Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

A jak się wszystko powymienia i zostaną z oryginału jedynie trafa (a i to nie zawsze) to ile jeszcze zostaje Yaqina w Yaqinie?

Faktycznie mało Yaqina zostaje w CITRONE ;)

http://cytryniarz74.blogspot.com/2014_12_01_archive.html

Z Cytryniarzem miałem sposobność porozmawiać. Bardzo ciekawa i nietuzinkowa postać. Zupełnie zakręcone w pozytywnym znaczeniu tego słowa podejście do tematu. Nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Inni mówią że ten układ to nie będzie działał, a on to robi i działa.

własnie ,ma tak być ! ma głowe urywać tym drogim ,wzmacniaczom,które koszt jest duży ,a gra to sobie tak sobie,i tyle.

Wszystko OK. Ja wierzę, że to gra dobrze. Tylko jak potem można powiedzieć, że Yaqin wymiata. Język powinien kołkiem stanąc. Przecież tam tylko z Yaqina obudowa z logo zostaje

Edytowane przez PH7
witam, , od wczoraj z moimi Pheobe gra Vincent 226mkII, i chyba na stałe zastąpi Atolla in100. Jakby był ktoś zainteresowany zapraszam na priv. a poniżej fotka nowego nabytku.

a u mnie ta dioda się nie świeci. Mam czarnego Vicka. Czy ten typ tak ma?

ok, już przeczytałem dalej. przepraszam, że nie poczytałem dalej :)

a u mnie ta dioda się nie świeci. Mam czarnego Vicka. Czy ten typ tak ma?

ok, już przeczytałem dalej. przepraszam, że nie poczytałem dalej :)

no ja mam jakiś przejściowy model:) ze świecącą diodą i bez selektora głośników. Ale cała reszta łącznie z wagą to 226mk2 :)

Witam,

czy ktoś słuchał połączenia Hyperionów III z Densenem beat100 lub DM10? Strasznie mnie ten wzmak kręci, wizualnie jest obłędny:). Rozważam też Atolla 100. albo mariaż Densen z Cd Atolla.

Byłbym wdzięczny za sugestie.

I również dołączam się do życzeń, Wesołego Alleluja!

Lux 8 ohm.

Hyperiony III lux mają świetną mikrodynamikę. Dlatego szukam czegoś co jej nie zagniecie. Ostatnio słuchałem zestawu Atolla 50 z Phoebe III i było fajnie, rockowo, bardzo gęsto, fajna makrodynamika, mikrodynamika uważam jednak lepsza w Hyperionach:)

Ja bym celował bardziej w Atolla 100, ale się zastanawiam czy nie będzie za "ciemno" z Hyperionami 3lux? Lubię jednak jaśniejsze brzmienie z dźwięczną górą, długim wybrzmiewaniem talerzy. Stąd ten Densen, może primare?

No tu się zgadzam. Hyperiony III lux są równiejsze i tym samym niosą więcej mikro informacji i Atoll in 100 mógłby to zaburzyć.

Myślę, że in 200 sprawdził by się bardzo dobrze, bo jest równiejszy niż in 100, ale swoje kosztuje.

Można wejść w Primare 20MkII lub tego Densena. Starszy Creek też jest fajny, chyba to był 5350. Polecam też Jolide, ale tą prawdziwą, amerykańską.

Miałem kiedyś takie fantastyczne połączenie Primare 20MkII i Atoll CD 100. Grało równo i zarazem barwnie z odpowiednim nasyceniem.

Dzięki.

Atoll in200 chyba poza moimi możliwościami. Mam na oku Densena, ale jeszcze nie wiem, czy właściciel go sprzeda. Wszystko rozwiąże się w tym tyg.

Na allegro widzę są dwa creeki:

http://allegro.pl/creek-5350-se-jest-super-godny-polecenia-i5239510164.html

http://allegro.pl/creek-classic-5350se-od-aaudio2-radom-i5227214541.html

Kolega lubi jaśniejsze brzmienie a wiadomo, że ten Atoll nie jest idealnie równy. Ma potęgę na basie i piękne wokale, ale równiejsza góra będzie na Creeku lub na Primare 20.

Ale najważniejsze było usłyszeć Rhea....Na początku podziękowania za wspaniałe spotkanie dla Pana Michała, człowieka z pasją i ogromną wiedzą, a przy tym niezwykle skromnego :-)

A teraz kilka słów, o tym co usłyszałem...

Na co dzień słucham Hyperionów IV i do nich się odniosę.... Ponieważ bardzo odpowiada mi dźwięk Hypków trochę obawiałem się, że nie usłyszę różnić....niepotrzebnie ... usłyszałem i to sporo.

Nie potrafię bardzo kwieciście opisywać, więc pozwólcie, że wymienię kilka różnic swoimi słowami.

Pierwsze co mnie urzekło, to zdecydowanie wokale. Są jeszcze bardziej naturalne i czyste. Piękne głosy potrafią zapierać dech w piersiach, oj potrafią...Teraz wiem, że Hypki dobijały do końca swoich możliwości przy wokalach, przy Rhea nie czuć tej bariery, tego końca dźwięku nie słychać.

Rhea grają równo całym pasmem, czyli środek jest trochę mocniejszy niż w Hypkach, a ten fakt bardzo mi pasuje, bo ja słucham dużo vocali. To że mają więcej środka od Hypków nie oznacza, że brakuje im góry lub dołu. Wręcz przeciwnie --> bas jest piękny, równy z konturami. A górne rejestry są jeszcze bardziej rozdzielcze niż w Hypkach i wydaje mi się, że bardziej naturalne. Instrumenty takie jak gitara, czy kontrabas lepiej wybrzmiewają na Rhea. Przy mocnych utworach z perkusją, wiem że to zabrzmi śmiesznie, ale słychać każde muśniecie talerzy i czuć nawet siłę z jaką perkusista uderza w bęben naciskając pedał nogą (nie wiem jak profesjonalnie nazywa się ta cześć perkusji). Słychać nawet że w bęben uderza miękki materiał. To słychać i czuć. Skrzypce poezja!.

Te kolumny też niemiłosiernie obnażają jakość nagrań. Dobre płyty grają genialnie. Mam też trochę plików - w tym między innymi koncert Andra Bocelli z HD Tracks... niestety pomimo tego, że powinny być w super rozdzielczości, to słychać że dźwięk jest spłaszczony... czyli te pliki HD po prostu są zrobione z płyty CD, a nie ze studyjnych plików i to słychać!. Płyty audiofilskie, Stockfish, XRCD, itd wreszcie pokazują pełnię dźwięku.

Podsumowując --> Rhea grają na pewno dojrzalej i bardziej elitarnie. Moim zdaniem niesamowicie dobre kolumny i warte swojej ceny.

Gdyby na odsłuchu był Heban Ammarra, to już by zostały, a tak muszę na nie jeszcze trochę poczekać...

Sprzęt: Vincent CD-400, Marantz NA7004, Vincent SV-227 (lampy Tung Sol Gold) kable Albedo Blue, Equinox 7, Epic Super Twin

Gregonio , a Omen prosil bez hektolitrow wazeliny:)))

Wiem ze inaczej sie nie da bo Rhea w porownaniu do Hypkow to inna liga. Warto przekonac sie na wlasne uszy :)

Polecam posluchac plyt Stevena Wilsona na ktorego koncercie bylem wczoraj w Wytworni, zajebisty koncert.

Generalnie slucham jazzu ale ostatnio trafil mnie chlopak ktory gral jako support przed Fink'iem w lodzkiej Scenografii. Douglas Dare, nareszcie przyszla do mnie jego plyta z "zachodu". Mocno polecam.

Witam wszystkich

Z tego że jestem tu nowy Proszę o wyrozumiałość i o pomoc.

Chcialbym złożyć sobie system stereo właśnie na kolumnach audio academy phoebe iii i wzmacniacz Denon pma 720 ae plus cd też tej seri denon.

Czy ten denon poradził by sobie żeby dobrze wysterować te głośniki czy bedzie za słaby.

Masz rację, ale jeśli chodzi o dźwięk, naprawdę nie potrafię się do niczego doczepić... Może jak posłucham ich przez kilka tygodni to coś wyłapię, ale na dużo takich "wpadek" bym nie liczył. :-)

Szukaljąc trochę na siłę, to uważam, że kolumny za takie pieniądze powinny mieć bardziej wyszukane obudowy, by oprócz uszu cieszyły też oczy. No i może do pełni szczęścia dobre terminale WBT, ale ten temat akurat wiem, że jest u Pana Michała "na tapecie"

<br />Gregonio , a Omen prosil bez hektolitrow wazeliny:)))<br />Wiem ze inaczej sie nie da bo Rhea w porownaniu do Hypkow to inna liga. Warto przekonac sie na wlasne uszy :)<br />Polecam posluchac plyt Stevena Wilsona na ktorego koncercie bylem wczoraj w Wytworni, zajebisty koncert.<br />Generalnie slucham jazzu ale ostatnio trafil mnie chlopak ktory gral jako support przed Fink'iem w lodzkiej Scenografii. Douglas Dare, nareszcie przyszla do mnie jego plyta z "zachodu". Mocno polecam. <br />

Masz rację, ale jeśli chodzi o dźwięk, naprawdę nie potrafię się do niczego doczepić... Może jak posłucham ich przez kilka tygodni to coś wyłapię, ale na dużo takich "wpadek" bym nie liczył. :-)

Szukaljąc trochę na siłę, to uważam, że kolumny za takie pieniądze powinny mieć bardziej wyszukane obudowy, by oprócz uszu cieszyły też oczy. No i może do pełni szczęścia dobre terminale WBT, ale ten temat akurat wiem, że jest u Pana Michała "na tapecie"

Witam wszystkich

Z tego że jestem tu nowy Proszę o wyrozumiałość i o pomoc.

Chcialbym złożyć sobie system stereo właśnie na kolumnach audio academy phoebe iii i wzmacniacz Denon pma 720 ae plus cd też tej seri denon.

Czy ten denon poradził by sobie żeby dobrze wysterować te głośniki czy bedzie za słaby.

Niestety na takie pytania właściwie nie ma odpowiedzi, bo dla jednego będzie bardzo dobrze a drugiemu będzie mało, np. z racji większego doświadczenia w tym temacie.

Jeśli jesteś na początku tej drogi to możesz kupić Phoebe III, a za jakiś czas, jak Cię to wciągnie, to i tak zmienisz elektronikę, żeby wydobyć z kolumn więcej informacji - albo za ich pomocą.

No tak, terminale będą. Ale obudowy? Przecież są bardzo ładne :) Klasyka w swej prostocie :)

No tak, terminale będą. Ale obudowy? Przecież są bardzo ładne :) Klasyka w swej prostocie :)

Dla mnie taki wygląd kolumn jest optymalny. Bardzo lubię proste skrzynie. Jeśli kogoś kręci skóra lub jakieś tam skosy i "wyginańce" to zachęcam do szukania gdzie indziej, jest tego bez liku na rynku. Kolumny Pana Michała cieszą moje ucho i oko :-)

Lepsze terminale to dzisiaj konieczność, ale chyba już niebawem będą takowe implementowane w kolumnach AA - tak przeczuwam.

Juz w sumie o tym mowilismy, przy Phoebe czy Hypkach jest ok, klasyczne skrzynki, nie sa zle ale jednak rozumiem ze ktos wymaga czasem czegos swiezego

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.