Skocz do zawartości
IGNORED

Tweeter tekstylny,ceramiczny,metalowy?

sandro

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że źle sformułowałem swoje pytanie co wywołało atak śmiechu wśród wyjadaczy. Zapytam inaczej - czym różnią się jeśli chodzi o dzwięk takie tweetery? Czy każdy z nich ma jakiś charakterystyczny element/wadę?

Teoretycznie wysokotonówki z materiałów "twardych" mogą dawać w efekcie bardziej ostre brzmienie niż tekstylne, ale zawsze jest jakieś"ale". Wszystko zależy od konkretnego głośnika i aplikacji. Dlatego napisz lepiej, czy chodzi o wybór kolumn w zależności od rodzaju głośnika, czy próbujesz coś wykonać we własnym zakresie. W obydwu przypadkach, to tematy "rzeki".

Pzdr

• Redaktorzy

Otóż to. Głośnik może być dobry albo zły. Oczywiście np. plastikowe kopułki a la tańszy Tonsil (oraz sporo innych masowych producentów) to już byle co, ale co do reszty... Za bardzo dobry uchodzi tioxidowy Focal - a to w końcu tytan. Z kolei większość wysokiej klasy wysokotonówek to tekstylne - Dynaudio, Vifa, SS. Wysokotonowych ceramicznych używa bodaj Magnat, ale nie wiem kto mu robi. Może Accuton produkuje ceramiczne wysokotonowce - jeśli tak, to byłyby z pewnością wysokiej klasy. A jeszcze wstęgowe (np. Raven), jonowe itd.

• 6 lat później...

ze wzgledu na konstrukcje da sie, no problem ;)

Mozna tez klasyfikowac ze wzgledu na brzmienie/charakterystyke.

Sek w tym ze nikoniecznie wystepuje jasna korelacja. a przynajmniej jest wiele wyjatkow ;)

Ja nie daje rady metalowym twiterom. wymiekam. mecza mnie blyskawicznie. ale to osobnicze skrzywienie.

moje największe odkrycie od kilku lat to membrana ceramiczna w paśmie 2,5 do 12-15kHz a dalej to albo wstążka albo 19mm głośnik z membraną tytanową czy berylową już nie ma takiego znaczenia bo dodaje wybrzmień ale nie pogarsza jakości niższego pasma które jest najważniejsze. Diamentowego głośnika nie miałem w domu, może sobie kiedyś kupię :-)

a, 20 Mar 2010, 20:36

>jozwa maryn, 15 Sty 2004, 08:44

>>Otóż to. Głośnik może być dobry albo zły.

>czy to znaczy, że nie da się klasyfikować głośników ze względu na ich konstrukcję?

Ze względu na konstrukcję-nawet jest potrzeba takiej klasyfikacji.Pozostaje pytanie czy dana "grupa" tweeterów niesie za sobą wyraźne cechy brzmienia.Charakterystyczne dla swojej grupy.Czy taka klasyfikacja,oprócz materiałoznawczej miałaby jakieś wartości dla poszukujących optymalnego brzmienia.Dla siebie.

Czyli pogrupowanie soniczne i materiałowe.A potem zbiór wspólny?

l'enfant sauvage

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

....najlepszy to taki ktory w danej aplikacji zachowuje sie tak jakby go nie bylo i tylko to winno wyznacznikiem jego jakosci....tylko tyle i az tyle ...ma sluzyc muzyce a nie zdawac sie mowic .."o podziwiajcie jaki jestem wspanialy, to ja to ja gram..."

Postanowiłem zabrać głos w dyskusji,a skłoniły mnie do tego ostatnie zmiany jakie poczyniłem w moim zestawie głośnikowym. Sprawa wygląda tak-najbardziej przemawiają za mną kopułki "miękkie"-po prostu lubię ich dźwięk i tyle.Wiec na etapie doboru przetworników do kolumn DIY wybór padł na 27TDFC.

>>>Najlepszy i najtanszy tweeter metalowy robia Norwedzy. W ogole to te ich tweetery brzmia super.>>....najlepszy to taki ktory w danej aplikacji zachowuje sie tak jakby go nie bylo i tylko to winno wyznacznikiem jego jakosci....tylko tyle i az tyle ...ma sluzyc muzyce a nie zdawac sie mowic .."o podziwiajcie jaki jestem wspanialy, to ja to ja gram..."

Jeszcze fotki przytoczonych przetworników,niby oba szmaciane ,a jednak tak różne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13499-100009137 1269156364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widzę, że w opisach dominują stwierdzenia "wirtualne" typu miękko, twardo, ostro, itd... a może tak zadać pytanie które brzmią najwierniej o to przecież chodzi w reprodukcji dzwięku.

Arek__45, 21 Mar 2010, 00:05

>....najlepszy to taki ktory w danej aplikacji zachowuje sie tak jakby go nie bylo i tylko to winno

>wyznacznikiem jego jakosci....tylko tyle i az tyle ...ma sluzyc muzyce a nie zdawac sie mowic .."o

>podziwiajcie jaki jestem wspanialy, to ja to ja gram..."

dobrze ujęte i w pełni się z Tobą zgadzam

A "nasze" są metalowe?

Ukryta Zawartość

post-7648-100009134 1269158587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Uważam podobnie, tweeter nie może się wyrózniać, nie może w żaden sposób skupiać uwagi na sobie, odwracając uwagę od samej muzyki. Słuchałem kiedyś maestro utopii focal-a, zastosowany tam berylowy wysokotonowiec, jakby nie było super zaawansowany technologicznie, dosłownie dzielił przysłowiowy włos - na czworo, odwracając niestety moją uwagę od samej muzyki.

>....najlepszy to taki ktory w danej aplikacji zachowuje sie tak jakby go nie bylo i tylko to winno

>wyznacznikiem jego jakosci....tylko tyle i az tyle ...ma sluzyc muzyce a nie zdawac sie mowic .."o

Nie do końca się z tym zgodzę...jest jedno ale,nawet dobrze zestrojony wysoko-tonowy z marnych materiałów(plastiki)nie daje pełnej gwarancji jakości,dlaczego?Tu w głównej mierze wszystko zależy od samego materiału i według mnie te metalowe-beryl itp. będą zawsze miały przewagę(kto grał kiedykolwiek na perkusji to wie co mam na myśli)pełne wybrzmienie blach tego instrumentu czy nawet instrumentów dętych nie zagwarantuje tekstylny głośnik,chociaż dobry gra z niezwykłą finezją,to nie będzie w stanie pokazać pełnego spektrum wybrzmienia harmonicznych,tu według mnie będą miały przewagę tweetery metalowe i to nie tylko te super zaaplikowane...np stare Triangle- w pomiarach zawsze w górę na osi-nawet wysokiej klasy wstęgi nie maja zbyt wiele do powiedzenia przy porównaniu z tymi głośnikami...nie mam tu na myśli całościowej jakości kolumn,tylko granie właśnie góry pasma.Oczywiście każde z nich będą obarczone swoimi wadami w zależności od klasy-te metalowe potrafią dzwonić,tekstylne zaś szeleścić.

?

co do wspomnianego berylu - to akurat podales wade systemu - dla mnie ważna jest poprostu sama jakość wysokich ( nie to czy w danym zestawieniu sie wyróżniają ) i jak dotąd beryl jest zdecydowanie najlepszą wysokotonówką jaką słyszałem

Zukzukzuk

Nie są metalowe.Zaliczyc można je po naszemu mówiąc do-foliowych lub do rodzaju specjalnej folii.

Panowie,gdy piszemy o najlepszym i próbujemy ustalić najlepszy pod względem większości cech,to należy mieć na myśli głośniki z tych samych''półek'',aplikację też nie pozostawiajmy w rozrzucie na lepsza i gorszą.

Niestety niezależnie od tego czy się komuś podoba taki czy innych charakter brzmienia,metalowe oraz ceramiczne brzmią najbardziej przekonywująco-jeśli chodzi o naturalność brzmienia i realizm.Podejrzewam że wielu''lampiarzy''napisze że tekstylne są naj bo są delikatne,nie krzykliwe.Tylko co ma ''cukierkowość'',słodycz,jednostajność,''klapiące''brzmienie wysokich do realizmu i umiejętności rozróżniania niuansów w brzmieniu neutralnym?

Znów nie ma jasno sprecyzowanych kryteriów doboru.

odnośnie tego dzwonienia to jakoś dziwnie mi sie to zawsze rzucało na uszy przy tweeter'ach metalowych ( alu, tytan ) niezależnie od aplikacji ( niekiedy bardzo mało słyszalne ), nieusłyszałem tego z berylu - niektórym niepodoba się beryl ponieważ twierdzą że jest zbyt martwy - dla mnie to świadczyło o czymś wręcz przeciwnym

niesłyszałem jeszcze dobrej aplikacji z ceramikiem ( kiedyś raz się zdarzyło ale to było tylko takie rzucenie uchem i nawet dobrze niezapamiętałem ) - także niewypowiem się na ten temat

a odnośnie miekkich tekstylnych to zgoda - te które słyszłem zabierają tyle mikroinformacji że szkoda rozmowy na ten temat

Dobry temat,tym bardziej że padło kilka słów o berylowym wysoko tonowym.

Tutaj pełna zgoda,berylowa kopułka to jak na razie jeden z najlepszych materiałów na pozbycie się wielu wad innych kopułek.

Ewidentnie leżą dwa problemy w kwestii złego odbioru berylowej kopułki.

-przyzwyczajenia do kopułek które podbarwiają,prezentują zbyt wiele przez swoje podbarwienie

-nie odpowiednia amplifikacja do berylowego głośnika

Warto wspomnieć o diamentowym głośniku przy tej okazji.Po odsłuchu B&W 801D szukałem informacji o zwrotnicy/jakim filtrem jest cięty wysoki.Nie znalazłem właściwie niczego na ten temat.W każdym razie w czasie odsłuchów odnosiłem wrażenie że jest on filtrowany 2-gim rzędem.A już na pewno jestem przekonany że nie np.4-tym rzędem.Pisze to dlatego iż myślę że brakuje diamentowi trochę uspokojenia podobnego do tego jakie ma miejsce w berylowej membranie.Diament nadal odrobinę przerysowuje,w porównaniu do berylu.

Być może mniej stromy filtr byłby idealny dla diamentowej kopułki.

Miałem okazję posłuchać berylu w kolumnach JMLab 1027 Be z lampą Manleya. Faktycznie - piękne i gładkie brzmienie. Przy tym szczegółowe i niemęczące.

Nie mniej - jak wspomniano powyżej - GRA cała kolumna, która nie jest sumą "dobroci" użytych głośników. Na szczęście...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk, 21 Mar 2010, 11:21

No niezupełnie się z tym zgodzę, przetworniki powinny być solidne dopiero we właściwej aplikacji z resztą wyjdzie muzyka.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.