Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam klubowiczów,

Identyczny post zamieściłem wczoraj w dziale stereo ale po odpowiedziach to ma tylko metlik w glowie. Postanowiłem udać się do źródla. Jestem posiadaczem MA GS10, pokoj około 22m2 , słucham Pink Floyd, New Romantic, chillout, muzyka instrumentalna. Prosze o pomoc w wyborze wzmacniacza. Z nowych zastanawiam się nad którymś z Arcamów ( a28 lub a38), jakieś inne propozycje? z wlasnego doświadczenia. Dzieki "Anxion" za poradę odnośnie Roksan Kandy K2 tylko nie wiem czy nie jest za potęzny dla GS10? Oczywiscie planuje odsłuch. Z góry dzieki za info.

Posiadam gs10 i zasilam je musicalem z serii 3.2

anxion - rozumiem że z K2 jest lepiej niż z chińską lampką (yaqinem). Możesz to potwierdzić.

Tak Zdecydowanie jest o wiele lepiej. Moze srednicy nie ma tak cieplej jak u yanka ale k2 ma o wiele plastyczniejsza i rozdzielcza srednice, reszta wysokie i bass nie ma co porownywac i glebia ktora jest poprostu rewelacyjna w k2 , yanek walil wszystko do przodu i po czasie meczylo .

ale jesli patrzec na kwote 1600 zl to yanek jest b.dobry

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ja miałem okazję posiadać Yaqina MC100B i powiem, że Caspian to całkiem inna liga. Nie wrócę do Yaqina. MOże i lampa miała dużą rozdzielczość, ale niestety było zbyt analitycznie i prawie nie było basu ( w porównaniu do Caspiana). Więc warto zainteresować się urządzeniami ze stajni Roksana.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam.

Chciałem zapisać się tymczasowo do klubu z GS10 (czy na dłużej to się okaże). Kolumny kupiłem w ciemno (za dobrą cenę) także nawet na ewentualnej odsprzedaży nie stracę dużo (lub wcale). Grać będą one z zestawem Audiolaba 8000. Jak dojdą i posłucham to opiszę doznania :)

Witam.

GSy właśnie dotarły.

Pierwsze co się rzuca w oczy to wygląd i wykonanie. Te małe skrzyneczki są bardzo ładne.

Co do dźwięku to nie jestem jakoś specjalnie osłuchany. Jedyne do czego mogę je teraz porównać to do posiadanych Celestionów F18. Na pewno słychać więcej szczegółów, bas jest lepiej zdyscyplinowany. Nigdzie się nie ciągnie - nic nie buczy. Głośniki budują fajną przestrzeń. W porównaniu do Celestionów podają muzykę trochę bliżej (wokal i ogólnie muzyków. W Celestionach często miałem wrażenie, że słucham z muzyki w ostatnim rzędzie.

Za krótko by mówić czy zagoszczą na dłużej. Zobaczymy co pokażą jak się wygrzeją.

Edytowane przez bronx99

Witam klubowicz,

Kolumny muszą się rozgrzać więc jeszcze nie grają w pełni tym co pokażą za jakieś 50 godzin.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam,

Mam kolumny BX6 i teraz kolej na wzmacniacz... no i właśnie nie wiem jaki.

Budżet 2000 -2500zł uzywany, muzyka trance, r&b i czasami radiowe przeboje.

Czy Naim 5i-2 będzie dobry? czy może carat a57?

Pozdrawiam

Edytowane przez wukat

Witam mam pytanie zamierzam kupić kolumny zastanawiam sie nad monitor audio BX5 grały by one c cambridge audio sonata czy jest to dobre połaczenie,słuchał juz ktoś monitor z cambridge?

sluchalem kiedys Cambridge z MA jak dla mnie bylo za ostro. Posluchaj cos bardziej ocieplonego, bardziej zaokraglonymi krancami .

Witam,

Mam kolumny BX6 i teraz kolej na wzmacniacz... no i właśnie nie wiem jaki.

Budżet 2000 -2500zł uzywany, muzyka trance, r&b i czasami radiowe przeboje.

Czy Naim 5i-2 będzie dobry? czy może carat a57?

Pozdrawiam

Do takiej muzyki raczej wybralbym Naim , b.dobra dynamika z bardzo dobyrm wykopem.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

jednak bx5? :)

miałem rx1 z solo mini i jednak to nie było do końca to relaksujące brzmienie jakiego oczekiwałem

posłuchał bym tego zestawienia i to szczególnie w domu bo w salonie zawsze gra to "milej" i "bardziej miękko"

Focal + Naim

Panowie... czy to prawda, że do BX5/BX6 nie ma sensu inwestowac we wzmacniacz, który kosztuje powyzej 2000zł? Jeden sprzedawca mi powiedzial, że do tej serii kolumn wystarczy cos z przedziału nad326 czy rotel ra04, bo nawet jakbym kupil jakis wyzszy model, to różnicy nie usłyszę przez te kolumny.

Bajzel

Im lepszy wzmacniacz tym lepiej , sprzedawca glupoty gada.

Jeszcze nie wiem czy to będą BX5 będę się umawiał na ich odsłuch, na razie wiem tylko tyle że w salonie tym co zamierzam sie do niego udać na odsłuch maja sonatę na sklepie sprzedawca powiedział mi że słuchal to zestawienie i że warto posłuchać bo gra ładnie i nie sieje górą, jak jest w rzeczywistości to się okaże jak bede na odsłuchu

Panowie... czy to prawda, że do BX5/BX6 nie ma sensu inwestowac we wzmacniacz, który kosztuje powyzej 2000zł? Jeden sprzedawca mi powiedzial, że do tej serii kolumn wystarczy cos z przedziału nad326 czy rotel ra04, bo nawet jakbym kupil jakis wyzszy model, to różnicy nie usłyszę przez te kolumny.

facet nie wie co mówi...

prawda jest taka że obecnie poniżej 3 tys. nie kupisz kompletnie nic dobrego ze wzmacniaczy (może poza chińczykami) , nic co gra na poziomie taniego markowego piecyka z drugiej ręki w granicach ~500-600zł a często nawet mniej - a tu różnica jest odczuwalna w zależności co się podepnie (kolumny - BX6)

ten Nad to złom, on na pewno nie wyciągnie wszystkiego z tych kolumn, Rotel tak samo żadna rewelacja (przereklamowany) choć w tej cenie z nowych jak pisałem - nic ciekawego nie ma

jakby mieli jakiegoś Xindaka, Advance to spróbuj odsłuchać, te są względnie dobre jak na nowe w tej cenie, choć nie wiem jak one zabrzmią z MA BX

Edytowane przez don111

w przypadku odsłuchu monitor audio to dwie wskazówki

posłuchaj dłużej niż godzinę i najlepiej w domowych warunkach w których dźwięk nie jest tak miły jak w wytłumionym dobrze salonie,

monitor audio gra dość detalicznie i w pierwszych chwilach wydaje się że jest to czego szukamy w brzmieniu , dlatego jak nie zmęczy po godzinie słuchania

to jest to już dobry znak ;) że nasze ucho akceptuje taką szkołę grania

co do dobory wzmaka do seri bx to bym nie szalał powyżej 3tys , to jest seria dedykowana bardziej do kina niż do grania muzyki ,

moim zdaniem sprzedawca troszkę miał racji , jak jest osłuchany w innych produktach to doskonale zdaje sobie sprawę że mimo iż bx ma dobrą relacje ceny do brzmienia to jednak nie jest to seria wybitna, więc też bez przesady żeby robić mezalians i do bx5 pchać wzmak za 4tys

pozdr

Focal + Naim

Zobaczę co wyjdzie po odsłuchu,salon mam blisko siebie dokładnie mega hz w katowicach tylko nie wiem czy oni wypożyczaja kolumny do domu jesli nie zostaje mi tylko odsłuch w salonie

co do dobory wzmaka do seri bx to bym nie szalał powyżej 3tys , to jest seria dedykowana bardziej do kina niż do grania muzyki

nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że to seria bardziej do kina skoro te kolumny nie grają jakoś specjalnie efektownie skrajami pasma a od serii RX nie odbiegają jakością dźwięku

wg mnie ma sens podłączanie czegoś za 3-4 tys. z nowych, wyżej może i nie ale poniżej tej kwoty nie ma po prostu dobrych wzmacniaczy

no bo co można kupić <3 tys. ? Harmana 980, CA 640, wspomniany wyżej Nad c326 itp buble, to nie są wzmacniacze wyciągające wszystko z tych kolumn

dla mnie osobiście bx nie prezentuje kultury brzmienia na takim poziomie żeby inwestować w wzmak za 3-4 tys

jest to dobry wybór za te pieniążki ale tworzenie obrazu że jest to produkt wybitny raczej jest nie na miejscu

moim zdaniem wzmaki maks do 2-2,5 tys to góra a najlepiej to amplituner 5.1 czyli tam gdzie ich miejsce w szeregu ;)

do serii rx to się zgodzę te kolumny grają ciekawiej i wykorzystanie ich potencjału wzmakami z przedziału 3-4tys jest jak najbardziej uzasadnione

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

<Mikson>

Jeśli chodzi o możliwości brzmieniowe serii Rx, śmiem twierdzić, że wzmak do 10 tys, a nawet nieco powyżej dopiero pokaże ich potencjał. Serii Bx nie słyszałem, więc się nie wypowiem.

wybacz ale to zaczyna troszkę przesadą pachnieć i tworzeniem mitów :)

miałem rx1 dość długo i słuchałem ich z 2 różnymi wzmakami poza moim arcamem, słuchałem serii bx starej br rs gs

i troszkę mam inne zdanie.

pozdr

Focal + Naim

Hmm... każdy wydaje kasę jak uważa, ale moim zdaniem trochę źle kombinujecie.

Oczywiście że na BX będzie słychać różnicę między wzmakiem za 3k a za 5k. Jeszcze lepiej będzie na wzmaku za 20k itd. Tylko co z tego, pytanie czy warto? Może lepiej ową różnicę dołożyć do lepszych kolumn albo zainwestować w akustykę?

Ja jestem zdania że zdrowe proporcje to:

40% kolumny

30% wzmak

20% źródło

10% komplet kabli

Akustyki nie liczę bo ciężko ją wyceniać (mebli przecież nie będę wliczać a mają one kluczowy wpływ).

Oczywiście taki podział nie jest zobowiązujący, ale wydaje mi się optymalny: maksymalnie dobre brzmienie przy założonym budżecie. Inaczej można się ganiać w kółko próbując wycisnąć 100% z jak nie tego to z innego elementu. Pamiętajmy że gra system.

Witam! Nie zadaje na forum pytań za dużo zazwyczaj znajdę odp na moją nie wiedzę. Ale tym razem mam dwie okazje do kupienia i się mocno wacham.Jestem fanem MA dlatego pytam w tym dziale.Mam serie MA GR60-20-10-CLR i przyszedł czas na zmianę(frontow) 60tek. Mam dwie opcje MA pl300 lub B&W 803D,napedzac będzie jak do tej pory Arcam P7-AV888.w czym problem , nie wiem czy PL300 zgrają się z reszta kolumn bo są za mocne 4ohm 300w i pokój 26m i nie chcem zchrzanic bo gra teraz ok w kinie, jest równowaga a B&W robią te wrażenie są ładne itd. Wiec co byście zrobili wy zamienić MA na B&W ? O końcówkę się nie boje ma duży zapas mocy i się nie nagrzewa teraz jakoś specjalnie nawet jak lecę 7.1

b głośno ze 3-4 godz

dla mnie osobiście bx nie prezentuje kultury brzmienia na takim poziomie żeby inwestować w wzmak za 3-4 tys

jest to dobry wybór za te pieniążki ale tworzenie obrazu że jest to produkt wybitny raczej jest nie na miejscu

moim zdaniem wzmaki maks do 2-2,5 tys to góra a najlepiej to amplituner 5.1 czyli tam gdzie ich miejsce w szeregu ;)

do serii rx to się zgodzę te kolumny grają ciekawiej i wykorzystanie ich potencjału wzmakami z przedziału 3-4tys jest jak najbardziej uzasadnione

wg mnie widać masz mały problem ze znajomością "klasy" brzmienia jaki prezentują obecnie nowe wzmacniacze <2,5k skoro wypisujesz takie rzeczy, amplituner KD do muzyki to już w ogóle żałosny pomysł

Monitor Audio BX nie spisują się idealnie w kinie przez właśnie kulturę brzmienia, wiem bo miałem już takie jedne "mniej kulturalne", do kina dużo lepsze, w muzyce bez porównania...

co do RX i BX to mimo niższej ceny ładniej dla mnie grają BX (przynajmniej BX6 vs RX6) - mniej sucho i technicznie, z lepszym basem i przyjemniejszą, cieplejszą górą), dlatego te kolumny były dla mnie świetną okazją do zakupu i uważam że z masówki, tzn takiej którą można łatwo przesłuchać w salonach, nic lepszego się nie kupi ich cenie, z kolei RX pod względem stosunku jakości do ceny (jakości brzmienia, bo jakość wykonania sporo lepsza w RX niż w BX) prezentują się marnie na tle BX, w ogóle nie zainteresowałbym się nimi

wracając do wzmacniaczy prawda jest taka że obecnie ciekawe wzmacniacze zaczynają się od granicy 3k - np wyższe Xindaki, najtańszy Naim

seria BX może zagrać dużo lepiej na właśnie takich wzmacniaczach, tylko czy się opłaca takowe kupować to zupełnie inna sprawa, w ogóle czy się takie wzmacniacze opłaca kupować ?

wg mnie wybór to tylko taki wzmacniacz za minimum 3k nowy albo tańszy ale z drugiej ręki

seria bx doskonale nadaje się do kina i tam jest jej główne przeznaczenie, jest dynamiczna bezpośrednia detaliczna i czytelna nawet już analityczna i do tego stopnia że z jasną elektroniką może zagrać już męcząco przy długich odsłuchach, nawet gdzieś w testach też o tym pisano,

podobnie jak cała większość produktów ma, seria bx ma lepszy stosunek brzmienia do ceny niż rx ale do stereo właśnie rx bym wybrał ponownie jak pisałem kiedyś, rx jest to jednak lepiej ułożone brzmienie kulturalniejsze pełniejsze gladsze i bardziej przekonujące jak dla mnie, czy warte dopłaty dla mnie tak dla ciebie nie, w tym jest właśnie różnica, tak samo jak dla mnie mezaliansem już można powiedzieć jest kupowanie wzmaka za ponad 3tys i cd za 3tys do kolumn za 2tys , wydaje mi się że bx są dobre ale nie wyjątkowe żeby tak dysproporcję wytworzyć, co nie oznacza że nie można tego zrobbić, jednak moim zdaniem wystarczające są wzmaki do 2,5tys

Focal + Naim

Ja porownywalem bezposrednio Bx6 i rx8 w stereo jak dla mnie rx to klasa wyzej sprzetu ,w rx wszystkie pasma sa wyrownane co do bx , dzwiek jest kulturalny mozna wrecz powiedziec ''audiofilski''.

Edytowane przez anxion

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.