Skocz do zawartości
IGNORED

PROAC RESPONSE D15 + Krell KAV 400xi ???

SeQuenser

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich !!!

Szukam na Forum pomocy w zakupie najbardziej odpowiedniej elektroniki dla moich PROAC RESPONSE D15.

Z wilu żródeł otrzymałem podpowiedź ( KRELL KAV 400 xi ).

Czy to jest naprawdę to co wyciśnie wszystkie soki z D15 - tek ???

Proszę o podpowiedzi i wskazówki, liczę na wasze doświadczenie !!!

Jeśli znacie dobre okablowanie do tych sprzętów i D15 - stek to też śmiało piszcie.

A pozatym sprzedam Mojego Nowego NAD VISO FIVE.

Propozycje Sprzedaży elektroniki mile widziane !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/50546-proac-response-d15-krell-kav-400xi/

Zdecydowanie odradzam tego Krella do D15.

Miałem D15 przez 3 lata i proszę mi wierzyć, że wymagają one nie lada gimnastyki z doborem wzmacniacza. Jest to związane z chłodnym i nieco "szklistym" charakterem głośnika niskośredniotonowego. Te kolumny pokazują naprawdę wiele w tym zakresie i często są z tego powodu źle oceniane przy pracy ze wzmacniaczami tranzystorowymi. Polecam lampę lub tranzystor np. coś ze stajni Sugdena.

Jakie są parametry tego sprzętu ???

Z jakimi kolumnami chodził ???

Przyszłościowo (w przeciągu 2 lat) planuję wymiane na RESPONES D38 i chciałbym aby wzmacniacz współgrał także z nimi.

Jeśli chodzi o lampy to do tej pory nie miałem styczności.

Co ciekawego z lamp możecie polecić.

Zależy mi na wyciągnięciu maxa z D15 lub D38.

POPROSTU chcę usłyszeć to co niesłyszalne a dźwięk ma by tak bardzo przypominający rzeczywiste brzmienie aż nie do odróżnienia.

:-D

Podobno te kolumny potrafią przekazać niesamowity realizm !!!

Witam

Proac to głośniki grające ...hmm, jak to powiedzieć... w dość zdystansowany sposób. Są neutralne, liniowe, podają muzykę jakby w pewnym ograniczeniu, uścisku, nie do końca bazpośrednio. Wiele osób lubi takie granie.

Więc jeśli SeQuenserz chcesz " usłyszeć to co niesłyszalne a dźwięk ma by tak bardzo przypominający rzeczywiste brzmienie aż nie do odróżnienia", to z pewnością nie Krell 400xi, który charakterem nieco przypomina Proacki, Już prędzej KAV 300i.

Jeśli to ma być tranzystor, to może coś ze stajni Accuphase, moze Mac, może Electrocompaniet a może Musical Fidelity? Bo do tych głośników trzeba trochę ciepła, dużo bezpośredniości, soczku, wypelnienia. A może jednak lampa, jak radzą koledzy?

Pozdrawiam Stempur

Witaj,

Jeśli się zdecydujesz na krella 400xi to koniecznie posłuchaj go w swoim systemie przez parę dni przed zakupem. Na początku możesz mieć wrażenie super szczegółowego dźwięku z fajnym basem, ale po paru dniach może się to okazać nie do słuchania ( chyba że chcesz się bawić w recenzenta wytwórni płytowych - po chwili słuchania będziesz mógł powiedzieć, czy płyta jest dobrze nagrana). Wg mnie krell 400xi to bardzo specyficzny wzmacniacz.

Gość

(Konto usunięte)

SeQuenser, 2 Kwi 2009, 23:22

>POPROSTU chcę usłyszeć to co niesłyszalne a dźwięk ma by tak bardzo przypominający rzeczywiste

>brzmienie aż nie do odróżnienia.

>:-

hehe,niesłyszalne ... trzeba by się stać nietoperzem.

ProAc'i nie zagwarantują rzeczywistego brzmienia same z siebie. Nie można pomijać źródła, kabelków no i AVM'a.

:)

no cóż ode mnie rekomendacja "negatywna" co do lampy - Manleya Stingraya nie polecam, na małych Responsach 1 czuć było brak mocy do poprawnego wysterowania.

generalnie proponuję tranzystory i to właśnie raczej "ciepławe". oczywiście to propozycja pod mój gust i słuch. u mnie stary dzielony Sony w roli amplifikacji sprawia się bardzo dobrze. słuchałem też dzielonego Accu i było wyśmienicie.

pozdr.

Łukasz

Gość

(Konto usunięte)

SeQuenser, 4 Kwi 2009, 13:38

>Które tranzystorowe posiadają na tyle cipepłą barwę??

hm...może czerwone, oczywiście to kwestia gustu :)

z innej strony, co to znaczy ciepły ?

pozbawiony górnych rejestrów? mulący niskim basem ? mający wycofaną średnicę ?

bo właśnie bez tych cech, gra sprzęt dobrej jakości, gra to, co ma zagrać, nie zaś ukrywać lub fałszować.

Można kupić tani tranzystor z regulacją wysokich, średnich i niskich tonów, konturem, różnymi filtrami itp, i do woli ustawiać barwy.

SeQuenser, 2 Kwi 2009, 20:55

>Witam Wszystkich !!!

>

>Szukam na Forum pomocy w zakupie najbardziej odpowiedniej elektroniki dla moich PROAC RESPONSE D15.

>Z wilu żródeł otrzymałem podpowiedź ( KRELL KAV 400 xi ).

ja od jakiegos czasu cwicze polaczenie ProAc + Krell i mi to brzmienie bardzo odpowiada, mam starsze kolumny (R2.5), D15 nigdy nie sluchalem ale nie powinienes miec problemow z posluchaniem takiego polaczenia w jakims sklepie audioklanu - mysle ze to najprostsze rozwiazanie przekonac sie na wlasne uszy :)

ja od jakiegos czasu cwicze polaczenie ProAc + Krell i mi to brzmienie bardzo odpowiada, mam starsze kolumny (R2.5), D15 nigdy nie sluchalem ale nie powinienes miec problemow z posluchaniem takiego polaczenia w jakims sklepie audioklanu - mysle ze to najprostsze rozwiazanie przekonac sie na wlasne uszy :)

R.25 to zupełnie inne brzmienie i dlatego komponuje się z Krell'em. Przy D15 to będzie krew z uszu.

D15 jest najmniej typowym dźwiękiem ProAc'a z całej gamy ich modeli.

Myślę cały czas o tym połączeniu z KRELL - em KAV 400 xi oraz dobraniu odpowiednich kabli, które złagodzą te szkliste brzmienie.

Ale Ta dokładność jest dla mnie wielkim PLUSEM !!!

Krell 400xi jest bardzo suchy w brzmieniu i w związku z tym nadaje się tylko do niektórych kolumn. Trzeba być bardzo ostrożnym, bo na forum są osoby, które go będą polecać. Trzeba się przekonać na własne uszy i najlepiej w bezpośrednim porównaniu z jakimś innym wzmacniaczem, żeby się po prostu nie dać wywieść w pole. Z podobnej półki, ale ciepło brzmiący jest Nad M3.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Krell 400xi jest bardzo suchy w brzmieniu i w związku z tym nadaje się tylko do niektórych kolumn. Trzeba być bardzo ostrożnym, bo na forum są osoby, które go będą polecać. Trzeba się przekonać na własne uszy i najlepiej w bezpośrednim porównaniu z jakimś innym wzmacniaczem, żeby się po prostu nie dać wywieść w pole. Z podobnej półki, ale ciepło brzmiący jest Nad M3.

Popieram kolegę w całej rozciągłości. D15 nie grzeszą nadmiarem ciepła (mimo posiadania - jak to napisano w jednym z naszych czasopism "ekspresyjnej średnicy"). Zestawianie ich z 400xi nie da dobrego efektu.

Polecam poniższy wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę o wasze propozycje sprawdzonych połączeń tego sprzętu.

Liczę na waszą pomoc.

W chwili obecnej jestem zagubiony wśród takiej ilości różnie brzmiącej elektroniki.

SeQuenser.Dlaczego,pytasz a nie decydujesz się na odsłuchy?To,że ktoś Ci powie czy napisze ma się nijak do odsłuchu w miejscu do tego przeznaczonym,ustalonym akustycznie(ma to bardzo duży wpływ na brzmienie)i z resztą systemu.Pamiętaj,że to cały system gra,nie jego poszczególne elementy każdy z osobna.Twój system.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.