Skocz do zawartości
IGNORED

Modest Musorgski, Obrazki z Wystawy

sovajazz

Rekomendowane odpowiedzi

nie jestem do końca pewien, czy ów temat nie przewijał się już na Forum... ja jednak nie znalazłem nic zbytnio ciekawego w wyszukiwarce... podobnie więc jak w przypadku II koncertu fortepianowego Sergiusza Rachmaninowa (który to wątek przed chwilą założyłem), prosiłbym Was o wpisanie swoich ulubionych wykonań Obrazków Musorgskiego... zaznaczam, iż oczywiście chodzi mi o obie wersje (czyli oryginalną i na orkiestrę)...

mnie skasowało kilka ładnych lat temu wykonanie Nowojorskich Filharmoników z Bernsteinem, którego to wykonania niestety juz nie posiadam... dość dawno już nabyłem równie ciekawe wykonanie Chicago Symphony Orchestra pod batutą Fritza Reinera... natomiast hitem ostatniego lata ;) jest oryginalne, fortepianowe wykonanie Obrazków przez Aleksandra Warenberga...

wpisujcie się więc kochani, bo sova ma za dużo gotówki i jeśli znajdzie swoje obrazki, to jest chętny do zostawienia pewnej części zasobów finansowych w pierwszym lepszym sklepie płytowym... :)

https://www.audiostereo.pl/topic/5110-modest-musorgski-obrazki-z-wystawy/

Obrazki orkiestrowe to w pierwszej kolejnosci Reiner wspomniany przez ciebie. Podobalo mi sie takze nagranie Celibidache na EMI poprzez swoja innosc. Celibidache prowadzil wszystko bardzo wolno, ale z niesamowitym napieciem wewnetrznym i dbaloscia o artykulacje. Muzyka nabiera przez to nowego brzmienia. Konfrontacja nagran jest niezmiernie interesujaca: ekstatyczna wirtuozeria Reinera i kontemplacyjny spokj Celibidache.

Jest oczywiscie wiele innych wartosciowych nagran. ja podalem dwa moje ulubione.

Obrazki fortepianowe:

Siegnij po nagrania klasyczne czyli:

Richter z Sofii Philips (brzmi zle, Richter gra wiele falszywych nut, ale nagranie ma zar i pasje)

Horowitz RCA sa dwa nagrania (wczesniejsze lepsze) (nnie komentuje sie nagran Horowitza, bo nie wypada :) choc musze przyznac ze to nie do konca moj typ)

Nagranie ktore lubie najbardziej to William Kapell RCA. Laczy diabelska wirtuozerie z interpretacyjnym zaangazowaniem. Wszystkie pozostale sa jednak warte poznania

sam utwór jest mi doskonale znany (wielokrotnie go grywałem), natomiast słaba dostępność dobrych płyt i braki finansowe jak dotąd nie pozwalały na zgromadzenie większej ilości wykonań.. poprzesłuchuje sobie wszystkie wymienione i zapewne coś upoluje dla siebie... wiesz może o którym to wykonaniu mówiłem z Bernsteinem? chciałbym to odszukać, niestety chwilowo czynie to bezskutecznie...

• Redaktorzy

No to ja oryginalnie: Isao Tomita (?) i Jean Guillou w transkrypcji organowej. To ostatnie zdaje się Dorian wydał. A to pierwsze, cóż, jako rozrywkowy przerywnik. Czy wiecie, że istnieją osoby które myślą że to jest jedyna grana wersja?...

sovajazz>

Moze poszukaj nagrania z filharmonia berlinska pod batuta Herberta von Karajana. Wydane przez Deutsche Gramofon.

Wlasnie to przesluchuje. Nie jest moze powalajaca realizacja. Ale moze Ci sie spodoba.

ELP dodałem tak dla rozruszania towarzystwa:-). Bardzo dobre wykonanie można znaleźć na płycie Deutsche Grammophon z popularnej serii Panorama. Chicago Symphony Orchestra pod batutą Giuliniego. Całkiem przyzwoicie nagrane.

No to podgrzejemy atmosferę i zwiększymy temperaturę. EMI Encore 74742 Philadelphia Orchestra pod Mutim. Dźwięk przybliżony i ostra trąbka ale jest energia, rozdzielczość, przejrzystość, którą lubię. A na dodatek najbardziej "krwiste" i "brutalne" Rite of Spring Strawińskiego i tak jak kiedyś napisał recenzent w Hi-Fi Muzyka przy okazji testowania sprzętu "od 7 minuty zaczyna się ostra jazda". Polecam tą wersję dla "hardkorowców". Cena do 25 pln.

• 1 miesiąc później...

Ja natomiast od jakichś 3 tygodni delektuję się Obrazkami w wykonaniu Byron Janis , wydane przez mercury living presence . Zaletą tej płyty , obok fenomanalnego wykonania przez Byron Janis, jest transkrypcja obrazków ... na orkiestrę przez niejakiego Ravela Maurycego ;-).Na płycie są obie wersje .

Jeżeli Byron gra znakomicie to wykonanie Obrazków ... na orkiestrę to już zupełny odjazd .

Jakość nagrania , nie licząc lekkiego szumu taśmy (naprawde nie przeszkadza ) jest bardzo dobra .

No i klu ;-) . Cena tej płyty na www.gigant.pl to 30 zł , a dostępna jest od ręki .

Plyta Nimbus Records:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli chodzi o wersję fortepianową to wyżej cenię nagrania Horowitza niż Richtera. Wiem że opinie na ten temat sa bardzo różne ale po prostu Richter jest jednym z tych pianistów których jedni wielbią a inni wprost przeciwnie :)

A ja z czysto muzycznych, a nie patriotycznych wzgledow, zareklamuje wykonanie fortepianowe Piotra Palecznego: takiej dynamiki i takiego zaangazowania w wykonywany utwor ze swieca szukac! Na tej samej plycie jest jeszcze wykonanie orkiestrowe pod Rowickim, ale raczej przecietne (a moze ja po prostu wole wersje na fortepian)

Słuchaliście Obrazków w wykonaniu Evgeny Kissina? Dopiero wczoraj kupiłem i nie miałem okazji przesłuchać uważnie tej interpretacji - jak przesłucham podziele się wrażeniami, a jeśli ktoś zna to wykoananie nieco dłużej ode mnie, niech skrobnie to i owo...

• 2 tygodnie później...

ciąg dalszy mojego uzależnienia od Obrazków...

nabyłem dziś wersję z czerwonej serii EMI, zawierającą dwa wykonania, jedno oryginalne i drugie orkiestrowe (które zresztą znacznie bardziej mi się podoba)... Alexis Wiessenberg - piano, oraz Orchestre de Paris pod batutą Serge Baudo... a wracając do poprzedniego nabytku - Kissin, kiedy słuchałem go po raz pierwszy jakieś 3 lata temu, poprostu mnie poraził.... dziś przesłuchawszy m.in. interpretację Warenberga, nie jestem aż tak optymistyczny, choć i tak jest to trzecie w kolejności wykonanie, które wywarło na mnie największy wpływ...

dla równowagi psychicznej kupiłem także nieco muzyki organowej Nowowiejskiego, żeby przypadkiem nie zacząć malować obrazków, albo nie przemienić się w Bydło czy jeszcze coś gorszego... jak zaczne tańczyć w skorupkach zadzwońcie dobrzy ludzie po pogotowie... ;););)

• 6 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.