Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uleczyć to forum ...

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Kacperek, 30 Mar 2009, 15:46

>

>Wielu tutaj "zapomniało hasełka" po przejęciu forum przez SITE.

Może SITTEK :) No więc się w końcu wydało kto jest tu kto.

Przepraszam bardzo ale mnie się nic nie urwało, nic mnie nie wywaliło i nic mnie nie dotknęło. Jak byłem tak jestem i wielu starych forumowiczów równiez jest.I nie trolluję, gdyż nie zmieniam nicków, nie szwędam się po przeróżnych forum ani nie prowokuję do kłótni. Ale fakt, odpowiadam Ci na Twoje zaczepki a tego robić nie powinienem. Moja wina.

Wracając do tematu. Moderacja tę tępą pogawędkę od razu by ukróciła.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, 30 Mar 2009, 16:01

>Przepraszam bardzo ale mnie się nic nie urwało, nic mnie nie wywaliło i nic mnie nie dotknęło. Jak

>byłem tak jestem i wielu starych forumowiczów równiez jest.I nie trolluję, gdyż nie zmieniam nicków,

>nie szwędam się po przeróżnych forum ani nie prowokuję do kłótni. Ale fakt, odpowiadam Ci na Twoje

>zaczepki a tego robić nie powinienem. Moja wina.

Jest coś takiego jak grzech zaniechania, sitek.

Jeżeli nie czujesz solidarności z niesłusznie wywalanymi użytkownikami tego forum

to jest to wyłącznie Twój problem i dlatego ciągle masz swojego nicka.

• Redaktorzy

"Jozwa, a teraz zupelnie serio... Po tych wszystkich wczesniejszych deklaracjach o sile nowego AS pod nowym kierownictwem, po przeksztalceniu AS w czystokomercyjny twor (za Lukara to bylo pseudokomercyjne przedsiewziecie) nagle wychodzisz do ludzi z taka propozycja? To jest az tak zle?"

...

Proponuję odróżnić Forum od Strony. Strona jest poświęcona hi-fi, zamieszcza testy, artykuły, reklamy i przynosi jakiś tam zysk. Natomiast Forum składa się, jak zawsze, z forumowiczów i zgodnie z obietnicą właścicela storny, funkcjonuje z grubsza tak, jak funkcjonowało wcześniej (czego dowodem jest np. twoja, foxbat, obecność - pozdrawiam).

Właśnie kilku z forumowiczów głośno powiedziało, że moderacja forum jest niewystarczająca, i że forumowicze chcieliby o niej decydować. Sami o sobie. Moim obowiązkiem, jako zajmującego się stroną, jest to zorganizować. Tym bardziej, ze od początku miałem nadzieję przekazać całość moderacji w ręce społeczności forum, tylko nikt nie wychodził z taką inicjatywą. Są w tym wątku userzy, którzy tego chcą, i oni się tego podejmą. Komu się to nie podoba z przyczyn ideologicznych (kytóre tutaj wyłuszczasz), jego wola, nikt go o udział nie prosi. Wydaje mi się to proste i uczciwe postawienie sprawy.

Oczywiście, widzę, ze po wprowadzeniu nowej moderacji będzie mało liczna, ale głośna opozycja, która będzie żądała moderacji przez właścicieli (w ramach eschatologii, jak foxbat i Kacperek), albo braku moderacji w ogóle. Ale to nie problem, bo nie takie już rzeczy działy się na forum wcześniej. W sumie to jest drobiazg. Poczekam, aż zakończy się to pleple, żebyśmy mogli przejść do konkretów. Przy okazji dziękuję kolegom, którzy zgłosili już kandydatów na moderatorów.

Redaktor, 30 Mar 2009, 16:55

Tym bardziej, ze od początku miałem nadzieję przekazać całość

>moderacji w ręce społeczności forum, tylko nikt nie wychodził z taką inicjatywą.

I pewnie dlatego zostały specjalnie zatrudnione Panie moderatorki. ;-)

Taka propozycja, wtedy, mogłaby pozwolić na uniknięcie wielu problemów.

Jeśli są ludzie którzy chcę moderować za darmo, mają na to czas i znają się na tym to super. Mam nadzieję że zbyt szybko się nie zniechęcą.

Jednocześnie prosiłbym żeby zamiast anonimowego wycinania całych postów - było jedynie usuwanie ich treści a zamiast niej - podanie podanie krótkiego powodu moderacji oraz nick osoby wykonującej moderację.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Kacperek, 30 Mar 2009, 16:07

>i zwróć uwagę, że to ja staram się zakończyć dyskusję z Tobą w tym wątku ale niestety Ty ciągle

>czujesz potrzebę trolowania.

OK. Milczę już.

mlb, 30 Mar 2009, 17:36

>Jednocześnie prosiłbym żeby zamiast anonimowego wycinania całych postów - było jedynie usuwanie ich

>treści a zamiast niej - podanie podanie krótkiego powodu moderacji oraz nick osoby wykonującej

>moderację.

Oczywiście jest to dobry pomysł z tym, że bez powodu moderacji, aby niepotrzebnie się zbytnio nie rozpraszać. Pozostawmy przyczynę zainteresowanemu i autorowi ( na pw)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Audiostereo jest dla Właścicieli jedynie nośnikiem reklamowym.

Przecież nie utrzymują domeny, tego co można by z nadużyciem dobrej woli nazwać serwisem informacyjnym, samego forum ot tak jedynie z dobroci serca.

Wydaje mi się, iż z tego wyłączenie powodu pomysł "społecznej" moderacji jest co najmniej zły.

To właściciel powinien, w swoim dobrze rozumianym interesie, dbać o czystość tego miejsca.

Jeżeli chce to robić "społecznymi" rękami to jest albo amoralny /bo płacić mu się nie chce/ albo jest bankrutem /bo nie ma pieniędzy na wynagrodzenie/.

To jedno.

Drugie.

Jeżeli by zignorować to co napisano powyżej, i jednak przyjąć rozwiązanie "społecznej" moderacji to ogół uczestników winien mieć wpływ na wybór osób moderatorów.

Uczestnicy forum winni znać osoby moderujące i mieć do nich zaufanie.

Natomiast mechanizm polegający na tym, iż sami chętni zgłoszą się do Imć Pana Redaktora a On ich namaści na moderatorów budzi u mnie co najmniej wątpliwość o bezstronność i jakość samej moderacji.

Nikt nie zapewni, że taka moderacja nie zostanie użyta w złym celu np. przeciwko personalnie jakiejś osobie czy też grupie osób, przeciwko niewygodniej dla moderatorów czy właścicieli idei, albo też w konkretnym np. czysto merkantylnym celu.

To tyle.

tydzien-miesiac -kwartał?

jesli cały watek to pleple to moze go zamknac bo rozumiem ze wartosciowa czesc dyskusji jak zwykle na PW Redaktora sie odbywa

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

władza nie dla ludu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

>Natomiast mechanizm polegający na tym, iż sami chętni zgłoszą się do Imć Pana Redaktora a On ich

>namaści na moderatorów budzi u mnie co najmniej wątpliwość o bezstronność i jakość samej moderacji.

Też mam identyczne obawy. Ale jak widać właściciel forum nie chce wydać złamanego grosza na poprawę jakości forum a chce brudy prać naszymi rękami. Znaleźli do tego się prania chętni, ale nie przewiduję żeby ich zapał potrwał specjalnie długo.

Chętnie w tym wątku widziałbym odpowiedź Pana Welca i jego stanowisko w tej sprawie... No bo przepraszam, ale kto czyta te reklamy i artykuły jak nie forumowicze???

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Sądze,ze zgodzić się mozna z Rochem i jemu podobnymi wpisami.Wygląda to troche tak jakby miała byc cenzura,ale w złym tego słowa znaczeniu.(Jeżeli w ogóle może być w dobrym)

Ja pierniczę ludzie jak Wy panikujecie normalnie chyba czeka nas apokalipsa w postaci kilku fanatycznych moderatorów którzy niczym święta inkwizycja będą z ślepą nienawiścią wycinać jak sie da,co się da i gdzie się da. A to bzdura ewidentna..musimy dbać o jakiś sensowny poziom i nie może byc takiego kornictwa.Wierzcie mi to nie jest forum jakiegoś ortodoksyjnego zakonu tempych-lariuszy.

jakub102, 30 Mar 2009, 18:26

>a co taki kacperek mądrego napisze??

>dajcie mi moderatora to zablokuje oszołomów

Nic nie napiszę. Będzie to znacznie mądrzejsze niż wklejanie kretyńskich fotografii.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Piotrek608,

przypomnij sobie, bo nie jesteś tutaj od dziś, że takie coś już na tym forum przeżyliśmy i powstałe wtedy animozje procentują do dzisiejszego dnia.

Myślę, że pamiętasz także, iż jednym z moderatorów był wtedy niejaki jozwa maryn /dla młodszych stażem Kolegów wyjaśnienie, iż był to ówczesny nick Pana Redaktora/.

Myślę, że Pan Redaktor nie wspomina ze smakiem tego okresu, tak jak i kilka innych osób, które były w tym czasie na forum.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kacperek,

z tego co pamiętam, to cytat z forum moderatorów na temat jednego z użytkowników tego forum.

modrzew47,

nikt chyba nie wspomina dobrze tego okresu.

Szkoda mi tylko, że właśnie wtedy przez niezbyt mądre zachowanie kilku osób moderujących doszło konfliktu z Atoposem.

rochu, 30 Mar 2009, 21:18

>Kacperek,

>

>z tego co pamiętam, to cytat z forum moderatorów na temat jednego z użytkowników tego forum.

>

>modrzew47,

>

>nikt chyba nie wspomina dobrze tego okresu.

>Szkoda mi tylko, że właśnie wtedy przez niezbyt mądre zachowanie kilku osób moderujących doszło

>konfliktu z Atoposem.

Rochu, popełniasz grube nadużycie naciągając w ten sposób fakty. Do konfliktu z Atoposem doszło przecież dużo wcześniej, kiedy to Lukar zaczął pasjami wycinać w pień jego wpisy, równocześnie pozostawiając w spokoju rzeczywiście bezwartościowe i śmiecące wpisy innych userów. To wtedy doszło do konfliktu z Atoposem. A "przez niezbyt mądre zachowanie kilku osób moderujących" doszło co najwyżej do zaostrzenia tego, już trwającego konfliktu.

Stanowczo twierdzę że gdyby Lukar nie wywalał bezsensownie wpisów Atoposa, a co najwyżej przenosił je na bocznicę skoro były "nie na temat", to do żadnego konfliktu by nie doszło.

A ujawnienie treści wątku moderatorskiego wywołało wielkie zamieszanie, ale i pokazało, że zadanie moderacji przerosło wielu z tych, którym je powierzono. Co niektórym woda sodowa uderzyła do głowy.

A przecież moderacja to nie żaden zaszczytny przywilej, tylko kawał ciężkiej, niewdzięcznej roboty do odwalenia. Ktoś tu wcześniej porównywał pracę moderatora do pracy babci klozetowej, i porównanie to uważam za nadzwyczaj trafne. Bo zadaniem zarówno babci klozetowej jak i moderatora jest utrzymanie porządku. Zamiatanie, sprzątanie, a jak trzeba, to i usuwanie odchodów. A nie żadna tam cenzura. Jak ktoś tego nie rozumie, to na moderatora się nie nadaje żadną miarą. Moderator i owszem, ma prawo mieć własne poglądy, ale gdy dokonuje moderacji, to poglądy swoje powinien na ten czas schować do kieszeni.

tak to czytam... i wciąż nie widzę lepszego pomysłu niż moderacja społecznościowa

Gość rochu

(Konto usunięte)

McGyver,

(...)

>Rochu, popełniasz grube nadużycie naciągając w ten sposób fakty.((

(...)

No nie do końca masz rację.

Lukar jednorazowo wyciął Atoposowi w marcu 2006 r. 30 postów, Atopos się trochę powściekał ale mu przeszło.

Na przełomie marca i kwietnia 2006 r. Lukar powołał moderatorów.

Piekło zaczęło się dopiero potem.

Atopos zniknął (by powrócić w 2008 r.), a pojawił się Arsen Lupin a potem Vlad, z wieloma emanacjami tej samej osobowości po drodze.

Tyle przynajmniej powiedziało mi archiwum.

No chyba że jest ono równie dziurawe co pamięć kilku nieobecnych Kolegów odnośnie haseł do logowania się na forum ; )

Wybaczcie Panowie ale jak to wszystko się działo mnie nie było jeszcze na tym forumowym świecie.

Proszę nie rozdrapujcie starych ran. Zastanówmy się co można zrobić żeby było lepiej i tyle. Jeśli moderacja jestem złem, które odbiera wolność to zaproponujcie inne rozwiązenie, które będzie straszakiem na trolle.

Zreztą dziwnym trafem od momentu opublikowania mojego posta zrobiło się kulturalnie. Pewnie do czasu ... Uważam, że jakiś straszak musi być bo inaczej pewne osobniki przesadzają. Może wystarczy, że sam redaktor będzie moderował a może wystarczy sama świadomość, że forum jest moderowane i można dostać bana.

Osobiście nie mam z nikim żadnych porachunków, nikogo nie chcę usuwać a cały temat zacząłem bo się trochę zirytowałem, że forum schodzi na psy. Chcę tu być, dyskutować, wiele się nauczyłem, poznałem fajnych ludzi.

Apeluję raz jeszcze - zostawy historię i zróbmy coś wspólnie, żeby korzystanie z forum dawało maximum satysfakcji.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Myśle,że blokowanie takich osobników jest wystarczające.Lenin też nawoływał do porządku i równości,Gierek do pomocy(Pomożecie rodacy)itd.Jak w końcu było niektórzy pamiętają.

Piopio, 30 Mar 2009, 22:31

>Zreztą dziwnym trafem od momentu opublikowania mojego posta zrobiło się kulturalnie.

Tiaaa....wpisy które leczą.

Prawdziwy Kaszpirowski, który aż się rwie, żeby kogoś zmoderować.

PS. Prawie się rozpłakałem czytając Twój wpis.

Przecież napisałem, że "Pewnie do czasu ... "

Nie trzeba było długo czekać, żeby troll rozpoczął swoje harce .. byle coś napisać i nie na temat

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.