Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1704 DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>sq5ebo,

>Fajnie ,że Ci się udało :-) Zobacz jak PCM1704 jest wrażliwy na odsprzęganie zasilania i dolutuj

>sobie 100nF równolegle do każdego 10uF przy PCMie...

a co masz na myśli ? napisz coś więcej o zmianie,

Odnośnie małej płytki z upsamplerem:

1. jak macie ustawiony filtr w DF1706? Slow czy sharp?

2. digital de-emphasis on czy off? Do czego to służy?

Wrażenia dźwiękowe różnych konfiguracji mile widziane;)

>Odnośnie małej płytki z upsamplerem:

>1. jak macie ustawiony filtr w DF1706? Slow czy sharp?

>2. digital de-emphasis on czy off? Do czego to służy?

1 - jak kto woli :-))) - a po tem napisz , który bardzie Ci sie podoba

2 - ustaw na off, zapewne nie masz płyty z tak nagranej,

-> Luiis

Nawet nie wiedziałem, że tam mają akurat te najmniejsze na -5V :). Kupowałem w tme, te w większych obudowach na 3.3V, ale teraz też brak.

Polecam wszystkim zastosowanie generatora 24.XXMhz z płytką na WM+SRC+DF bo gra lepiej niż z zegarem odtworzonym przez WM.

buble_corp, 19 Sty 2010, 00:27

..wygląda na to, że TME zauważyła nasze potrzeby ;))

O jakim generatorze wspominasz, możesz powiedzieć coś więcej.. typ, dostępność, itd.

>Luiis,

>buble_corp, 19 Sty 2010, 00:27

>..wygląda na to, że TME zauważyła nasze potrzeby ;))

>O jakim generatorze wspominasz, możesz powiedzieć coś więcej.. typ, dostępność, itd.

ale kontekst jest jasny - czy to generator, czy tez dobry zegar zewnętrzny są lepsze niż zegar odzyskany z SPDIFa.

Tak mam 10uF ceramiki ,ale chodzi o to że żaden kondensator nie jest idealny, indukcyjności, rezonanse i nie jest w stanie dobrze odfiltować dużych częstotliwości nie działa szerokopasmowo... Dlatego stosuje się decoupling capacitor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A przecież w naszym dacu F są dosyć duże np. 24MHz, nie mówiąc o harmonicznych.Wtedy mały 100nF załatwia duże częstotliwości a 10uF mniejsze.Teraz mam taką "kanapkę" 33uF os-con 10uF/100nF/10nF.Podobnie jest w dacu adagio.http://www.fortunecity.com/rivendell/xentar/1179/projects/adagio/Adagio.html Generalnie temat rzeka...:-)

Pozdrawiam Tomek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nonono :-))))

poziom argumentów coraz wyższy

ale nalezałoby prztaczać przykłady i zasady odsprzegania do zastosowanych ultraniskoszumowych stabilizatorów, ato juz inna szkoła jazdy, o tym napisano w notach do zastosowanych stabilizatorów, wraz z pomiarami, a więcej widziałem, ale niestety nieskopiowałem w innym dokumencie Lineara dotyczacym zasad projektowania tego fragmentu z zastosowaniem tych stabów

ale nie do końca jest tak jak piszesz,

no i oczywiście w wolnej chwili przylutuje na 10u 100n (oba muszą byc typu X7R)

Transformatory R-Core.

Panowie, kolega eMiL przypomniał i mnie, że do innego projektu potrzebuje fajnych transformatorów. Starałem się zamówić w selectronic.fr ale paczka nie potrafiła dotrzeć na adres we Francji pod ich nosem, odbiłem się od niemiłej obsługi by po ponad 2 miesiącach odzyskać z trudem włożone pieniądze.

Wynalazki typu diyclub.biz oraz vt4c.com przerabiałem i oba mają trochę 'bidne' wersje bo oszczędzają ostro na rozmiarach rdzeni. Nie moja bajka.

Udało mi się namierzyć ostatnio producenta który robi robi R-Core właśnie dla selectronic i uderzam do nich po trafa dla siebie.

Na pewno jest szansa by wykonali wam trafa do analogu 2x24 (sam wezme tez z 2szt pewnie) 70VA. Przy tym rozmiarze koszt bez cla/vat i przesyłki to 36zl. Dla 40VA to 26zl, ceny są dla min 10szt.

Jest jedno ale, 2x24v nie maja w standardzie i będę się pytał o minimum i cenę.

Na pewno zamawiam 10szt 2x12v 40va.

Inne trafa - nie wiem, dla selectronic robia tylko podwojne odczepy i przypuszczam ze z tym bedzie klopot....

Pytanie czy są chętni na ewentualne 8szt 2x24v 70VA?

z tymi bocznikami tez roznie bywa. waldi ma racje. producent zaleca co mamy w projekcie. trzeba poczytac note katalogowa. boczniki moga byc calkiem niezle ale nie musza. oscon na wyjsciu ze staba to spore ryzyko wzbudzania sie staba... sa na ten temat artykuly

jeżeli chodzi o transformatory to sprwdzcie również firmę NORATEL,

ich produkcja idzie za granicę, robia na szwedzkiej blasze, są konkurencyjni cenowo

mad_z

weź pod uwagę , że to Indie a w przypadku transformatorów transport lotniczy odpada

(zagrożenie terorystyczne ) zostaje droga morska - będziesz czekał 2 m-ce.

Ponieważ mam jeden R-core z selectronica 80VA 18V to zwracam wam uwagę na dwie sprawy :

- nawijają uzwojenia (zarówno pierwotne jak i wtórne bardzo cieńkim drutem

- w pzypadku podwójnego uzwojenia zdarzają się przypadki sporej różnicy napięć wyjściowych między parami(miał tak kolega )

- jak by jednak udało się uzgodnić w.w. kwestie to reflektowałbym na 2 szt 70VA 24V ale 2x24V !!!!!

dodo, 21 Sty 2010, 09:10

Ważne info. Jak tylko się odezwą to zapytam o możliwość nawinięcia grubszym drutem, zarówno pierwotnego jak i wtórnego.

Jak oceniasz resztę wykonania? Czy poza grubością drutów reszta elementów jest zrobiona solidnie czy na 'odwal'?

Wysyłkę się jakoś zorganizuje.

Waldi_06, 21 Sty 2010, 08:53

Jest to jakaś opcja.

Gdyby jeszcze nawijali na rdzeniu LL to zapomniałbym o szukaniu R-Core...

Na LL nawija SIZEI (nawijają też na RZC) - nie mniej jednak jakość na oko jak INDEL.

Poszukam w PL. Może ktoś nawinie to u nas na czymś poza EI i toroid.

zastrzeżenia mam jeszcze do dwóch kwestii :

- płytka z blachy służąca za mocowanie do obudowy jest krzywa ( tak trochę łódka)

- niby uzwojenia są obkręcone ekranem z taśmy miedzianej , ale głowy nie dał bym sobie uciąć , że jest to miedź ( taśma jest czarna ) bo na moje wygląda jak plastik

dodo, 21 Sty 2010, 14:03

Czyli Indie odpadają, mają problemy z kontrolą jakości. Szkoda nerwów.

Pozostaje Noratel EI z dzielonym karkasem lub... czekam na info od jednego z użytkowników AS, pracował w firmie robiącej solidne transformatory i może uda się coś zorganizować lub otrzymać namiary.

W między czasie temat otwarty - jeśli ktoś ma jakiś sprawdzony namiar proszę o info. Może być z poza polski, w końcu zamawiamy więcej niż kilka sztuk...

Panowie na tapecie obecnie mam 2 firmy i chciałbym złożyć zapytanie ofertowe.

Poza polska www.lenco-elect.com -> R-core

Polska www.dtwe.pl -> rdzeń nie toroid, wydaje mi się że najlepszy byłby RZC. Na www nie mają tego w ofercie, ale wiem że zrobią i takie.

Mogę także napisać do Noratel odnośnie EI z dzielonym karkasem do cyfry.

Proszę w takim razie o uzgodnienie jakie chcecie do cyfry odczepy i ile.

Do analog 2x24V - tu nie ma problemu.

Proszę także o wstępne deklaracje kto/ile sztuk tak by nie odbić się od salesmanów - wiadomo jak zapytanie będzie o 50szt. to inna bajka niż o 10szt.

Oczywiście nie chcę w chodzić nikomu w paradę - jeśli ktoś chce to poprowadzić, ma dobre namiary itp to OK, ja potrzebuję na pewno 1-2szt 2x24V oraz na pewno do cyfry 2x12v, więc to już raczej będę sam sobie organizował bo wiem że Wy potrzebujecie 5x11V...

• Pokaż nowe odpowiedzi