Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardzo. Według encyklopedycznej definicji jest to obszar ośrodka materialnego, w którym rozchodzą się fale akustyczne. Mówiąc prościej jest to przestrzeń w której występują drgania akustyczne. Zjawisko jest ściśle związane z rozkładem poziomu ciśnienia akustycznego np. w pomieszczeniu odsłuchowym, u Defola zaburzonego na "dzień dobry" fatalnym rozmieszczeniem kolumn.

Chętnie podyskutuję z Tobą o akustyce. Oby tylko nie skończyło się tak jak ostatnio, gdy dyskutowaliśmy o rezonatorach Helmholtza i musiałeś ostatecznie wezwać posiłki.

W takim razie zapraszam do Radomia bo ja lubię rozmawiać twarzą w twarz albo ja wpadnę do Ciebie z butelką na jakie słuchowisko jak wrócę z urlopu

W takim razie zapraszam do Radomia bo ja lubię rozmawiać twarzą w twarz albo ja wpadnę do Ciebie z butelką na jakie słuchowisko jak wrócę z urlopu

O! twarzą w twarz. Powiało grozą. Uwielbiam westernowe klimaty. Dobra, umówimy się na pw na jakimś rynku, najlepiej w samo południe. Zamiast butelki weź lepiej swoje Colty.

Każdy średnio zaawansowany audiofil będzie wiedział o czym pisze i będzie wiedział również jak do tego podejść.

Każdy, kto choć trochę liznął akustyki, wie, że kolumny zbliżone do ściany, będą grały większym basem, że kolumny ustawione w rogach pokoju, będą miały tego basu więcej. I bez względu na to z jakiego materiału będą ściany i czy w komodzie będą kieliszki czy obrusy,

Z tym nie dyskutuję. Pan Panie Michale doradzał koledze nie wiedząc co jest w komodach :) Na podstawie samego zdjęcia stwierdził Pan jak zagrają kolumny nie wiedząc nawet czy w sofie jest materac z materiału o większej czy mniejszej gęstości.

ak myślisz, co on sobie o mnie pomyśli?

Niech myśli co chce. Wg mnie lepiej uświadamiać kogoś od razu.

że takie uszczypliwości cię bawią i sprawia ci to radość

Absolutnie nie.

O! twarzą w twarz. Powiało grozą. Uwielbiam westernowe klimaty.

Mnie bardzo często ludzie (już teraz znajomi) z tego forum zapraszają na odsłuchy i ja również zapraszam ich. Bardzo miły jest to zawsze czas, polecam.

Edytowane przez defol

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

O! twarzą w twarz. Powiało grozą. Uwielbiam westernowe klimaty. Dobra, umówimy się na pw na jakimś rynku, najlepiej w samo południe. Zamiast butelki weź lepiej swoje Colty.

Z Coltów zabieram teraz elektronikę na odsłuchy i druty bo już mam dosyć targania kolumn ,paczki Michała mam osłuchane ale z chęcią podjadę na odsłuch chyba ,że wolisz same pogaduchy to mi kręgosłupa oszczędzisz

Jeśli dwa słowa są dla ciebie opisem i scharakteryzowaniem brzmienia, to gratuluje podejścia do rzeczywistości.

Po drugie to nie było doradzanie.

Widzę, że za wszelką cenę chcesz postawić na swoim i pogrążyć mnie w nie wiadomo jakich ciemnościach. Napisałem wyraźnie, co się stanie z dźwiękiem w sposób tak jasny i przejrzysty, że trudno tego nie zrozumieć.

Idąc takim tokiem myślenia, powinniśmy zamknąć forum i nikomu nie doradzać, bo po prostu się nie da.

Wchodzi gość na forum i pyta:

- Panowie, jaki kupić CD do Nada 326 i Dali 505?

- Proszę napisać jak gęsty ma pan materac i czy kieliszki są z prawdziwego kryształu, to wtedy dobierzemy odpowiednie CD.

Wchodzi gość na forum i pyta:

- Panowie, jaki kupić CD do Nada 326 i Dali 505?

- Proszę napisać jak gęsty ma pan materac i czy kieliszki są z prawdziwego kryształu, to wtedy dobierzemy odpowiednie CD

Proszę już nie wybielać się i nie robić ze mnie idioty.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

No tak, zapomniałem o tym powiedzeniu. Czasami jednak człowieka poniesie w dyskusji :)

W dyskusji? Jakiej dyskusji? Przecież to kółko różańcowe.

P. Michale proszę pamiętać, że mędrzec, który publicznie wdaje się w dyskusje z idiotą przestaje być mędrcem :)

Miło mi, że uważasz mnie za mędrca :D

Komody nie bedzie :) Kabli tez, znaczy beda, ale normalne za paredziesiat zlotych. Jestem w trakcie przepowadzki. Niestety nowy pokoj bedzie mniejszy, do tego typowy porostokat. Juz sie boje wstawiac obecne kolumny. Moze byc nadmiar basu i dudnienie. Ale jak bedzie OK, bede szukal wlasnie czegos pokroju Hyperion IV.

Jesli chodzi o ustawienie kolumn moim zdaniem lepiej miec wiecej przestrzeni na boki niz w tyl! Dlatego nowy pokoj, mimo ze maly, bedzie mial jedna sciane zarezerwowaną tylko na Audio/Video, czyli jakies 4-5 metrow, nie pamietam dokładnie. Na przeciw pojdzie duza sofa plus nieduze fotele, na przeciwlegla sciane gruby, 4 częsciowy obraz i na podloge dosc gruby dywan. Mam nadzieje ze jakos okielznam ten abs, bo nie chce przechodzic na monitory.

Jeśli komody nie będzie, to jeden problem mamy z głowy :)

Typowy prostokąt, to bardzo dobry pokój i faktycznie jak kolumny będą stały na dłuższej ścianie, to będzie lepiej. Mamy wtedy więcej przestrzeni i zyskujemy na szybkości, ponieważ nie ma ograniczenia pod postacią bocznych ścian.

Zalecam wtedy niski stolik na sprzęt aby nie było zbyt dużej przeszkody pomiędzy kolumnami.

Hyperiony mogą stać blisko tylnej ściany i nie powinno być problemu z basem, ponieważ na zwrotnicy przy głośnikach niskośredniotonowych są wstawione korektory impedancji a to bardzo pomaga utemperować bas.

W dyskusji? Jakiej dyskusji? Przecież to kółko różańcowe.

No to podyskutujmy. Napisałem na poprzedniej stronie obszerne wyjaśnienie jeśli chodzi o moje rady i sposób wprowadzania w tematy audio. Opisałem też zależności, które wynikają z pewnego ustawienia kolumn, oraz konsekwencji, jakich możemy się spodziewać. Napisz mi proszę czy się z tym zgadzasz? Jeśli nie, to napisz dlaczego.

Ostatnia "dyskusja" w klubie to taka Polska w pigułce: kłótnie o mało istotne sprawy kosztem dobrego funkcjonowania całej społeczności. Może skoncentrujmy się na ciekawszych sprawach: coraz to nowszych konfiguracjach z kolumnami AA, planami produkcji nowych modeli?

Panie Michale zgadzam się z tym co Pan napisał stronę czy dwie wcześniej. Nie pamiętam czy w tym wątku czy w Klubie Sony pisałem, że byłem zdziwiony jak wielkie znaczenie ma to co jest w komodzie. Tak jak Pan napisał-kieliszki, gazety, czy ciuchy. Dźwięk bardzo się zmienia. Ustawienie kolumn ma elementarne znaczenie, sam kolumny do słuchania ustawiam inaczej niż stoją na co dzień (żona nie chce mieć kolumn na 1/3 szerokości pokoju co jest zrozumiałe). Zgadzam się też z tym, że są pewne zasady, które obowiązują w audio i są one święte. Natomiast nie mogę się zgodzić z tym, że na podstawie zdjęcia wysnuwa Pan DALEKO idące określenia co do dźwięku, epitetów jakich Pan użył nie pamiętam ale były to praktycznie konkretne określenia. To jak mówienie o smaku lodów z obrazka. Możemy powiedzieć, że będą zimne, że koloru czerwonego to prawdopodobnie będzie smak truskawkowy ale może to być też malinowy czy wiśniowy. Malina, wiśnia i truskawka mimo, że może podobne z wyglądu mają zupełnie inny smak. Tak samo jest w audio, to co nam się nieraz wydaje weryfikuje odsłuch i zawsze do takich zachęcam. Pan też kiedyś zachęcał do odsłuchów, był Pan u mnie , potem ja u Pana. A w audio czasem mniej znaczy więcej i na odwrót, tak Panu powiedziałem gdy przywiózł Pan do mnie kiedyś Phoebe i Pan odpowiedział, że trudno się z tym nie zgodzić. Zachęcam do samodzielnych odsłuchów a nie brania za pewnik tego co nawet sam konstruktor powie bo zmiennych jest zbyt dużo, dochodzą też gusta i sam odbiór tego co uważamy za poprawność muzyczną.

Kiedyś Pan dowoził kolumny, nie wiem jak jest teraz.

PS> Phoebe IIs z tylnym bass refleksem grają wg mnie (sprawdzane w różnych ustawieniach) gorzej od tych z przednim.

coraz to nowszych konfiguracjach z kolumnami AA, planami produkcji nowych modeli?

Był kiedyś model Tethys. Czy zamierza Pan coś dołożyć do oferty AA?

Edytowane przez defol

Z Coltów zabieram teraz elektronikę na odsłuchy i druty bo już mam dosyć targania kolumn ,paczki Michała mam osłuchane ale z chęcią podjadę na odsłuch chyba ,że wolisz same pogaduchy to mi kręgosłupa oszczędzisz

A powiem Ci, że mi się nie bardzo chce jeździć. I jak dla mnie takie wyjazdy niewiele wnoszą, bo jest to zupełnie obce środowisko z odmienną akustyką, zasilaniem itp. I nawet jak się trafi na dobry i odpowiednio skonfigurowany system, to trudno po krótkich "przełączankach" wyciągać daleko idące wnioski. Oczywiście biorąc pod uwagę dobre urządzenia, bo gnioty można rozpoznać w kilka chwil. Jeśli jeżdżę, to po kilku kolegach w moim mieście, z którymi się trzymam. Znamy swoje systemy od podszewki oraz to jak ewoluowały. I wtedy to ma sens. Jeśli mam się "ujechać" to wolę raczej na jakiś koncert, żeby jazzu dobrego posłuchać. Zresztą sam powiedz, ile na przykład w życiu dobrych prezentacji słyszałeś?

W swoim systemie kontakt z różnymi klockami mam, bo od jakiegoś czasu oprócz lamp handluję również używanym sprzętem. Tak na kieszonkowe bo utrzymać się z tego nie sposób. Słucham ich sobie spokojnie, powoli i bez ciśnienia. Opinia innych osób o moim systemie (od jakiegoś czasu) nie interesuje mnie zupełnie. Zero autorytetów - pycha i zarozumialstwo :). A jedyne co mnie ogranicza (bardziej niż finanse), to brak pomieszczenia wyłącznie do słuchania muzyki.

Natomiast posłuchać i pogadać zawsze możemy.

To tyle. Pozdrawia Paweł Pawła.

PS. Cóz za zmiana. Defol uderzył w pojednawcze tony. Tylko czy aby nie fałszuje?

Edytowane przez PH7

Cóz za zmiana. Defol uderzył w pojednawcze tony. Tylko czy aby nie fałszuje?

Nie będę się bratał z teorią, która mówi ze na podstawie zdjęcia można tak przekonywująco mówić o dźwięku.

A powiem Ci, że mi się nie bardzo chce jeździć. I jak dla mnie takie wyjazdy niewiele wnoszą, bo jest to zupełnie obce środowisko z odmienną akustyką, zasilaniem itp. I nawet jak się trafi na dobry i odpowiednio skonfigurowany system, to trudno po krótkich "przełączankach" wyciągać daleko idące wnioski. Oczywiście biorąc pod uwagę dobre urządzenia, bo gnioty można rozpoznać w kilka chwil. Jeśli jeżdżę, to po kilku kolegach w moim mieście, z którymi się trzymam. Znamy swoje systemy od podszewki oraz to jak ewoluowały. I wtedy to ma sens. Jeśli mam się "ujechać" to wolę raczej na jakiś koncert, żeby jazzu dobrego posłuchać. Zresztą sam powiedz, ile na przykład w życiu dobrych prezentacji słyszałeś?

W swoim systemie kontakt z różnymi klockami mam, bo od jakiegoś czasu oprócz lamp handluję również używanym sprzętem. Tak na kieszonkowe bo utrzymać się z tego nie sposób. Słucham ich sobie spokojnie, powoli i bez ciśnienia. Opinia innych osób o moim systemie (od jakiegoś czasu) nie interesuje mnie zupełnie. Zero autorytetów - pycha i zarozumialstwo :). A jedyne co mnie ogranicza (bardziej niż finanse), to brak pomieszczenia wyłącznie do słuchania muzyki.

Natomiast posłuchać i pogadać zawsze możemy.

To tyle. Pozdrawia Paweł Pawła.

PS. Cóz za zmiana. Defol uderzył w pojednawcze tony. Tylko czy aby nie fałszuje?

j

Pełna zgoda i dlatego umawiam się na kilkukrotne odsłuchy aby to miało sens zarówno u mnie jak na wyjeździe .

W pszyszłym tygodniu przyjdzie preamp lampowy więc jak się wpasuje to też nie będę miał potrzeby wyjazdu ale i tak mam już zaplanowane dwa odsłuchy, również pozdrawiam

To po co żeś tu przylazł? :) Wyluzuj. Z kolegą PH7 wszystko sobie ładnie wyjaśniliśmy i nikt nie zginął.

Po to zeby otrzymac merytoryczne odpowiedzi, a nie czytac bredzenie jakiegos goscia, ktoremu cos tam nie wybrzmiewa i probuje to wszystim uswiadomic.

?👈

Wyluzuj

To Ty wyluzuj koleś !!!

Obserwuje ten wątek i od kilu STRON tylko się czepiasz i siejesz defetyzm.

Nie mam doświadczenia i wiedzy dlatego siedzę Cicho.

Ale ty musisz być jak Stara Wredna Teściowa ???

Niedowidzi...

Niedosłyszy...

A wszystkiego się czepia !!!

Masz doświadczenie ?

Masz wiedzę ?

Podziel się na nie bijesz pianę po to, żeby bić.

Odpisują Ci tylko osoby które personalnie dotykasz.

Jak masz dużo wolnych myśli zainwestuj w pamiętnik, a nie forum zaśmiecasz swoimi przemyśleniami.

Żal..

Natomiast nie mogę się zgodzić z tym, że na podstawie zdjęcia wysnuwa Pan DALEKO idące określenia co do dźwięku

A ja się mogę zgodzić. Po tylu odsłuchach, które zaliczył Michał + strojenie własnych kolumn, absolutnie jestem przekonany, że wystarczy mu rzut oka na zdjęcie, by wyłapać podstawowe cechy akustyki tego pokoju i z wielkim przybliżeniem określić brzmienie typowego zestawu audio. Co w tym dziwnego? Większość rzeczy jest wspólna dla wszystkich ustrojów - odległość kolumn od ścian, miejsce odsłuchu, ilość twardych / miękkich rzeczy w pokoju. Jeżeli jest to popularny zestaw audio, to nawet ja byłbym w stanie z dużą dozą prawdopodobieństwa określić mniej więcej jakiej można się spodziewać sceny i jakiego basu. A co dopiero Michał, któremu to wszystko w głowie gra.

Dziwię się, ze się dziwisz.

Edytowane przez Therion

Nomen OMEN? :)

Tak, to ja. Żyję. Nie wchodzę za często na forum, bo wolę posłuchać muzyki niż klepać w kółko o tym samym i przekonywać zdziwionych.

Edytowane przez Therion
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Nomen OMEN? :)

Tak, to ja. Żyję. Nie wchodzę za często na forum, bo wolę posłuchać muzyki niż klepać w kółko o tym samym i przekonywać zdziwionych.

marzy mi się ta twoja składanka co kiedyś ją zrobiłeś na testy

Ostatnie wyjaśnienia i zamykamy sprawę.

Defol, czy dla ciebie dwa słowa, których nie pamiętasz a które można przeczytać kilka stron wcześniej są aż tak daleko idące, że można je traktować jako pełną recenzje, lub są aż tak bardzo przekonujące w opisie dźwięku? Przypomnę, że były to mięsistość i ciepło. Jeśli więc te dwa słowa są aż takim wyznacznikiem, to jak bardzo byś się zbulwersował jeżeli użyłbym pięciu słów?!

Jeśli więc te dwa słowa są aż takim wyznacznikiem, to jak bardzo byś się zbulwersował jeżeli użyłbym pięciu słów?!

Zbulwersował? Gdzie tam. Wtedy korzystałbym z Pana nadprzyrodzonych umiejętności a nie Wróżbity Macieja.

Nie wymądrzaj się tylko odpowiedz na pytanie.

,Od defola nie otrzymasz żadnej merytorycznej odpowiedzi. Koresponduję, a raczej korespondowałem (bo cały ten wątek wy...łem do kosza jako bezwartościowy) z defolem na pw i jest to facet, który zamiast ustosunkować się do jakiejś kwestii, zaraz wymyśla temat zastępczy. Ponieważ dalej bije w klubie pianę (zaraz wklei fotkę cukiernika robiącego tort z podpisem PH7, lub coś innego w tym stylu) zadam mu pytania tutaj. Proszę o konkretną odpowiedź.

1. Ponieważ zarzuciłeś, że w kolumnach AA są tanie głośniki, podaj przykład kolumny podłogowej w cenie Phoebe lll , będącej w ogólnodostępnej sprzedaży, która jest wyposażona w komplet głośników w tej samej lub wyższej cenie niż te, które są zastosowane w Phoebe.

2. Czy uważasz, że można oceniać możliwości dźwiękowe Phoebe lll przez pryzmat ich odsłuchu ze wzmacniaczem NAD 326, który jak wiadomo jest audiofilskim starterem, czyli takim wzmacniaczem na początek?

3. Podaj nazwę zespołu, w którym się muzycznie realizujesz, abym mógł owe dokonania ocenić.

Edytowane przez PH7
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.