Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

A będą następcy Hyperionów IV,bądz model wyższy od Rhea

Takie pytanie mam jeszcze,czy ktoś spotkał się z jakąś recenzją,testem AA Rhea,badz nie wiem w najbliższym czasie ukaże się takowa,gdyż są już jakiś czas na rynku,a w zasadzie to poza tym forum to ani słychu o nich(no może tylko poza autorską recenzją w Highfidelity),a zakładam że to świetne konstrukcje,więc jakiś test powinien się ukazać

Edytowane przez lulek

Do premiery nowych Phoebe, to pewnie jeszcze trochę. Najpierw zajmę się monitorami i nową podłogówką a potem zmodernizuje Phoebe. Może i się uda zrobić coś równocześnie.

Myślę, że za 6-7 tys. nie ma za dużego wyboru, jeśli chodzi o dźwięk, który będę proponował. Generalnie każdy tak mówi a tak na prawdę, znajdą się może dwie trzy konstrukcje godne uwagi i to wszystko.

Prawdopodobnie będą też nowe Hyperiony w cenie Rhea a Rhea skoczy na minimum 16000zł. Zmianie ulegnie głośnik wysokotonowy i oczywiście zwrotnica. Jeśli uda mi się zaprojektować całkiem odmienną obudowę niż te, które mam obecnie, to wtedy cena będzie oscylować w granicach 20-25tys.

Testów tego modelu w obecnej cenie i wyglądzie nie będzie.

WOW! Panie Michale z całym szacunkiem,ale jeśli obecne Rhea będą w cenie min. 16000 to chyba niewielu będzie chętnych na zakup-myślę że w tej cenie już jest solidny wybór lepszych konstrukcji

Najpierw zajmę się monitorami

O będą monitory w ofercie. Jakieś szczegóły? Czy na razie chcesz Pan to utrzymać w tajemnicy. Do podłogówek raczej nie zamierzam wracać, ze względu na warunki lokalowe, ale jak wprowadzi Pan monitory to chętne z czystej ciekawości odsłucham.

Monitory tanie na pewno nie będą. Cena będzie oscylować w granicach 7500 - 9000zł w zależności od wykończenia.

Głośniki Seas i w tym basowy 4 omowy, nie dostępny w oficjalnej ofercie.

No proszę, a więc można.

Przeglądałem dzisiaj tę stronę wcześniej i z satysfakcją stwierdzam, że moderacja zaczęła działać jak należy.

Pozdrawiam.

Panie Michale panskie produkty zawsze bronily sie cena.Rozumiem ze trzeba sie cenic itd ale chyba zmieni sie grono nabywcow. A czemu nie bedzie recenzji Rhea?

Recenzji nie będzie, bo Rhea jest za tania, jak na dźwięk, który z siebie wydobywa. No i co napisze prasa jak Rhea podskoczy na te 16000zł? Poza tym cena znów jest oszukana, bo skalkulowana na polski rynek. Za 9300zł nie sprzedam jej za granicą.

Panie Michale, główny problem jest w tym, że opinii na temat Rhea z niezależnych ust jeszcze nie słyszeliśmy. Są opinie albo byłych użytkowników kolumn marki AA (lekko zbiasowanych), albo Pana. Poza jednym przypadkiem kolegi który przesiadł się z konkurencji. Prasa w teście jak zwykle pewnie by napisała, że kolumny grają jak kolumny przynajmniej 2x droższe, więc skok z 9,3k na 16k byłby i tak ciągle okazją :) Podobnie jak kolega wyżej myślę, że Pana produkty broniły się dźwiękiem za swoją cenę i to był główny powód ich popularności - szczególnie modeli Phoebe i pośrednio Hyperion. Jakość wykonania może i przyzwoita, ale to zwykłe prostopadłościany z okleiną. Tutaj szału nie ma. Powyżej 10k jak dla mnie wymagane jest coś więcej jak "dobry dźwięk". Choć już prawie rok nie mam Pańskich kolumn to ciągle tutaj wchodzę poczytać w jakim kierunku idzie Pańska firma i niestety muszę stwierdzić, że chyba coraz bardziej nasze stanowiska/oczekiwania cenowe się rozmijają :)

Pozostaje bardziej śledzić konkurencję - może jakiś Pylon Audio, czy inne "herce" ;)

Życzę powodzenia w podboju "zachodu".

P.S. Ciągle bym w jakimś większym gronie posłuchał Rhea w Warszawie (w lepszych jak na AS warunkach) dopóki jeszcze są taką okazją...

taaaaaa......

No przyznam Panie Michale. że dość oryginalny tok myślenia zaprezentował nam Pan powyżej odnośnie udostępniania produktów do zapoznania z się znimi szerszemu gronu. Tak dalece oryginalny, że cały czas zastanawiam się czy Pan pisze poważnie czy robi Pan sobie tylko takie żarty. Poważnie.

Natomiast oczywiście nie mam nic do sposobu wyceniania pańskich produktów, jest mi obojętne czy Rhea będzie kosztowała 9300zł, czy 16000zł czy 30000zł bo podobnie jak kolega powyżej uważam, że nasze drogi coraz bardziej się rozmijają. Dziwić może co najwyżej chęć dzielenia się powodami tych decyzji z użytkownikami forum.

Bardzo żałuję że "prasa" polska i oczywiście zagraniczna w szczególności nie wyłapuje takich perełek. Znam bardzo dobrze brzmienie Hyperiona jako były użytkownik i zgadzam się z tezą że to dobrze wyceniona kolumna, nie do końca natomiast z tezą że nie ma konkurencji do 10000zł (czyli do około 14000 wyjściowo bo realnie tak się kupuje).

Nie znam natomiast brzmienia Rhea, więc nie chciałbym tutaj wdawać się w dyskusję o jakości dzwięku, tym bardziej chętnie bym poczytał o tym wybitnym jak domniemam produkcie. Jedyną uwage jaka moge mieć bez słuchania - o ile oczywiście moderator zezwoli - to, że produkt za prawie 10 tys złotych powinien oględnie mówiąc trochę lepiej wyglądać, ale to też tylko moja prywatna opinia, bo jeśli sa użytkownicy którym ta stylistyka odpowiada - voila!

No cóż, czekamy więc aż Rhea będzie miała odpowiednią ceną aby prasa mogła ją opisać.

Edytowane przez szpieg donpedro

Najlepszym sposobem na ucięcie tej dyskusji byłoby, gdyby Pan Grzegorz napisał jasno na forum, że o nic nie ma pretensji i nie posądza AA o plagiat,

Jeśli faktycznie wyraża takie zdanie w prywatnych rozmowach z Panem Michałem i jak sam to nieraz podkreślał zależy mu na dobrej atmosferze i stosunkach to byłby bardzo dobry ruch.

Nawet dziwi mnie to, że przez tyle tygodni nie zabrał w tej sprawie głosu, bo jest to z pewnością człowiek na poziomie i nie sądzę, aby co innego mówił prywatnie do AA, a z drugiej strony cieszył się w duchu tym ciągłym atakiem użytkowników swoich produktów na kolegę z branży.

Chyba, że jest inaczej.

Jakaś taka trochę ordynarna próba manipulacji w sumie po co i zacz. Ludzie są różni, kwadratowi i podłużni :D Jedni potrzebują brać udział w przepychankach słownych inni nie. Podobnie jak kolumny robione przez polskich konstruktorów grają inaczej, bo kto inny je robił, stroił, słuchał, ma inne zapatrywania i gusta. Ważne, że nie żyjemy w głębokiej komunie i konstruktorzy mają dostęp do tych samych komponentów co zachodnia konkurencja. Niestety mają słabe oparcie w konsumentach którzy często jak muchy do gófffna błyszczącego lecą po produkty od wielkich korporacji z błyszczącym logo i dźwiękiem zrobionym pod masy. Zupełnie inaczej niż w krajach dojrzałego rynku, gdzie chluba i nobilitacją jest używanie rodzimych, krajowych produktów. Kupujmy polskie produkty odnajdując w nich to co dla nas dobre i z czym nam po drodze. Bez sensu są porównania, bo każdy znajduje coś innego dla siebie. Każdy słyszy inaczej, ma inną percepcję i gust. Mało tego kupując kolumny polskiego niedużego producenta kupujemy JEGO kawałek :D tak, tak dokładnie tak. Absolutnie nie jest dźwigną handlu obsrywanie ;) konkurencji, bo to zawsze kończy się źle. Tylko kwestia czasu.

Nie dajmy się zwariować, słuchajmy muzyki, a nie sprzętu.

ps.

takie cuś ostatnio wyczytałem utkwiło jakoś na moim miękkim dysku pod czupryną

" kupując w polskiej niedużej firmie masz pewność, że pieniądze w większości zostają w kraju, że właściciel potrzebuje ich na lepszą szkołę dla dziecka, na opłaty na czynsze, na rozwój małej firmy, czy na drugi dostawczy samochód do pracy. Może na pierwszy mały domek

Kupując w wielkiej zagranicznej korporacji masz pewność, że właściciel, prezes potrzebuje Twoich pieniędzy na siódmy dom na Wyspach Kanaryjskich, albo na jacht za 7ml $ aby do nich dopływać. Ewentualnie na komercyjny lot w przestrzeń kosmiczną, aby te swoje posiadłości z niej podziwiać" :D

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Kolego "robin102", ależ my prawie wszyscy tutaj mieliśmy/mamy kolumny AA.

Poza intruzami z konkurencji, bądź typowymi trollami. Wspieraliśmy więc rodzimą przedsiębiorczość.

Ale wycena kolumn, która jest coraz bardziej oderwana od możliwości nabywczych standardowych polskich konsumentów, jest dla mnie niezrozumiała. Wcześniej były teksty w stylu, że zagraniczne konstrukcje są na bardzo dużej marży, ale tam jest sporo kosztów marketingowych, paru pośredników. Mnie i tak nie stać na kolumny za 9,3k, ale mogę się spiąć żeby je kupić, ale naprawdę musiały by mnie powalić. Na AS zagrały najwyżej poprawnie, nie mówiąc, że wokół było sporo konstrukcji które grały jak dla mnie lepiej i jak przyjmniemy, że Rhea miałyby kosztować 16k to konkurencja jest spora - naprawdę. Chyba, że komuś akurat dźwięk Rhea idealnie "leży".

Dlatego piszę Panu Michałowi o powodzeniu na rynkach zachodnich. W Polsce sukcesu na miarę Phoebe czy Hyperion nie wróżę.

Podobnie jak kolumny robione przez polskich konstruktorów grają inaczej, bo kto inny je robił, stroił, słuchał, ma inne zapatrywania i gusta. Ważne, że nie żyjemy w głębokiej komunie i konstruktorzy mają dostęp do tych samych komponentów co zachodnia konkurencja.

Robin, myślę, że każdy w tym klubie to rozumie ;)

Oczywiscie Pan Michal moze wyceniac kolumny jak chce ale ostatnie wpisy faktycznie tez nie wiem czy odbierac w kategorii zartu czy nie. Od 1700 pln za Phoebe 2 do 8000 za phoebe 4? Larum juz bylo przy podeyzce do Phoebe 3 ale te jeszcze sie wybronily. Zadna firma az takich przeskokow nie stosuje. I konkurencja powyzej 10 jest naprawde ogromna zwlaszcza ze porownujemy z cenami sklepowymi od ktorych jest zwykle jeszcze rabat.Kolumny AA sa klasycznie ladne ale juz za 10che mozna przebierac w ladniejszych skrzynkach.Panie Michale wydaje mi sie ze nie tedy droga.Pokazuje to chocby zainteresowanie Stx czy pylon wsrod polskich konsumentow. A co do samej recenzji rowniez jest to dla mnie niezrozumiale, niby kolumny sa na rynku, niby chwali sie Pan tak nagrodami i wyroznieniami to czego tu sie bac, nawet jesli planuje Pan podniesc ich cene?

Robin, myślę, że każdy w tym klubie to rozumie ;)

Myślę, że tylko udają, że rozumieją :D ;)

co do cen to dżentelmeni o tym nie dyskutują ;) za tani to idziemy gdzie indziej, za drogo to też idziemy

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Mnie też trochę odstraszyło to co Pan Michał napisał i początkowo potraktowałem to jako żart. Pytając o rozwinięcie Phoebe 3 brałem pod uwagę taką cenę nowych czwórek jaka została podana, lecz jednocześnie liczyłem i nadal liczę, że komponenty użyte do ich budowy też będą droższe i lepsze, a co za tym kolumny będą droższe ale lepsze od obecnych trójek. Niestety okazuje się, że głośnik będzie ten sam, co mnie bardzo dziwi, gdyż podobno Pan Michał wykorzystał go już do maksimum w Phoebe 3.

Edytowane przez piszcz4
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.