Skocz do zawartości
IGNORED

Tweeter tekstylny,ceramiczny,metalowy?

sandro

Rekomendowane odpowiedzi

[email protected], 21 Mar 2010, 11:33

>zukzukzuk, 21 Mar 2010, 11:21

>No niezupełnie się z tym zgodzę, przetworniki powinny być solidne dopiero we właściwej aplikacji z

>resztą wyjdzie muzyka.

Może niedokładnie się wyraziłem, a może nie zrozumiałeś do końca.

Jasne, że głośniki muszą być solidne i co chyba ważniejsze - właściwie zaaplikowane.

Jeśli (teoretycznie) weźmiemy najlepsze basowe, średnie i kopułki na świecie, i złożymy to w kupę, to mamy najlepsze kolumny??? Sądzę, że nie ma tak dobrze:)

Wiadomo, że KAŻDY głośnik ma swoje plusy i... minusy - (nie) stety.

Jeden z drugim np. nie współgra, czy nawet "gryzie się".

Tu więcej do powiedzenia będą mieli znawcy...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Arku>>>

Nie jestem za bystry w te klocki. Ale zdaje się, że lamele to też kopułki (wysokotonowe).

Jeśli nie - to wstęgi też nie są "kopułkami" - hehe...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak trochę ot do jakiej górnej częstotliwości Waszym zdaniem można dać dwie kopułki zamiast jednej tuby chodzi o większa efektywność dopasowaną do pozostałych głośników w kolumnie (chodzi o problem przesunięć fazowych i czasowych)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Widzę że cisza niby gościu pisze herezje a takie rozwiązania były nawet w monitorach studyjnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dla mnie pod względem szybkości i realizmu są te(Triangle) wysokotonowce, choć nigdy nie zabrzmią dostatecznie miękko czy z taką ilością powietrza jak wysokotonowce tekstylne, na zdjęciach wg. mnie najlepsze modele wysokotonowców czyli TZ2400 i TZ2900, choć dla fanów tej marki jeszcze TZ2600 który występował w serii Stratos(z tej rodzinny wychodzi świetny monitor Solis z tylną membraną bierną, ciężko dostępny) też jest bardzo dobry.

Ukryta Zawartość

post-17052-100009038 1269208876_thumb.jpg

post-17052-100009039 1269208876_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

a coś w tym stylu z cena dla ludzi i bez żadnej tuby !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z posiadanych przeze mnie glośników najlepszą, najładniej grającą, etc. jest berylowa kopułka z Yamahy NS 1000 i nie jest to dźwięk twardy czy kłujący w uszy...

grynio, 22 Mar 2010, 15:05

>Z posiadanych przeze mnie glośników najlepszą, najładniej grającą, etc. jest berylowa kopułka z

>Yamahy NS 1000 i nie jest to dźwięk twardy czy kłujący w uszy...

To te wielkie monitory, grające z GM 70, które były na wystawie AS w pokoiku, w końcu korytarza?

dla mnie ten beryl z yamahy nie jest rewelacyjny, przede wszystkim brak mu delikatności i lekkości wybrzmień, magazynowanie energii w układzie zawieszenia tego wiekowego przetwornika pozostawia trochę do życzenia... Jeśli chodzi o środek berylowy w ns1000 to jest niezły

arek67, 22 Mar 2010, 16:38

>Tak to te "wielkie" kolumny z AS. Grały strasznie. Dźwięk na twarz.

A z Accu 500 był by cyfrowy piasek którym ten odtwarzacz sypie.

=>americano, 22 Mar 2010, 18:35

Bo prawie 3,5" to optymalna wielkość dla odtwarzania średnich tonów , żadne tam 7" stosowane w kolumnach za niebotyczna cenę odpowiedzialne za osuszenie wokali

americano

Widzę, że jesteś z dobrego rocznika-:)

Lekkość wybrzmień to chyba mam w RLS i jest to dobre do cichego słuchania w sypialni.

Dla mnie jakość wysokich i średnich w NS jest rewelacyjna nawet przy głośnym słuchaniu wszystko jest bardzo rozdzielcze i jednocześnie nie kłuje,nie szeleśći.

Nie słuchałem jednak w domu kolumn tej klasy co Wilson Audio.

Americano

Poruszyłeś jedną z najważniejszych kwestii która dotyczy pojęcia-dobrego przetwornika.

Myślę że długie,a właściwie całe wybrzmienia są zarezerwowane dla głośników których zdolność do oddawania wielu harmonicznych jest wyższa.Przezroczystość będzie również dominującą cechą,między innymi.

grynio, 22 Mar 2010, 16:11

>Czy wielkie... nie powiedziałbym;)

Jednak to wielkie monitory:) (nie - kolumny - już ktoś przekręcił).

Dźwięk, jak stwierdziło kilku przedmówców, nie zrobił na mnie piorunującego wrażenia (raczej - jeden z wielu). Góry - nie zapamiętałem szczególnie.

Oczywiście, dobrej kolumny nie można właściwie ocenić po kilkunastu minutach odsłuchu, i to podpiętej do jednego zestawienia...

Tania kopułka tekstylna z reguły mniej meczy (zniekształcenia bardziej tolerowane przez ucho) niż jej metalowy odpowiednik i pewnie też dlatego w budżetowych konstrukcjach dominuje tekstyl.

Jestem wręcz przeciwnego zdania. Tanie kopułki tekstylne z reguły są raczej kiepskie, tweetery metalowe w podobnych cenach są zwykle sporo lepsze. A że całe kolumny grają jak grają, to kwestia aplikacji, poza tym kopułki metalowe są bardziej przezroczyste i bardziej pokazują niedoskonałości taniej elektroniki.

• 4 lata później...
  • 8 miesięcy później...

Pozwolę sobie odkopać wątek pytaniem: czy w pomiarach THD widać, że zniekształcenia w jedwabnych są większe niż w aluminiowych/tytanowych w porównywalnym zakresie cenowym? Czy jedwabny/tekstylny tweeter dobrej jakości może w ogóle mieć zniekształcenia niższe od dobrej jakości tweetera aluminiowego/tytanowego?

Ukryta Zawartość

Zerknij sobie na te pomiary. THD zawsze utrzymywane są w kulturalnym zakresie, ale liczą się inne drobne szczegóły.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.