Skocz do zawartości
IGNORED

Krell S-300i -czy ktos juz sluchał ?

Jozin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gshock

(Konto usunięte)

elb napisal: Tak czy inaczej - mówili mi że jedyną kolumną (z ich oferty) z którą M6i dobrze gra jest B&W805S (albo 803S - nie pamiętam).

to bardzo precyzyjne. dzieki.

• 2 lata później...

Witam,

pojawiła się w sieci ciekawa promocja na ten wzmacniacz. Czy za 8 tys. pln jest wart zainteresowania? Chciałbym, żeby to grało z kolumnami Amstaff mini od Harpii Acoustics.

Pozdrawiam

Witam,

pojawiła się w sieci ciekawa promocja na ten wzmacniacz. Czy za 8 tys. pln jest wart zainteresowania? Chciałbym, żeby to grało z kolumnami Amstaff mini od Harpii Acoustics.

Pozdrawiam

Hej, dosyć kontrowersyjne urządzenie,

swego czasu słuchałem go z VA Beethoven Baby Grand i grało to akceptowalnie. Idąc tropem tej samej jak myślę promocji chciałem go kupić w ciemno, poprosiłem jedynie o podłączenie do stojących akurat w sali odsłuchowej kolumn B&W 804 Diamond i... nie wchodząc w szczegóły nie zagrało. Ponadto w tym konkretnym egzemplarzu co jakiś czas migała dioda zasilania (wg zapewnień obsługi "ten typ tak ma"), innego nie mieli więc odpuściłem.

Kup Krella 400xi w dobrym stanie i z pewnego źródła. Na forach używanych urządzeń w USA oba wzmacniacze można kupić za te same pieniądze. A to daje chyba do myślenia?! Pewien wieloletni sprzedawca z Salonu na Nowogrodzkiej Top HIFI powiedział mi w przypływie szczerości, że 300i to po prostu nie gra...a sam jest miłośnikiem Krelli ale jak pójdziesz w Warszawie na Andersa do Top HIFI to wszystko Tobie wcisną jako super sprzęt.

Ja słuchałem 300i z dwa razy i dla mnie to dźwięk, który mam mało wspólnego z Krellem. Próbowali ocieplić brzmienie a wyszło coś dziwnego.

OK. Dzięki.

Poluję na kav 400xi lub kav 300i ale bardzo ciężko jest je dostać. Ostatnio była licytacja KAV400xi na allegro ale sprzedający wycofał się przed samym zakończeniem aukcji.

Jaka jest rozsądna cena za te starsze modele? Otrzymuję czasami propozycje zakupu, ale ceny wydaja mi się trochę przesadzone.

I bardzo dobrze. Poluj dalej na spokojnie. Ja przez 6 miesięcy szukałem swojego 400xi. Jak już znajdziesz coś w idealnym stanie i z pewnego źródła to nie czekaj za długo z decyzją. Dość łatwo poznasz czy ktoś sprzedający to audiofil czy cwany handlarz. Moim zdaniem odpowiednia cena za 400xi w bardzo dobrym stanie wizualnym to 5000 PLN. Może odrobinkę mniej. Ale czasami nie ma sensu targować się o 200 PLN aby nie przedobrzyć. Nim kupisz żądaj zdjęć ze środka a najlepiej zrobić odbiór osobisty. Ja zawsze tak robię przy sprzęcie. Lubię pomacać nim kupię.

nie słyszałem tego modelu...niektorzy mowią ze to to samo co 400xi inni ze nie...na pewno to starsze urządzenie i z tym trzeba się liczyc. 400mozesz trafic o kilka lat młodsze co ma pewne znaczenie. Wszystko tez zalezy za ile mozesz kupic 300il. W tym przypadku mozesz się ostro targowac.

na pewno łatwiej potem dalej odsprzedać w dobrej cenie 400xi niż 300il. pytanie na jak długo szukasz i czy ten krell ma być przystankiem czy stacją końcową :)

Mądra uwaga!

Gdy kupuję sprzęt audio to zawsze mówię, że to docelowy, a wychodzi zazwyczaj inaczej. Nie znam krelli, a chciałbym poznać. Nie wiem czy mi się spodoba. Za tego 300 il chcą 5 tys. pln i moim zdaniem to przesada. Za tą kasę mam też propozycję kav 300i z ostatniej serii produkcyjnej.

kav300 i 400xi to odrobinę inne wzmacniacze. oba w linii brzmienia krella - miałem dwa równolegle i zostawiłem ten drugi.

u mnie w systemie był szybszy i mocniejszy w dole pasma. W muzyce, której słucham (głównie elektronika) lepiej się sprawdził 400xi.

5 tyś PLN za 300il to żart! A nawet lekka bezczelność...To jest cena za świetnie utrzymany 400xi. kav300 i 400xi to odrobinę inne wzmacniacze i to prawda...czy zależy Tobie na estetyce i wyglądzie bo może to też zadecyduje...stare 300 to już wiekowe urządzenie przy 400xi i to też weź pod uwagę. Jesli 400xi się Tobie nie spodoba to sprzedasz ją szybko i sprawnie inne Krelle już mogą wymagać więcej zachodu ze sprzedażą...kupuj na spokojnie i z głową.

kot d

ale Ci robia wodę z mózgu.

S300i to najbardziej udana integra Krella w historii ( oczywiście nie mówiąc o FBI ).

Świetna integra za rozsądne pieniadze ( a za 8 tys nówka - to bardzo rozsadne.)

Lepiej troche dołozyc i kupic nowke s300i niz uzywane 400xi czy 300iL - które nie wiadomo skad sa i po jakim "przebiegu"

S300i gra bardziej "po ludzku" niz 400 xi.

Nic nowego i lepszego jesli chodzi o integre nie da sie kupic w tej cenie. Na swoja cene S300i gra swietnie.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Nic nowego i lepszego jesli chodzi o integre nie da sie kupic w tej cenie. Na swoja cene S300i gra swietnie.

Za cenę około 9500zł można kupić Calyxa CTI który nie wygląda ale gra dużo lepiej ( lepsza jakość brzmienia i lepiej trzyma membrany w ryzach ) od tego Krella .

Za cenę około 9500zł można kupić Calyxa CTI który nie wygląda ale gra dużo lepiej ( lepsza jakość brzmienia i lepiej trzyma membrany w ryzach ) od tego Krella .

Tak, faktycznie - lepiej kupić Calyxa CTI i potem sie z nim bujac bo takie urzadzonka sa nieodsprzedawalne w rozsadnych $$ niz Krella S300i, który swietnie gra i za którym stoi marka wiedza i doswiaczenie.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Każdy musi sobie zadać pytanie czy chce kupić używaną i w niewiadomym stanie legendę czy nowy i lepiej grający wzmacniacz z gwarancją.

Sam słuchając Calyxa wybrałem Xindaka A600P ale to jeszcze większa kasa + dochodzi koszt pre. W cenie Xindaka mogłem mieć wiekowe końcówki Krella czy Passa ale wybrałem nowego , fantastycznie brzmiącego i tak też wykonanego Xindaka.

Tak czy inaczej warto posłuchać tego Calyxa przed zakupem Krella.

Albo czekać na Calyxa z SH ;)

...kiedyś miałem Krella kav500i bardzo dobry wzmacniacz znacznie ciekawszy od 400xi.....ale jestem tego samego zdania co babatular i na twoim miejscu wybrałbym coś nowszego t.z. Krella S300i

S300i to bardzo udana integra. Gra przede wszystkim rowno. Nie ma podbitych gory i dolu. Bez problemu napedzil duze Wilsony. 400 to model wymyslony do kina domowego . Ma podbite pasma i sucha srednice. To nie jest dobry wzmacniacz. Robi wrazenie bo w pierwszej chwili wydaje sie bardziej dynamiczny. Ale na dluzsza mete jest po prostu meczacy.

Twoja opinia jest zgodna z recenzją S-300i. Poza tym ładnie się prezentuje od strony wizualnej, nawiązując stylistyką do serii Evo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Pryz zakupie Krella S300i masz pewność, że zagra to bardzo dobrze chociaż porównując ją do Hegla H100 to sam nie wiem co bym wybrał. MIałem oba modele, ale czasami bardziej mi odpowiadało brzmienie Krella, a czasami Hegla (w zależności od utworów).

Jak się nie spodoba bardzo łatwo można je odsprzedać, ale bardzo ciężko się z nimi rozstać (bardzo ładnie brzmiące integry), a jeżeli one nie podpasują to pozostaje już tylko i wyłącznie przejście na końcówki mocy, ale to już jest mania. Jak już się tego posmakuje to już nigdy nie wyjdziesz z tego szaleństwa.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

No tak. Już wpadam w te tryby:)

Może pomożesz mi przypasować wzmacniacz do rodzaju muzyki. Zdecydowana przewaga to rock, metal i również POP. Nie słucham muzyki poważnej i jazzu przynajmniej w takich ilościach, żeby to były decydujące gatunki.

Zdecydowana przewaga to rock, metal i również POP. Nie słucham muzyki poważnej i jazzu przynajmniej w takich ilościach, żeby to były decydujące gatunki.

Generalnie uważam, że oba wzmacniacze, o których mowa są świetne. Znam oba doskonale... i jestem pewien, że na jednym i drugim da się zbudować bardzo rozsądny system.

Jednak są to kompletnie różne od siebie urządzenia.

S300i to dużo bardziej mięsiste brzmienie... z kolei 400xi jest bardziej przejrzysta.

Jednego można odebrać jako nieco pogrubionego na średnicy, drugiego zaś odchudzonego.

Z tego co wyczytałem to planujesz to połączyć z Harpiami... ja łączyłem z ProAc'ami i bardzo miło wspominam tamte czasy, naprawdę :)

Nie znam tych Harpii, musisz ocenić czego bardziej potrzebujesz, oba wzmacniacze grają całkiem dobrze...

...ale osobiście uważam, że 400xi sama z siebie jest bardziej "rockowa", ale trochę bardziej jednak lubiłem chyba S300i...

pozdr.

joa.

S300i to bardzo udana integra. Gra przede wszystkim rowno. Nie ma podbitych gory i dolu. Bez problemu napedzil duze Wilsony. 400 to model wymyslony do kina domowego . Ma podbite pasma i sucha srednice. To nie jest dobry wzmacniacz. Robi wrazenie bo w pierwszej chwili wydaje sie bardziej dynamiczny. Ale na dluzsza mete jest po prostu meczacy.

400xi do kina domowego? A może to jest amplituner? Jeśli S300i to tak fantastyczne dzieło to czemu w USA można je kupić tak tanio jak 400xi i łatwiej trafić na używaną S300i niż na 400xi? A w Polsce sam dystrybutor wyprzedaje ten cudowny chiński sprzęt za 7999PLN...

Sucha średnica i podbite pasma w 400xi? Jak się nie umie zestawić systemu to wszystko takie jest....

A męczące nie jest słuchanie odpowiednio zestawionego z systemem 400xi tylko czytanie bzdur...i to bardzo męczące.

Dla równowagi polecam poczytać słowa kogoś kto trochę się zna na Krellach i na muzyce...Mr. Wes Phillips

Even though Krell has most assuredly built better products, the KAV-400xi is special. Not because it's "affordable," not because it's exquisite audio jewelry, not because it meets some watts-to-dollar ratio of goodness, but simply because it's as faithful to the music as I am.

a tu całość recenzji

Ukryta Zawartość

i to też jest interesujące, od kogoś kto nie przepadał za tą firmą...

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedna wyważona opinia...

Ukryta Zawartość

Ale dla naszych forumowych mądrali te recenzje to zapewne stek bzdur skorumpowanych pismaków...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja Harpii też jeszcze nie znam, ale mam nadzieję poznać je niedługo. Mają zawitać do mojego domu. Szukam teraz dla nich wzmacniacza, a spotkałem się z kilkoma opiniami, ze właśnie Krelle ładnie je napędzają. W tej chwili Amstaffy mini zagrają z Yamaha AX900 bo taka mam tej chwili na stanie. Pewnie nie ma co porównywać poziomu tej Yamahy i wzmacniaczy zintegrowanych Krella, czy to serii kav czy s?:)

Może jednak na razie upolować coś tańszego z Krella, żeby sprawdzić czy to brzmienie mi odpowiada? Z drugiej strony mówicie, ze każdy z tych wzmacniaczy gra inaczej, więc....?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.