Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  251 członków

Vincent Klub
IGNORED

Klub miłośników marki VINCENT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od 8 lat słuchałem na Tung Sol Gold..

Kupiłem ECC83 gold lions.

Zależało mi na lepszym brzmieniu szczególnie na scenie, jej głębi i oczywiście szczegółach.

Jedną z rzeczy, które chciałem poprawić to bas, który potrafił być nierówny (wzbudzał się stosunkowo w wielu utworach) co mnie denerwowało bo nie było to naturalne, kontrolowane brzmienie.

Polecono mi właśnie ECC83 gold lions i jak na razie jestem bardzo mile zaskoczony. Zmiany basu w kierunku jakiego oczekiwałem.

W pozostałych aspektach także wydaje się, że zmiany będą sporo na plus. Na razie wrażenia po 30 h wygrzewania.

Chciałem kupić Full Music gold, ale priorytetem był konturowy i kontrolowany bas. Z tym założeniem polecono mi ECC83.

Po za tym Full Music trochę się bałem ze względu na opisywaną częstą awaryjność, szczególnie w początkowym okresie grania.

Full music ponoć są bardziej słodkie i ciepłe w porównaniu np. z TSG czy ECC, a mi akurat tego nie brakuje...

Pozdrawiam

Przemek

Dziękuje Pestek,

polecono mi instalacje dwóch lamp PSVANE TREASURE MARK II ECC83,oraz jednej właśnie Genalex Gold Lion,podobno taka konfiguracje najwięcej zmieni na górze i nie tylko, jestem kompletnym laikiem w tym temacie i przyznam szczerze,że podchodzę do tematu trochę sceptycznie ale jako,że będę miał możliwość wypożyczenia tokowych już wygrzanych lamp skorzystam z tej okazji i podzielę się opinią o zmianach jeśli się  pojawią.

Mam też inne pytanie i prośbę do klubowiczów o podzielenie się opinią o odtwarzaczu Vincent CD s1.2 może ktoś ma bądź miał, albo przynajmniej miał okazję go słuchać,czy to dobry kompan do SV227 ?

Edytowane przez Krzysztof_58370

Witam. Mój Vincent Sv 500 zaczął grać jak jasny tranzystor lampy ok zero basu dźwięk ja z jamnika nie wiem o co chodzi zmieniłem tylko półkę pod sprzęt i telewizor powiesiłem na ścianie. Czy to akustyka mogła się aż tak zmienić czy to coś z Vincentem

2 godziny temu, jarr napisał:

Witam. Mój Vincent Sv 500 zaczął grać jak jasny tranzystor lampy ok zero basu dźwięk ja z jamnika nie wiem o co chodzi zmieniłem tylko półkę pod sprzęt i telewizor powiesiłem na ścianie. Czy to akustyka mogła się aż tak zmienić czy to coś z Vincentem

Az taka zmiana? ??

Półka jest  krótsza o 12 cm i na głębokości o 3 cm jest z płyt 1,6 cm starsza była z płyt grubości 3,8. Spróbuję wzmacniacz podłączyć u kumpla wtedy zobaczę czy to akustyka

Aż dziwne że takie spore zmiany szafka wprowadziła. Sprawdź u kumpla. Jak u niego będzie podobnie to podmien lampy na inne. Może przemeblowanie im nie posluzylo:P

29 minut temu, szczypior88 napisał:

Aż dziwne że takie spore zmiany szafka wprowadziła. Sprawdź u kumpla. Jak u niego będzie podobnie to podmien lampy na inne. Może przemeblowanie im 

4 godziny temu, szczypior88 napisał:

Aż dziwne że takie spore zmiany szafka wprowadziła. Sprawdź u kumpla. Jak u niego będzie podobnie to podmien lampy na inne. Może przemeblowanie im nie posluzylo:P

Podmieniłem TSG na fabryczną to samo zero basu dźwięk odchudzony gra górą 

Ja w swojej szafce  mam płyty granitowe grube na kilka centymetrów. Jak przestawiłem ze zwykłej szafki MDF na granit to było od razu słychać różnicę. 

7 minut temu, Taurus195 napisał:

Ja w swojej szafce  mam płyty granitowe grube na kilka centymetrów. Jak przestawiłem ze zwykłej szafki MDF na granit to było od razu słychać różnicę. 

Masz granity w szafce czy na szafce i na nich wzmacniacz

No to znowu na temat lamp. Własnie po intensywnych rozmowach doradczych z Panem Piotrem Susłem zdecydował eis na wymianę lamp w Vincent CD7 z:

1. 6z4 *1 szt,

2. TUNG-SOL 5751

na 

1.  1 x GE 12ax7 lata 50

2.  1 x Sylvania lata 50

3.   1x 6z4 w najwyższej selekcji  - lampa radziecka

Ta w okienku była już zajechana. W CD nie wymieniałem lamp od zakupu. teraz lampki się wygrzewają ale jak podłączyłem słuchawki to od razu było efekt słychać.

Teraz czekam na komplet lamp do  wzmacniacza SV-237 parę Brimarów z lat 50 tych  i Raytheona.

• 3 tygodnie później...

Cześć,Czy ktoś z Was szanowni koledzy orientuje się gdzie można wypożyczyć(oczywiście za kaucją), najlepiej wygrzane już lampy Psvane Treasure Mark II ECC83 oraz Genalex Gold Lion?

30 minut temu, Krzysztof_58370 napisał:

Cześć,Czy ktoś z Was szanowni koledzy orientuje się gdzie można wypożyczyć(oczywiście za kaucją), najlepiej wygrzane już lampy Psvane Treasure Mark II ECC83 oraz Genalex Gold Lion?

4hifi na pewno

7 minut temu, Krzysztof_58370 napisał:

Tam poddałem się po miesiącu próśb i przypominań ...

Możliwe, że trafiłeś w kiepski okres. Ja wspominam współpracę wzorowo. Spróbuj jeszcze raz. 

12 godzin temu, szczypior88 napisał:

Możliwe, że trafiłeś w kiepski okres. Ja wspominam współpracę wzorowo. Spróbuj jeszcze raz. 

Być może masz rację...,zakładając jednak,że sytuacja się może powtórzyć to czy są jakieś inne alternatywy?

16 godzin temu, Krzysztof_58370 napisał:

Być może masz rację...,zakładając jednak,że sytuacja się może powtórzyć to czy są jakieś inne alternatywy?

Tubes Store - ale on handluje NOS. Ja wolę NOS akurat. Znaczy wolałem jak miałem lampy ?

W dniu 13.11.2019 o 21:24, Krzysztof_58370 napisał:

Około 4 lat wstecz wypożyczyłem z tego sklepu

https://sklep.lampyelektronowe.pl/?lampy-elektronowe,6

Mili i kompetentni właściciele.

Edytowane przez MartinS

No i lampy wymienione

W wzmacniaczu SV237 są teraz :

1.     2*Brimbar 6BQ7A

2.      W okienku gra Raytheon

W przedwzmacniaczu PHO-701

1.      Telefunken

W CD S7

1.  1 x GE 12ax7 lata 50

2.  1 x Sylvania lata 50

3.   1x 6z4 w najwyższej selekcji  - lampa radziecka

Jak odpaliłem wzmacniacz po zaraz po wymianie lamp to była przepaść w stosunku do tego ci było wcześniej nawet na NOS-ach, które były zamontowane oryginalnie.  Basy , dynamika szczegółowość czegoś takiego nie było na poprzednich lampach. Te, które są teraz to lampy z lat 50 i 60.

• 4 tygodnie później...

Witam Wszystkich. Mam SV 236   i CD S7DAC - gra to z ACR RP 300 . 7 czasem robi głupie żarty i nie wysuwa szuflady do końca - tylko na 2/3 a potem od razu chowa. Nie jest to nagminne ale chcę zapytać - ktoś miał taki przypadek ? 

20 godzin temu, Leo1973 napisał:

Witam Wszystkich. Mam SV 236   i CD S7DAC - gra to z ACR RP 300 . 7 czasem robi głupie żarty i nie wysuwa szuflady do końca - tylko na 2/3 a potem od razu chowa. Nie jest to nagminne ale chcę zapytać - ktoś miał taki przypadek ? 

Jakiś problem mechaniczny - krzywo zamontowany mechanizm, źle nasmarowany itp.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.