Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, paweljazz napisał:

Dzień dobry,

Jaki klej przyklei odpadające logo od maskownicy tak aby nie zniszczyć tego materiału?

Może ktoś podzieli się doświadczeniem.

Taśma dwustronna.

Coś nikt się nie udziela na tym forum aż niemożliwe.

Jest ciekawie z tym   porównaniem ...................... a  co sądzą inni ? 

Harbeth 40.3 xd  kontra ART Ludspaikers Emotion Alnico 8. 

🙂

Witajcie koledzy i koleżanki ,

Od wczoraj jestem w posiadaniu Harbeth SHL5 , postów jest taki ogrom , że przeczytanie wszystkich jest w krótkim czasie niemożliwe dlatego moje pytanie do Was , jakie są preferencje ustawienia tych kolumn , optymalna szerokość między nimi , odstawienie od ścian bocznych i tylnych. Standy do nich mam piekielnie ciężkie ważą chyba z 40 kg tutaj też rodzi się pytanie bo szkoły widzę dwie , standy lekkie i ciężkie które są lepsze i czy warto zaprzątać sobie głowę tymi lekkimi.

Gra to u mnie z piecykiem Goldmund Telos Next generation 7 tutaj jestem spełniony jest to wzmacniacz na lata gra wyśmienicie dla zaznaczam bo to ważne mojego ucha.

2 minuty temu, Fal napisał:

jakie są preferencje ustawienia tych kolumn , optymalna szerokość między nimi , odstawienie od ścian bocznych i tylnych.

Zależy od akustyki. 

2 minuty temu, Fal napisał:

standy lekkie i ciężkie które są lepsze

Zależy od preferencji 

.

6 minut temu, Fal napisał:

jakie są preferencje ustawienia tych kolumn , optymalna szerokość między nimi , odstawienie od ścian bocznych i tylnych

Tak jak napisał kolega powyżej,zależy od akustyki i Twojego pomieszczenia. Ktoś napisze ci konkretnie ,poda wszystkie wymiary ustawienia,Ty tak ustawisz i bedziesz miał z głowy . A nawet nie bedziesz wiedział że w innym ustawieniu u ciebie zagra to lepiej. Trzeba samemu poswięcić troche czasu i próbować u siebie,żeby osiągnąć jak najlepsze ustawienie.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

3 minuty temu, misiek x napisał:

Trzeba samemu poswięcić troche czasu i próbować u siebie,żeby osiągnąć jak najlepsze ustawienie.

Najlepiej z mikrofonem. Przykład z wczoraj: https://www.audiostereo.pl/topic/3609-wasze-ustroje/?do=findComment&comment=6184175 😝

@misiek x czyżbyś kupił Harbethy, że się w klubie spotykamy?

.

@J4Z siema. Nie jeszcze nie, ale zawsze chciałem ich spróbowac u siebie.....tak że kto wie 😉

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Panowie , rozumiem że akustyka jest ważna , ale może są jakieś preferencje , że np: nie ustawiać powyżej szerokości 2,7 metra bo rozjedzie się stereofonia lub coś w podobnym stylu. Oczywistym jest , że będę szukał optymalnego ustawienia we własnym pokoju jednak chciałem usłyszeć od starych wyjadaczy co jest dobre a co złe. 

Jeżeli ustawisz szerzej niż trójkąt równoboczny, to może Ci się rozjechać stereo lub za mocno rozciągnąć źródła, ale to wytyczne dot. każdych kolumn. 

Harbeth z tego co pamiętam, daję wskazówkę, żeby kolumny stały równolegle do siebie, ale to też zależy od Twojej akustyki, sprzętu towarzyszącego i preferencji (równowaga tonalna, stereo)

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, Fal napisał:

Witajcie koledzy i koleżanki ,

Od wczoraj jestem w posiadaniu Harbeth SHL5 , postów jest taki ogrom , że przeczytanie wszystkich jest w krótkim czasie niemożliwe dlatego moje pytanie do Was , jakie są preferencje ustawienia tych kolumn , optymalna szerokość między nimi , odstawienie od ścian bocznych i tylnych. Standy do nich mam piekielnie ciężkie ważą chyba z 40 kg tutaj też rodzi się pytanie bo szkoły widzę dwie , standy lekkie i ciężkie które są lepsze i czy warto zaprzątać sobie głowę tymi lekkimi.

Gra to u mnie z piecykiem Goldmund Telos Next generation 7 tutaj jestem spełniony jest to wzmacniacz na lata gra wyśmienicie dla zaznaczam bo to ważne mojego ucha.

Każda para Harbeth ma w opakowaniu certyfikat i instrukcję ustawiania kolumn, nie dostałeś przy zakupie?

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

4 minuty temu, Lencoman napisał:

Każda para Harbeth ma w opakowaniu certyfikat i instrukcję ustawiania kolumn, nie dostałeś przy zakupie?

Oczywiście dostałem certyfikat i instrukcje i tam jest instruktaż mi bardziej chodziło o Wasze preferencje. Czy doginacie kolumny np więcej niż 10 stopni czy może gracie beż żadnych dogięć itp....

2 godziny temu, Fal napisał:

Oczywiście dostałem certyfikat i instrukcje i tam jest instruktaż mi bardziej chodziło o Wasze preferencje. Czy doginacie kolumny np więcej niż 10 stopni czy może gracie beż żadnych dogięć itp....

A którą masz wersję SHL5?

1 minutę temu, romeksz napisał:

No, proporcje to oddali rewelacyjnie - zwłaszcza ten 1m - tak się właśnie wprowadza ludzi w błąd.

Tannoy to rozrysował prawidłowo.

f0bf2af58269e4f96ba2552499863c56.jpg81c66dadad471f9111b886e760359178.jpg

A w jaki sposób instrukcja Harbetha wprowadza ludzi w błąd?

4 minuty temu, romeksz napisał:

Sam RYSUNEK sugeruje błędne (w przeważającej liczbie pomieszczeń) ustawienie kolumn na krótszej ścianie, co generalnie skutkuje problemami z basem.

No jasne i te tysiące frajerów zachwyconych dźwiękiem Harbethów żyją w czarnej dee. Daj pan spokój. 

35 minut temu, Lencoman napisał:

No jasne i te tysiące frajerów zachwyconych dźwiękiem Harbethów żyją w czarnej dee. Daj pan spokój.

A co ma jedno, do drugiego? Te rysunki są nic nie warte, bo każdy pokój jest inny.

.

2 godziny temu, J4Z napisał:

A co ma jedno, do drugiego? Te rysunki są nic nie warte, bo każdy pokój jest inny.

A to, że wlaściciel tej firmy m a kota na punkcie twardej inżynierii i nie strzępiłby atramentu po próżnicy. Oczywiście w tym wątku już dawno temu "ustalono" że Alan o swoich kolumnach wie najmniej, ale poważni ludzie tymi "odkryciami" nie powinni się przejmować-tyle.

Co do mojego pokoju jest to poddasze z płyty CG i skosy , więc coś musiałem tam zrobić po pogłos był tak duży,  że tego nie dało się słuchać. Dzisiaj jest już dobrze nie bardzo dobrze tylko dobrze. Uprzedzę nie robiłem pomiarów robię tak żebym się dobrze czuł podczas słuchania.

Co do samych Harbeth, gdyby miały niższe zejścia na basie to była by to dla mnie kolumna idealna a niestety tego dołu mi trochę brakuje. Może jeszcze uściślę mam Shl5.

30 minut temu, Fal napisał:

Co do mojego pokoju jest to poddasze z płyty CG i skosy , więc coś musiałem tam zrobić po pogłos był tak duży,  że tego nie dało się słuchać. Dzisiaj jest już dobrze nie bardzo dobrze tylko dobrze. Uprzedzę nie robiłem pomiarów robię tak żebym się dobrze czuł podczas słuchania.

Co do samych Harbeth, gdyby miały niższe zejścia na basie to była by to dla mnie kolumna idealna a niestety tego dołu mi trochę brakuje. Może jeszcze uściślę mam Shl5.

Troszkę dziwne, bo SHL5(nie Plus i nie Plus XD) nie mają deficytu na basie. Z resztą obecne wersje też nie. Najprawdopodobniej bas zjada Ci poddasze(sufit)

Edytowane przez Lencoman

2 minuty temu, Lencoman napisał:

Troszkę dziwne, bo SHL5(nie Plus i nie Plus XD) nie mają deficytu na basie. Z resztą obecne wersje też nie. Najprawdopodobniej bas zjada Ci poddasze(sufit)

To nie jest tak , ze nie ma basu nie ma go tyle ile miały kolumny wolnostojące Davone Twist jednak w tych kolumnach jest dużo większe wyrafinowanie i kultura i na tym mi bardzo zależało , one mogą uzależnić a to już jest niebezpieczna choroba.

Harbeth SHL5 to monitor, duży ale jednak i trudno oczekiwać w nim basu jak z podłogówek. Co do reszty-pełna zgoda, Harbeth potrafi uzależnić i jest to przyjemne uzależnienie.

Umik kosztuje chyba 600-700zł. Moim zdaniem na prawdę warto kupić, aby się dowiedzieć, co się dzieje w naszym pomieszczeniu. Bardzo też  ułatwia ustawienie kolumn, aby odpowiedzieć pomieszczenia była optymalna. 

.

5 minut temu, J4Z napisał:

Umik kosztuje chyba 600-700zł. Moim zdaniem na prawdę warto kupić, aby się dowiedzieć, co się dzieje w naszym pomieszczeniu. Bardzo też  ułatwia ustawienie kolumn, aby odpowiedzieć pomieszczenia była optymalna. 

Nie kwestionuje ale tych wykresów nie rozumiem nie znam się na tym. Kiedyś próbowałem nawet czytać co i jak ale niewiele to wnosiło wiec temat odpuściłem.

Harbeth to dla mnie zupełnie nowy temat ale mam już pewne spostrzeżenia. Zakupiłem je ze standami 40 kg sztuka masakrycznie ciężkie i na nich stały Shl5 dźwięk mi odpowiadał bardzo ale ja lubię kombinować i do standów dorobiłem kostki drewniane na które postawiłem kolumny efekt magiczny zrobiła się magia na całego sprawdzałem 5 razy czy mi się nie wydaje ale za każdym razem głębia była ogromna w sumie to aż niemożliwe a jednak na kostkach drewnianych gra to nieporównywalnie lepiej. Cały czas odkrywam te kolumny są naprawdę świetne.

A jakiej wysokości masz te kostki? Ja mam podobnie ciężki  stand a pomiędzy kolumną kółka o wysokości 1 centymetra. A jeszcze usztywnione, nie pamiętam jak się nazywa, taki klej przypominający plastelinę.

9 minut temu, tomtu napisał:

A jakiej wysokości masz te kostki? Ja mam podobnie ciężki  stand a pomiędzy kolumną kółka o wysokości 1 centymetra. A jeszcze usztywnione, nie pamiętam jak się nazywa, taki klej przypominający plastelinę.

Kostki są 3 cm , kolumny tak jakby się uwolniły bo jest przestrzeń dużo powietrza no mega granie się zrobiło

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.