Jump to content
IGNORED

Klub Dobrej Whisky


Guest ata77

Recommended Posts

Cognac tylko z winogron i z regionu Cognac,

brandy caly swiat z czego chesz owoce, winogrona.

Whisky z jeczmienia ze Szkocji i Kanady, Whiskey jeczmien ale z Irlandi i USA, w stanach dodaja kukurydzy, czasem nazywaja to burbonem a czasem whisky. Zeby byl burbon musi byc spelnionych kilka warunkow, ale czemu nazywaja whisky cos co ma dodatek kukurydzy to nie wiem.

Czemu w polsce jest robiona Dark Whisky i sie nazywa whisky tez nie wiem, czemu cos z Japoni sie nazywa whisky tez nie wiem.

 

Niektore trunki jak cognac w debowych beczkach, whisky w debowych beczkach po porto, niekedy beczki sa osmolone a niekiedy slod jest "wedzony" palonym torfem.

 

Wszystko się zgodzę, ale czy jak się robi wino to trunek ten się jakoś inaczej nazywa w zależności od regionu jego produkcji? Nie wino to wino, niezależnie z jakiego rejonu pochodzi i wykorzystanego do niego owcu.

Link to post
Share on other sites

Tak wino z Szampani znane na caly swiat nosi nazwe Champagne, wina produkowane w ten sam sposob w innych regionach beda sie nazywac szampanskimi,musujacymi.

 

Normy prawne reguluja dostep do takich nazw jak Cognac, Champagne, Whisky.

Tak samo ser Feta jest tylko z grecji a ten shit mlekowity moze sie nazywac tylko serem typu feta, nie wiem czy zauwazylem ale z kartonikow znikla nazwa Feta a jest fetikos czy cos takiego.

 

Wszystko po to aby uniknac podszywania sie pod marke wypracowana przez jakis region.

A czy Cognac, czy champagne z innego regionu, pod inna nazwa smakuje gorzej? Nie wiem.

 

Tak jak gorale walczyli o oscypka.

 

Moze to jest po to zeby nabywca mial swiadomosc tego luksusu, ze produkt pochodzi z danego regionu i ze jest robiony przez ludzi mieszkajacych tam a nie jakis skosnookich.

 

Wydaje sie to takie proste;)

Link to post
Share on other sites

to prawda, Jameson jest fajny: delikatny a jednak z takim posmaczkiem...

ale sie fajnie wyrazilem, prawda? ;-)

ale, ale sznowni koledzy (byc moze tez i kolezanki), zapomnieliscie o dwoch najwazniejszych /przy whisky/ sprawach: towarzystwie i oczywiscie MUZYCE!

pozdrawiam sercecznie!

kvist.

Link to post
Share on other sites

Szkot zapytany o to, jaka whisky jest najlepsza, odpowiada: "Ta, która ci najbardziej smakuje". I na wszelki wypadek dodaje: "Pamiętaj jednak, że gdyby miała zawierać lód, to znalazłby się on w jej oryginalnym składzie."

 

Ciekawy cytat znaleziony w necie:P

Link to post
Share on other sites

Whisky lubiłem od dziecka:) Mam chyba nie polski smak bo zawsze preferowałem ją nad czystą żytnią. Najczęściej słyszałem głosy że whisky, koniaki burbony itd to jedna bimbrowata swołocz. Jak można tak twierdzić skoro każda whisky smakuje zupełnie inaczej? To tak samo jak z audio - większość profanów nie słyszy różnicy. Piłem różne ale na ogół poruszam się w "budżetówce". Generalnie szkockie: Jasio, White Horse, Old Smugler, Chivas Regal, Grant's (tylko niższe kolory), single malt GlennMorgan itd. Dla osób o tradycyjnie narodowym guście polecam Ballantine's bo jest bardzo mało aromatyczny (dlatego ja nie lubię za to inni nie powiedzą że "na myszach"). Bourbona Jim Beama kiedyś lubiłem, dzisiaj mniej. Jack Daniels? Tak specyficzny i niewyrafinowany smak że tylko jak już nie mam nic innego to wezmę. to chyba jankeski odpowiednik naszej "czystej z czerwoną kartką". Czy z colą? te słabsze tylko z tym idą, te lepsze najlepiej same. W tej chwili sączę "J&B" (pamiętacie początek "Dawno temu w Ameryce"?) Polska "Starka Jubileuszowa" jest super ale to coś zupełnie z innej beczki (dosłownie). Czy warto siegnąć po Bushmillsa?

Link to post
Share on other sites

Bardzo lubie Whiskey,swietny alkochol choc w Polsce wciaz brdzo drogi ja preferuje Irlandzka Jameson 12 letni na tego 18-sto letniego niestety mnie nie stac podstawowy Jameson tez jest spoko.Lubie tez Jack Daniels jezeli chodzi o Bushmillsa pilem Bushmills Black fanom Danielsa bedzie brdzo smakowal a moze i lepiej warto cmoknac kilka kropelek :).Hennessy jak dla mnie za slodkie nie do przejscia. Czy pil ktos z was Hot Whiskey- Irlandzka Whisky typu jak Paddy lub Powers (slodkie whiskey jak np Danies sie niezbyt nadaja) z goraca woda plasterkiem cytryny i gozdzikami. Polecam na zimowe wieczory. Szklaneczka Whiskey dobre cygaro i duzo Bluesa to jest to co tygryski lubia njbardziej.pozdro dla Whiskofanow brodacz.

Link to post
Share on other sites

Proszę nie zapominać o jeszcze jednej... Teachers.

Wspaniały aromat, doskonała do picia lekko schłodzona, w mojej opinii żal mieszać z czymkolwiek.

Natomiast nie mam oporów przed dodaniem coli do sławnego Jamesona, który zawsze towarzyszył mi na imprezach...

post-5624-100004508 1234052229_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Podzielam zdanie pitou Teachers jest spoko lecz ja pije go tak jak ine gatunki Whiskey z cola w proporcji mniej wiecej pol na pol lub troszke wiecej coli i toche lodu do tego,probowalem sama kilka razy ale nawet jak najbardziej bym tego chcial nie wchodzi mi - wiem koneserzy pija ja sama i pewnie wychlostali by mnie za dolewanie coli lecz ja nie jestem koneserem tylko bardzo lubie dobra Whiskey i co najwazniejsze takowa poprawia odsluch :):)

Link to post
Share on other sites

Ciekawi mnie czy ktos robil slepe testy whisky z cola :D:D czy czuc roznice miedzy czarnym a czerwonym jaskiem? miedzy chivasem 12 a 18 xD?

 

W parze z cola nic nie przebije Grant's sherry cask reserve. Im mniej w butelce tym smutek coraz wiekszy... nie cierpie samej whisky ani z cola ale Grant's to cos zupelnie innego.

Kolega ktory pracowal w restauracji a jego szef zbytnio nie mial pojecia o inwentaryzacji, pil z cola chivasy macallany martelle... ale po degustacji Grant'sa stwierdzil ze jest to najlepszy mix jaki pil.

 

za to czerwony z cola przypomina smakiem i zapachem rozpuszczalnik....

Link to post
Share on other sites

Slepego testu nie robilem ale czuje wyrazna roznice niedzy Whiskey ktore pilem,niektore sa do siebie podobne.W lidlu na wyspach widzialem Western Gold za ta cene nie pilem leprzej,ciekawe czy jest tez w lidlu w Polsce(nie sprawdzalem jeszcze)byla tam tez Margott lub jakos tak TRZYMAC SIE Z DALA jak by ktos w starym bucie pedzil.Wczoraj posmakowalem Bushmillsa ze zdjecia ata 77 calkiem przyjemny gosc.

Link to post
Share on other sites

Podobno Sinatrze do trumny wsadzono piersiówkę z Jackiem Danielsem

z którą za życia nigdy się nie rozstawał :)

 

Wszystko kwestią gustu ale Jack Daniels jest dla mnie niedoścignionym nr.1

Gdyby nie cena no i fakt że podejrzanie szybko mi się kończy to byłby w codziennym użytku ;)

 

Bardzo lubię Ballentinesa (dobrze napisałem?)za ostry, bardzo bogaty i charakterystyczny smak

 

Ostatnio po wielu latach kupiłem Jim Beama white i pomimo kiepskich wspomnień

podszedł mi smak burbona - delikatniejszy od poprzedników ale grzeje nieźle ;)

Link to post
Share on other sites

E no, lodówka to nie zamrażarka ;)

ani tym bardziej lód w szklance(fuuu) ;)

 

Każdy ma swój gust - ja każdy alkohol lubię lekko schłodzony

i nie cierpię zapijać lub mieszać z czymkolwiek

 

Za to zagryzać - jak najbardziej :)

 

Zwłaszcza jak mam pić wódeczkę której nie znoszę

to tylko dobrze schłodzoną i pod gorącą zagryzkę

lub kiszonego albo dobrą wiejską - inaczej nie ruszę albo jednego z musu

 

A czar whisky dla mnie to fakt że niczego do niej nie potrzebuję :)

choć fakt że smak mi podrażnia ;)

Link to post
Share on other sites
Guest masterofdeath6

Dobra Whisky nie jest zła :D

 

Niestety (=ssie to kasy:/) też jestem fanem.

Nie ma w alkoholach lepszego rodzaju! A w sumie kto czuje alkohol w whisky???

Ja tam jakoś nie zauważyłem :) Niestety W. ma skutek uboczny w postaci fazuni :>

Link to post
Share on other sites
  • McGyver changed the title to Klub Dobrej Whisky
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock podczas używania strony.

Zarejestrowani użytkownicy mogą wyłączyć ten komunikat.