Skocz do zawartości
IGNORED

Jest SACD w odtwarzaczach BluRay

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

xniwax, 10 Sty 2010, 14:32

>Jak cos jest kaleczne to trzeba to wspierać.

xniwax, jesli nie wiesz o czym piszesz to lepiej nie pisz w ogóle, jak wysoka rozdzielczość może być kaleczna jeśli w tegorocznych nagrodach Grammy w kategorii Best Engineered Recording (classical) dominują płyty SACD?

Jorkers, 10 Sty 2010, 14:41

>audioholik ten odtwarzacz to model bdps770 i tym jajcem chcesz sluchac w miare rozsadnie SACD?

>wybacz ale chyba chory z lekka jesteś wkoncu okres zimowy

jorkers, przeczytaj jeszcze raz mój wpis, odtwarzacze BD/SACD dostępne są w cenie od 1000zł do 20000zł, jak powiedziałem powyższa informacja jest dla osób, które poszukują odtwarzaczy BD/SACD z niższej półki cenowej.

"jeśli w tegorocznych nagrodach Grammy w kategorii Best Engineered Recording (classical) dominują płyty SACD"

Toż właśnie o tym napisałem, czyli o wspieraniu skaleczonego formatu. Całkowicie niewykorzystanego tak jak powinien był być.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

asfanter

21 Gru 2009, 14:14

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1157 / 451 / 1

Ciekawe kiedy potentaci Samsung i LG zaprezentują swoje audiofilskie maszyny z SACD

Kurna asfanter potrafisz poprawic humor:D LOL

Diskomaniac- widzę że ty masz tu na forum naprawdę fajne ujadanie, a to ktoś ci napisze że jesteś chłopcem do bicia, a to ktoś się z ciebie naśmiewa że poza 16 bitami z badziewnego CD nie znasz.

Chłopie pomyśl po co ci takie ośmieszanie się na forum.

A merytorycznie- 16 bitowe CD to przeszłość, nawet jeśli ktoś jeszcze produkuje odtwarzacze CD to bebechy pochodzą z odtwarzaczy DVD produkcji zacnej firmy LG lub podobnej "wielkiej", tyle że mają wycięty tor wizji- nic nowego i odkrywczego. Modele szczytowe każdej firmy, jak ktoś tu wspomniał wszystkie jak jeden czytają już SACD, a najnowsze to odtwarzacze BluRay 3 generacji z obsługą DVDAUDIO i SACD.

Jeśli chodzi o DVDAUDIO to wszystko wskazuje na to że takie właśnie płyty, przynajmniej w 2010 roku będą najczęściej widywane wśród nowości płytowych, począwszy od rewelacyjnych już dostępnych wydań King Crimson.

A ty diskomaniaku śpij dalej snem zimowym licząc na to że jeszcze 16 bitowe CD pociągnie parę miesięcy- ze sklepów płyty CD już znikają, 4 płytowy album Kitaro w pięknym kartoniku kupiłem wczoraj za niecałe 40zł- szczytowy remaster CD, choć i tak nie miałem pewności czy nie zaczekać na wersję DVDAUDIO, ale to ttylko 40zł.

AndAudio

Tak nie dokońca z tymi bebechami. Choćby maszyny na Philips PRO2, co raz częsciej używany napęd nie majacy nic z formatem DVD.

Bardziej od playerów muzycznych (zaznaczam muzycznych) przekonuje mnie pęd ku serwerom niż urządzeniom z tacką.

Póki co jednak wyrafinowany CD przaważnie gra lepiej od playerów Wash & Go. Póki co zasda "jesli cos jest do wszystkiego znacze, ze jest do niczego". Super Marantz z "niebieskimrajem" za 20kzł tego nie zmieni...jeśli chodzi o odtwarzanie muzyki.

Fakt, że obecnie w wiekszości playerów CD siedza napedy komputrowe CD i DVD to tylko wina "wypięcia" się paru molochów na dobrą jakość ogólnopojętą.

Nastały czasy kiedy urządzenia maja być cos warte kawałek sezonu i nie maja być solidne.

Co do King Crimson to płyty wydane są w tym samym wydawnictwie w 4 wersjach oryginalny master CD, remaster CD i DVDA oraz oryginalna analogowa taśma matka tak ją zrobiono 41 lat temu....więc jak pisze sz to pisz prawdę po całosci ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

AndAudio (asfanter) skoro jestem chlopcem do bicia to pobij mnie wreszcie . Podam Ci dokladny namiar i ladnie ugoszcze;) Nie moge sie doczekac;) A tak na serio to nie sadze zeby Ci jaj starczylo:D

Nie chce mi sie z Toba polemizowac na powaznie bo nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Merytorycznie odpowiedzial Ci xniwax i ja sie z nim zgadzam:) Ja tylko przytocze innym forumowiczom Twoja recepte na dobry dzwiek:

Odtwarzacz: koniecznie SACD lub DVD-Audio a najlepiej all-in-one, moze to byc zwykle dvd z marketu za 100zl bo jest "geste" a przez to lepsze od kazdego CD

Wzmacniacz: hiper high-endowy Pioneer A 717 mkII, znakomity wzmak potrafiacy pokazac zalety "gestego" formatu ale tylko w polaczeniu z... Tonsilem, przechodzimy wiec do kolumn...

Kolumny Glosnikowe: oczywiscie Tonsil Siesta no bo czy sa lepsze kolumny na swiecie? tylko one potrafia pokazac zalete "gestego" formatu

Gramofon - analog to zrodlo wszelkiej audiofilskiej rozkoszy bijace na glowe CD i dorownujace jakoscia SACD nawet jesli to jest (jak w Twoim przypadku) szpilkodrap z Allegro za ca 150 PLN

Tak wyglada "gesta" konfiguracja zapewniajaca dzwiekowa nirvane i radosc ze sluchania dzwieku w prawdziwej jakosci:)

Panowie smiac sie czy plakac?:)

Właśnie, zawsze mnie zastanawiało, po co robić super hiper cudowne remastery w kolejnych, coraz bardziej audiofilskich formatach w przypadku materiału, który i tak nie zabrzmi lepiej, bo po prostu tak już został nagrany. Typowe wyciąganie kasy od naiwnych, którzy kupili wydanie CD, potem nowy audiofilski winyl, potem SACD, potem DVD-Audio, a niedługo pewnie Blu-ray audio i inne wynalazki, a wszystko to dla archaicznie nagranej muzyki, której nic nie pomoże.

Żeby było jasne - wczesne King Crimson bardzo sobie cenię.

rafal996, 11 Sty 2010, 18:07

>Właśnie, zawsze mnie zastanawiało, po co robić super hiper cudowne remastery w kolejnych, coraz

>bardziej audiofilskich formatach

a po co robić remastery w nieaudiofilskich formatach jak mp3 czy CD? jak już ktoś się zabiera za remaster to jak najbardziej wskazane jest wykorzystanie audiofilskiego formatu (SACD/DVD-A), zgadzam się że nie wszystkim zespołom wysoka rozdzielczość by pomogła (przykładem the Beatles) nie mniej jednak w przypadku King Crimson - In The Court Of The Crimson King to inna bajka, polecam to DVD-A.

rafal996, 11 Sty 2010, 19:23

>Zadajesz złe pytanie. Dobre brzmi: po co w ogóle robić kolejne remastery, skoro w większości

>przypadków pierwotne wydania brzmią lepiej?

zwłaszcza pierwotne edycje CD z lat 80tych raczkującego wtedy formatu CD brzmią lepiej niż nowe transfery z analogu do 24/96 DVD-A.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik mam na swoim koncie kilkanascie lat zajmowanie sie muzyka progresywna. Zdarzalo mi sie wspolprowadzic lub prowadzic audycje z tym gatunkiem muzyki. Przez moje rece przeszlo kilkanascie wydan rzeczonej plyty w roznych formatach. Mowiac w skrocie z g... bata nie ukrecisz. Zadne remastery nie pomoga jak warstwa pierwotna nagrana w studio jest tak spartolona. Natomiast w przypadku wydanego 2 lata wczesniej fenomenalnego moim zdaniem albumu Days of Future Passed The Moody Blues (gdzie to orkiestra symfoniczna nigdy nie spotkala sie z muzykami LOL) remastery moga bardzo wiele zdzialac. Sam posiadam wersje zwykla i remaster CD brzmi znacznie lepiej. Dlaczego? Bo ekipa studyjna znacznie wyprzedzila swoja epoke mimo dosc prymitywnych srodkow zatem jak widac mozna tylko nie kazdemu sie chcialo i nie kazdy mial pieniadze.

discomaniac71, 11 Sty 2010, 20:29

>audioholik mam na swoim koncie kilkanascie lat zajmowanie sie muzyka progresywna.

a więc nie powinieneś się nawet zastanawiać 1 minuty dłużej nad sprawdzeniem tych albumów King Crimson na DVD-A, na prawdę mniej pisz o tej płycie DVD-A a więcej jej posłuchaj, polecam.

Disco

Co do King Crimson masz racje ale nie do końca ;) w przypadku miksu robionego przez Stevena Wilsona jednak coś to dało.

Tak w ogóle sa plyty gorzej brzmiace niż wczesny King Crimson i nagrane np. w latch 80. Cholernie źle nagrany U2 The Unforgettable Fire na czele. Zreszta o czym mówimy w latach 60,70 i 80 jakosc nagrań zależała od kasy wydanej na studio nagraniowe (czas i marka studia).

Jeszcze raz powtórze SACD i DVD-A formaty potraktowane od samego począrku mało poważnie (w sumie szkoda) ale dziś nie mające większego sensu w dobie społecznosci gadżetowej, zakochanej w bylejakosci i jednorazowości.

Włączę się tak na marginesie. Na pewno wielu z Was pamięta czasy kiedy w latach 80-tych King Crimson słuchało się z kasetowego Grundiga. Powiem Wam szczerze, że uczucia i wrażenia słuchowe jakie wtedy miałem były o niebo wspanialsze niż obecnie, gdy rozwodzimy się nad precyzją dźwięku w swoich nowoczesnych ustrojach. Pozdrawiam obecnych i byłych fanów King Crimson

• 1 miesiąc później...

Jest już polski dystrybutor marki Oppo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena najprostszego Oppo BDP-83 Blu-Ray/SACD to ok. 3000zł.

post-17176-100002114 1266267931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet, 15 Lut 2010, 22:05

>Jest już polski dystrybutor marki Oppo:

>

Ukryta Zawartość

>

>Cena najprostszego Oppo BDP-83 Blu-Ray/SACD to ok. 3000zł.

PL (PRL)

prostao od OPPO, BD83 kosztuje $500 (~1500PLZ). 83SE $900 (~2700PLZ), jak im wyszły to polskie ceny ...niemam pojecia. Napewno beda sie tłumaczyc ze UE, ze import drogi, a tak naprawde to w lecą sobie w kulki z klientow. Ohyda.

Nowy numer Sterophile'a zawiera pelna recenzje wersji SE i pochodnych. wychodzi na to ze przyszlosc nalezy do odtwarzaczy uniwersalnych, Ciekawe co na to Discomaniac ? :D

pozar.fb.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - "this Oppo does not win on outright performance. In New Zealand it is not as big a bargain as in the US. For similar money you can get better sounding audio from a dedicated CDP. For half the Oppo’s price you can get just as good BD playback from the latest Panasonic BD player. But if you want a Swiss Army Knife one-box solution, the OPPO’s combination of features, performance, build quality, ease of use and reasonable price puts it in a class of one."

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Włączę się tak na marginesie. Na pewno wielu z Was pamięta czasy kiedy w latach 80-tych King

>Crimson słuchało się z kasetowego Grundiga. Powiem Wam szczerze, że uczucia i wrażenia słuchowe

>jakie wtedy miałem były o niebo wspanialsze niż obecnie, gdy rozwodzimy się nad precyzją dźwięku w

>swoich nowoczesnych ustrojach. Pozdrawiam obecnych i byłych fanów King Crimson

he he... słucham na kasetach w aucie, bo nie mam czytnika płyt tam.

Seba78,

>Crimson słuchało się z kasetowego Grundiga. Powiem Wam szczerze, że uczucia i wrażenia słuchowe

>jakie wtedy miałem były o niebo wspanialsze niż obecnie, gdy rozwodzimy się nad precyzją dźwięku w

>swoich nowoczesnych ustrojach.

Dokładnie tak! Dlatego tak poraża poetyka forumowych naganiaczy. Byle tylko uszczknąć z pańskiego stołu:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Czegoś tu nie rozumiem, nowe wersje MCH płyt DVDAUDIO King Crimson zostały przygotowane przez samych artystów, skąd tu taka niechęć ? Ciekawe jakiej wersji tych płyt będzie słuchał odtąd audiofil Diskomaniak, czy nie będzie się wstydził tych starodawnych 16 bitowych CD, skoro sami artyści stwierdzają że dopiero teraz w wersjach gęstych klienci mogą w domu na sprzęcie audio usłyszeć to co sami słyszeli kiedyś nagrywając swoje płyty w studio. Pamiętajmy że wszystkie firmy produkujące zarówno sprzęt jak i same płyty przechodzą na wersje gęste w postaci płyt SACD, DVDAUDIO i BluRayAUDIO lub też na gęste pliki internetowe jak Linn czy ECM- to tylko te spektakularne przykłady bo inne firmy wydaja gęste płyty juz od lat.

Podsumowując- epoka 16 bitowych skompresowanych stratnie płyt CD się kończy, a klienci tylko na tym zyskają otrzymując materiał studyjny zamiast obciachowych 16 bitów.

Foton, ogolne lachotanie sluchu, jak i innych zmyslow zapamietalismy z tamtych lat znakomicie, ale ten wspomniany wtedy dzien z KC i Grundigiem zaslania nam naprawde wspomnienie nie o muzyce, ale o naszej mlodosci oraz tez tym, ze docenialismy nawet najmniejsze rzeczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.