciekawe, bo u mnie Colibri-R bardzo delikatnie wygladza gore. Odbywa sie to w stopniu minimalnym, ale jednak slyszalnym w porownaniu np. do wysokich Audioquestow. Za to czad i dynamika sa niewyobrazalne. Bas jest duzy, a przy tym znakomicie kontrolowany. Sciana dzwieku. Przy Black Sabbath i Pearl Jam system napier...la, ze kapcie spadaja :-)

kivlov, 20 Lip 2010, 22:38

>Nikt nie porównywał Krella do lampy?

Zależy do jakiej lampy. Jeżeli chodzi ci o takie stereotypowe, ciepłe brzmienie z bardzo dużą ilością 2-harmonicznej, to możesz być rozczarowany. W takim wypadku chyba lepiej zainteresować się MF M6i.

Morven!Mam Vespę i fakt,góra ma dobrą rozdzielczość i nie ma w niej ostrości,jest dużo blasku i powietrza,jedynie na słabych realizacjach blachy mają tendencję do podkreślania sybilantów.To są arcyfajne kable za pieniądze do przełknięcia.

Elberoth, 21 Lip 2010, 17:17

>kivlov, 20 Lip 2010, 22:38

>

>>Nikt nie porównywał Krella do lampy?

>

>Zależy do jakiej lampy. Jeżeli chodzi ci o takie stereotypowe, ciepłe brzmienie z bardzo dużą

>ilością 2-harmonicznej, to możesz być rozczarowany. W takim wypadku chyba lepiej zainteresować się

>MF M6i.

A w porównaniu z lampą 845 to Krell będzie "lampą".

Foni, tego krella to raczej połącz jakimś przyzwoitym XLR-em. Słuchałem go u siebie po RCA (dobrym), bo moje ówczesne źródło nie było zbalansowane i w porównaniu u dystrybutora na jego dzielonym systemie mikromegi - nie było porównania - u mnie za dobrze nie zagrał. To nie najgorszy wzmacniacz, ale go skreśliłem też dlatego, że cicho to on za bardzo nie gra - trzeba odkręcić, a czasami chce się po cichu. No i brakowało mi góry i dołu w sensie ilości - bo same te zakresy to krell gra dobrze.

Słuchałeś właśnie na Mozartach? Bo one to tak na górze mają, że nie mają... :)

Dlatego też z Classe góra tak wymiatała!! I to dosłownie!!

A XLRa jakiegoś poszukam. Sam jestem ciekaw.

Słuchając rozumu....

• 3 tygodnie później...

Witam,

przepraszam za off-topic, ale: szukając dobrych cen Krella uświadomiłem sobie, że w USA sprzęt pochodzący z Europy kosztuje tam tyle samo co u nas ( w UE) a u nas sprzęt amerykański ( np.wspomniany Krell) kosztuje ok 40% więcej niż w USA. Cena Krell S300 jest taka jak Creeka Destiny. Gdzie tu logika? Dlaczego cena sprzętu na UE jest aż tyle wyższa? Może ktoś mi to przystępnie wytłumaczyć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

Ja porownywalem Musicala M6i do Marantza PM-15S2 na kolumnach VA i rzeczywiscie mialbym problem co wybrac. Marantz gral jakby dynamiczniej (szybciej - lepszy PRAT) z duzo lepsza scena, Musical mial natomiast jakby wiecej "gladkosci" i kultury - tych trudnych do uchwycenia cech, ktore pojawiaja sie dopiero u przedsionka hi-endu. Biorac pod uwage, ze Marantz jest 1000 zl tanszy- chyba sklanialbym sie ku Marantzowi. Pelnie satysfakcji osiagnalem dopiero przy S11 - ale to juz ogromna kasa. Swietny wzmak, ale IMHO nie warty tej ceny.

MF M6i i VA Mozart Grand to jest.... jedna wielka buła. Miałem M6i pożyczonego na tydzień. Oddałem po 2 dniach. Faktem jest, że grało toto lepiej niż A5.5 (też go miałem u siebie) ale za nic nie dałbym za tego wzmaka (w mojej konfiguracji) nawet 3 tysięcy. Jak już pisałem... Roksan Caspian w tym momencie był przy Musicalu hi-endem. Poważnie...

Słuchając rozumu....

M6i z Mozartami nie gra - jest nie tyle za ciemno, co za wolno- brak szybkosci. Za to z Bachami Grand i CD MArantza jest spoko. Ale zgadzam sie calkowicie - na tym poziomie cenowym Caspian bije chyba wszsytko (nie znalazlem lepszego nowego wzmaka).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.