Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

??? Możesz proszę doprecyzować? :) Dzięki!

Oczywiscie to co napisze to tylko moje odczucia i według mnie :)

Harberth maja wysunięta ciepła średnice , do tego duzo basu ale nie schodzi bardzo nisko

Przy lampie harberthy grają słodko cukierkowo , ale za to bas traci na sprężystości , czasem staje sie bulowaty , do jazu czy wokalu jest super , bajecznie sie słucha

Przy rocku już tak nie jest albo szybkich kawałkach wtedy tranzystor lepiej sobie radzi , trzyma w ryzach bas , stają sie mniej cukierkowe i tracą trochę na ciepłosci ale za to zyskują Lepsza przejrzystość

Ktoś pisał ze tranzystorem zabijamy to co najlepsze w harbertach czyli średnice , pewnie ma racje bo inny dźwięk mu sie podoba

Ja w audio lubię łączyć przeciwieństwa , wiec jak kolumny sa ciepłe i do szybkich nie nalezą to wole z mocnym tranzystorem , jeśli kolumny sa szybkie przejrzyste i góra gra ostro np harpie wtedy łączył bym z lampa

Ja łączyłem harberthy z klasa d wzmacniacza i było bardzo zadowolony

Oczywiscie jak podkreślałem na początku to moje spostrzeżenia , ktoś nie nie musi sie zgadzać i tez ma racje bo każdy lubi coś innego

:)

No właśnie, plusem 40.1 przy rocku może być to, że mają dużą średnicę głośnika, a do przekładać się może na pełniejszy dźwięk. Kiedyś osłuchiwałem 30.1, ale to zupełnie inny głośnik, przy jazzie i delikatnej muzyce, bajka, przy rocku i ostrym graniu zupełnie nieprzekonująco. Z 40.1 myślę może być inne granie, tylko pewnie jak piszesz wiele zależy od wzmacniacza, ...trzeba byłoby "ostudzić" Herbatnika :).

• 3 tygodnie później...

Jest tu może ktoś z okolic Tychów, kto byłby w posiadaniu P3ESR i...chciał posłuchać jak grają z Accuphase E350?:)

Transport, kawka/herbatka zapewnione;)

Chciałbym sprawdzić jak zagrają w moim pomieszczeniu, niedużym i o dość nieregularnych kształtach, a że potrzebuję małych kolumn i byłem w posidaniu 30.1 to w pierwszej kolejności chciałbym sprawdzić właśnie to zestawienie.

ma ktoś na zbyciu shl5 w dobrej cenie....kumpel szuka

proszę pisać do mnie jaka cena i inne informacje....dzięki

A jaka to dobra cena teraz , mam Rosewood stan igła razem z standami Skylan

.....o wiele łatwiejsze będzie jak podasz swoją cenę....co prawda kolega szuka kolumn w tej tańszej okleinie cherry i bez standów ale?....

myślę że nie powinniśmy o tych sprawach pisać na priv.....

• 3 tygodnie później...

Wiecie może ,gdzie w okolicach Krakowa można posłuchać 40-tek?

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

ma ktoś na zbyciu shl5 w dobrej cenie....kumpel szuka

proszę pisać do mnie jaka cena i inne informacje....dzięki

....temat jest już nieaktualny kolega kupił kolumny....

• 2 tygodnie później...

Witam, proszę o podpowiedź, radę, znawców kolumn tego producenta, a mianowicie czy do pokoju 18,5m2 wystarczy model P3ESR? I drugie pytanie, czy model ten da się prawidłowo (aby wydobyć z nich to co najlepsze) wysterować wzmacniaczem lampowym na lampach KT88 Jolida 502S?. Proszę o ewentualne sugestie. Z góry dziękuję za pomoc.

Witam, proszę o podpowiedź, radę, znawców kolumn tego producenta, a mianowicie czy do pokoju 18,5m2 wystarczy model P3ESR? I drugie pytanie, czy model ten da się prawidłowo (aby wydobyć z nich to co najlepsze) wysterować wzmacniaczem lampowym na lampach KT88 Jolida 502S?. Proszę o ewentualne sugestie. Z góry dziękuję za pomoc.

tak trójki zagrają w tym pomieszczeniu, ale jak posłuchasz 30.1 lub spendor 2/3r2 to już powrotu do małych p3 nie będzie.

czy wysterują p3 lampy kt88 tak bo osoba z tego forum słucha tych trojek na lebenie 15wat i nie narzeka

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

tak trójki zagrają w tym pomieszczeniu, ale jak posłuchasz 30.1 lub spendor 2/3r2 to już powrotu do małych p3 nie będzie.

I dalej piszesz,że Spendory możesz tanio załatwić.

Obiektywizm?

Edytowane przez Paweł Skurzewski

Właściwie to bardziej się martwię czy ten wzmacniacz poprawnie wysteruje 2/3R2, bo tym maluchom chyba da radę?

tyle że te maluchy właśnie na odwrót bo są trudniejsze do wysterowania niż opisywane spendory oraz trudniejsze niż 30.1 ale o tym już było wiele razy na tym forum

Edytowane przez krzysiekol
  • 4 tygodnie później...

Witaj, jestem zainteresowany stendami, czy bierzesz pod uwagę sprzedaż samych podstawek ?

Czy są one zasypane i jaka cena cię interesuj?

Jestem z Krakowa

Witaj, jestem zainteresowany stendami, czy bierzesz pod uwagę sprzedaż samych podstawek ?

Czy są one zasypane i jaka cena cię interesuj?

Jestem z Krakowa

Narazie kolumny zostają :) wiec i standy tez -sorki

Narazie kolumny zostają :) wiec i standy tez -sorki

Mam problem z shl5 plus, a może te kolumny tak mają: poszukuję dźwięku który jest selektywny , rozdzielczy oraz gry po cieplejszej stronie, czy można się spodziewać takiego dźwięku z tych kolumn i czy w tym zakresie dużo wniosą podstawki( obecnie grają na taboretach lekko kiwających się :-)?

Współtowarzystwo lampa kt 120 -150 wat, kable kimber pr4

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Mam problem z shl5 plus, a może te kolumny tak mają: poszukuję dźwięku który jest selektywny , rozdzielczy oraz gry po cieplejszej stronie, czy można się spodziewać takiego dźwięku z tych kolumn i czy w tym zakresie dużo wniosą podstawki( obecnie grają na taboretach lekko kiwających się :-)?

Współtowarzystwo lampa kt 120 -150 wat, kable kimber pr4

Plusy tak właśnie grają,nie jestem przekonany czy kt 120 to dobry match do Super 5. Standy?masz wybór: lekkie np Skylan,ażurowe jakieś drewno z pustą górną półką,lub mega ciężkie,które moim zdaniem zabijają Harbeth sound. Kable to ważna ezoteryka z Super 5 świetnie grają Auditorium.

podstawki sa wazne. Oczywiscie nie przecenialbym ich roli ale tez nie mozna tez powiedziec ze maja pomijalne znaczenie. Mialem standy ciezkie jednej z polskich manufaktur podobne do stand artow. Kilka lat temu dominowala filozofia laczenia Harbethow z ciezkimi standami. Moim zdaniem dzieki ciezkim standom utrwalaja sie cechy brzmienia harbethow. Przesiadka na standy otwarte wedlug wzoru foundation stands spowodowalo odciazenie dzwieku, zdyscyplinowanie basu, wiecej powietrza w muzyce. Mysle ze dla Harbethow to dobrze zrobilo

pozdrawiam

najbardziej istotne jest na pewno by kolumny staly na podstawkach stabilnych:)

poszukuję dźwięku który jest selektywny , rozdzielczy oraz gry po cieplejszej stronie

nie wiem czy to idzie w parze moje spostrzeżenia są takie że jak mi się udało wyostrzyć dźwięk wzrastała selektywność rozdzielczość (pewnie by trzeba było określić co rozumiemy pod tym pojęciem) a jak zaczyna grać cieplej lepszą barwą robi się odwrotnie. To jest pewne moje uogólnienie no ale dróg do idealnego dźwięku jest wiele i każdy musi znaleźć swoją. A pytanie z drugiej strony ile grają u ciebie te kolumny może jeszcze się wygrzeją?

nie wiem czy to idzie w parze moje spostrzeżenia są takie że jak mi się udało wyostrzyć dźwięk wzrastała selektywność rozdzielczość (pewnie by trzeba było określić co rozumiemy pod tym pojęciem) a jak zaczyna grać cieplej lepszą barwą robi się odwrotnie. To jest pewne moje uogólnienie no ale dróg do idealnego dźwięku jest wiele i każdy musi znaleźć swoją. A pytanie z drugiej strony ile grają u ciebie te kolumny może jeszcze się wygrzeją?

Głośniki grają może ok 30 godzin, kupiłem je nowe nie rozpakowane wcześniej, dla mnie selektywność/rozdzielczość to coś takiego jak instrumenty/głos mają swoją przestrzeń,planowość a między nią brak szumów(chyba tak zwane czarne tło), a ta pozornie ciepła strona to połączenie wszystkiego w jedną całość bez wyostrzeń- może kremowość dzwięku bez zlepiania w kluchę

,Mam nadzieję że dobrze to opisałem

Przy Harbethach podstawki mają potężne znaczenie. Wiec pierwsze co zrób to przeszukaj wątek i poczytaj na jakich temat.

Osobiście nie sprowdzałbym podstawek do Harbethowego fetyszu.

najbardziej istotne jest na pewno by kolumny staly na podstawkach stabilnych:)

Od tego należy rozpocząć próby.

Głośniki grają może ok 30 godzin, kupiłem je nowe nie rozpakowane wcześniej, dla mnie selektywność/rozdzielczość to coś takiego jak instrumenty/głos mają swoją przestrzeń,planowość a między nią brak szumów(chyba tak zwane czarne tło), a ta pozornie ciepła strona to połączenie wszystkiego w jedną całość bez wyostrzeń- może kremowość dzwięku bez zlepiania w kluchę

Więc myślę że niech sobie grają i słuchaj czy coś się zmienia. Ja kupiłem wzmacniacz nowy LAR 30 i do tego kolumny HL5 które stały w sklepie spodziewałem się że są wygrzane ale mam wrażenie że dopiero zaczęły mi grać po 2 m-cach, ciekawe jak inni mają odczucia z wygrzaniem? A byłem trochę wkurzony bo mi nie pasowało szczególnie dynamika. Międzyczasie kombinowałem z zasilaniem LARa . I teraz mam dźwięk prawie taki jak piszesz za wyjątkiem kremowości w dźwięku. Nawet miałem tak jak piszesz czarne tło między instrumentami jak zastosowałem dc blokera od Tomanka ale wtedy dźwięki były właśnie wyostrzone bez ciepła i jakby nie wypełnione. Ale scena SUPER z metr poza kolumny i wgłąb no ale wokale i dźwięki takie bez barwy.

Więc myślę że niech sobie grają i słuchaj czy coś się zmienia. Ja kupiłem wzmacniacz nowy LAR 30 i do tego kolumny HL5 które stały w sklepie spodziewałem się że są wygrzane ale mam wrażenie że dopiero zaczęły mi grać po 2 m-cach, ciekawe jak inni mają odczucia z wygrzaniem? A byłem trochę wkurzony bo mi nie pasowało szczególnie dynamika. Międzyczasie kombinowałem z zasilaniem LARa . I teraz mam dźwięk prawie taki jak piszesz za wyjątkiem kremowości w dźwięku. Nawet miałem tak jak piszesz czarne tło między instrumentami jak zastosowałem dc blokera od Tomanka ale wtedy dźwięki były właśnie wyostrzone bez ciepła i jakby nie wypełnione. Ale scena SUPER z metr poza kolumny i wgłąb no ale wokale i dźwięki takie bez barwy.

Nawet jeszcze nie wiesz co potrafią te głośniki ;) O SHL5 będziesz mógł powiedzieć (i usłyszeć), że się wygrzały po co najmniej roku grania. Mało tego, wbrew temu co twierdzi Alan Show to są bardzo wymagające kolumny, wymagające w takim znaczeniu, że aby wycisnąć z nich maximum możliwości sonicznych potrzeba zadbać o wiele więcej niż mogłoby się wydawać. Po pierwsze mocny, przejrzysty, bardzo wydajny wzmacniacz, solidne podstawki. Po drugie potrzebują sporo wolnego miejsca wokół nich i przyzwoite warunki akustyczne.Jednak Kluczem do fantastycznego brzmienia tych kolumn jest przede wszystkim przejrzysta, wydajna amplifikacja, która będzie w stanie zapanować nad radialem. Na domiar złego okablowanie też nie jest bez znaczenia. Harbeth są na tyle wyrafinowane, że należą do tych kolumn wokół których buduje się system.

Edytowane przez skyrobin

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Nawet jeszcze nie wiesz co potrafią te głośniki ;) O SHL5 będziesz mógł powiedzieć (i usłyszeć), że się wygrzały po co najmniej roku grania. Mało tego, wbrew temu co twierdzi Alan Show to są bardzo wymagające kolumny, wymagające w takim znaczeniu, że aby wycisnąć z nich maximum możliwości sonicznych potrzeba zadbać o wiele więcej niż mogłoby się wydawać. Po pierwsze mocny, przejrzysty, bardzo wydajny wzmacniacz, solidne podstawki. Po drugie potrzebują sporo wolnego miejsca wokół nich i przyzwoite warunki akustyczne.Jednak Kluczem do fantastycznego brzmienia tych kolumn jest przede wszystkim przejrzysta, wydajna amplifikacja, która będzie w stanie zapanować nad radialem. Na domiar złego okablowanie też nie jest bez znaczenia. Harbeth są na tyle wyrafinowane, że należą do tych kolumn wokół których buduje się system.

Zgadzam się z tym co piszesz,choć przyznam,że ostatnio posłuchałem shl plus z Sugdenem A21SE i też jest świetnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.