Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

wbrew temu co twierdzi Alan Show to są bardzo wymagające kolumny, wymagające w takim znaczeniu, że aby wycisnąć z nich maximum możliwości sonicznych potrzeba zadbać o wiele więcej niż mogłoby się wydawać.

z mojego doświadczenia 8-letniego słuchania harbethów (wcześniej 7es3, obecnie shl5) wynika, że aby harbethy zagrały dobrze, niewiele im potrzeba, ot poprawne wzmocnienie, dość wydajne prądowo, 50-70W w zupełności wystarczy. I w tym w zupełności zgadzam się z Alanem Show. Po części jednak zgoda, że im wyżej jeśli chodzi o towarzystwo tym lepiej. Jednak do tego by zagrały z dużą klasą naprawde niewiele im potrzeba. I dlatego są to genialne kolumny w ludzkiej cenie (jeśli chodzi o ceny sprzętu audio)

Plusy tak właśnie grają,nie jestem przekonany czy kt 120 to dobry match do Super 5. Standy?masz wybór: lekkie np Skylan,ażurowe jakieś drewno z pustą górną półką,lub mega ciężkie,które moim zdaniem zabijają Harbeth sound. Kable to ważna ezoteryka z Super 5 świetnie grają Auditorium.

W jaki sposób można wypożyczyć do odsłuchu tych kabli, chyba nie ma dystrybutora w Polsce?

Ja słuchałem całego setu Harbeth od 30 do40.2 ( pierwszy raz w życiu) jak dla mnie marzenie, 40.2 zagrały dla mnie zjawiskowo ( pomijam klocki za 300000 tys ), może kiedyś 30.1 !!!

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/47/207228.php

Przestrzegam przed tym ogłoszeniem . Człowiek który je wystawił wysyła do ludzi zdjęcia moich kolumn, które niedawno wystawiłem na sprzedaż , ale nie sprzedałem i nadal stoją u mnie w domu.

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/47/207228.php

Przestrzegam przed tym ogłoszeniem . Człowiek który je wystawił wysyła do ludzi zdjęcia moich kolumn, które niedawno wystawiłem na sprzedaż , ale nie sprzedałem i nadal stoją u mnie w domu.

Czyzby "piątki" z czymś "wygrały", że zostają ;)

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie jakości dźwięku biorąc pod uwagę materiał z jakiego wykonane są standy. Lepsze są metalowe czy drewniane?hi-fi-racks-harbeth-and-similar-monitor-speaker-stands-8591-p[ekm]390x390[ekm].pngOpenFrameCDl-474x550.jpg

Na przestrzeni ostatnich kilku lat, "przerobiłem" 7 konstrukcji "BBC" (typu Rogers, Spendor, Harbeth). Miałem różne standy, choć ostatnio używam wyłącznie typu Foundations (czyli tych na 2 zdjęciu). Używam ich do SHL5 bo najbardziej odpowiadają mi jeśli chodzi o estetykę. Ciebie również nakłaniam do wyboru tych, które najbardziej przypadną Ci do gustu. Różnice w dźwięku w zależności od rodzaju standu (...oczywiście zakładam sensowne, dedykowane standy, a nie karton czy kij od miotły...) są absolutnie kosmetyczne.

Hymm nic nie piszą na stronce hifiracks, że należy tak zrobić, jest to strasznie ważne jodel? Dlaczego płyta granitowa na górę drewnianego standa? Bluetackiem? Jakiś specjalny rodzaj kleju?

jeśli drewniane to radzę jednak odseparować drewno od obudowy shl5-tek np. przez płytę granitową lub metalową np. grubości 2-3 mm, no i na koniec przykleić bluetackiem

Edytowane przez Tibor

>Tibor

Kiedyś dawno temu z posiadanego materiału typu dąb miałem wytoczone wałki i blaty dębowe (przeznaczone na coś innego ale, że tamto nie wyszło to postanowiłem coś ukręcić) i ukręciłem takie cudactwo jak wpisie w tym wątku #184 z dnia 24.02.2005. I to po prostu dla mnie nie grało. Scena się rozlała. Zaczęło delikatnie dudnić i tak miałem duże problemy z pomieszczeniem. Jakoś dźwięki zaczynały się zlepiać w papkę. Lubię Harbeth-sound ale to była kicha. Poszedłem całkowicie w drugą stronę i zrobiłem coś z wpisu #345 i tak jest do dziś. Preferuję dokładniejszą rozdzielczość z tzw. wcześniej wspominanym Harbeth-sound.

Moim zdaniem drewno na styku z monitorem do pomyłka.

Blutack kiedyś to "podstawowe narzędzie" ;)) do ustawiania monitorów jeśli nie masz wkrętów, ale ja i tak wolę blutacka od wkrętów i śrub mocujących. Dobrze trzyma i spokojnie schodzi nie zostawiając śladu.

http://www.blutack.com/

Wesołych i spokojnych Świąt wszystkim Harbeciarzom!

• 2 tygodnie później...

Jessuuuuu. Chciałem przebrnąć przez wszystkie strony ale jestem na 24. Podłączyłem 7ki (wypożyczone do odsłuchu ) do mojej lampy i chyba wsiąknąlem. Nieco niżej by się przydało ale nie daj b...g coś puknie w pudło rezonansowe instrumentu ciarki gwarantowane!!!!!!!

Ok. Wracam do strony 24.

Edytowane przez szy_a

Dobra. Jedno pytanie jeśli mialbym wybrać między shl5 a wersja 30.1 to które wybierać.

..wybierz te które tobie się lepiej spodobają ;-).....to nie jest kwestia ..lepsze-gorsze

.....mnie bardziej pasują shl5....

..wybierz te które tobie się lepiej spodobają ;-).....to nie jest kwestia ..lepsze-gorsze

.....mnie bardziej pasują shl5....

A które maja lepsze odciążenie dołu ? Bo słucham obecnie 7es3 i w niektórych kawałkach basu nie ma w ogóle a wiem że powinien być choćby nawet delikatnie zaznaczony.

Edytowane przez szy_a

miałem przez 2 lata 7es3 i od 4 lat mam shl5. Jeśli chodzi bas to więcej jest go w piątkach, ale to kolumny które potrzebują większego pomieszczenia, by bas właściwie kontrolować (takiego pomieszczenia o powierzchni od ok 20 m2

Shl 5 mam w 16m2 , 70 cm od ściany tylnej , 1m od ścian bocznych . Grają swietnie z dobrym basem , oczywiscie to nie jest twardy bas , jest lekko poluzowany i nisko chodzi ale to już najgorsze ogniwo shl5 .Dodam ze miałem wcześniej atc kef dynaudio elac monitory i żadne nie tworzyły sceny , trójwymiarowości jak harberthy .

Jedyny co mozna sie przyczepić to ze gabaryty nie pasują do takiego małego pokoju

Znowu pare osób pisało ze w 20m2 włączyło z basem ze był dudniący

W każdym pokoju bedą inaczej grać i z każdym wzmacniaczem , ja mam mocny wzmacniacz tranzystorowy wiec trzyma bas w ryzach , jeśli grasz na słabej lampie to bas dopiero będzie bulowaty

A które maja lepsze odciążenie dołu ? Bo słucham obecnie 7es3 i w niektórych kawałkach basu nie ma w ogóle a wiem że powinien być choćby nawet delikatnie zaznaczony.

Masz za słaby wzmacniacz , moze jest na średnicy miód ale jeśli wogole nie ma basu to wina wzmacniacza albo akustyki

:)

U mnie 5ki stoją jeszcze bliżej tylnej ściany niż u szwagra83, w pomieszczeniu 35m. Basu jest tyle ile powinno być, tzn. Nie jest sztucznie podbity jak w niektórych kolumnach, co daje gładki, dynamiczny przekaz. Rownież w parze z tranzystorowym wzmacniaczem.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Właśnie tego doswiadczam bo wypożyczyłem shl5 plus na odsłuchy. Każdy się spodziewa po takich w zasadzie dużych jak podłogówki kolumnach wooferowego basu a tu dyscyplina!

U mnie są nieco za duże ale moim zdaniem ma to wpływ na średnicę a nie na bas.

Nie wiem czyrzypadkiem nie mogą to być docelowe kolumny dla mnie.

Pozdrowienia.

Uzupełnienie - jakby ktoś z Was chciał się pozbyć to piszcie na priv.

Edytowane przez szy_a
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.