Skocz do zawartości
IGNORED

czy kupowac sprzet ex-display lub exdemo

dariob135

Rekomendowane odpowiedzi

mam nastepujace pytanie czy warto kupowac sprzet chodzi mi o kolumny, wzmacniacze i cd ex-display lub ex-demo,

cena takiego sprzetu jest nizsza o 30-50%, czesto sprzedawca daje standardowa gwarancje na niego,

co o tym sadzicie???

tak tez mysle, chodz tak do konca nie jestem przekonany wiec wolalem zaczerpnac opini bardziej poinformowanych kolegow.

przymierzam sie do nowego wzmaka i kolumienek, widzialem ostatnio duzo takich okazji w parasie i w necie, moze by tak cos upolowac za przyzwoite pieniadze

bardziej poinformowani koledzy poleca Ci sprzet z wystawek, albo z chin i to koniecznie do 2000 pln, NIE DROŻSZY takze nie przejmuj sie dobrymi radami:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

niewaznie czy exdemo i tak nadaje sie tylko do tjuningu oraz dobrze opracowanej lampizacji! :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A jaka roznica ceny miedzy ex-display czy demo? Prawdo podobnie jest ta sama rzecz w moim opinie. Wez ten ktore jest najtansze,jesli jest roznica. Jak nie ma roznica, znaczy ze sa tak samo. Kazdym badz razie masz pelen gwarancje i mniej ci kosztuje.

Jestem czlonkiem forum "CyrusUnofficial" tutaj w Angli, czesto sprzedamy miedzy soba uzywany sprzet. Nie pamietam ostatni raz ze bylo jakikolwiek problem. Nie ma taki mozliwosci tutaj? Ubieglego roku kupilem Cyrus Dac X i Prevs2 za 975 funtow razem dostarcze z Hollandia. Miele zaletwie 3 miesiacy, tak jak nowy, zamiast 1900 funtow!!!!!

Doradze tansze!

Andy M, 18 Lut 2009, 23:49

>Jestem czlonkiem forum "CyrusUnofficial" tutaj w Angli, czesto sprzedamy miedzy soba uzywany sprzet.

Hi.

W takim razie czy znasz kogoś kto chciałby sprzedać Rotela RA 1062 lub cos podobnego w dobrym stanie ?

może jakieś namiary na stronę internetową.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Z kupowaniem sprzętu z wystawek nie ma większych problemów. Co najwyżej niewielkie, łatwo naprawialne, uszkodzenia mechaniczne (wciśnięty cinch, rysy na obudowie). To odnośnie wzmacniaczy i odtwarzaczy.

Z kolumnami byłbym bardziej ostrożny. Bardzo często mają uszkodzone tweetery. Wymiana może być dość kosztowna, ale to widać. Głosniki takie nie maja gwarancji, albo mają gwarancję z wyłaczeniem tweetera(ów) Zdarza sie jednak, że uszkodzone są większe głośniki i uszkodzenie nie jest zauważalne lub celowo zamaskowane tak by kupujący się nie zorientował. Gwarancja niby jest, ale po pewnym czasie coś jest nie tak i serwis informuje nas, że naprawa niestety nie jest objęta gwarancją, gdyz uszkodzenie powstało z winy uzytkownika.

Osobiscie zakupiłem monitory B&W DM602 S3 z wgniecionymi tweeterami za równowartość 500zł. Wymiana membran kosztowała mnie w przeliczeniu 175zł.

Jeżeli cena towaru z wystwy jest tak atrakcyjna, ze nawet po kosztach naprawy jest ułamkiem tej jaką musisz zapłacić za nowy to gra jest warta świeczki.

Sprzęt demonstracyjny to już gorzej.

W odtwarzaczach lasery będa raczej do wymiany. Nie masz kontroli nad tym ile czasu pracowały. Znam sklepy gdzie sprzęt hula na okrągło.

Personelowi sklepu z reguły brak jest tzw. „kultury technicznej”. Otwory wentylacyjne wzmacniaczy nagminnie są blokowane, przez co temperatura wewnątrz obudów jest zbyt wysoka, a co jest z tym związane to już chyba wszyscy wiedzą – żywotność elementów się znacznie obniża. Sa jeszce inne aspekty, np. jak wzmacniacz jest traktowany w czasie demonstracji i jak obciążany (czy impedancje głośników nie spadają poniżej zalecanego minimum).

Odnośnie głośników demontracyjnych:

Kupiłem tak kolumny B&W DM605 S2, które do dzisiaj posiadam. Cieszyłem się jak murzyn blaszką, ale po jakimś czasie zaczałem mieć problemy. Panowie ze sklepu podłączyli je do wzmacniacza o zbyt dużej mocy i dali czadu. W sekcji aktywnego basu były nadpalone scieżki na PCB. Jeden z przełączników nie stykał od ciągłego kręcenia. Jedno z gniazd było od środka tak uszkodzone, że aż dziw, że nie było zwarcia. Co jakiś czas huczło mi w głośniku. W skrócie – naprawy kosztowały trzykrotnie więcej niż upust jaki dostałem przy zakupie. Wymienione zostały cztery głosniki niskotonowe, płyta wzmacniacza w jednej z kolumn, cztery przełączniki, gniazdo kabla głośnikowego i jedna zwrotnica. A to z powodu, ze gwarancja nie obejmowała uszkodzeń powstałych z winy użytkownika. Wszystkie te uszkodzenia zostały sprytnie ukryte przez sprzedawcę.

Towary ex-demo i z wystawek kupujemy tylko za maxymalnie 20-30% wartości, a nie z 30% upustem!

"Cieszyłem się jak murzyn blaszką" - dobre 10/10

Każdy ma swoje historie. Ja zakupiłem sprzęt wystawowy po interesującej cenie - z gwarancją oczywiście (kolumny Paradigm Monitor 3 v.4) i po 3 latach śmigają nadal doskonale.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

dariob135, 19 Lut 2009, 07:30

>>powiem tak przerazies mnie swoim wpisem

>w sumie nigdy niewiadomo "co w trawie piszczy"

Cóż, ludzie są różni. Nie mówię, że wszyscy sprzedawcy tak postepują, bo jest też grono bardzo solidnych, których nie chciałbym obrazić. Jednak interes to interes i działalnośći charytatywnej to tam raczej nie prowadzą. Na pierdoły nie mają czasu - jak mi to powiedział właściciel jednego sklepu kiedy zwróciłem mu uwagę, że na 7.1ch 150W/ch wzmacniaczu nie może stać tuner i odtwarzacz DVD. Wszystko to było poza tym wpakowane w ciasną szafkę bez wentylacji i grało 24/7.

Na sprzet powystawowy dostaje sz normalna gwarancje tzn dwuletnia. Jesli natomiast nastapi uszkodzenie wewnatrz obudwoy, ktorej nie rozkrecales to gwarancja jak najbardziej obejmuje takie uszkodzenie. Jesli natomisat sa uszkodzenia zewnetrzne to kupujac nalezy dokladnie obejrzec interesujacy nas produkt. Zakupilem kolumny powystawowe, ktore graja u mnie ponad rok mam na nie gwarancje sklepowa , a takze gwarancje producenta 5 letnia. Kupilem urzadzenie wielofunkcyjne powystawowe za polowe wartosc. Po ok 4 miesiacach eksploatacji urzadzenie padlo. Pojechalem do sklepu oddalem po ok 2 tyg otrzymalem powiadomienie o mozlliwsci odbioru. Okazalo sie ze producent nie byl w stanie naprawic uszkodzenie i otrzymalem nowe All in one chodzi o drukarke , skaner, kopiarke do kompa. Dodatkowo z kompletem nowych tuszy oddawalem z minimum. Darek Ocias to chyba wyjatkowy przypadek. Pozdrawiam

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja też mam raczej dobre doświadczenia z zakupami ex-demo, kupionymi bezpośrednio od dystrybutorów. Zdarzają się przypadki, że urządzenie wraca do producenta na przegląd, i dopiero po tym jest sprzedawane. Więc jak zawsze - różnie może być.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

kichanadeta, 19 Lut 2009, 09:54

>Na sprzet powystawowy dostajesz normalna gwarancje tzn dwuletnia.

Nie zawsze tak jest. To zależy gdzie i na jaki sprzęt.

>Jesli natomiast nastapi uszkodzenie wewnatrz obudwoy, ktorej nie rozkrecales to

>gwarancja jak najbardziej obejmuje takie uszkodzenie.

Pod warunkiem, że zostanie ono zaklasyfikowane "nie z winy użytkownika" W moim przypadku uszkodzenia były zrobione na tzw. "klej i papier". Tak tylko aby wygladało O.K.

>Jesli natomisat sa uszkodzenia zewnetrzne to kupujac nalezy dokladnie obejrzec

>interesujacy nas produkt.

Masz całkowitą rację. Kota w worku nie bierzemy.

>Zakupilem kolumny powystawowe, ktore graja u mnie ponad rok mam na nie

>gwarancje sklepowa , a takze gwarancje producenta 5 letnia. Kupilem urzadzenie wielofunkcyjne

>powystawowe za polowe wartosc. Po ok 4 miesiacach eksploatacji urzadzenie padlo. Pojechalem do

>sklepu oddalem po ok 2 tyg otrzymalem powiadomienie o mozlliwsci odbioru. Okazalo sie ze producent

>nie byl w stanie naprawic uszkodzenie i otrzymalem nowe All in one chodzi o drukarke , skaner,

>kopiarke do kompa. Dodatkowo z kompletem nowych tuszy oddawalem z minimum.

W przypadku sprzętu komputerowego mamy do czynienia z dużymi firmami, które czerpią zyski z obrotu i nie ma tam czasu na zajmowanie się jednym zepsutym "kombajnem". Sprzęt audio natomiast, co wykwintniejszy, pochodzi z małych wytwórni, gdzie jednostkowa sprzedaż się jednak liczy. Inne są wtedy zasady zakupu sprzętu od producenta przez dystrybutora.

O ile nikt nie będzie sprawdzał, ile drukarka miała tuszu w momencie zwrotu, ani, tym bardziej, wyjmował z pudła pojemniki z atramentem, to nikt nie wymieni za darmo uszkodzonego przełącznika obrotowego ze złoconymi stykami.

Jak już wspomniałem wszystko zależy od ludzi. W moim przypadku dwukrotnie źle trafiłem i to wystarczyło. Zaryzykowałem jeszcze raz kilka miesiecy temu z kupnem mojegp Marantza SR8002. Nie mieli nówki srebrnego i dałem się to zdecydowałem się na wystawowy o 10% (!?) tańszy. Przywiozłem do domu, podłączyłem i pograł tylko pół godziny zanim usłyszałem dziwne szumy w prawym tylnym kanale. na szczęście tu gdzie mieszkam mam pięć dni na zwrócenie sprzętu bez podawania przyczyny. Co też zrobiłem, chociaż sprzedawca upierał się początkowo, że będzie naprawiał (zaznaczam, ze to juz nie ten sklep gdzie kupowałem moje B&W). Za dwa dni osobiście odebrałem nówkę z prosto z magazynu i gra (odpukać) bez problemu do dzisiaj.

Bardzo wiele zależy też od naszych wymagań. Zdaniem moich znajomych jestem perfekcjonistą, a więc życie jest dla mnie trudne :(.

Kupując sprzęt ex-demo, kupujesz sprzęt mniej lub bardziej używany (czasami 3x zdjęty z półki). Na pewno opłaca się to znacznie bardziej, niż kupno używanego sprzętu od kogokolwiek innego - bez wątpienia średniostatystyczna obsługa sklepu bardziej dba o sprzęt niż średniostatystyczny Kowalski. Do tego otrzymujesz pełną gwarancję, ze wszystkimi prawami z niej wynikającymi, co również jest nie do przecenienia.

Zazwyczaj sprzęt ex-demo jest sprzętem w pełni sprawnym - choć oczywiście może zdarzyć się przypadek, że coś zostanie w sklepie uszkodzone - wtedy taki towar sprzedaje się po prostu jako USZKODZONY, a nie ex-demo.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

sittek, 3 letnia, czarny w bardzo dobrym stanie razem z pilotem i originalny opakowanie itd. Na forum, ZeroGain. ceny £295.00 + koszty pocztowy/kurier. Co myslisz? Ja nie mam pierwszego pojecza o ceny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.