Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem,jak brzmi klotz...Kabelki Supra PLY 3.2,albo Supra Classic 4.0 brzmią nieagresywnie,nawet z lekkim ociepleniem.Można też spróbować Wireworld Luna 5.

PROFUNDIS

Interesuje mnie jak Carat A-57 gra z MA RS6, oraz Xindak A-06 z RS6?

Jesli sluchales to prosze o wpis oraz z jakim okablowaniem i w jakim pomieszczeniu.

Pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

• 2 tygodnie później...

Monitorowcy :) jak wiecie lub też nie szukam wzmaka nowego do mojego obecnego zestawu w celu zastąpienia (może) wzmaka Onkyo.

W tym celu wypożyczyłem Carat-a A57 by obsłuchac jak gra z Monitor Audio RS6.

Jeśli jesteście ciekawi mojej opinii to zapraszam do lektury (podaje link):

http://www.audiostereo.pl/Carat_A57_wzmacniacze_stereo-694-3989-2.html

Pytanie co dalej hm... cel - albo Vincent SV-226 mk2 lub Cambridge Audio Azur 840 v.2

Uzyskać chcę jak najbardziej słodko - ciepły dźwięk , slodki i nie ostry na górze ale szczegółowy z dobra stereofonią i bardzo dobra głębią z piękną ciepłą średnicą i potężnym basie - bardzo nisko schodzącym z wieloma jego barwami.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Chyba najblizej o taki dzwiek z lampy.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Patryk-1980, 5 Cze 2009, 15:01

>Za duzy wachlarz gatunkow by sama lampa grala.

A w czym to przeszkadza? Uwazasz , ze niektorych nie jestw stanie zagrac?

>Tranzystor lub hybryda. Tak jak wyzej napisalem.

Sluchales lampy czy to dyawagacje?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

kichanadetaiesz

Typowa lampa bardziej do plumkania i spokojnej muzy tak mysle, a jak chce sie glosniej posluchac to tranzystor lub hybryda na tranzystorach lepiej sie spisze w muzie eletronicznej. A poza tym pisalem ze interesuje mnie Vicek 223 lub CA 840 a nie "typowa lampa"

Charakter dzwieku podalem celowo by osoby ktore moze posluchaly w/w moga podpowiedziec ktory z nich jest blizszy tym opisom.

Tyle na Twoje pytania, a teraz prosze kolegow na odpis jesli mieli do czynienia z tymi wzmakami!

"Lampa nie umiera nigdy"

A kto to jest kichanadetaiesz jakis nowy Twoj kolega?

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich szanownych miłośników Monitor Audio. Mam zamiar kupić kolumny tej właśnie marki i zastanawiam się czy rs1 czy rs5 pokój ma 14 mkw muzyka jakiej słucham to głównie ciężki rock , metal Obecnie kolumny będą współpracowały z elektroniką od Piano Crafta a w przyszłości chcę wymienić na NAD-a Za sugestie i porady z góry dziękuje i posdrawiam.

a ja zmieniam sobie wzmaka to moich GS20, obecnie mam Naima Nait 5i i po paru dlugich miesiacach sluchania stwierdzam, ze jest on troszeczke za slaby w sensie wydajnosci pradowej. przy mocno rozlanym i nisko schodzacym basie, czuc ze nie potrafi go utrzytmac za tzw. "morde" ..wybor padl na Naima dzielonego NAC202/NAP200, ta elektronika potrafi poskromic te podlogowce:)...

pozdrawiam wszystkich Monitorowcow....

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

MARCINOSS

Kolego nie sluchalem tych modeli ale ogolnie na taki metraz to wiekszosc polecala by napewno RS1.

Ja mialem podobny dylemat male czy duze w 16m2 - wybralem RS6 :)

Czytajac widze iz sluchasz muzy dosc mocnej wiec RS5 lepiej by pokazaly rozmach i ciezar ciezkiego rocka. A do momentu zakupu Nad-a pomeczysz sie na RS5 z Piano Craft-em.

Najlepszy odlsuch w domu!

Moze koledzy z NASZEGO FORUM cos moga doardzic!!!

"Lampa nie umiera nigdy"

TWINSLAVER

No prosze :) Jak odlsuchasz na spokojnie i opadna roche emocje to wpisz jak tam gra zestawienie z GS20. I zapodaj obiecane fotki swojego juz pewnie "nowego systemu"

Pozdrawiam i zadowolenia z dzwieku z Monitor Audio w roli glownej :))))

"Lampa nie umiera nigdy"

Ale mi literki pokradlo w niektorych slowach hehe sorki :( a wlasnie dzis zastapilem kable glosnikowe Monster Cable Z-2r na Van Den Hul CS 122. Po krotce lepiej a na ile, coz wiecej czasu wolnego na odsluch zawezi moje spostrzezenia :)

"Lampa nie umiera nigdy"

hi all,

o to obiecane zdjecia, jeszcze stary system, ale niebawem bedzie nowy:)...prosze sie nie smiac z ustawienia, jestem obecnie na kontrakcie u niemcow, za duzo miejsca nie ma pokoju, ale sprzet musialem przywiezc se soba ;pp

post-21780-100001249 1246395754_thumb.jpg

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Takie ogólne pytanko: nie wnerwiają Was luzujące się śruby cokołu? (te skręcające cokół z kolumną) Ja co miesiąc musiałem je dopakowywać bo słychać było że coś jest nie tak. W końcu skleiłem klejem anaerobowym ;) Macie podobne problemy?

Witam posiadaczy MA. Dolaczam do klubu z modelem RS-6 w orzechu. Minely dopiero 2 dni i jakies 15 godzin grania. Takze jeszcze sie rozgrzewaja ale juz jest miodzio i banan na twarzy :D Na razie graja z leciwym jzu Rotelem ale moze nidlugo cos sie zmieni. Piszcie o swoich doswiadczeniach MA + wzmaki. Jakie polecacie jakie omijac. A tak na marginesie, ten Rotel ma 30wat i daje rade! Wiem, ze to za malo ale spodziewalem sie duzo mniejszej kontroli. A tu jest niezle. Stary dobry sprzet ;)

Wracam sie delektowac...

• 2 tygodnie później...

Patryk-1980, 1 Lip 2009, 15:45

>ja nie mam problemu zadnego z luzujacya sie sruba cokolu, wszystko stabilne

A dawałeś podkładki? Czy możesz sprawdź czy da się je dokręcić? (u mnie też nie było jakiegoś wyraźnego luzu, jedynie po miesiącu byłem w stanie tyci tyci jeszcze dopakować śruby).

W tym metraży RS1 byłyby w zupełności wystarczające (z lepszym wzmacniaczem), ale RS5 też powinny pasować. Wszystko zależy od ustawienia i akustyki pomieszczenia, ale to wymaga dokonania wielu prób (choć to sama przyjemność). I jeszcze jedno - jak podłączysz nowe kolumny i to do Piano Crafta to nie spodziewaj się nie wiadomo czego :) Po pierwsze kolumny muszą się wygrzać (szczególnie średnio-niskotonowy), a poza tym Piano Craft nie dysponuje zbyt dużą mocą, więc z czasem rzeczywiście przyda się go zmienić).

Ja póki co nie zapisałem się do klubu MA, chociaż kiedyś miałem podłączone MA BR2 (na chwilę obecną są w kartonie). Mam teraz zawirowania związane ze zmianą lokum, więc monitorki podłącze za jakieś 3 miesiące. Tylko będę musiał pobawić się z ustawieniem i zaadoptowaniem pokoju, bo jest to teren nieokiełznany ;)

A co do samych BR2, to świetnie kolumienki - już po podłączeniu byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Na początku dźwięk był bardziej pogrubiony z głębszym, ale niekontrolowanym basem, ale po wygrzaniu "tubalność" basu i "nosowość" na średnicy zniknęły. Już się nie mogę doczekać, aż znowu je podłączę!

Witam Wiesz właśnie zastanawiam się teraz , które kolumny wybrać czy RS1 a może Br2 nie wiem czy Rs1 nie będą miały zbyt jasnej góry pasma co przy dłuższym odsłuchu może denerwować Pozdrawaim

• 2 tygodnie później...

Tak nuda wieje ostatnio na naszym forum klubowym - fakt wakacje i pomimo ze to juz polmetek wakacji to tym ktorzy sie dopiero wybieraja na urlop zycze udanych, slonecznych dni i bezpiecznej drogi "do" i "z" miejsc skad jedziemy i dojezdzamy :) a tym ktorzy juz po urlopie to by cieszyli sie i spelniali w audio wraz z kolumnami marki Monitor Audio!

Wszystkiego dobrego Panowie :)

Pozdrawiam

"Lampa nie umiera nigdy"

• 2 tygodnie później...

Witam szanownych forumowiczów Szukam testu kolumienek Monitor Audio RS5 wiem że były testowane w HFM Jeśli ktoś z Was posiada ten test proszę o przesłanie na maila: [email protected] Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich zwolenników marki M.A.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.