Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Daruj sobie BR6.

Po pierwsze do takiej muzyki nie potrzebujesz aż takiego zejścia na basie.

Po drugie bardzo rzadko się zdarza żeby duże kolumny zagrały dobrze w małym pomieszczeniu. BR6 prawdopodobnie zadudnią Cię albo będą miały problemy z odwzorowaniem przestrzeni (no, chyba że drastycznie zaadaptujesz pokój, ale piramidki itp. na pewno nie wystarczą).

Proponuję za te pieniadze kupić podstawkowce - lepiej wkomponują Ci się w pokój (mimo mniejszych rozmiarów możesz mieć lepszy bas), a zakładając ten sam budżet będą dodatkowo o klasę lepsze. Za podobne pieniądze możesz kupić RX2.

Jak kiedyś stwierdzisz że jednak potrzebujesz subsonicznych zejść na basie albo zwyczajnie przeprowadzisz się do większego pomieszczenia - będziesz mógł dokupić subwoofer, taki zestaw zagra z pewnością lepiej.

Drobna uwaga: nie słuchałem tych kolumn więc moje rozważania są oparte wyłącznie na rozmiarach i parametrach technicznych.

Pzdr,

Asiki

Mikson, myślę że jedne i drugie będą ok. Kiedyś miałem B&W 602s2 (przecież niemałe monitory, 18cm midbass, 50cm wysokości, 10kg/szt) i w jedynie 9m2 grały bardzo dobrze.

RX1 czy RX2 to tak naprawdę to bardziej kwestia preferencji i wzmaczniacza (czy poprawnie napędzi). Chociaż w 11m2 nie spodziewam się jakichś większych różnic, RX1 chyba będą bezpieczniejszym zakupem.

Problem w tym,że ja nie znoszę małych monitorów. A,że odsłuch to także wrażenia subiektywne, więc sam ich wygląd załatwiłby mi połowę przyjemności z muzyki. Teraz w końcu mam DALI 505 a to duże kolumny podłogowe (10 lat temu kosztowały 2000 zł).

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Przy okazji taka ciekawostka ; http://www.monitoraudio.pl/index.php?x=adm . Nie wiem jakie to w sumie niebezpieczeństwo w przypadku kolumn. Dali mam 10 lat, Nada też i nie padły.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Witam

Dzisiaj wymienilem kolumny rx6 na rx8, po odsluchu dluzszym nie sadzilem ze jest taka wielka roznica miedzy rx6 a 8, rx6 to cienizna przy 8 w kazdym aspekcie.Dzwiek o 2 klasy lepszy

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

anxion wszystko zależy na ile metrów moim zdaniem do 20m lepiej wypadją RX6 powyżej 25m RX8 między 20 a 25 trzeba już samemu ocenić :)

Ale tutaj chodzi o kazdy aspekt dzwieku , srednica lepsza , soprany i ten bass :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam wszystkich miłośników marki Monitor Audio. Dołączam do klubu jako szczęśliwy posiadacz RX-szóstek. Kolumny grają u mnie z elektroniką Harman Kardon HD980/HK980 na kablach Kimber 4VS.

post-30296-045736300 1285674499_thumb.jpg

jak byś opisał charakter kimber 4vs?

Przede wszystkim dobra kontrola basu (kolumny grają u mnie na 18m2) i stereofonia. Góra pasma detaliczna choć nieagresywna (ale to chyba bardziej zasługa ciemnego brzmienia Harmana).

BX5 grają zapewne tak samo jak BR5 (jeśli słuchałeś) z lepszą górą pasma, tak właśnie jest w przypadku 6-stek z tych serii

tak na marginesie w końcu i ja zawitałem do klubu MA, a konkretnie z Monitor Audio BX6 oraz resztą klamotów... i gra muzyka :)

Patryk-1980 oraz inni Wielce Szanowni Członkowie Klubu Monitor Audio.

Proszę o przyjęcie również mnie do Klubu. Od kilkunastu dni jestem (niezwykle zadowolonym) posiadaczem tych zacnych głośników. Jako zdeklarowany miłośnik wielokanałowego odsłuchu muzyki (nie kina domowego, właśnie muzyki 5.1) - mój zestaw to:

* Przód: para BX2 (podłączenie Bi-Amp);

* Środek: BX Centre;

* Tył: para BX2 (identyczna jak przód, podłączenie Bi-Wire);

* Subwoofer: BXW-10.

Wykończenie: Natural Oak.

Poezja dźwięku i uczta dla uszu.

Pozdrowienia,

Bobcat

Patryk-1980 oraz inni Wielce Szanowni Członkowie Klubu Monitor Audio.

Proszę o przyjęcie również mnie do Klubu. Od kilkunastu dni jestem (niezwykle zadowolonym) posiadaczem tych zacnych głośników. Jako zdeklarowany miłośnik wielokanałowego odsłuchu muzyki (nie kina domowego, właśnie muzyki 5.1) - mój zestaw to:

* Przód: para BX2 (podłączenie Bi-Amp);

* Środek: BX Centre;

* Tył: para BX2 (identyczna jak przód, podłączenie Bi-Wire);

* Subwoofer: BXW-10.

Wykończenie: Natural Oak.

Poezja dźwięku i uczta dla uszu.

Pozdrowienia,

Bobcat

No brawo Bobcat, nareszcie ujawniłeś chociaż część swojego systemu, a jak dobrze pamiętam to zażegnywałeś się że nigdy tego nie ujawnisz, czekamy na dalsze odsłony.

Kayin oraz Bobcat witamy :)

Fajnie że grono zadowolonych posiadaczy MA się powiększa.

pzdr.

Powinniśmy przywitać również Dona 111, który wczoraj dołączył do Klubu :)

No brawo Bobcat, nareszcie ujawniłeś chociaż część swojego systemu, a jak dobrze pamiętam to zażegnywałeś się że nigdy tego nie ujawnisz, czekamy na dalsze odsłony.

Czy naprawdę nie ma ciekawszych tematów niż to, co ja posiadam?

Czekamy na fotki!

Czekamy na fotki!

Proszę uprzejmie. Przód i tył.

Jednocześnie proszę o wyrozumiałość za jakość zdjęć. Do fotografii zawsze miałem dwie ręce lewe, w tym jedną krótszą.

post-24909-006672800 1286017028_thumb.jpgpost-24909-054667200 1286017058_thumb.jpg

Proszę uprzejmie. Przód i tył.

Jednocześnie proszę o wyrozumiałość za jakość zdjęć. Do fotografii zawsze miałem dwie ręce lewe, w tym jedną krótszą.

post-24909-006672800 1286017028_thumb.jpgpost-24909-054667200 1286017058_thumb.jpg

Bobcat, co się stało, że zdecydowałeś się "odkryć oblicze", czyli pokazać sprzęt?????

Przeżyłeś przemianę duchową i jesteś teraz zielonoświątkowcem?

Pozdrawiam, mocno zaintrygowany

admOSX-a również witamy jak najbardziej :)

Ciekaw jestem jak te piękne i potężne MA GS60 napędza amplituner?

Mi się marzą MA GS20 :)

Miłego weekendu Panowie i czasu na relaks przy muzie i filmach w towarzystwie MA :)

"Lampa nie umiera nigdy"

Bobcat, co się stało, że zdecydowałeś się "odkryć oblicze", czyli pokazać sprzęt?????

Przeżyłeś przemianę duchową i jesteś teraz zielonoświątkowcem?

Pozdrawiam, mocno zaintrygowany

Spoko. Żadnym zielonoświątkowcem się nie stałem. :)

Pokazałem na (kiepskich technicznie, przyznaję, powód wyłuszczyłem powyżej) fotkach dziś. Ale typ głośników ujawniłem już kilka dni temu.

AdmOSX pytał o resztę sprzętu. Nie rozumiem, czy nie ma tematów bardziej interesujących ponad to, co mam? Ale odpowiadam. Proszę, oto ona:

Amplituner Pioneer VSX-915-S

Odtwarzacz wieloformatowy Pioneer DV-585A-S (czyta również SACD i DVD-A, na czym mi najbardziej zależy)

Tuner satelitarny Golden Interstar GI-S801 Xpeed

Telewizor LCD Samsung LW20M21C

Jak pisałem już kiedyś: żaden Hi-End. Po prostu dobry, fajny sprzęt, który MNIE daje mnóstwo przyjemności i satysfakcji. Poziom owej przyjemności wzrósł niepomiernie w ostatnich dniach, po podłączeniu nowych głośników Monitor Audio.

A to przecież chyba o to głównie chodzi, aby mnie się podobało. Nie o licytację na Forum kto ma lepszy (czytaj: droższy). Prawda?

Telewizor mam, no tak, żeby był. Zresztą to nie jest główny telewizor w moim domu, bo Number 1 stoi w salonie. Nie jestem (jak wiesz) fanem kina domowego. Używam go rzadko, do oglądania newsów, rodziny programów Discovery, National Geographic, Animal Planet, Planete, bądź turustyczno-krajoznawczych. Natomiast sam tuner satelitarny jest używany często, jako że (o czym również pisałem) jest na satelitach trochę stacji radiowych emitujących w Dolby Digital 5.1. Może sam format nadawania nie jest zachwycający z punktu widzenia miłośnika muzyki, ale taki jest standard emisji i nic tu nie poradzę. Jeśli nie możesz czegoś zwalczyć - musisz to polubić (przysłowie chińskie).

Poprzednie moje głośniki - to był zestaw Harman Kardon HKTS-11. Teraz będę chciał je umieścić tu na Forum w wątku "Sprzedam". Nie były złe, grały sympatycznie, ale pod względem jakości dźwięku to jest kilka półek niżej. Lepsze jest wrogiem dobrego.

Było się czym wtedy chwalić? Teraz już wiesz dlaczego aż do chwili obecnej nie ujawniałem, co mam. I to jest prawdziwy powód, nie jakieś sprawy mistyczne. Z zamiarem pójścia w głośniki z prawdziwego zdarzenia nosiłem się już od dawna. Brakowało czasu na chodzenie, słuchanie i porównywanie. Gdzie jak gdzie, ale tutaj kota w worku kupować nie można. Więc wszystkie (rzadkie) wolne chwile poświęcałem właśnie na słuchanie, porównywanie. Początkowo szeroki wachlarz opcji stopniowo zawężał się, aż zostały Monitor Audio, których nuta brzmieniowa podoba mi się najbardziej. Myślałem o BR lub RX, na szczęście oto właśnie pojawiły się BX. Słuchałem i (jak napisałem) to była moja "miłość od pierwszego słuchania". Rzesztę znasz.

Pozdrawiam Cię serdecznie.

Edytowane przez Bobcat

witam

Gratulacje BX bardzo dobry wybor, pokoik wyglada bardzo przytulnie napewno sie fajnie oglada filmy i slucha muzyki.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.