Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 3 różne pokoje w których słuchałem. Jest THE BEST :) Przez ponad 30 lat przewinęło się przez mój dom ze 20 par własnych kolumn i najmniej drugie tyle pożyczanych, testowanych ze sklepów, od kolegów.

Skoro tak intensywnie eksperymentujesz, to chyba nie problem byś pożyczył i odsłuchał jeszcze jedną parę? :) :) :)

Jeśli otwór jest umieszczony z zamysłem i z rozmysłem to optycznie nadaje konstrukcji lekkości, bo ją symetryzuje. Odciąża górę skrzyni front naszpikowany przetwornikami i pozwala oglądaczowi zawiesić wzrok też na dolnej części obudowy jednocześnie łamie monotonnie dołu skrzyni urozmaicając ją i też dodając lekkości. Otwór z przodu to to jednak odwaga konstruktora wynikająca z dużego doświadczenia. Dawany jest wtedy gdy kolumna jest dobrze zestrojona i przy wysokim ciśnieniu akustycznym otwór nie hałasuje. Bywa, ze konstruktor forsuje układ na niskie strojenie.Największa głupota w kolumnach z 18 calowymi przetwornikami i wtedy uciekać się trzeba do dziury z tyłu skrzyni. Ja jestem wrażliwy na furkotanie basreflexu i je słyszę. Sprawdzenie tego przy zakupie moich kolumn to była pierwsza rzecz którą zrobiłem na swojej muzyce. Sama skrzynia też musi mieć wyważone proporcje i właściwe akcenty oraz triki dodajace lekkości, smukłości a nie być zwykłym klocem prostopadłościennym jak to u wielu producentów jest. Niestety kolumn prostych, a nie prostackich w wyglądzie jest mało na rynku, a polskich to już tylko ................

Robin, strasznie cię przepraszam, ale co ty za głupoty pieprzysz?? Jaka odwaga konstruktorska i jakie doświadczenie?

Otwór nie hałasuje, bo rura ma wywinięty kołnierz, żeby nie było turbulencji powietrza przy wylocie a jak ma dwa takie końce, to jeszcze lepiej.

Z twojego rozumowania o umieszczaniu BR, to raczej wynika, że z przodu dają ją ci co się boją, że basu może być zbyt dużo i boją się go zamontować z tyłu, bo nie potrafią dobrze go zaprojektować. Z przodu jest bezpieczniej, bo powietrze wylatuje w wolną przestrzeń. Oczywiście moja jak i twoja teoria jest idiotyczna, ale moja niestety jest bardziej logiczna z punktu widzenia konstruowania takich rzeczy.

Jeśli Grzegorz podsuwa ci takie teorie do pisania na forum, to gratuluje wiedzy Grzegorzowi i podejścia do klienta, jak sprawić, aby stał się pośmiewiskiem na forum.

Zapytaj się może jeszcze dlaczego Minasy mają pochyloną przednią ściankę, jeśli już tak bardzo uparłeś się na wytykanie błędów w moich kolumnach. Robin, jeśli nie zdajesz sobie sprawy z tego co robisz, to wiedz, że możesz się przyczynić do kolejnej dużej awantury na forum.

A teraz załóż maskownice na Minasy i zrób im zdjęcie.

Otwór z przodu to to jednak odwaga konstruktora wynikająca z dużego doświadczenia. Dawany jest wtedy gdy kolumna jest dobrze zestrojona

Co do strojenia bas refleks jak i litrażem do Minasów akurat miałbym poważne uwagi. O pochylenie ścianki czołowej w układzie d'Appolito też kilka postów wstecz już pytałem... dostanę odpowiedź?

Jako posiadacz Phoebe IIs proszę o przyjęcie do klubu. Proszę jednocześnie o informację czy warto przesiąść się na Phoebe III ?. Jak na razie gra to na Xindakach 06.

Mi z kolei nie przypadają do gustu skrzynie Minasów, konkretnie ich proporcje z pochyloną ścianką, dochodzą jeszcze zaokrąglone krawędzie przez co front wydaje się węższy niż jest. Razem daje to wrażenie, że kolumna jest wąska i bardzo głęboka, zwłaszcza dół, nie pasują mi te proporcje.Na zdjęciach to wrażenie jest mniejsze, na żywo wzrasta. Jednak tak jak to się mówi każdemu podoba się co innego, dla innego mogą być piękne.

Natomiast jeśli twierdzisz, że na froncie lepiej wygląda czarna, plastikowa dziura niż ładny, naturalny fornir z rysunkiem drewna, gdzie na dodatek plastik, po pierwsze jest mało ekskluzywnym materiałem, to na dodatek ma inną strukturę powierzchni, inaczej odbija światło, nawet na zdjęciach widać, że jego kolor nie pasuje do metalowych obwódek przetworników, jak to ma dodawać urody to ja nie wiem.

Otwór z przodu to to jednak odwaga konstruktora wynikająca z dużego doświadczenia. Dawany jest wtedy gdy kolumna jest dobrze zestrojona i przy wysokim ciśnieniu akustycznym otwór nie hałasuje. Bywa, ze konstruktor forsuje układ na niskie strojenie.Największa głupota w kolumnach z 18 calowymi przetwornikami i wtedy uciekać się trzeba do dziury z tyłu skrzyni.

Oj coś Robin negatywnie mnie zaskakujesz. Najpierw wymyśliłeś, że Rhea mają szafbas, teraz, że najpewniej są źle zestrojone i dlatego mają bas refleks z tyłu, aby nie furkotał.

Dodam tylko, że cały czas wypowiadasz się o kolumnach, których nie słyszałeś, tak więc to już wygląda na jakąś złośliwość.

Te kolumny co u mnie są grają dla mnie wyśmienicie. Mam 3 różne pokoje w których słuchałem. Jest THE BEST :)

Tutaj też jesteś nieszczery, bo jak piszesz w drugim klubie ma u siebie problemy z basem, dlatego chcesz zmienić Minasy na kolumny podstawkowe.

Druga sprawa, że z racji budowy pokoju, gdzie za kolumnami jest spora wolna przestrzeń, wnęka ta działa trochę coś jakby pudło rezonansowe gitary akustycznej. No i wszystko jasne. Chcę słuchać, "bez dopału", to muszę w drugim albo trzecim pokoju. Monitory miały by mniejszy dźwięk, a poza tym lżejsze do przenoszenia do drugiego pokoju jakby co. No, ale korci mnie ta zwrotnica na dwie drogi do Minasów. Się zobaczy, pogadam z Grzegorzem o tej zwrotce i co by się zmieniło w potędze basu. Na pewno trzeba by zrobić eksperyment.

Nie wnikam czy powodem są kolumny czy akustyka pokoju, czy jeszcze coś innego, jednak dobrego dźwięku nie uzyskałeś, a jednak piszesz, że jest "THE BEST".

Niektórzy kreując się na Leosi zawodowców, zapędzają się zapominając jednocześnie, że ludzie śledzą wpisy w różnych klubach, a poza tym można przecież w dowolnym momencie prześledzić zawartość użytkownika.

Edytowane przez PH7
<br />Jeśli Grzegorz podsuwa ci takie teorie do pisania na forum, to gratuluje wiedzy Grzegorzowi i podejścia do klienta, jak sprawić, aby stał się pośmiewiskiem na forum.<br />

Na temat wiedzy Grzegorza w temacie głośników i kolumn nie dyskutuj, bo ułamka tej wiedzy nie posiadasz!

Studio 16 Hertz produkowała i produkuje masę różnych modeli czy to seryjnych, czy też pod indywidualne zamówienia, zainteresowanie jest spore a liczba co najmniej zadowolonych użytkowników jest bardzo duża.

Czy to nie Twoje słowa :

Audio Academy 6 Paź 2004, 18:20

Wasze umiejętności prezentują się znakomicie,...

z wątku :

http://www.audiostereo.pl/audiofile-i-melomani-z-gornego-slaska_10164.html/page__st__330

Edytowane przez lord_vader

Tutaj też jesteś nieszczery, bo jak piszesz w drugim klubie ma u siebie problemy z basem, dlatego chcesz zmienić Minasy na kolumny podstawkowe.

. Tak rozważam na etapie teoretycznego rozważnia, bo moje problemy z basem stoją po innej stronie niż 3-4 kolegów którzy narzekali na niedomiar to ja go mam za dużo, ale jest to ewidentna sprawa akustyki. Jednak forsuje słuchanie tu gdzie pracuje, wiec mniejsze kolumny moze by mi też podeszły i nie musial bym za każdym razem jak chce posluchać aktywnie rozstawiać paneli akustycznych. W pozostałych moich pokojach bas z Minasów jest miodzio, dokładnie taki jak upowawłem, taki mam. Dziwne prawda ?

Dodam tylko, że cały czas wypowiadasz się o kolumnach, których nie słyszałeś, tak więc to już wygląda na jakąś złośliwość.

Nie użyłem stwierdzenia, że rzecz dotyczy Twoich kolumn, czy Rea tylko bardzo ogólnie. porty basreflex hałasują jak cholera. Co do zdjęć to są robione z przyłożeniem się z właściwą perspektywą aby oddawały rzeczywiste proporcje, bez przekłamań.

Panie Michale ja też strasznie Pana przepraszam, że coś jednak wiem o budowie kolumn i jeszcze raz proszę o bana na dostęp do tego wątku. Chyba se cholera zasłużyłem już czy trzeba komuś naubliżać tak na 102 ! Wynurzeń tych co tu są pisane czytać się już nie daje. Poziom rozmów i zachowan sięga błota w piaskownicy po ulewie. Proszę nie mieszać mnie z Panem Grzegorzem. Jesteśmy na per Pan jak z Panem i żadnych bliższych powiązań. Relacje klient -sprzedawca. Generalnie to do mnie Panie Michale też może Pan per Pan. Będzie zdrowiej. Aaaaaa i o ten całkowity ban na wątek się przypominam i dziękuje z góry.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Nie użyłem stwierdzenia, że rzecz dotyczy Twoich kolumn, czy Rea tylko bardzo ogólnie. porty basreflex hałasują jak cholera.

Robin no proszę cię, każdy wie w jakim kontekście były te wszystkie uwagi, o bas refleksie, szafbasie i kilku innych, tutaj naprawdę nikt nie jest upośledzony.

Tak samo jak Panu Michałowi, tak i chyba większości tutaj nie chce się wierzyć, że wszystkie te teorie wymyśliłeś sam, z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, po prostu dałeś się podkręcić i tyle. Nie ty pierwszy i pewnie nie ostatni, po prostu walka konkurencyjna trwa i tyle.

Może się powtórzę, ale moim zdaniem nie jesteś zły gość, tylko dałeś się wkręcić.

Znamienne jest to, że nikt z klubu AA nie wchodzi z takimi uwagami do 16Hz, prawda ? Jedynie pisał u was Pit, no ale przecież on ma Minasy. W drugą stronę co rusz jakaś akcja. Nic nie dzieje się bez przyczyny.

Nie proś niby o honorowego bana, tylko miej swój własny rozum i i honor, i tak rozmawiaj.

Edytowane przez omen

Zauważyłem, że koledzy/sympatycy z klubu Studio 16 Hertz lubią tu wpaść i puścić brzydkiego bąka.

Ewentualnie wbić jakąś szpileczkę użytkownikom AA.

Po czym wracają do "swojego" klubu i pilnują kultury wpisów, poziomu dyskusji, itd.

Po co te "uprzejmości"?

P.S.

Znamienne jest to, że nikt z klubu AA nie wchodzi z takimi uwagami do 16Hz, prawda ? Jedynie pisał u was Pit, no ale przecież on ma Minasy. W drugą stronę co rusz jakaś akcja. Nic nie dzieje się bez przyczyny.

Nie widziałem Twojego posta. Dla mnie też jest to widoczne

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Omen, nie mam tu za bardzo z kim rozmawiać, bo Wy nie umiecie rozmawiać. Jesteście zakręceni na 102 Jeszcze na Was się pohukuje, że słuchać nie umiecie :) Może i racja ;) Macie pare sztuk nowych kolumn ledwo upieczonych i już próbujecie zamieszać, że to ta jedyna właściwa kolumna dla wszystkich i do wszystkiego, bankowo lepsza od Minas Anor i nawet lepsza dla tych którzy lubią produkty od 16Hertz tylko na pewno są głusi i głupsi od Was. No po prostu komedia na 102. żartownisie po prostu.

Już, już zasłużyłem tu na bana ?

ps.

Omen sczególnie z Tobą już nie idzie gadać, jak Ty nie kumkasz po co się robi fazki na bokach frontu kolumny. No właśnie po to aby wyglądała, na szczuplejszą i lżejszą. patrzeć też trzeba umieć jak i słuchać ;)

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Robin. Spokojnie mozna tu podyskutowac tylko trzeba chciec a nie jak w przedszkolu prosic o bana. I nawet po tej dyskusji pozostac przy wlasnym zdaniu. Nikt Ci glowy nie urwie. Nikt tez nie napisze ze Rhea jest najlepsza na swiecie, ze kazdy musi uznac ja za lepsza od Minasow. Pit uznal bo mial obie sztuki. Mi na AS nawet bardziej sie Minasy podobaly, ale... w warunkach domowych juz nie. Zadalem Ci pytanie odnosnie Minas vs Liuto ale tez nie byles laskaw odpowiedziec. Tak wiec wynika z tego ze chcesz sie droczyc zamiast powaznie pogadac, nawet jesli sie zgadzac nie bedziemy.

Zadalem Ci pytanie odnosnie Minas vs Liuto ale tez nie byles laskaw odpowiedziec.

Ale to chyba nie do mnie abo przeoczyłem. Słuchałem jednych i drugich, obie prezentacje lubię (Liuto ma kolega), czy porównywałem tak pod siebie pod swój gust bezpośrednio w tych samych warunkach. Nie nie robiłem tego, ale zamierzam zawieść swoje głośniki do kolegi i posłuchać z Nim obu zestawów. Liuto bym se kupił, bo to stara miłość :)

z Nim słowo kluczowe, bo kolega to zawodowy muzyk z wybitnym słuchem, autorytet dla mnie w pewnych aspektach. Tak muzyk audiofil o dużym doświadczeniu. Bardzo rzadkie połączenie pasji.

tak bardzo na serio proszę o bana do tego wątku

PLISSSSSSS !!

Edytowane przez robin102

Robin no proszę cię, każdy wie w jakim kontekście były te wszystkie uwagi, o bas refleksie, szafbasie i kilku innych, tutaj naprawdę nikt nie jest upośledzony.

Tak samo jak Panu Michałowi, tak i chyba większości tutaj nie chce się wierzyć, że wszystkie te teorie wymyśliłeś sam, z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, po prostu dałeś się podkręcić i tyle. Nie ty pierwszy i pewnie nie ostatni, po prostu walka konkurencyjna trwa i tyle.

Może się powtórzę, ale moim zdaniem nie jesteś zły gość, tylko dałeś się wkręcić.

Nie proś niby o honorowego bana, tylko miej swój własny rozum i i honor, i tak rozmawiaj.

Gdyby w klubie S16hz "jeździli" po AA i po ich konstruktorze to wielu by tam zaczęło pisać. Jakoś nie kojarzę żeby w klubie S16hz ciągle były nawiązania i krytyka AA. A tu jest to nagminne.

Nie sadzę, żeby P. Grzegorz kogoś podkręcał. Miałem okazję go poznać i to spokojna niekonfliktowa osoba. Idąc Twoim tokiem myślenia i odbijając piłeczkę można by napisać, że to Pan Michał zachęca do krytykowania konkrecji. Nie twierdze że tak jest bo nie mam dowodów, ale poziom agresji jest zastanawiający. Zresztą nie ważne. Już w tej sprawie nie zamierzam więcej pisać bo to bez sensu. Czasem mam wrażenie, że komuś zależy żeby doprowadzać do konfliktów i w ten sposób się promować, a ja już nie chce w tym dłużej uczestniczyć. Nawet może niepotrzebnie coś pisałem w tym temacie, ale cóż było minęło. Jak coś można usunąć moje wpisy nie będę protestował. Taka dyskusje szkodzi obu firmą. Teraz czekam tylko na nowe monitory z ofercie AA bo chętnie je odsłucham.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Jako posiadacz Phoebe IIs proszę o przyjęcie do klubu. Proszę jednocześnie o informację czy warto przesiąść się na Phoebe III ?. Jak na razie gra to na Xindakach 06.

Pewnie witamy! Ja miałem phoebe jedne i drugie i wiem jak grają ,i przesiadka na phoebe lll jest ogromna na pewno zyskasz na basie i szczegółowej górze,warto bo to są kolumny w mojej opinii dużo lepsze.

Gdyby w klubie S16hz "jeździli" po AA i po ich konstruktorze to wielu by tam zaczęło pisać. Jakoś nie kojarzę żeby w klubie S16hz ciągle były nawiązania i krytyka AA. A tu jest to nagminne.

To wynika z tego, że nikt z nas nie hejtuje w klubie 16hz. Możesz wskazać taką osobę?

Drugiej stronie wydaję się, że można do nas wejść w ubłoconych buciorach, beknąć, pierdnąć, nasrać wielką kupę i gra.

Ale nie. Skończyło się.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Na temat wiedzy Grzegorza w temacie głośników i kolumn nie dyskutuj, bo ułamka tej wiedzy nie posiadasz!

Studio 16 Hertz produkowała i produkuje masę różnych modeli czy to seryjnych, czy też pod indywidualne zamówienia, zainteresowanie jest spore a liczba co najmniej zadowolonych użytkowników jest bardzo duża.

Czy to nie Twoje słowa :

Audio Academy 6 Paź 2004, 18:20

Wasze umiejętności prezentują się znakomicie,...

z wątku :

http://www.audiostereo.pl/audiofile-i-melomani-z-gornego-slaska_10164.html/page__st__330

Moje zdanie jest takie Lord ,każdy się uczy,i pamiętaj trening czyni mistrza, ostatnie kolumny pana Michała, są bardzo udane.

PH7

To wynika z tego, że nikt z nas nie hejtuje w klubie 16hz. Możesz wskazać taką osobę?

Drugiej stronie wydaję się, że można do nas wejść w ubłoconych buciorach, beknąć, pierdnąć, nasrać wielką kupę i gra.

Ale nie. Skończyło się.

Nikt z Was może i nie hejtuje w klubie S16hz, ale hejtujecie tutaj na S16hz i z tego powodu pojawiły się moje wpisy. PH7 chciałbym zakończyć tą dyskusje bo można tak w nieskończoność, a tak jak pisałem nie służy to nikomu. Ludzie się zniechęcają i tyle.

Edytowane przez Silver_85

Nikt z Was może i nie hejtuje w klubie S16hz, ale hejtujecie tutaj na S16hz

Nie. Odwracasz kota ogonem. To Wy hejtujecie tutaj na Audio Academy. Gdyby nie ten fakt, to temat 16 hz w ogóle by się u nas w klubie nie pojawiał.

Prześledź nasz klub. Zauważysz wtedy, że jest spokój i nagle jakiś barani łeb, wyskakuje z kujawiakiem typu klonowanie, proporcje bryły nie takie, ogólnie wielkość nie ta, port BR z tyłu bo furkocze (choć nie słyszał konstrukcji), zje..na zwrotnica, konstruktor to zdzierca bo za drogo itp. bzdety.

Mało?

Edytowane przez PH7

Akurat z tym się nie zgadzam.

Taki zbyniu 360 nagminnie i uparcie wpisy robił w klubie S16Hz o wyższości posiadanych obecnie.

Dla Niego zagrały lepiej i dobrze, wystarczyło napisać raz jakie różnice i OK

Ale nie... trzeba wkółko powielać wpisy i to jest wporządku według Was...

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Pisałem raz i więcej nie pisałem... ,za to wy pisałiście jak opętani ,hurtowo.

Raz powiadasz..... skoro zapomniałeś to prześledź sobie swoje wpisy.

"Lampa nie umiera nigdy"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.