Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Na wybrane rynki niedługo wejdzie nowy produkt Harbetha - Nelson. Jest to zintegrowany stand i aktywny subwoofer, przeznaczony dla P3ESR i wszelkich innych zamkniętych mini monitorów inspirowanych BBC LS3/5A. Przy pomocy Nelsona uzyskujemy w praktyce trójdrożną konstrukcję z solidnym basem, która zajmuje w pokoju znacznie mniej miejsca niż np. Harbeth M40. Stąd slogan reklamowy „More bass in the same space”.

Będą dwie wersje Nelsona - standardowa i pro, różnią się one sposobem podłączenia do wzmacniacza i monitorów. Pasmo przenoszenia Nelsona to 35 – 75Hz ±3dB.

Produkt trafi tylko na wybrane rynki, przynajmniej na początku. I tu pytanie do nowego dystrybutora - czy będzie dostępny w PL? Problemem może być cena - pogłoski mówią o MSRP €3,295, czyli sporo biorąc pod uwagę cenę P3ESR XD.

W następnej kolejności planowane są podobne standy-subwoofery do większych modeli Harbetha. Więcej informacji pod linkiem do strony producenta.

https://harbeth.co.uk/nelson-subwoofer-stand-solution/#

IMG_5192.webp

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Podoba mi sie ten pomysl Alana. Sluchalem tego systemu ze zdjecia i P3ESR XD zagraly znacznie lepiej niz stojace obok SHL5+ XD. Zreszta nie ma sie co dziwic, P3ESR XD sa fenomenalne pod wzgledem reprodukcji wokali i budowania sceny 3D.

Godzinę temu, Patryks26 napisał:

Podoba mi sie ten pomysl Alana. Sluchalem tego systemu ze zdjecia i P3ESR XD zagraly znacznie lepiej niz stojace obok SHL5+ XD. Zreszta nie ma sie co dziwic, P3ESR XD sa fenomenalne pod wzgledem reprodukcji wokali i budowania sceny 3D.

I jak to zagrało? Podobnie jak Ls3/5a z AB1 Rogersa"? czy lepiej?

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

Jak to zagra to zależy od konkretnego pomieszczenia i ustawienia. Pasywne subwoofery, o których wspomniałeś, w tym stare Harbeth Xtender, nie mają możliwości kontrolowania swojego wkładu akustycznego. Ich moc wyjściowa jest z góry ustalona w stosunku do głośnika głównego. W przypadku Nelsona, jako subwoofera aktywnego, dostępna jest regulacja głośności basu przy pomocy pokrętła umieszczonego na każdym ze standów. Możliwa jest też w Nelsonie implementacja układu DSP, za pomocą którego można będzie używać korekty akustyki pomieszczenia. Możliwości są nieporównywalne ze starymi extenderami.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

1 godzinę temu, Drizzt napisał:

Jak to zagra to zależy od konkretnego pomieszczenia i ustawienia. Pasywne subwoofery, o których wspomniałeś, w tym stare Harbeth Xtender, nie mają możliwości kontrolowania swojego wkładu akustycznego. Ich moc wyjściowa jest z góry ustalona w stosunku do głośnika głównego. W przypadku Nelsona, jako subwoofera aktywnego, dostępna jest regulacja głośności basu przy pomocy pokrętła umieszczonego na każdym ze standów. Możliwa jest też w Nelsonie implementacja układu DSP, za pomocą którego można będzie używać korekty akustyki pomieszczenia. Możliwości są nieporównywalne ze starymi extenderami.

Ja to wszystko wiem 🙂 czytam HUG. Wiem tez jaka się w Harbeths szykuje cyfrowa rewolucja. Pytałem tylko o porównanie, ale ok być może nikt tego nie porównał. Nelson to świeża sprawa.

13 godzin temu, Lencoman napisał:

I jak to zagrało? Podobnie jak Ls3/5a z AB1 Rogersa"? czy lepiej?

Subwoofer byl mocno skrecony, do tego slaba elektronika towarzyszaca, ale to i tak wystarczylo zeby P3 XD pokazaly do czego sa zdolne choc wiem z wlasnego podworka, ze potrafia znacznie wiecej i to bez subwoofera. Poza tym Rogersow nigdy nie slyszalem 🙂 

2 godziny temu, Artistplant napisał:

czy ma ktoś może SHL5plus XD w zestawie  z Sugdenem A21?  czy to prawda, że one mają najbardziej otwartą górę ze wszystkich modeli? dzieki

Na moje ucho największą otwartość mają obecne 30.2 XD

3 godziny temu, Lencoman napisał:

Ale moim zdaniem to ten Sugden średnio się do Harbetha nadaje. Kup wydajnego trana.

wzmacniacz mam i dlatego chcę dobrać do Sugdena, na forach w UK polecają do niego właśnie Shl5, 30W w klasie A to całkiem sporo

30W to tylko 30W, nieważne w jakiej klasie. Harbethy to łatwe do napędzenia kolumny, więc oczywiście będzie to grało, ale ich potencjału nie wykorzystasz.

Musisz zagadać z nowym dystrybutorem, ma sklepy firmowe w Wawie i Katowicach, pewnie jakieś inne też z nim współpracują, ale to musisz dopytać.

https://www.soundclub.pl/kontakt/

Harbethy mają bardzo łagodny przebieg impedancji, tak żeby były maksymalnie amplifier-agnostic i amplifier-friendly. To celowy zabieg i to je właśnie ratuje w prawie każdej konfiguracji. Także na pewno warto spróbować jeśli nie masz wielkiego pomieszczenia lub nie słuchasz głośno wymagającej dynamicznie muzyki.

Witam. Szanowny seven3, przecież o to nie należy pytać tylko należy zaznajomić się z akustyką swojego pokoju w wielu elementach. Istotną rzeczą  jest układ pokoju,  jego rezonanse, rodzaj i muzyki i preferowane głośności w tym preferowane zakresy dźwięku,   sposób odsłuchu,  umeblowanie, dyfuzory akustyczne, absorbery akustyczne, inne materiały w pokoju itp. Wszystko to należy wyczytać ( lub zapytać kompetentnych ludzi) jako podstawy do spełnienia odsłuchu hi-fi bo z tego pytaniem o hi-end nie ma mowy. Na tak postawione pytanie nikt nie powinien odpowiedzieć. Powodzenia w zdobywaniu podstaw w temacie. 

1 godzinę temu, albatros1960 napisał:

Witam. Szanowny seven3, przecież o to nie należy pytać tylko należy zaznajomić się z akustyką swojego pokoju w wielu elementach. Istotną rzeczą  jest układ pokoju,  jego rezonanse, rodzaj i muzyki i preferowane głośności w tym preferowane zakresy dźwięku,   sposób odsłuchu,  umeblowanie, dyfuzory akustyczne, absorbery akustyczne, inne materiały w pokoju itp. Wszystko to należy wyczytać ( lub zapytać kompetentnych ludzi) jako podstawy do spełnienia odsłuchu hi-fi bo z tego pytaniem o hi-end nie ma mowy. Na tak postawione pytanie nikt nie powinien odpowiedzieć. Powodzenia w zdobywaniu podstaw w temacie. 

Co za bełkot...

W dniu 29.10.2023 o 13:03, seven3 napisał:

Witam.

Panowie mam mozliwosc zakupu M30.2 XD w dobrej cenie.

Czy do 12m pokoju nie beda za duze?

Pzdr

W tym metrażu świetnie zagrają P3, ale jak możesz spróbuj 30,może się okazać, że jest ok. Kolumny Harbetha grają w małych pokojach i robią to świetnie.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
6 minut temu, Lencoman napisał:

Obecne XD mają białawe.

Dziękuję za odpowiedź, a dźwiękiem się różnią? 

Miał może któryś z kolegów okazję porównać je? 

Postaram się jeszcze poszperać po necie i coś o nich znaleźć. 

42 minuty temu, Kw202 napisał:

Dziękuję za odpowiedź, a dźwiękiem się różnią? 

Miał może któryś z kolegów okazję porównać je? 

Postaram się jeszcze poszperać po necie i coś o nich znaleźć. 

XD to jeszcze lepsza średnica od poprzedniej wersji i zdecydowanie lepsze skraje pasma. Świetny Harbeth. Mi na PGE opadła szczęka jak one zagrały.

12 godzin temu, Lencoman napisał:

XD to jeszcze lepsza średnica od poprzedniej wersji i zdecydowanie lepsze skraje pasma. Świetny Harbeth. Mi na PGE opadła szczęka jak one zagrały.

Czy udało Ci się posłuchać P3 na Nelsonach? Ja niestety nie miałem szczęścia, żeby trafić czasowo na tę prezentację i musiałem lecieć dalej. Jestem bardzo ciekawy jak to gra. 

W dniu 29.10.2023 o 13:03, seven3 napisał:

Witam.

Panowie mam mozliwosc zakupu M30.2 XD w dobrej cenie.

Czy do 12m pokoju nie beda za duze?

Pzdr

Przeczytaj wątek kilka stron wstecz, bo było niemal identyczne pytanie i dylemat został rozstrzygnięty. Ja bym brał P3, ale powinieneś pożyczyć i posłuchać.

13 minut temu, juro napisał:

Czy udało Ci się posłuchać P3 na Nelsonach? Ja niestety nie miałem szczęścia, żeby trafić czasowo na tę prezentację i musiałem lecieć dalej. Jestem bardzo ciekawy jak to gra. 

Przeczytaj wątek kilka stron wstecz, bo było niemal identyczne pytanie i dylemat został rozstrzygnięty. Ja bym brał P3, ale powinieneś pożyczyć i posłuchać.

Tak słuchałem P3 z Nelsonem. Nie znałem tego urządzenia i byłem najeżony, bo bardzo lubię P3, bo świetnie grają.I tu kolejny szok, grało to świetnie i w ogóle nie było słychać tego rozdzielenia suba od głośników, które zawsze słychać. Tu był jeden przekaz. Naprawdę świetnie i bardzo, bardzo duży dźwięk.

1 minutę temu, Lencoman napisał:

bardzo, bardzo duży dźwięk.

Czyli koniec problemów z basem i wypełnieniem P3 w większych pomieszczeniach. Ciekawe jaka będzie cena tych subów? Wycena na wystawach trwa 😉

Godzinę temu, juro napisał:

Ja z kolei słuchałem tylko P3 z Nelsonem, bo akurat wtedy wpadłem. Dźwięk był świetny i jak już zostało napisane, była spójność i jeden przekaz, a nie sub grający oddzielnie od głośników głównych. Super rozwiązanie do niedużych pomieszczeń bez utraty podstawy basowej, która z samych trójek jest nieosiągalna. Tylko trzeba pamiętać - to wciąż jest rozwiązanie do niedużych pomieszczeń, do tych dużych są większe modele Harbetha.

6 minut temu, Drizzt napisał:

Tylko trzeba pamiętać - to wciąż jest rozwiązanie do niedużych pomieszczeń, do tych dużych są większe modele Harbetha.

Dziękuję za doprecyzowanie.

W dniu 25.10.2023 o 13:50, Lencoman napisał:

Ale moim zdaniem to ten Sugden średnio się do Harbetha nadaje. Kup wydajnego trana.

wypożyczę Harbetha do Sugdena bo widzę, że chyba jakaś synergia musi być

image.thumb.png.7bf036a60b624396dd3d359369a5dc05.png

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.