Skocz do zawartości
IGNORED

JmLab MIKRO UTOPIA czy MINI ?

Siejca

Rekomendowane odpowiedzi

40M !?

Wydaje mi się,ze to może to być za dużo dla JMLab Mini Utopia , trzeba by sprawdzić ,

ale byłbym ostrożny.

Znowu 12m to dla nich zdecydowanie za mało ;-(

JMLab Mini Utopie to min. 17m do optymalnie 20-25m ,taka jest moja opinia ;-)

Mam je w 17m i jest ok.

Jak wyżej Mini do 12 m2 odradzam chociaż nigdy nie zawadzi chociaż spróbować. 40 m z mini to raczej z "małym" dodatkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wszystko zależy od kształtu pomieszczenia i wytłumienia, miałem okazję słuchać JMLaby Mini Utopie w bardzo dużym salonie , ale to były jakby dwa pokoje - dwa prostokąty przesunięte względem siebie ,wzdłuż długiej ścian i zaskoczę ..........basu nie brakowało !!.

A było więcej jak 40m ;-) Mimo wszystko uważam ,ze to zły pomysł.

Podpuszczę trochę - JMLaby Mini Utopie jak dostaną dobrą - trafioną elektronikę to genialne kolumny ;-)

gutek co do elektroniki masz rację. Tutaj byle czego nie wolno podłaczać i dobierac na chybił trafił bo Laby się później mszczą.

To juz lepiej zapoluj na PS 5.1 ;)

Co do urywania uszu przez mini to niegrozi to z Accu, czy Passem w klasie A czy też niektórymi AN.

Znam niestety człeka z netu, który mini łaczy z Gryphonem AT i do tego Nornodosty - :P

Myślę że Mini Utopie dopiero w pomieszczeniu powyzej 20 metrów się "rozwiną".

Każdy martwi sie o bas, a to tylko jeden z aspektów brzmienia:)

Jak sie przekonałem monitory Focala potrzebują naprawdę przestrzeni wokół siebie by muzyka zmieniła sie w magie...

Witam wszystkich audiofili,jestem nowy na forum choć audio zajmuje się 23lata, chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem.Posiadałem mini utopie uważam je za najlepsze jakie słuchałem,ale żeby to wydobyć z niej to przede wszystkim trzeba mieć odpowiedni pokój myślę ze górna granica to max 25m2,mój pokój to nie cale 20m2 i w tym metrażu równowaga tonalna była b.dobra,po drugie ustawienie i wytłumienie pokoju każdy doświadczony audiofil wie jakie to trudne i czasochłonne,po trzecie to elektronika mój wzmacniacz to lavardin it o mocy tyko 48wat!cena nowego to 6000E,ale jego dynamika,szybkość,przezroczystość itd.wymiatają o wiele droższe i mocniejsze piece,dla potwierdzenia tego tylko wspomnę że jm lab używał tych wzmacniaczy do testowania pierwszej serii utopi,cd to era poprzednia nazwa helios,odtwarzacz wybitnie szybki przy nim większość odtwarzaczy to muły choćby audio net, którego miałem okazje porównać,mam nadzieje ze choć trochę moje doświadczenia pomogło w trudnych wyborach optymalnego zestawu,pozdrawiam Wszystkich

>g69

eera1 ,mialem przez pewien czas heliosa stargate wybitny odtwarzacz ,ale niestety nie stac bylo mnie na niego pocieszeniem jest to ,ze ma go moj znajomy chodz z daleka,wczesniej mialem dosyc dlugo heliosa 1e otatnia wersie-b.dobry cd

Mogę zdecydowanie potwierdzić,że 25m2 to wystarczający metraż do Mini Utopi w większych ginie wypełnienie i słabnie bas,wskazuje to na granicę wielkosci pomieszczenia.Znakomicie grają z Passem XA-60.5 i dobrze z mocniejszą lampą.Kwestia gustu i upodobań.

> Szwejo,A jak gra Lavardin IT ze srednio-czy nisko efektywnymi kolumnami,probowales moze? Czy napedzilby np Dynaudio 1.3 SE ?.A nawet z Utopia, czy nie brakuje Ci basu i wypelnienia/miesistosci dzwieku? pozdr.

>cezary

IT ma wydajność 50amp. wiec nie ma raczej problemu z wysterowaniem choć nie mogę powiedzieć ze nie ma problemu z żadnymi kolumnami ,na pewno z dynaudio sobie poradzi,posiadałem jmlab electry 936 gdzie impendancja spada dosyć nisko około 3.2 oma,2 woofery 21cm na kanał ,niskie tony były mocne, krótkie i twarde, mój kolega ma podłączone mezzo utopie i tez nie ma problemu,ja tez podłączałem do alcor-31cm i tez chodziło dobrze,co do utopi to jmlab używal IT do demonstracji,G.UTOPIA była podłączona do końcówek mocy lavardin, również pozdrawiam.

936 maja świetny bas ale średnica i wysokie nie są tak otwarte i czyste jak w mini i tu jest niestety duża różnica,wiem że posiadasz electry i proponuje Ci spróbować ustawić je na dłuższej ścianie dzięki temu dźwięk bardziej otwiera się(to ustawienie proponował ZOLLER)następnie nakleić zaraz przy zawieszeniu głośnika wysoko tonowego kawałek filca z jednej i drugiej strony,dociążenie od góry tez pomaga średnica staje się czysta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.