Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

broy IT czy IS to taki entry level Lavardin - jazda zaczyna się od AP150 czy MAP - to jest LAVARDIN!!!

na rynku wtórnym hm... super ciężko jest dostać - praktycznie nie występują od czasu do czasu może jakiś IS się trafi bo ludzie przesiadają się na końcówki

jeżeli mogę ci dać radę - to czytaj PW - coś ci doradzę ale nie chcę tutaj promować pewnych marek - bo ceny skoczą....

• 3 tygodnie później...

AdamWysokinski, 27 Maj 2010, 06:40

>Skylany prezentują się tak:

A w ilu metrach grają te 5-ki , kuszą mnie ale mój pokój ma raptem 15m2 i boję się,że mogą się trochę dusić, tudzież przydudnić.

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

>A w ilu metrach grają te 5-ki , kuszą mnie ale mój pokój ma raptem 15m2 i boję się,że mogą się

>trochę dusić, tudzież przydudnić.

Pokój ma około 30m2. W 15m2 proponowałbym posłuchać 7ES-3 lub P3ESR. Pamiętaj, że Harbethy lubią mieć trochę wolnego miejsca z tyłu i po bokach..

No to słabo...7 i 3 raczej odpadają, 5-tek słuchałem na audioshow w zeszłym roku i przyznam ,że w tak zwanej klasie "średniej" najbardziej pasowały mi właśnie harbethy i spendory w soundarcie (w sumie dosyć podobna konstrukcja do 5). Będę musiał po prostu kiedyś spróbować posłuchać w domu - no ale w Trójmieście to zasadniczo jest tylko Top Hi Fi - czyli Audioklan i ...właściwie to by było na tyle.(Jest jeszcze Albatros - ale nic co mają w ofercie mnie nie kręci).

• 4 tygodnie później...

Witam, zgłaszam akces do klubu z Harbeth P3ESR. Mam pytania do szanownych klubowiczów:

- Jakie podstawki są najlepsze do tych kolumn?

- Jaki wzmacniacza najlepiej do nich pasuje (jazz, klasyka to moje klimaty)

- Czy kolumny należy podkleić od dołu podkładkami filcowymi a potem je stawiać na standach, czy użyć czegoś innego pomiędzy kolumną a podstawką. Info o filcu znalazłem na brytyjskim forum.

Miłego lata z Harbethami...wszystkim klubowiczom życzę...

>moreno1973

Gratulacje! :-)

Podstawki w zasadzie powinny być ciężkie a kolumienkę najlepiej postawić na 4 kulkach uformowanych z Blue Taca. U mnie filce i pianki z tworzyw sztucznych się nie sprawdziły.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

boje sie

.. a tak na serio

szkoda ze nie moglem zabrac do domu i potrzymac

odsluchy robil kolega Mamz z nowymi h3

ja przynioslem lebena , byl mfa1

nie mialem wiecej rak zeby zabrac naima

wyrobilem sobie opinie ze to pelny w brzmieniu , muzykalny , bardzo przestrzenny z bardzo dobra steroefonia , nasycony w barwach i spokojnie brzmiacy wzmak ,

sama firma z tego co pamietam wegierska , chyba zakupila jakies rozwiazania techniczne od naima moze wrocila do dawnych rozwizan , nie chce bajac , zewnetrznie przypomina dawne, przynajmniej gabarytowo , naimy

chociaz firma malo znana naprawde warta uwzglednienia i wspomnienia przy doborze i zakupie wzmacniacza do harbetha , mysle ze i eposa , proaca , spendora

pozdr

Dziękuję za informacje i miłe słowa...im więcej słucham P3ESR tym bardziej buzia mi się uśmiecha...w porównaniu do Dynaudio to duży krok do przodu w dziedzinie neutralności i przyjemności słuchania...a wcześniej to Dynaudio wydawało mi się świetnym urządzeniem...Zastosowanie Radialu w Trójkach musiało dać wiele bo średnica jest obłędna, szkoda że góra już taka nie jest...brakuje trochę na samym szczycie wysokich tonów...natomiast bas jak na takie maleństwo jest świetny. W moich 16 metrach zupełnie przyjemnie słychać kontrabas czy wiolonczelę...

Wzmacniacze Heed to kopie dawnych brytyjskich wzorów sprzed 20 lub więcej lat...tak więc brytyjskie może pasować do brytyjskiego;-)...a że teraz Węgrzy to składają...to już inna historia.

W każdym razie we francuskim miesięczniku o nazwie Diapason (francuski odpowiednik Gramophone) urządzenia Heed otrzymały nagrody w roku 2008 i 2009 w kategorii wzmacniaczy...i uznano że świetnie pasują do muzyki klasycznej.

Czy Kolega odsłuchiwał Heed Obelisk? z zasilaczem?

moreno1973

Szanowny Kolego!

Jeżeli cyferki w nicku to rok urodzenia to doskonale wpisujesz sie w ustaloną wcześniej w wątku średnia wieku, w której dojrzewamy do Harbethów.

pzdr i zyczę miłych poszukiwań.

papkin

Faktycznie z tym wiekiem to Kolega zgadł. Zawsze szukałem maksymalnie naturalnego wokalu i dobrej przestrzenności, więc wiele lat temu na rynku Dynaudio to oferowały za bardzo dobra cenę. Dziś jak człowiek ma trochę więcej możliwości wyboru i więcej kasy to Harbeth zabija konkurencję w zakresie średnicy...

Jakie są najlepsze podstawki pod P3ESR? Będę wdzięczny za info...

• 2 miesiące później...

Witam szanownych klubowiczów. Zwracam się do was z pytaniem i prośbą o pomoc zarazem. Swego czasu miałem przez ponad tydzień na odsłuchach w domowym zaciszu monitory Harbeth HL-K6 i to było to, kierunek w którym chcę iść, te brzmienie mnie urzekło. Muzyka której słucham (filmowa) wypadła na nich świetnie. Był to mój jedyny kontakt z produktem Harbetha. Nie kupiłem ich wówczas ponieważ miałem inne nieprzewidziane wówczas wydatki. Sprzęt na jakim tego słuchałem i który posiadam do dziś to Baltlab Epoca 1 v.3, odtwarzacz Naim CD5X połączone interkonektem Albego Flat One, kable głośnikowe Albedo Air II. Aktualnie przymierzam się do zakupu nowych Harbethów. Pokój w jakim by to wszystko grało jest trochę nietypowy ponieważ ma wymiary 3,5 x 4,3 m co razem stanowi 15m2, przy czym z lewej strony patrząc od strony słuchacza otwarty jest na pomieszczenie o powierzchni 10m2. Głośniki stały by na ścianie krótszej w odległości 0,8m od niej, głośnik prawy 0,8 m od ściany bocznej, natomiast głośnik lewy miałby ową pomieszczenie od swojej lewej strony. Odległość między głośnikami 2,0 m max. 2,5 m. I tu pojawia się moje pytanie, czy Harbethy Compact 7 lub SHL5 nie były by zbyt wielkie do tego pomieszczenia/pomieszczeń? Model P3ESR raczej jest za mały do takiego metrażu. Trójki mają ponadto niską skuteczność a baltlab do mocarzy nie należy. Słucham muzyki na niskich poziomach głośności, godz. 10 wychylenia potencjometru to max. HL-K6 grały u mnie cudnie a gabarytami najbliżej im do Monitor 30 Domestic. Proszę szanownych kolegów o poradę i cenne informacje, może ktoś z was miał podobny problem i doświadczenia w pogoni za herbacianym króliczkiem.

Gość intenser

(Konto usunięte)

znajomy gra na shl5 w 17m.kw

u mnie w 26m.kw - zarówno w jednym jak i drugim przypadku jest wyśmienicie

specyfika budowy kolumny harbetha + budowa sceny powoduje znacznie mniejsze "wymagania" względem metrażu , odległości od ścian itp (w granicach rozsądku rzecz jasna - wrzucone byle w kąt nie zagrają- to jasne)

z własnego podwórka - osiwieć można w kombinacjach ze standami (oraz blu tackami i inymi wynalazkami) ale to już inne story

pod uwagę brałbym shl5 lub właśnie Monitor 30

No marzą mi się właśnie SHL5 wiele dobrego u nich słyszałem i czytałem, natomiast o Monitor 30 nic poza tym, że takowe są na rynku. Zagraniczna prasa pozytywnie się o nich wypowiada. Czy ktoś z krajowych herbaciarzy miał z nimi doczynienia? Wiem, że SHL5 z moim baltlabem mogłyby się polubić. Podobno jest problem z ich kupieniem i dłuuugi jest czas oczekiwania na nie. U producenta schodzą na pniu. W Lubuskim raczej będzie problem, w Poznaniu może w nowym roku coś będą mieli. Jest jeszcze Visatex ale do Wrocka mam 200 km :(.

>muaddib_dw

Jedna parka SHL5 jeszcze 2dni temu stała w Audiosystemie na Waliców.

Jeśli to jedyny kpl. to sygnalizowali mi kiedyś, że niechętnie się takowego pozbywają.

pozdr. Jacek

Nie kupuj kolumn tylo dlatego, że są akurat dostępne. Sprawdz jak grają oba modele i wtedy zdecyduj. Wpadnij do mnie ze swoim sprzętem i posłuchasz wstępnie sygnatury tych paczek. Będziesz wiedział czy wypożyczać takie do domu.

Tylko ja stacjonyję w stolicy.

pozdr. Jacek

EDYTA: Gram na SHL5.

Edytowane przez umka

Miał ktoś z was styczność z nowymi Harbeth 3 p3esr limited edition?

Cóż to jest? czym to się różni od podstawowej wersji 3?

Kurnia do mojego pokoju za małe ale korcą aby im się bliżej przyjrzeć...

Nie kupuj kolumn tylo dlatego, że są akurat dostępne. Sprawdz jak grają oba modele i wtedy zdecyduj. Wpadnij do mnie ze swoim sprzętem i posłuchasz wstępnie sygnatury tych paczek. Będziesz wiedział czy wypożyczać takie do domu.

Tylko ja stacjonyję w stolicy.

pozdr. Jacek

EDYTA: Gram na SHL5.

Jacek dzięki za zaproszenie. Rozważam opcję przyjazdu do Wa-wy na audioshow wiec czemu nie. W tygodniu dam znać. Pozdrawiam. Daniel.

Jak coś to pisz wcześniej bo mają wpaśc koledzy z "Wocka" ze swoim pre lampowym. Będziesz miał okazję posłuchać tych kolumn z nienajgorszego gramiaka jak i nienajgorszej cyfry.

pozdr.

Edytowane przez umka

Miał ktoś z was styczność z nowymi Harbeth 3 p3esr limited edition?

Cóż to jest? czym to się różni od podstawowej wersji 3?

Kurnia do mojego pokoju za małe ale korcą aby im się bliżej przyjrzeć...

sluchalem pare miesiecy temu tych glosniczkow

jako ze mam w domu poprzednia wersje

moge mala opinie wyglosic

sluchalem z heedem wegierskim

i slabym cd

ale i tak bylo fajnie , nowe 3 sa bardziej nasycone i chyba cieplejsze przypominaja charakterem H7

z tym ze maja doskonalsza stereofonie

generalnie podczas odsluchow zrobily na mnie H3nowe duze wrazenie oraz co wazne wzm heed tez dalej moge napisac ze stanowili ze soba doskonala pare

pozdr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.