Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt Argentum SCG -6/4

slaw123

Rekomendowane odpowiedzi

>A Anti IC rozjechał Argentuma WIESZ. O mały włos a kupiec Argentuma by się wycofał z kupna jak mu

>po argentumie wpiąłem anti IC :)))

To ten Anti IC nieźle musiał utemperować ten ostry system :)

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Nie nie robi:)

Anti IC zabrzmiał z lepszą dynamiką mikro i makro, lepszym basem, gładką średnicą i łagodną górą. Kupujący miał wybór co kupić a że zależało mu nie na dynamice na na szorstko-jasności bo miał system lekko ciemny to sam mu podpowiadałem żeby brał Argentuma:)

Wszystko w końcu zalezy od efektu jaki się chce osiągnąć. Przegładzenie za mocne też jest ułomnością. Ważne więc czyt dyskusja odnosi się do konkretnej konfiguracji czy cech danego druta?

Dobry IC nie powinien niczego temperować a raczej piętnować, pokazywać jakim jest tzn. być neutralny i przejrzysty, choć w wielu systemach może to być cecha niepożądana.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Tak ale tylko teoretycznie. W praktyce się ta teoria nie sprawdza. Nie spotkałem systemu którego w którąś strone nie trzeba by poprawiać. Rózne warunki akustyczne, rózne preferencje słuchacza i różny rodzaj słuchanej muzyki.

Kable to temat rzeka. Często są powodem do dyskusji a i te złe i te dobre mogą pasować. Ważne gdzie i jak je zastosowano.

Ogólnie rzecz biorąc nalezy nie polecać coś jako dobre a opisywać dane cechy brzmieniowe powtarzalne w wielu róznych systemach a potem pod tym kątem dobieranie czegoś dla siebie.

Mr.Zydelek, 27 Sty 2009, 22:32

>Wg. mojej oceny Argentum jest nie zły ale do kilku stówek za IC a nie tyś zł. Brakuje mu finezji,

>plastyczności, najniższego basu, który jest całkowicie zdominowany średnim podbitym basem, górna

>średnica podbita co powoduje męczenie po długim słuchaniu i przykrywanie najwyższych częstotliwości

>co przez Stempura nazywane jest zdaje się mniejszą detalicznością czy jakoś tak.

----> a teraz niech pan Mr. Zydelek na wyjaśni jakim to sposobem kabel argentum podbija średni bas i górną średnicę. Jestem bardzo ciekaw .....

1. Argentum SGC 6/4 E Silver na XLR. Nie znam dokładnie cennika, ale za metrowy odcinek trzeba zapłacić chyba coś koło 1600 złotych.

- Pierwsze wrażenie to duży, wręcz ogromny dźwięk - żadnego odchudzenia, osuszenia, zupełne zaprzeczenie srebrnego stereotypu. Wielkie wrażenie!

ZGADZA SIĘ SPEKTAKULARNY POKAZ.

- Druga rzecz to absolutna czystość brzmienia, wyrazistość każdego dźwięku, czyste, czarne tło, nic nie przeszkadza w odbiorze muzyki

MA TO ZWIĄZEK Z TĄ SPEKTAKULARNOŚCIĄ- WSZYSTKO BARDZO DOSADNE JAK WŁASNIE W SREBRZE.

- Nasycenie dźwięku - kolejna rewelacja. Aż kapało od soczku, barw. To z kolei powodowało, że muzyka była niesamowicie namacalna, bezpośrednia.

U MNIE I U WIELU KOLEGÓW BARWY BYŁY SZARAWE I NIE WCIĄGAJĄCE.

- Jeśli chodzi o rozdzielczość to był na poziomie Tary Air 1 na RCA. No może ciut lepszym - to w końcu XLR. Podobnie z konturami.

NIE DZIWNE BO TARĘ AIR 1 UWAŻAAM ZA PRZECIĘTNY LECZ DROGI KABELEK:)

- Inaczej była podawana scena niż na TL Air 1. W Argentum było mniej powietrza, przez to ogromne nasycenie jaby było nieco mniej miejsca między muzykami. Scena byłą budowana nieco przed głośnikami, bardzo blisko. To nie zarzut tylko cecha.

TARA SCENĘ PREZENTUJE PONAD NATURALNIE SZEROKO (cecha Tary), OBA ic NIE GRZESZĄ NICZYM WYBITNYM JEŚLI CHODZI O GŁĘBIĘ SCENY.

- Bardzo dobra góra - dźwięczna, iskrząca się, pełna, dosadna ale nie przekraczająca bariery natarczywości.

TU SIĘ W PEŁNI ZGADZAM ŻE SAMA GÓRA TAKA JEST. NATOMIAST PRZEŁOM ŚREDNICY I GÓRY JEST WG. MNIE KRZYKLIWY I EWIDENTNĄ WADĄ.

- Świetna kontrola nad dźwiękami (poza najniższym basem), wybrzmienia trwają tyle, ile mają trwać, nie ciągą się w nieskończoność co może jest fajne, ale czasami bywa męczące

CIĘŻKO SIĘ DŁUGO SŁUCHA Z PODBITYM ŚREDNIM BASEM :))

Czyli co, kabel idealny? No nie, miał wady.

- Szczegółowość - nie da się ukryć, że część informacji ginie na Argentum, więcej jest nawet na Tarze na RCA. A to dla mnie bardzo ważna cecha.

- Argentum jest kablem … wolnym. Brakuje mu drajwu, rytmiczności. Po Tarze myzyka gra jakby na zwolnionych obrotach.

- Bas. Tu jest problem innego rodzaju. Bas jest nieco niespójny. Wyższy i średni jest OK. ale najniższy bas jest trochę poluzowany, jakby wolniejszy, nie nadąża za resztą. Poza tym to włąśnie tam brakuje najwięcej informacji - dźwięki są troche poste, nie ma faktury.

KAŻDY OPERUJE I NAZYWA TO CO USŁYSZAŁ WŁASNYMI SŁOWAMI- ALE CHODZI O JEDNO I TO SAMO:))

WG. MNIE ARGENTUM NA BASIE NIE POKAZUJE NIC SZCZEGÓLNEGO. JWGO ATUTEM MOCNYM ZRESZTĄ JEST ŚREDNI BAS KTÓRY NAZYWAM "WERBLOWYM" (GŁUCHOWATE PLASKIE). DO TEGO BAS JEST MAŁO ZRÓŻNICOWANY I JEDNOSTAJNY. dO IDEAŁU NA MIANO IC HIENDOWEGO JESZCZE DŁUGA BARDZO DŁUGA DROGA. OKABLOWANIE TEJ FIRMY BARDZO MI PRZYPOMINA SPOSÓB PREZENTACJI MUZYKI NA FESTYNACH A NIE TAK JAK SIĘ SŁUCHA W ZACISZU DOMOWEGO OGNISKA.

I to wszystko z powyższego opisu za 1600zł ?????

Podobny spośób prezentacji przełomu średnicy z górą i LEPSZYM basem, lepszą rytmicznością, lepszą lokalizacją i ogniskowaniem otrzymujemy za czterokrotnie niższą cenę u konkurencji Argentuma i to na srebrnych bullet plugach:))

WNIOSEK jest jeden. Kabelek "mierzy" w zbyt wyskoi pułap cenowy ze swoimi możliwościami brzmieniowymi co daje powody do krytyki. Rozpatrując go w kategoriach cenowych w ok. 500zł. ocena była by na 5 w skali 0-6.

Miłych odsłuchów.

• Redaktorzy

Co do mnie, to wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uważaj Redaktor, bo zaraz Zydel dokona dogłębnej egzegezy Twojej opinii o tym kablu, zinterpretuje ją i napisze, co tak NAPRAWDĘ sądzisz o tym interkonekcie. Bo przecież on wie lepiej, jak on zagrał w innym system i jak powinno się interpretować to, co się słyszy.

Pozdrawiam Stempur

Z Nordosta miałem Gold'a, Blue Heaven'a, Red down'a i referenc'a------ i żaden nie zagościł na długo.

Argentuma okablowanie używałem blisko półtora roku, więc ktoś kto przypadkiem go miał na krótko Z PEWNOŚCIĄ wie więcej o tych kablach :)

Nie ma więc co się sprzeczać bo (cytuję) WSZYSTKO ZALEZY OD PREFERENCJI.

Ja kupilem jakies 2 lata temu Argentuma i choc juz nie jest glowna sznurowka CDka z wzmakiem, mam go w szufladzie i czesto sie nim bawie. Niezle granie, choc nie bez wad. Podobnie jest z Sonusem Oliva. Oba kable maja przeciwne cechy pozytywne i nie mogac sie zdecydowac na zaden z nich, kupilem oba :) i tak mam je do dzis :) Zaleznie od humoru i fazy ksiezyca :) Przeciez o to chodzi :)

Ja natomiast znam plusy i minusy zarówno Argentuma i S.O.

W obu przykładach kabli S.O jest dużo gładszy i delikatniejszy od Argentuma oraz cena zakupu jest atrakcyjniejsza:)

Argentum ma sporo wspólnych cech z budżetowymi Siltechami.

Mr.Zydelek, 1 Lut 2009, 22:05

>Ja natomiast znam plusy i minusy zarówno Argentuma i S.O.

>W obu przykładach kabli S.O jest dużo gładszy i delikatniejszy od Argentuma

Ja glowna ceche S.O. okreslilbym jako piekniejsze i prawdziwsze wypelnienie srednicy. Argentum ma za to lepsza gore i dol :)

• 8 miesięcy później...

czy wersja standardowa odbiega brzmieniowo od wer. silver czy tez gold.

czy ktoś może miał okazje porównać powyższe serie.

czy dopłata do silvera biorąc pod uwagę tylko walory dzwonkowe jest uzasadniona?

• 1 miesiąc później...

Wydaje mi się, że ktoś tu ma albo słaby sprzęt albo problemy ze słuchem, bo dla mnie interkonekt w wersji Gold jest znakomity. Fakt, brak mu planktonu, większej liczby informacji w górze pasma i mógłby mieć bardziej szybki, zróżnicowany bas. Może gra nieco za bardzo do środka lecz na tym jak dla mnie wady się kończą. Poproszę o interkonekt w podobnej cenie, który zagra czyściej, lepiej odda brzmienie perkusji, gitar, pianina. Da podobnie muzykalne, prawdziwe brzmienie bez zamulenia, ocieplenia. Słucham?

No właśnie, a który w wyższej cenie zagra podobnym charakterem lepiej od Argentum? To poważne pytanie bez złośliwości :)

Potwierdzam wpis Zyzia!

1/Anty Ic silver hi rez reference na srebrnych bulletach.

2/Pro-ject IC SI na srebrnych RCA Furutecha (1100zł)

I pewnie znajdzie się jeszcze cała masa kabli konkurencyjnych jakich nie znamy.

Nie porównywałem Anti IC Reference do Aregntuma...ale za to do Sonusolivy na srebrnych bulletach, Straiht Wire Crescendo, Straight Wire Serenade, Cardasa Neutral reference, Tary Air I - wszystkie te jakby nie było drogie kable coś robią jak jak to mówię nadnaturalnie, efekciarsko, a Anti IC Reference nie robi nic...i ot ochodzi ! - no sonic signature RULEZ !

hmmm, jak do tej pory zawiodłem się dwukrotnie na Anti IC. Pierwszy to ANTI IC miedziany na Neutrikach i drugi Anti IC srebrny Hi-Rez na miedzianych bullet plug-ach. Owszem, obydwa są nasycone, gęste, raczej pastelowe (słabo różnicują barwy), mają bardzo dobrą stereofonię.

Jednak żaden z nich nie zbliżył się do poziomu Argentum SCG-6/4E Silver pod względem przejrzystości, różnicowania i głębi barw.

A ponad wszystko z pewnością nie są one zbliżone sygnaturą 'brzmienia' do Argentum. W tym temacie to nieporozumienie.

Anti IC jest upierdliwy...wygrzewa się wieki...kto tego nie wytrzyma sprzedaje.....poza tym niektórzy lubią pewnego rodzaju dopalenie...a Anti IC Reference to sama prawda i nic więcej......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.