Skocz do zawartości
IGNORED

Nastepca JMLab PS 5.1...

enzo

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanow sie powaznie nad zestwaami akustyka. Spory wybor kolumn na dobrych przetwornikach. Maja tez gotowe zestawy wyglad rowniez niczego sobie. A w takich cenach jak akustyki chyba trudno znalezc alternatywe no chyba , ze w uzywkach.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

enzo, 14 Kwi 2009, 13:22

>Tak sobie siadlem wczoraj posluchac - fakt, bas moglby byc bardziej rozciagniety, ale... kurcze daja

>rade te PS'y. Nie jestem pewien czy 20kzl starczy zeby kupic cos co bedzie ewidentnie lepsze...

He he :) No jasne, że jak się uprzeć, to peesy "dają radę" tylko raczej na krótką metę,

ewentualnie ze starannie dobranym materiałem muzycznym i to pod warunkiem, że nie wiemy co tam faktycznie zostało nagrane... Sam kiedyś byłem zaczarowany peesami i u mnie też "dawały radę" jednak tylko do czasu ;) Obecnie, po kilku latach, kilkunastu przewalonych systemach i kilkudziesięciu wydanych - często niepotrzebnie - tysiącach... wróciłem do peesów, ale tylko i wyłącznie dlatego, że trochę sobie komponuję czasami i przy komputerze potrzebuję ultra przejrzystych głośników, także brak basu mi nie doskwiera szczególnie, a nawet jest wskazany. Ale tylko w tym konkretnym systemie, bo do normalnego słuchania mam całkiem co innego, gdzie peesy są nieporozumieniem, cokolwiek i gdziekolwiek można o nich wyczytać, to pewnych spraw się nie przeskoczy po prostu i tyle. Dodam że nie nagłaśniam hangaru, tylko zwyczajny pokoik, niecałe 18mkw i moje obecne Electry 1027Be dosłownie miażdżą peesy w każdej kategorii jaką tylko sobie wymyślisz, a używki nie kosztowały nawet 15 tysi, także z tych przewidzianych 20 jeszcze całkiem sporo Ci zostanie na płyty, wakacje czy cokolwiek innego ;)

Podłączenie subów i to pasywnych w dodatku, też może się okazać nieporozumieniem, a wtedy sprzedaż tego wszystkiego Ci zajmie rok, dwa, albo i jeszcze dłużej, co też chyba nie napawa optymizmem :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

"Kupiłbym lepszy piec albo jeśli tak GC się podoba, pojechałbym do Kangurów i/lub Kiwi :-)) W d. z audio !!!"

dokladnie tak. posluchaj kilka piecow na el34 sterowanych dobrymi nosami, ewentualnie jakis set jak da rade i w d...

>>ABs

Obadalem dzisiaj Manley'a - monobloki Snapper, sa tez tansze Mahi - wygladaja interesujaco, moze sprobuje?

>>Parantulla

Zdaje sobie sprawe, ze PS'y sa specyficzne, potrafia grac wspaniale, ale tez i totalnie beznadziejnie i bas... no nie jest ich najmocniejsza strona. Mysle, ze wazne tez jest jakies muzyki sie slucha - ja mam dosyc duzy rozstrzal, ale jednak klasyka i szerokopojety jazz to numero uno a inne rzeczy w drugiej kolejnosci, lubie tez granie typu Pearl Jam czy Soundgarden, ale tylko raz na jakis czas. Pewnie gdybym sluchal glownie takiej muzyki to z PS'ami rostal bym sie juz dawno, ale...

>>Zildjian

Do Australii to chyba nie... lot jest wykanczajacy, ale kierunek jest sluszny :-)

A ja zbytnio nie polecam do p.s5.1 oryginalnych sub.posiadałem taki zestaw,aby otrzymać jak najlepszy dźwięk trzeba podłączyć je w bi-amp.otwory w p.s5.1 zatkać, dzięki temu średnica staje się czyściejsza i szybsza,problemy są tez z ich ustawieniem aby nie było dziury,zwrotnica w sub. jest marnej jakości tez trzeba by ja zmodyfikować.Rozmawiałem na temat sub. z ówczesnym dystrybutorem jmlab [A-mar-audio]i On również potwierdził moje doświadczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to musi byc ciekawe urzadzenie, tak mi sie wydaje, wyprobuj, mysle ze z takim cackiem mozna skonczyc przygode z pudełkami...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szwejo

Może napiszesz jaki sub by sie nadawał? Msz jakieś w tym względzie doswiadczenie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Słuchałem Electry 1027 Be. Pięknie to gra na górze i średnich, ale basu prawie nie było:( Co prawda metraż dość duży, ale... A już kompletnie brak niskiego.

Wymienialiście Zoller Imagination. Proponuję nr większy - Temptation. To GRA! Aż buźka sie śmieje!

Oby tylko zmieściły sie z dźwiękiem. Cena - chyba ok. 4600 euro za nowe.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja polecam Zollery Solution - tylko nie te padalce z pozamienianymi głośnikami Allegro.

PS 5.1 możesz zostawić sobie do kina na centralny - tak mam i się świetnie zgrywa z przodami.

PS. Swoich Solution nie sprzedaję ;)

barni, 20 Kwi 2009, 00:09

>Ja polecam Zollery Solution

W 19 metrach? Przesadzasz...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Chyba jednak odpuszcze wymiane PS'ow i skupie sie na elektronice - na tym polu moge jeszcze sporo zdzialac i mysle, ze PS'y bez problemu sie za to odwdziecza. Coraz bardziej sklaniam sie ku lampie. Myslalem nad jakims SET'em (typu najtanszy Wavac), ale to chyba nie jest dla mnie zbyt dobry trop, PS'y nie sa trudne do wysterowania, ale mysle, ze to moze byc za malo wydajny wzmacniacz dla mnie.

>>ABs

Tego Air Tight'a biore pod uwage, chociaz czytalem test Paculy, gdzie zwracal on uwage na pewna jaskrawosc przelomu srednicy i gory moze nie wypasc najlepiej z PS'ami.

Chce tez sprawdzic u siebie monobloki Manley'a (jak sie da to i Mahi i Snapper'y). Generalnie zastanawiam sie czy najpierw szukac wzmacniacza czy cd?

ciężko coś doradzić z kolumn nie znając upodobań względem basu jak i możliwośći pomieszczenia możliwe jest że zollery solution spodobały by się enzo,sam Zoller mówil że pokój 5*4 jest już dobry-możliwe że dla wersji z mniejszymi magnesami,ale pewne jest że nie uzyskało by się 100%możliwości tych wybitnych przetworników ,ale może to nie którym audiofilom wystarczy.

enzo : Chyba jednak odpuszcze wymiane PS'ow i skupie sie na elektronice

Myśle ze to najlepsze wyjście:

1. masz dobre kolumny, a do przeskoku wyżej musisz naprawde sporo dołożyć

2. nie obraź sie ale niestety za słaba elektronika jak na PS-y

3. poeksperymentować na koniec z okablowaniem, a przede wszystkim zadbać o prawidłowe ustawienie kolumn ( cięzkie podstawki typu Target na 4 nogach)- o innych rzeczach pisali Koledzy wyżej

Ja osobiście gram Na PS 5.1 z SETem "na diabełkach" - wielu aspektach gra to "przepysznie", radze coś takiego posłuchać.

Myśle ze oprócz triody możesz szukać tranzystorowe YBA Integr, Lavardin i ewentualnie przy niektorych gatunkach muzyki LFD Mistral.

Pozdrawiam

Delikatnie sugerowałem to na początku tego wątku , ze może niekoniecznie trzeba zmieniać kolumny ? ;-)

Daleki jestem tez od formułowania stwierdzenia ,że twoja elektronika jest za słaba ,

wiem co potrafi dobry Gainclon !!!

Ale może te kolumny z innym wzmakiem zagrają lepiej i nie jest to kwestia ceny , a dopasowania., - zgrania systemu.

Poszedłbym w lampę ,chyba szybciej - taniej uzyskasz lepsze efekty niż z tranzystorem ?

Może nasza rodzima Delta Studio ? ;-)

Znajomy ma taki od ok.8 lat i wymienił już wszystko w torze tylko wzmak się ostaje ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

enzo

Weź jeszszcze pod uwagę coś z Passa starej serii Aleph jeśli nie "3" to "Os" może monobloki Aleph 2(bodaj sa dostępne s/h w Hifistudio). Focal lubi się z Passem w Klasie A.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mysle, ze wlasnie glownie rozchodzi sie o budzet - 20kzl to niby duzo (bo za taka kwote mozna kupic juz niezle grajace paczki) a z drugiej malo (zeby istotnie przeskoczyc PS'y i to w nieduzym pomieszczeniu).

Co do elektroniki - GC jest wybitnym urzadzeniem (oczywiscie mowa o wersji na wypasie a nie jakims posklejanym na pale g...wnie), w takich aspektach jak transparentnosc, detalicznosc, gladkosc (jak na tranzystora nie pracujacego w klasie A), rozciagniecie pasma i bezposredniosc grania ustawia poprzeczke naprawde wysoko. Elementem, na ktory trzeba zwroci uwage w przypadku GC to fakt, ze nie gra on masa i obfita barwa, to czywiscie kwestia gustu i doboru glosnikow. Z PS'ami bezposredniosc, transparentnosc i czystosc jest mocno wysrubowana, ale nie zawsze sie sprawdza, wiadomo plyty roznie nagrane, muzyka najrozniejsza i czasami brakuje tego i owego. Absolutnie nie skreslam GC i nie zakladam definitywnej zmiany wzmacniacza, ale chetnie sprobuje i to wlasnie z lampa bo moze mimo tego, ze zgubie troche detalicznosci zbilansuje sie to w innych aspektach.

Cedek idzie takze do wymiany, ale nie dlatego, ze jest zly tylko dlatego, ze chce aby byl jeszcze lepszy - Philipsy na TDA1541 to fantastyczne maszyny i wystarczy maly upgrade zeby uzyskac z nich swietny dzwiek. Osobiscie uzywanego przeze mnie Philips'a CD960 by Bartek1 porownywalem z Ayonem CD-1s i Accu DP-400, gralo na IC i sieciowce Acrolinka za odpowiednio 6 i 9kzl i nie bylo przepasci, troche gorsza barwa i dynamika (tutaj glownie w stosunku do Ayona bo to jest dynamit), ale plynnosc i gladkosc nadal wysokiej proby a przeciez roznica w cenie kolosalna (Ayon 11kzl, Accu 17kzl).

>>Xniwax

Alepha 3 mialem i wyparl go GC, Alephy to bardzo fajne koncowki, ale dynamika, szybkosc i detalicznosc to juz nie dzisiejsze standardy, chociaz z Focalem fajnie sie to uzupelnia.

>>Zwyklybanan

Nie wiem czy SET da rade u mnie, jakos sobie nie do konca moge wyobrazic Spring Heel Jack, Nirvane czy Tricky'ego na SET'ach ;-) Tranzystory, ktore podales to za niska polka na GC, znam YBA i kiedys chyba slyszalem Mistral'a - sympatyczne urzadzenia (szczegolnie YBA), ale to nie ten poziom.

Enzo

Jestem z dżwiękiem Focala/JMLab za pan brat od prawie 10 lat.Przerzuciłem dość wiele elektroniki i uwierz mi jeśli chcesz mieć i szybkość i barwę i masę nie ma w rozsądnych rejonach cenowych lepszej kombinacji aniżeli pre lampowe i końcówka tranzystorowa. Manley Shrimp po wymianie lamp pre z EH na lepsze i szybka końcówka tranzystorowa zdziała naprawdę cuda. U mnie wypasiony GC wyleciał za okno :-))

>>Zildjian

No a co bys powiedzial na temat polaczenia PS ze Snapper'ami Manley'a? 100W z lampy powinno dac rade w kwestii szybkosci no i barwa jako imanentna cecha dobrej lampy w komplecie :-)

Zildjian=>

Ty tak naprawdę nigdy nie miałeś okazji posłuchać dobrze grającego Gainclona !

Albo coś w nim szwankowało ,albo był źle zestawiony ?!

20 000zł to kupa pieniędzy , ja gram z JMLab Mini Utopia w ok. 17-18m ido tego końcówka Accuphase w klasie A , czyli A 50V i pre lampowe Klimo - nawiasem najlepsze pre lampowe jakie słyszałem za jeszcze rozsądne pieniądze - a jeszcze nie grzebałem w lampach ;-)

Moze spróbuj Accu A50V niestety używany bo nowych już nie ma ( o nowym A60 słyszałem juz rożne opinie trzeba by sprawdzić ,no i znacznie przekracza on twój budżet )

Miałem okazje słuchać dwóch końcówek Manleya po 100W każda - no niestety klucha straszna ,

bardzo flegmatyczne granie , zero ekspresji dynamiki , jakby bez życia

byłem mocno zdziwiony , ale możliwe , że pre Manleya był uszkodzony ???

M.Miller - wypadł bez energii ,bez życia ?

No teraz włożę kij w mrowisko ;-)

Bo jeśli wszystko z systemem było ok. to ja nie chcę słyszeć o Manleyu !

Mam wrażenie ,że to jedne z bardziej przereklamowanych , przecenionych klocków na rynku !!!

Nawet preampy - wystarczy porównać Krewetke Manleya z Klimo ( używany chodzi za ok.5000zł)

Rozniesie Manleya - Krewetkę w pył ( mówimy o oryginalnych lampach ! )

zildjian, 21 Kwi 2009, 10:16>>>

Mimo wszystko, komplet końcówka tranzystorowa + pre lampowe nie da takich "kolorów" i przestrzeni, oraz tyle masy dźwiękowi, co wzmocnienie na samych lampach. Miałem ostatnio niesamowitą przyjemność posłuchać AACapitole 24/192 z lampowymi monoblokami OMAK oraz nieco zmodyfikowanymi Zollerami Solution (tioxid wymieniony na wstęgę ravena). Cóż - gdyby nie bas... I tak było PIĘKNIE!

Z tym, że wiadomo - to potwory (wofer 2x25 cm) w stosunku do PS-ów. Więc z basem tutaj będzie tylko lepiej. Lampka + b. dobre źródło - mimo wszystko! Oczywiście można sobie bardziej cenić timing i śledzenie sprężystości pochodów basowych, ale jako całosć - uważam, dźwięk powinien być lepszy.

Pozdrawiam.

>>Zwyklybanan

Nie wiem czy SET da rade u mnie, jakos sobie nie do konca moge wyobrazic Spring Heel Jack, Nirvane czy Tricky'ego na SET'ach ;-)

Może sie sam przekonaj!

SET na diabełkach to inna bajka;

Słuchałem w roznych konfiguracjach, przerobilem wiele tranzystorów w cenie do ok.5-6 tys.(miałem m.in Mistrala) i zaden nie zapewnił mi takiego drivu i dynamiki z jednoczesnym zachowaniem rozdzielczośći i homogeniczności dzwieku co 20 watowe końcówki Phast w klasie A.

Może drozsze tranzystory typu Pass i Accu jakie podawali koledzy dadzą wiecej ale to inne pieniądze.

Mysle ze w wiekszym pomieszczeniu mogłoby byc gorzej z konfiguracją SET plus PSy ale 18-20 metrów to wrecz stworzone warunki dla takiej kompilacji.

Jeszcze raz podkreslam ze musisz poza tym zadbać o RESZTE ( własciwie umeblowany pokój, okablowanie, b.dobre podstawki)

Pozdrawiam

Tak... Phast w kl. A - to może być TO!

Nota bene. Kolega wymienił właśnie końcowkę Accu (P-350) na lampki:)

moja osobista opinia P.S to wybitne głośniki używałem je od 1995 do 2000,ale w swojej cenie,takie głośniki jak zoller imagination i droższe zollery,jmlab electra 915.1[bardzo udany model a w ogóle nie zauważony]mini utopia,electry 1027be,to głośniki ,które biją o klasę może o dwie P.S.konstrukcja P.S jest taka że poniżej około 60hz[tak mi się wydaje]jest ostre cięcie i niestety nie uzyskamy mocnego basu [dwie 5cal.i mała obudowa]moim zdaniem można kupić nie koniecznie nówki głośniki w cenie 12000tyś[electry1027be-ogłoszenie w hi-fi]i jeszcze zostaje kasa na co innego,najlepiej zabrać p.s.i porównać przekonać się samemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.