Skocz do zawartości
IGNORED

Tylko SACD i winyl!!!

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>Ostatnio coraz więcej pojawia się wydań XRCD by JVC. Co Wy na to bo jeszcze nie słuchałem.

z az 3 trzech :) posiadanych tytulow xrcd, tylko jeden tytul moglem na razie porownac do pierwotnego posiadanego wydania cd. xrcd znacznie lepiej.

rynek cd - patrząc na odwiedzane przez mnie sklepy (czy te wirtualne, czy te zwykłe w Polsce, czy za granicą) jest wciąż dominujący. sacd nie złamało prymatu tego nośnika i już chyba nic się nie zmieni. dvd-audio umarło i to jest fakt. Blue-ray to format świetnie przystosowany do wideo - ze względu na ilość danych, jaką może pomieścić. stąd nie był może dotąd rozpatrywany jako bezpośrednia konkurencja cd czy sacd (formatów typowo audio). na BR wychodzą filmy, ale nie muzyka w wysokiej rozdzielczości. mam wrażenie, że producenci muzyki uznali, że zwiększanie gęstości nagrań i to już na poziomie produkcji jest po prostu niepotrzebne. Za to wideo jak najbardziej. wielkość telewizorów i innych monitorów w ciągu ostatnich 10 lat wzrosła wielokrotnie. Jakie mieliście tv 10-15 lat temu, a jakie macie dzisiaj? ja mam wprawdzie ten sam telewizor 20 cali bańkę, ale nie stanowię mainstreamu konsumenckiego. Do większej powierzchni - większa rozdzielczość (o ile nie zmieni się odległość od oglądanego obrazu) - a za tym powiększenie ilości danych. BR zapewnia dużo miejsca.

w sferze wideo w ciągu ostatnich 20 lat zmieniło się wszystko, w audio - tak naprawdę niewiele.

Chętnie bym posłuchał dobrej muzyki zrealizowanej na np 5 kanałów 96/24 każdy w dobrym systemie i dobrym pomieszczeniu. Wtedy BR do muzyki byłby pewnie potrzebny. narazie jednak nie ma co porównywać.

pozdr

parmenides, 16 Mar 2009, 20:33

>Chętnie bym posłuchał dobrej muzyki zrealizowanej na np 5 kanałów 96/24 każdy w dobrym systemie i

>dobrym pomieszczeniu.

Tsssss. Bo jak disco71 z kolegami zobaczy to Cię nakrzyczy. :)

ps. sam chętnie też bym posłuchał.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

są dostępne koncerty na DVD ze ścieżką nagraną w DTS 96/24, a i tradycyjny DTS dostarcza praktycznie tej samej jakości dźwięku. Są też płyty DTS Audio CD. Słuchałem - ale opadu szczęki nie było. Jest parę fajnych efektów, ale szybko się nudzą. Prawda jest taka że podczas rzeczywistego koncertu źródło dźwięku znajduje się przed słuchaczem a muzycy nie są rozstawieni naookoło.

Tradycyjne dobre stereo wystarcza do poprawnego odtworzenia sceny, rozbicie tego na więcej kanałów ma sens przy słabszych systemach.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Ostatnio coraz więcej pojawia się wydań XRCD by JVC. Co Wy na to bo jeszcze nie słuchałem.

Mnie się podoba, ale z tego co czytałem nie każda płyta XRCD jest dobrze zrealizowana.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mnie sie wydaje, że producenci m-ch popełniaja ten sam błąd, który był popełniany w początkowych latach stereo podkreslając tą wielokanałowość. A przecież tu nie chodzi, żeby muzyk przesuwał fortepian wzdłuż bocznej ściany, ale żeby odwzorować odbicia dźwięku tak jak to ma miejsce na sali koncertowej.

Ze wszystkiego czego dotychczas słuchałem najbardziej podobają mi sie wydania muzyki poważnej przez MDG w systemie 2+2+2. Dwa głośniki na froncie jak normalne stereo + dwa głośniki z tyłu + centralny nad lewym przednim + jeszcze jeden normalny głośnik zasilany sygnałem wychodzącym do suba nad prawym przednim. To brzmi naprawde rewelacyjnie. Tyle tylko, że jak sie ma tylko cztery takie płyty to jest uciążliwe przekładanie kabli i głośników.

mlb, 17 Mar 2009, 02:05

>>Ostatnio coraz więcej pojawia się wydań XRCD by JVC. Co Wy na to bo jeszcze nie słuchałem.

>

>Mnie się podoba, ale z tego co czytałem nie każda płyta XRCD jest dobrze zrealizowana.

zbyt drogie, do tego pokastrowane do niskiej rozdzielczości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sama nazwa Extended Resolution CD (XRCD) niestety tylko wprowadza w błąd :-(

Formaty które rzeczywiście oferują Extended Resolution to SACD i PCM 24bit/96kHz (FLAC, DAD, DVDA)

Ukryta Zawartość

audioholik, 17 Mar 2009, 20:53

>niemożliwe, ale niektórym wystarcza ładna naklejka na pudełku i myślą że słuchają extended

>resolution, marketing czyni cuda! niestety.

BUAHAHAH - aleś sobie właśnie strzelił samobója

ROTFL

audioholik kup sobie to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

dekoracja, 17 Mar 2009, 21:51

>audioholik kup sobie to

>

Ukryta Zawartość

O Jezu! Ale brzydactwo! Gdzie to postawić? Pod szfą?

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darek Ocias

17 Mar 2009, 23:34

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 497 / 264 / 0

dekoracja, 17 Mar 2009, 21:51

>audioholik kup sobie to

>http://www.allegro.pl/item584658646_krell_sacd_mk_iii.html

O Jezu! Ale brzydactwo! Gdzie to postawić? Pod szfą?

Ale gra:)

>niemożliwe, ale niektórym wystarcza ładna naklejka na pudełku i myślą że słuchają extended

>resolution, marketing czyni cuda! niestety.

cholera, a myslalem ze slucha sie dobrze zrealizowanych plyt, a nie extended resolution... fok, co za porazka. musze przewartosciowac teraz cale zycie, cholera...;)

>Slucha sie muzyki:)

zawsze i wszedzie :)

qrcze, mozna sie zapomniec w takich watkach, gdzie ludzie sie wydaja sluchac bitow ;)

btw pojawilo sie kolejne wznowienie plyt DM, w wersji deluxe pack (cd/dvd), ale juz bez warstw sacd.

discomaniac71, 11 Mar 2009, 17:27

Zauwaz ze wiekszosc naprawde osluchanych kolegow (mnie nie musisz brac pod

>uwage) nie bije piany na temat "gestych" formatow bo nie ma o co. Dym robia ludzie ktorzy w swoich

>systemach maja tania budzetowke. Ciekawe po co...

Hm. Jaki dym? że podoba im sie coś innego? Od razu dym? Jakbym wszedł na forum fanów m.ki BMW. Każda inna fura to szmelc. A jak nie masz grubego łańcucha? Straszne.

I cały czas dicso wyskakujesz z oceną "podludzi budżetówki". A może są ludzie, którym podoba sie inny więk niż Tobie. Zastanawiałeś się czasami?

Strasznie dowaliłeś się do tych gęstych formatów. Może jest ich i mało, może nie są aż takie doskonałe, ale są i czasami brzmią uboższym całkiem ładnie. Ale dla elity to obraza...... to tak jakby z psem napić się piwa.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ocenianie gęstych formatów na tanim sprzęcie faktycznie mija się z celem. Bo jakie to ma uzasadnienie, jesli różnice z CD są nadal wyraźne w pułapach powyżej 10k za odtwarzacz. Cięzko jest wykorzystac potencjał CD, a co dopiero gęstych formatów. Ja mogę ze swej strony zapewnić, że wolę mp3 na moim sprzęcie (który high-endem jeszcze nie jest), niż CD na budżetówce. Więc pytam się, co może powiedzieć o gęstych formatach ktoś, kto ich na sensownym sprzęcie nie słuchał?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

sittek Ty nadal nic nie rozumiesz. Juz to wyjasnialem. Jest gdzies wyzej post ktory odpowiada na Twoje pytanie. Bynajmniej nie chodzi o sam fakt posiadania budzetowki. Czesciowo sens wypowiedzi wyjasnil dd6.

• 1 miesiąc później...

Być może duża część wpisów i kłótni w wątku wynika z niedopowiedzenia. Płyty SACD nagrane "na gęsto", czyli ok 4 godzin muzyki na 1 płycie brzmią często rzeczywiście tak jak normalne płyty CD. Natomiast hybrydowe płyty SACD, na których jest nagrane ok 70 min muzyki w formacie SACD brzmią zazwyczaj w formacie SACD zdecydowanie lepiej od CD. Żeby nie sięgać do super uznanych wytwórni proponuję posłuchać obu warstw na płycie "La Tarantella. Antidotum Tarantulae".

a Wy tylko ciągle o tych gęstych formatach... a tymczasem cyfra Amerykanom się nudzi i kupują coraz więcej winyli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

powrót do korzeni, z uwagi na szacowny wiek wiem cos na ten temat, pierszy mój kontakt z muzą to koniec lat 60 ty, był gramofon bambino, później magnetofon Tonette itd, skrócę wykaz sprzętu który "zaliczyłem" od kilku dobrych lat mam SACD / ponad 30 płyt/ i odtwarzacz Sony Ex 670 swego czasu kosztował ponad 1700 zł. teraz to juz weteran audio i jak kasa pozwoli jest w planie cos w granicach do 3500 zł. ostatni jednak 'reanimowałem" starego Bernarda, który w spokuj czekał na tę chwilę kilkanaście lat, sprzę swego czasu był hitem rodzimej produkcji, zmieniłem wkładkę, din na chincz i o dziwo gra, rozkoszuje się na nowo winylem.Nigdy bym nie przypuszczał ,.że dźwięk z odległej przeszłości wzbudzi moje zainteresowanie na tyle ,że kupno SACD odroczę zaśw najbliższym czasie kupie gramofon cirka do 2000 zł, zacząłem też kupować na allegro winyle i poza kilkoma 'wpadkami" płyty prezentuja się jakościowo nieźle, tak więc niech zyje SACD i Winyl, pozdrawiam

Malutki:

Też pamiętam tamte czasy. Ostatnio odświeżyłem swoją taśmotekę :). Winyli nie odświeżę bo gdzieś poginęły w rodzinie :(.

SACD słucham i nie przeszkadza mi to. CD słucham również.

Winylu nie odświeżę; no chyba, że CD będą nagrywać tak jak ostatnia Metalika ;(.

• 10 miesięcy później...

chciałem dzisiaj kupić pewnego analoga, a kupiłem zamiast niego 2 CD, to jest w porządku, czy raczej nie za bardzo?:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.