Skocz do zawartości
IGNORED

Pro Tonsil będzie zlikwidowany - [*]

naprawiak

Rekomendowane odpowiedzi

dali budżetowe brzmia koszmarnie niezależnie od modelu , ostatni słuchałem lektorów i niestety tez straszny zawód . klasa zaczyna sie od Ikonów ale tu mamy inny pzredział cenowy !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Interes w wychwalaniu pod niebiosa jest z reguły taki sam jak w mieszaniu z błotem... Każdy po prostu wyraża swoją opinię, a z tą wiadomo jest jak z dziurą w dupie - każdy ma jakąś

Dobrze by było tylko gdyby krytycy nie opierali się wyłącznie na swoich wrażeniach sprzed lat dwudziestu albo trzydziestu...

To tak jakbym dzisiaj twierdził, że mercedes robi cały czas bezawaryjne i niezniszczalne samochody, bo tak było 25 lat temu

RADUL, 27 Mar 2009, 13:20

>NOWĄ budżetówkę porównuję do NOWEJ budżetówki - ta polska w tej samej cenie na ogół wypada

>lepiej...

Tylko na ogół, ten przykład który ja wkleiłem jest dość jednostronny na korzyść Triangla. No może poza basem ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

RADUL, 27 Mar 2009, 08:14

>Drogi sittku

>Nie rozumiem dlaczego tak intensywnie udzielasz się w tematach, o których nie masz bladego

>pojęcia...

>Niewiele wiesz o Tonsilu, a Twoje wypowiedzi to najczęściej podczepianie się pod posty innych

>krytykantów, którzy jednak mają jakieś argumenty (fajnie tak włazić komuś w d..., tylko zauważ, że

>to często forumowe autorytety, a Ty jesteś tylko śmiesznym...)

>

Oj RADULU, moje wypowiedzi musiały Cię mocno dotknąć. Ciesze się, i zdaje mi się, że że prawie nawiązaliśmy nić przyjaźni..:) Na szczęście nie jestem piewcą marki Tonsil tak jak Ty. Mam szersze zainteresowania. Z pewnością na temat Tonsila nie jestem ekspertem tak jak Ty. Daleko mi do Ciebie. I tutaj sie zgadzam. Jednakże nie sugeruj mi ignoranctwa, gdyż co tu dużo nie pisać....grzecznie mówiąc serdecznie rozmijasz się z prawdą. O Tonsilu wiem tyle ile go słuchałem, czyli o tych modelach o których pisałem. ( teraz poszukaj które mam na myśli). Wniosek o tym sprzęcie mam jeden. Słabszy od konkurencji,za drogi jak na zastosowane elementy i zdecydowanie przereklamowany.

A ze stwierdzeniem, że pisząc to co myślę komuś wchodzę w d...powiedzmy otwarcie "w dupę" rozśmieszyłeś mnie strasznie. :) Gdyż nie jestem w pracy i nie prowadzę agitacji co do sprzętu i konkretnych marek, skrycie nikogo o nic nie proszę, nie mam tu kolegów czy swoich idoli . Po prostu w wolnej chwili wdepnę i coś od siebie napiszę. Jestem tu dla przyjemności a nie dla pieniędzy. I to nas różni. I na siłę nikomu nie wpycham swojego sprzętu. I to tez nas różni. I nie mam forumowych autorytetów, gdyż zbyt cenię sobie swoją niezależność.

No i odpowiem Ci wprost na Twoje pytanie, gdyż potrzebujesz jednak prostych i niezbyt zawiłych odpowiedzi : Nie jestem kłamczuszkiem i nie jestem bezmyślnym konsumentem.

całuski.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>RADUL masz jakis interes w wychwalaniu Tonsila pod niebiosa? Jakie jest Twoje doswiadczenie

>odsluchowe?

RADUL w pracy jest.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

szymku

27 Mar 2009, 13:36

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 170 / 26 / 0

Interes w wychwalaniu pod niebiosa jest z reguły taki sam jak w mieszaniu z błotem... Każdy po prostu wyraża swoją opinię, a z tą wiadomo jest jak z dziurą w dupie - każdy ma jakąś

Dobrze by było tylko gdyby krytycy nie opierali się wyłącznie na swoich wrażeniach sprzed lat dwudziestu albo trzydziestu...

To tak jakbym dzisiaj twierdził, że mercedes robi cały czas bezawaryjne i niezniszczalne samochody, bo tak było 25 lat temu

To czego gdzie i w jakich konfiguracjach sluchalem mozna sie dowiedziec na tym forum w stosownym watku o spotkaniach w Krakowie. Przynajmniej w jakiejs czesci. Gdzie przeczytam czego Ty sluchales i do czego porownywales sprzet o ktorym piszesz? Wrazenia sprzed 25 lat? Smieszne... Rownie dobrze mozna sie podniecac Tonsilem nie majac kompletnie zadnego porownania - jak wiekszosc popierajacych ta marke.

Nie jestem może tak niepospolicie osłuchany jak kolega discomaniac, niemniej prawo do własnej opinii mam... A wyrobiłem ją sobie na podstawie własnych odsłuchów i własnych porównań z tanimi kolumnami Mission, Tannoy, Quadral, Celestion bo takie mam możliwości finansowe... Oczywiście cały czas obracamy się w kręgu odczuć czysto subiektywnych, bo każdy słyszy nieco inaczej i każdy lubi co innego...

Discomaniac, czytałem wiele twoich wpisów, w żadnym nie wspominasz byś słuchał siesty. Mimo to a priori zakładasz, że wszystko co Tonsil to gówno. Pewnie w oparciu o reguły doświadczenia życiowego i logiki... Niemniej reguły mają to do siebie, że zawodzą i sądzę, że tak jest w tym przypadku. Z tego co wiem, w Krakowie mozna posłuchać tych kolumn. Jedź, posłuchaj i wtedy krytykuj...

Nikogo też nie zastanowi, że siesty zostały całkiem pozytywnie opisane na highfidelity.pl, który jest poważnym biuletynem i jak chwali ushera czy harpię to wszyscy sie cieszą i podzielają entuzjazm.. A jak pochwalił Tonsil, to fakt uznaje się za niebyły... Podwójne standardy po prostu

szymku, 27 Mar 2009, 14:51

>

>Discomaniac, czytałem wiele twoich wpisów, w żadnym nie wspominasz byś słuchał siesty.

przeczytałeś ponad 9000 wpisów? Gratuluję więc wytrwałości i samozaparcia :)

No coz kolejny sukces ostatniego 20- lecia, ktos juz wczesniej napisal ze zycie nie znosi puski, i zapewnie dziura po sp.TONSILU bedzie wypelniona tylko czym?,zapewne tandeta z wiadomego kraju.A szkoda bowiem nie kazdy ma ochote na kolumny za miliony.A co do jakosci tych kolumn to prosze zajrzec do np.ELTAX m 3,lub TANNOYA m 2,kilka lat temu b.mocno reklamowane w AUDIO i HI FI i MUZYKA.

fan64, 27 Mar 2009, 15:41

>No coz kolejny sukces ostatniego 20- lecia, ktos juz wczesniej napisal ze zycie nie znosi puski, i

>zapewnie dziura po sp.TONSILU bedzie wypelniona tylko czym?,

Jak to czym? Kinem z muzeum techniki TONSIL. Jeśli nie na dobrym sprzęcie zawsze mozna zarabiac na coli i prażonej kukurydzy. Tam też czasami z dziećmi chadzają audiofile. A do muzeum chętnie i ja wybiorą się. Tylko czy będzie tam studio odsłuchowe ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak zwykle ktoś ma problemy czytamy:

"Jak wyjaśnia prezes Krzysztof Pawłowski, powodów, aby podjąć decyzję o likwidacji, było kilka. Jednym z nich jest informacja o odzyskaniu przez Romana Mycielskiego gruntów, na których znajdują się hale Tonsilu SA, a które to obecnie dzierżawi Pro Tonsil. Kolejnym jest fakt, że od początku marca spółka Tonsil Meble zaprzestała dostarczać im drewniane obudowy kolumn głośnikowych."

Jak by tylko jedna firma w kraju potrafiła zrobić pażdzierzowe oklejane fornirem pudełka. Może niech sie dogadaja z zamykanym Swarzędzem który nie ma co robić? Mogli by im nawet zrobić gięte kolumny z pełnego drewna a nie tylko pudełka;) Co do dzierżawy to co za problem dzierżawić dalej te hale od Mycielskiego-czyżby nie chciał pieniędzy i zamierza sie zająć ekologicznym rolnictwem? A moze 147 pracowników nie pojedzie za zakładem w inne miejsce w tej samej okolicy żeby dalej mieć pracę? Nie takie firmy pracowały po wynajętych kurnikach

Ręce opadają-po prostu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To widac taka dzisiaj moda.Szczać do własnej piaskownicy.

Opowiem wam historie,której zapewne nie znacie.Moi rodzice,gdy byłem jeszcze uczniem,pracowali w zachodnich ambasadach.Tamtejsi dyplomaci,to nie to co dzisiaj.To była zupełnie inna klasa ludzi.

Przywozili do nas ze sobą,taki sprzęt,że mi oczy na wierzch wychodziły.

I zgadnijcie z czym z Polski wyjeżdzali.Z żaglami do jachtów i właśnie z kolumnami głosnikowymi.

Oczywiscie nie kupowali pierwszej z brzegu.Mieli i kasę i to zieloną,więc mogli sobie wybierać.

Nie kupowali z oszczedności,bo dla nich cena prawie nie grała roli.zachodni sprzęt kupowali ze specjalna zniżką.Widziałem kilka takich przypadków.Nie kupowali nic innego ,oprócz właśnie kolumn,antyków i ożaglowania.

Redaktor, 27 Mar 2009, 16:01

>Pewnie też jeszcze desz padał i mieli chandrę.

Moim zdaniem ewidentny wynik klimakterium męskiego

W dowód pamięci wytapetują w głównym hallu tej przyszłej Galerii Tonsil wielkoformatowe symbole głośników i będzie wystarczające nawiązanie do tradycji. Tak jak w Katowickiej SCC - takie plasterki cytryny (ups tzn koła linowe kopalni)

boro53

Zyczysz sobie uwzględniania skali a piszesz, że Audi to gówno przy Porsche i Ferrari. Audi to głownie producent rodzinnych limuzyn, dwie pozostałe firmy to auta sportowe(???). Kup sobie Audi i Ferrari. Zobaczymy, które auto będziesz użytkował na polskich drogach, które zaś będzie stało w garazu, służąc do popisu przed kolegami. Kuba Wojewódzki jesteś???? Jest zdrowy rozsądek i jest szpan:)

O jakim kleju, niedoróbkach piszesz? Nie ukrywam - miałem w posiadaniu Altusy, Voyagery. Słyszałem Siesty. Moim skromnym zdaniem, Tonsil przez całokształt swego istnienia, nie nauczył się produkować dobrych kolumn. Komunistyczne "hity" to zwyczajny badziew. Nowe siesty to typowe kolumny, które uchodza w tłumie. Nie ma się czym podniecać. I wcale nie trzeba być malkontentem:) Masz uszy - używaj ich, czasem:)

discomaniac71, 27 Mar 2009, 00:01

>MEDELIN skoncz bajanie zacznij porownywac dzwiek. Na cholere komora bezechowa jak to nie gra?

>Dzwiekowo konstrukcje Harpia Acoustics Sound&Line czy nawet Studio16Hertz to zupelnie inna bajka.

Tonsil produkował głośniki od podstaw, a firmy które wymieniasz tylko je aplikują według własnego pomysłu, to pewna różnica. Najważniejsze, najbardziej zaawansowane elementy tych kolumn ani nie są produkowane w Polsce ani wymyslone. Jakość tutaj nic nie zmienia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I co z tego MEDELIN? Mnie interesuje dzwiek a reszte mam gdzies. Jesli produkowali wlasne glosniki i nie potrafili ich zaaplikowac to tylko zle swiadczy o niedouczonych konstruktorach z Tonsilu.

discomaniac71, 27 Mar 2009, 17:16

Jak zwykle przesadzasz. Jakby tak żle robili to by ich już dawno nie było. W sumie to co ich obchodzi Twój gust, ile byś był gotów u nich codziennie zostawiać gotówki nawet w tej córce spółce ze 147 osobami do opłacenia. Najlepiej powiedzieć niedouczony.Bo douczeni kupowali siecimarketów,zabraniali przez rok kupować nawet długopisu a następnie sprzedawali akcje funduszom emerytalnym bo takie sieci na papierze wygladały rewelacyjnie. Czy od tego pracownikom marketów albo przyszłym emerytom się poprawiło? Tonsil przynajmniej ludziom po domach sprawił trochę przyjemności. Jak ktoś chciał wiecej szedł do filharmonii.

Marek-41, 27 Mar 2009, 16:07

>To widac taka dzisiaj moda.Szczać do własnej piaskownicy.........

Nie kupowali nic innego ,oprócz właśnie

>kolumn,antyków i ożaglowania.

Mała dygresja. Ta obecna piaskownica nie jest juz jakoś moja. Ktos z góry zaniedbał tę piaskownicę, bo straszna w niej drożyzna i bieda. Ale ceny europejskie.

A co do kupowania przez obcokrajowców.....kolumny antyki dobrze Ci sie skleiły. I dodaj jeszcze do tego ogrodowe krasnoludy sprzedawane przy drodze. Strasznie to gówno im się spodobało....... Kupisz?

Wełniany, 27 Mar 2009, 17:26

Tonsil przynajmniej ludziom po domach sprawił trochę przyjemności.

>Jak ktoś chciał wiecej szedł do filharmonii.

Idąc tym tokiem myślenia jak upadnie Totolotek to się chyba powieszę. Bo to ostoja polskości i narodowa duma. A że strasznie kosi ludzi na gotówkę i ma wielkie zyski? Kto będzie o tym wtedy pamiętał......

sittek, 27 Mar 2009, 17:41

Najsłabsze kolumny które miałem Tonsila (wcześniej Diory do dwuczłonowej Kleopatry HiFI)to były ZG40c5 i dla tego mam dobre zdanie o Tonsilu (kolumny grają u dzieci do dziś) ale Ty faktycznie pewnie kupowałeś oczami, stąd takie wielkie rozczarowanie. Jak to pisał Mleczko pod swoimi karykaturami "nie pieprz bez sensu"to samo dotyczyło kupowania "nie kupuj bez sensu" Przykro mi że dałeś sie tak nabrać i z całego asortymentu Tonsila kupiłes najgorszy.Masz głowe to ją używaj a nie bluzgaj po fakcie.

Totolotek już dawno kolego nie jest Polski tak że bredzicie

Discomaniak- widzę że znowu się z ciebie nabijają- ty chyba serio masz jakieś uprzedzenia, albo problemy....

jeśli cos krytykujesz, to najpierw się z tym zapoznaj. Siesty to doskonały produkt, z salonów audio wprost znikają. Sprzedawcy stwierdzaja jednoznacznie że są warte o wiele wiecej niz kosztują i że sami chcą mieć takie w domu- widzą je w swoich systemach. Dodatkowo dźwięk Siest został nagrodzony więc coś tam s sobie chyba jednak mają.

Serio przemyśl swoje wpisy bo tylko wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie, zamiast merytorycznej dyskusji.

PS- faktycznie zwrotnice zachodnich kolumn przy Tonsilu to badziewie, kiedy pokazałem znajomemu co ma w swoich (uwielbianych) Tannoyach to mało nie zemdlał. Ideałem by było żeby mieć drogie zachodnie kolumny, ale do nich Tonsilowskie przetworniki i zwrotnice- smieszne to ale prawdziwe.

Może by Tonsilowi zrobić te skrzynki, skoro ich nie mają? Proponuję (bez oklejenia fornirem!) skrzynke antywibracyjną tip top za 7000zł sztuka według zaleconego szkicu i wkładu Tonsila sa chętni? Technologia hightech

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

asfanter twoja merytoryka powala. Swoje dyrdymaly piszesz juz pod kolejnym nickiem. Wybacz ale kogos takiego nie mozna traktowac powaznie. Z jednej strony uwielbienie dla Tonsila z drugiej strony mulacy Pioneerek podlaczony do Siest i "geste" formaty odtwarzane na tandetnym dvd z marketu. Nie nalezy zapominac takze o szpilkodrapie z Allegro za ca 150zl. Wiescisz przy tym koniec plyty CD i pochwale "gestych" formatow do tego wielbisz winyl. Jak widac nie masz ani sprzetu ani mozliwosci ani odpowiedniej wiedzy do tego zeby glosic sie prorokiem i przewidywac przyszlosc. Czasem zastanawiam sie czy jestes az tak glupi chory czy moze zadufany w sobie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.