Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Research klub

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, Yodzisław napisał:

Jeszcze nie - na placu boju został głównie lavardin isx. Ma jednak pewne wady - główna to potencjalny problem z naprawa poza firma macierzystą. No i dziwni ludzie go kupują (zajrzyj do klubu do odpowiedzi ma moje pytania) 😀

A czemu Lavardin  słuchałeś u siebie ? Czy na podstawie recenzji?

Godzinę temu, bogus18 napisał:

A czemu Lavardin  słuchałeś u siebie ? Czy na podstawie recenzji?

Testów, opinii właścicieli, porownan z innymi modelami - to ważne, ala najważniejsze że z moimi głośnikami się zgrywają - posiadacze tej konfiguracji są zadowoleni.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 2 tygodnie później...

Primo vs Nuovo? Porównywał ktoś? Miałem Primo i jednak mimo jego wielu zalet, sprzedałem. Brakowało mi trochę dynamiki, bas był w niektórych utworach upraszczany. Reszta natomiast była super. Jeśli Nuovo ma lepszy dół i dynamikę, przy zachowaniu pozostałych cech Primo, to może być to.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W dniu 29.03.2024 o 16:48, naczesany napisał:

Czy użytkuje ktoś Triode 25 z Chario Delphinusami? Czy ten wzmacniacz da sobie radę z basem (głośnikiem) Chario, które jak pozbierałem opinie, potrzebują energetycznego wzmacniacza żeby je napędzić?

Muzyka jakiej słucham to zarówno Krall, Barber, Melua, Sara K. ale też skrzypce Janine Jansen, fortepian Vanessy Benelli Mosell. Ostatnio symfonie a więc większe składy gdzie jest potrzeba rozdzielenia instrumentów, żeby nie zlewały się w całość. Wszystko za sprawą tego, że zacząłem słuchać na lampowym słuchawkowcu i jakoś nie czuję powrotu do tranzystora Roksan K3, z którym Chario grały.

Naprawdę nikt nie słuchał tego zestawienia?

Miałem kiedyś na próbę lampowego Cayin A-55TP ale granie było podobne do tranzystorowego Roksana K3 czyli niewiele lampowego brzmienia. Ktoś z salonu napisał mi, że Triode nie poradzi sobie z Delphinusami w niższych rejestrach.

Hmm trochę mnie to zaskoczyło bo teraz mam chwilowo niepozornego Sphinx Myth 3 z 50W -ami mocy i jestem pod dużym wrażeniem wspaniałego zestawienia i brzmienia całości. Gra to z dużą dozą lampowego ciepła nie to co Roksan.

Podobno pierwsze waty Sphinx oddaje w klasie A więc pewnie stąd to ciepło.

A jak to jest z EL34? Mogę liczyć na podobnie ocieplone i lampowe brzmienie?

W dniu 21.02.2011 o 22:43, octavarium napisał:

Jako że w Unisonach siedzą często także ECC83/12AX7

Witam wszystkich, czy rzeczywiście mogę bez żadnych problemów wpiąć do UR S6 Mk I lampy 12AX7 zamiast 12AU7?  wydawało mi się, że to są zupełnie różne lamy....

W dniu 4.05.2024 o 11:34, louis-cypher napisał:

Witam wszystkich, czy rzeczywiście mogę bez żadnych problemów wpiąć do UR S6 Mk I lampy 12AX7 zamiast 12AU7?  wydawało mi się, że to są zupełnie różne lamy....

Super forum, bardzo chętnie udzielono mi tu odpowiedzi.....,jestem pod wrażeniem z jakim zainteresowaniem spotkało się moje zapytanie

19 minut temu, louis-cypher napisał:

Super forum, bardzo chętnie udzielono mi tu odpowiedzi.....,jestem pod wrażeniem z jakim zainteresowaniem spotkało się moje zapytanie

Coraz częściej jest tak na większości forum 🥺🥺🤷

Tak 1 do 1 to się nie zamieniają.

https://lampyelektronowe.pl/karty_katalogowe/EH/12au7eh.pdf

https://lampyelektronowe.pl/karty_katalogowe/EH/12ax7eh.pdf
  • 3 tygodnie później...

Witam serdecznie klubowiczów:)

Posiadam od kilku lat wzmacniacz Unison research Unico secondo , jestem z niego bardzo zadowolony, ostatnimi czasy bardzo okazjonalnie trafiłem ładny egzemplarz unison research  unico CDP na jednej lampie ECC82 i tutaj moje pytanie , czy to dobry Cd pod katem awaryjności? jak z serwisem? czy sprawdzi się jako transport na dłuższą metę? udało mi się wygrzebac info iz jest tam transport TEAC CD5010A, nie ma wiele info w internecie o tym CD, w moim systemie gra bardzo szczegółowo i lekko , słodko ale własnie kiedy użyje go w roli transportu do dac chord Qtest jest to czego mi brakowało czyli lepsze dociążenie , dynamika bez utraty szczegółowości, chciałbym sie poradzić czy pomogłaby wymiana lampy na jakaś która bardziej dociązy brzmienie? obecnie jest oryginalna ale nie mam pojęci jaka poniewaz Cd nie rozbierałem, we wzmacniaczu pomogła wymiana Electro harmonix na Psvane, to było 4 lata temu i dużo zapomniałem , Qtesta chciałem sprzedac gdyz definitywnie koncze z streamingiem i tylko odsłuch z krażka, natomiast nadal chord sie broni poniewaz CDP + Qtest gra lepiej niz sam CDp. pozdrawiam 

W dniu 2.05.2024 o 06:06, tomek11 napisał:

Primo vs Nuovo? Porównywał ktoś? Miałem Primo i jednak mimo jego wielu zalet, sprzedałem. Brakowało mi trochę dynamiki, bas był w niektórych utworach upraszczany. Reszta natomiast była super. Jeśli Nuovo ma lepszy dół i dynamikę, przy zachowaniu pozostałych cech Primo, to może być to.

Ponawiam pytanie sprzed 3 tygodni. Może ktoś miał okazję posłuchać obu?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• 1 miesiąc później...

Cześć wszystkim

Czy jak kupiłem Unico Due, ale jeszcze nie odebrałem mogę już być w klubie ? Świetnie wykonane są te Unisony (stara szkoła, nie widać w projekcie księgowych) zobaczymy jak się sprawdzi w moim systemie 🙂 

Po ruchu na forum w tematach Unison widzę, że marka mało popularna w PL - szkoda.

Pozdr

Michał

Edytowane przez micmus

Witam serdecznie wszystkich Klubowiczów i dołączam do szanownego grona z Unico Due.

Od razu mam pytanie, czy ktoś z Was próbował może wymienić preinstalowane lampy na 5751 GE USA NOS i/lub UA-12AX7B Linlai Tube Gold?

Obie te lampy są dostępne w jednym z polskich sklepów elektronicznych, ale nie chcę robić zakupów w ciemno.

Próbowałem już Psvane Art i jest ciekawie, ale chciałbym też spróbować czegoś innego zanim zacznę rozglądać się na eBayu za lampami używanymi z dawnych lat.

Edytowane przez jantor

Gdy miałem Unico Due przetestowałem kilka par lamp współczesnej produkcji i akurat Psvane art zagrały najspokojniej. Wydaje się że do tego wzmacniacza lepiej pasują lampy bardziej konturowe, trochę ostrzejsze w brzmieniu że tak to niefachowo określę. Chyba nie bez powodu w oryginale były (przynajmniej u mnie) rosyjskie Sovtek LPS

20 godzin temu, jantor napisał:

Witam serdecznie wszystkich Klubowiczów i dołączam do szanownego grona z Unico Due.

Od razu mam pytanie, czy ktoś z Was próbował może wymienić preinstalowane lampy na 5751 GE USA NOS i/lub UA-12AX7B Linlai Tube Gold?

Ja swojego jeszcze nawet nie zdążyłem podłączyć heh

Gratuluje zakupu. Wstaw fotkę bo to zawsze fajnie ożywia tematy. Jaki kolor wziąłeś ? 🙂

2 godziny temu, remar napisał:

Gdy miałem Unico Due przetestowałem

I jak wspominasz ten wzmacniacz ? Zadowolony byłeś ?

20 godzin temu, jantor napisał:

Próbowałem już Psvane Art i jest ciekawie, ale chciałbym też spróbować czegoś innego zanim zacznę rozglądać się na eBayu za lampami używanymi z dawnych lat.

W moim Unico (2002r) fajnie grają gold lion. Jest błysk, gładka średnica, zaznaczony bas.

Psvane też mam, leżą w szafce. Granie średnicą, delikatny brak szczegółów.

Mam też jakieś sylvania z epoki z allegro za 200zł (sprzedawca 100% pozytywów). Brzmienie tragedia. Brak skrajów, średnica zamulona. 

Chyba nie muszę zaznaczać, że są to subiektywne wrażenia w moim pokoju i systemie? 

.

W dniu 4.05.2024 o 11:34, louis-cypher napisał:

Tak, miałem w S6 MK1 Psvane w pre. O tę: https://sklep.toroidy.pl/pl/p/12AX7-S-PSVANE-ART-PARA/947?gad_source=1 Przecież to chyba są zamienniki? 

W dniu 5.05.2024 o 16:45, pawel k napisał:

Coraz częściej jest tak na większości forum 🥺🥺🤷

No jak pyta się w małym klubiku, który odwiedzają w roku 4 osoby na krzyż? xD

Sry za odkop, może nadal aktualne. 🤷

Edytowane przez J4Z

.

11 godzin temu, remar napisał:

Gdy miałem Unico Due przetestowałem kilka par lamp współczesnej produkcji i akurat Psvane art zagrały najspokojniej. Wydaje się że do tego wzmacniacza lepiej pasują lampy bardziej konturowe, trochę ostrzejsze w brzmieniu że tak to niefachowo określę. Chyba nie bez powodu w oryginale były (przynajmniej u mnie) rosyjskie Sovtek LPS

Przeczytałem twój wpis na 25 stronie tego tematu. Zachwycałeś się, po 20 godzinach od instalacji, brzmieniem Unico Due z lampami JJ ECC803S. Nie było już jednak żadnej informacji, jaki był efekt po wygrzaniu lamp. Teraz można kupić te lampy w wersji "gold pins" i są one chwalone na niektórych zagranicznych portalach. Jestem ciekaw twojej finalnej opinii o tych lampach.

9 godzin temu, micmus napisał:

Ja swojego jeszcze nawet nie zdążyłem podłączyć heh

Gratuluje zakupu. Wstaw fotkę bo to zawsze fajnie ożywia tematy. Jaki kolor wziąłeś ? 🙂

I jak wspominasz ten wzmacniacz ? Zadowolony byłeś ?

Fotki będą, jak będę wymieniał lampy.

Kupiłem srebrny, aby pasował do pozostałych klocków.

Wiesz, opinie w audio są jeszcze mniej wiarygodne niż polityk z kiełbasą na festynie przed wyborami :). Już kilka razy na odsłuchu szczęka mi opadła ze zdziwienia jak rozmijają się testy czy opinie z tym co właśnie słyszę i to zwykle na niekorzyść. A największym zaskoczeniem na minus były kolumny pewnego prawie kultowego producenta. Każdy z nas słyszy co innego a lampy są jak inne komponenty audio - mogą się wpasować w system lepiej lub gorzej. Mnie akurat pasują JJ, mam parę ECC83 również w Unico 90 (tu siedzi 6 lamp w przedwzmacniaczu bo to dual mono). Charakter wzmacniacza sporo inny od Due a lampy pasują mi te same i to jest ciekawe.

Tak, też tak miałem, że te same lampy w trochę zmienionym systemie zachowywały się inaczej. ...Jeśli dobrze załapałem Twój post.

Miałem wczoraj o tym pisać, ale widocznie wyleciało mi z głowy.

.

W dniu 8.07.2024 o 08:52, remar napisał:

Unico 90 (tu siedzi 6 lamp w przedwzmacniaczu bo to dual mono). Charakter wzmacniacza sporo inny od Due

Tzn. jak brzmi Unico 90 względem Due nie jestem ciekawy ? 🙂

W dniu 7.07.2024 o 11:05, remar napisał:

Chyba nie bez powodu w oryginale były (przynajmniej u mnie) rosyjskie Sovtek LPS

A tam czasem nie wkładają Tung Sol ?

33 minuty temu, remar napisał:

Pisałem o tym gdzieś tu wcześniej, w skrócie mniej lampowego nalotu, trochę więcej dynamiki. 

OK bo ja poszukuje więcej lampowego nalotu 😉 

41 minut temu, remar napisał:

U mnie w Unico Due były Sovtek w oryginale.

Na moich lampach jest tylko napisane "12ax7/ECC83 Made In Russia", bez oznaczenia nazwy lampy i producenta.

W zasadzie było, bo teraz testuję już Psvane Art. Po weekendzie będą Genalex Gold Lion ze współczesnej produkcji. Dalej nie mam pomysłu, ale podoba mi się ta zabawa...

38 minut temu, jantor napisał:

W zasadzie było, bo teraz testuję już Psvane Art

I jest zauważalna zmiana na plus względem tych zainstalowanych firmowo ? Bo ja tak jakoś w gorącej wodzie kompany i kliknąłem sobie właśnie dziś te Psvane Art 😁

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.