Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Zawi z tym pizdeuszem to poleciales..w sumie ja tez mam pizdeusza Vincenta i mimo ze Pam Michal polecilby mi cos innego to mi to gra i sie podoba, no ale jak cos sie bardziej podoba to czemu nie. Z tego co pamietam w AA nigdy nie bylo ciagnacego sie basu od Phoeebe poprzez Hyperiony Helene po Rhea. Juz dawno temu jak stwierdzilem ze Minasy sa wyprane z basu i na rocku brzmia smiesznie to dostalem po glowie.Te nowsze sa nawet niezle no ale...nie chce dalej ciagnac watku AA vs 16hz. U mnie Phoebe dawaly mocny bas czasem sie ciut ociagal ale nie tak jak np Dynaudio gdzie monitory buczaly.W Rhea to nawet mi brakuje tego przeciagniecia ( taki sarkazm i przyzwyczajenie) kontrola tego pasma jest swietna, a bas jest wielobarwny i schodzi nizej, nie zaglusza srednicy.W ogole te kolumny sa tak rowne i szczegolowe ze czasem daje to spektakularny efekt a czasem boli gdy mamy skopane realizacje.

To co Pan wyżej napisał potwierdza tylko bardzo emocjonalny i mało profesjonalny stosunek do własnego biznesu.

Zresztą nie mój biznes -nie moja sprawa.

Emocje oczywiście są, ale nie pozwolę, żeby przez 10 lat, ktoś, brzydko mówiąc, obrabiał mi dupę za moimi plecami, szydząc ze mnie i z moich produktów. Czy takie zachowanie ma profesjonalny stosunek do własnego biznesu?

Kilka słów w dyskusji, no bo zawsze muszę swoje trzy grosze wtrącić :)

W sprawie filmików umieszczanych w necie, to muszę się zgodzić z kopaczmopa, że zarówno ich umieszczanie jak i komentowanie to jest jakiś dramat.

Co do słów Michała o obrabianiu tyłka przez konkurencję, to tak jak kiedyś pisałem. Jest to fakt niezaprzeczalny. To, że podczas prezentacji u potencjalnych klientów, "konkurencyjny konstruktor" deprecjonuje dokonania Michała i szkaluje kilku najaktywniejszych forumowiczów klubu AA (w tym mnie nazywając merytorycznym zerem), mogę w każdej chwili udowodnić.

Co do meritum sprawy. Basu w Minasach. Sam zaliczam się do gości, którzy wolą mniej basu ale lepszej jakości niż odwrotnie. W Minasach natomiast, nie ma ani należytego natężenia basu, ani jego jakości. Zresztą gdyby bas był jedynym problemem tych kolumn, to jeszcze byłoby pół biedy.

To tyle.

PS. Poprosiłem Administratora Pana Skrzypczaka, aby przyjrzał się sprawie znikających postów. Jesteśmy w tej sprawie w kontakcie i czekam na odpowiedź.

Edytowane przez PH7

Ja myślę, że z takiej sytuacji jest tylko jedyne wyjście Skoro jest tylu świadków szkalowania kogokolwiek a jest jak rozumiem możliwość udowodnienia tego że ma to bezpośredni wpływ na sprzedaż ewidentnie poszedłbym w drogę rozwiązań prawnych a nie bawił się w dziecinadę na forum -bo to naprawdę trąci gówniarstwem.

Naprawdę szkoda, że polski biznes nie potrafi sam siebie szanować.

PH7 tylko czekaj az ktos sie zaraz czepi Twoich Tethysow ;)

Nie mam nic przeciwko temu ze kazda pliszka swoj ogon chwali ale sa jakies granice. Nigdy od Pana Michala nie slyszalem pojazdu co do umiejetnosci konstruktorskich p. Grzegorza z 16Hz, zreszta I tak koniec koncow broni sie finalny produkt. Dziwi to ze na rynku gdzie jest tylu zgaranicznych konkurentow rodak rodakowi chce wbic sztylet w plecy. Przeciez nie spowoduje to ze znajdzie wiecej klientow, firm produkujacych kolumny jest tyle ze mozna wybierac I przebietac, fakt jednak ze niewiele robi dobre kolumny za rozsadne pieniadze.

Myślę, że niedługo będzie można zmienić nazwę tego klubu na klub "przeciwników S16hz". Ostatnio nic się tu nie dzieje poza dyskusjami i porównaniami do S16Hz. Ciekawe kiedy Wam się to znudzi. I jeszcze najbardziej śmieszą mnie oskarżenia, że P. Grzegorz obrabia komuś tyłki. Chyba, że tak dobrze u mnie grał i się na Nim nie poznałem.

Myślę, że niedługo będzie można zmienić nazwę tego klubu na klub "przeciwników S16hz". Ostatnio nic się tu nie dzieje poza dyskusjami i porównaniami do S16Hz. Ciekawe kiedy Wam się to znudzi. I jeszcze najbardziej śmieszą mnie oskarżenia, że P. Grzegorz obrabia komuś tyłki. Chyba, że tak dobrze u mnie grał i się na Nim nie poznałem.

A kto tą wojenkę rozpoczął? Kto zarzucił Michałowi plagiat i klonowanie konkurencyjnej kolumny, mimo, że poza ogólnym rozmieszczeniem głośników i takim samym nisko-średnio tonowym to całkowicie inne konstrukcje? Wcześniej były oczywiście drobne uszczypliwości, ale w normie można by rzec.

Tak na marginesie. Gdybym przytoczył treść mojej rozmowy telefonicznej z Grzegorzem z przed lat, gdy do niego zadzwoniłem i spytałem o głośnik wysokotonowy w Tempo VI Audio Physica, którymi byłem zainteresowany i o firmę AA, którą wówczas znałem jedynie ze słyszenia, toby się musiał pod ziemię zapaść.

Ale jak mnie sytuacja ostatecznie wk...urzy, to się skuszę.

Edytowane przez PH7

Sami wchodzice , mnie zbanowali bo słuchałem i wybralem inne.To bez urazy dla kogoś zostałem zbanowany za nic.

Zbyniu od dłuższego czasu szukasz zaczepki. Rezyslaw wrzucił filmik, żeby pokazać jakieś ustrojstwo w pudełku po lodach, a Ty oceniasz brzmienie w jego pokoju na podstawie filmiku w necie. Bez komentarza. I nikt Cię nie zbanował, że wybrałeś inne.

A kto tą wojenkę rozpoczął? Kto zarzucił Michałowi plagiat i klonowanie konkurencyjnej kolumny, mimo, że poza ogólnym rozmieszczeniem głośników i takim samym nisko-średnio tonowym to całkowicie inne konstrukcje? Wcześniej były oczywiście drobne uszczypliwości, ale w normie można by rzec.

Nie wiem kto rozpoczął i mało mnie to interesuje. Widzę to co dzieje się teraz. Co do tematu "plagiatu" już się tu wypowiadałem i nie będę ciągnął tego tematu. Każdy może mieć swoje zdanie i tyle.

Edytowane przez Silver_85
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

I co.... pozytywka tylko grała... , bo pudełkiem po lodach nie byłem zainteresowany. Wyraziłem swoją opinię i co z tego ?. Nie podobało mi się i tyle, to za to dostałem bana ?.Bez komentarza.

Edytowane przez zbyniu 360

A ja mam taką prośbę do userów kolumn od firmy 16Hz nie zaglądajcie tu w ten wątek aktywnie, nie piszcie nic.

Do niczego to dobrego nie prowadzi i jest bez sensu. Serio.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

A ja mam taką prośbę do userów kolumn od firmy 16Hz nie zaglądajcie tu w ten wątek aktywnie, nie piszcie nic.

Do niczego to dobrego nie prowadzi i jest bez sensu. Serio.

Apel słuszny. Ale zamieść go w "zaprzyjaźnionym" klubie.

Edytowane przez PH7

Ja zakończyłem z podmianami w sprzęcie ale na dobre kable głośnikowe bym się skusił posłuchać .Ma ktoś do pożyczenia jakieś kable na odsłuch ?

zbyniu,

miałeś wziąć ode mnie kable na testy

Apel słuszny. Ale zamieść go w "zaprzyjaźnionym" klubie.

O widzisz to jak słuszny to napisz podobny na klubie 16Hz aby fani marki AA, zaprzyjaźnieni userzy z marką niekoniecznie tam się czynnie udzielali i nastanie normalność na 102 :) z korzyścią dla wszystkich.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

No korde zapomniałem !

za to dostajesz bana !

:)

O widzisz to jak słuszny to napisz podobny na klubie 16Hz aby fani marki AA, zaprzyjaźnieni userzy z marką niekoniecznie tam się czynnie udzielali i nastanie normalność na 102 :) z korzyścią dla wszystkich.

ale tobie chodzi żeby nie pisali niedobrze o 16Hz, ewentualnie nie chwalili tam AA, czy w ogóle nie pisali ?

Edytowane przez omen

Dla mnie z tego filmiku bas jest nieakceptowalny bo strasznie dudni i zagłusza resztę.

Z tego co wstępnie idzie wywnioskować z tego obrazu to Hyperiony ewidentnie stoją w za małym pomieszczeniu, do tego dużo za blisko ścian bocznych i ściany tylnej. Pod ścianami te kolumny absolutnie stać nie mogą. Gdyby je dobrze ostawić w tym małym pomieszczeniu z filmu to musiały by stać na samiuśkim środku i blisko siebie, wówczas i tak nie dałoby się ich słuchać - brak sceny i miejsce odsłuchowe pod ścianą za plecami, więc dudnienie z narożników po bokach, zwłaszcza że nie ma tam żadnych pułapek basowych. Wraz z rezonansami (nie wiem z czego są ściany i sufit) byłoby masowanie wnętrzności i zapieranie oddechu.

Gdy dobrze napędzone, Hyperiony są to bardzo energetyczne kolumny (wręcz małe wulkany energii) z dużą potęgą brzmienia. Całkowitą prawidłowość ich ustawienia stworzy im dopiero pomieszczenie tak min. 25m2. W 30 czują się znakomicie zapewniając prawidłowe proporcje podzakresów basu, który wypełniając pomieszczenie załagodzi ilościowy (nie jakościowy) niedobór średnicy względem basu i góry pasma. W minimum takiej kubaturze charakterystyka zaczyna się równoważyć i pojawia się harmonia w brzmieniu. Kolejnym błędem na filmiku jest brak ich skręcenia w kierunku miejsca odsłuchowego. Do tego muszą stać na podestach i kolcach aby tweeter był na wysokości uszu siedzącego słuchacza. No chyba że ktoś ma niziutkie siedziska, prawie że takie japońskie. Energetyka Hyperion IV pozwala na śmiałe ich postawienie w 40m2 bez strachu o bas, którym są w stanie takie pomieszczenie wypełnić bez kompleksów. Niestety dla zapewnienia odpowiedniej dynamiki, kick-u i szybkości te kolumny wymagają odpowiednio mocnego i szybkiego wzmacniacza, ale z takim właśnie potrafią zadziwić. Brakuje im łatwości tąpnięć i niskiego zejścia <40Hz, ale w tej cenie to już marudzenie na siłę. W tym pomieszczeniu z filmiku zdecydowanie lepiej spisałyby się Phoebe.

Po filmikach na Yt z dobrymi słuchawkami, dobrą kartą dźwiękową i wzmacniaczem da się wstępny charakter kolumn określić o ile mikrofon nagrywający jest dobrej jakości. Wstawki Rezysława na Yt śmiało pozwalają zapoznać się z podstawowym charakterem jego kolumn. Pokazują te cechy tych kolumn, które zaobserwowałem w swoich egzemplarzach, które posiadałem.

niektórzy lubią podbijać bas przy pomocy ścian ja do nich nie należę bo nie znoszę dudnienia

W jakiej odległości od tylnej ściany i narożników masz miejsce odsłuchowe?

Byłem już po przeróbce. Mówił mi, że przyjechał Grzesiek i wymienił mu soprany ....i nic więcej.

Jak to nic więcej? A co ze zwrotnicą, zgraniem charakterystyki i fazowym, SPL?

Lubię natomiast jak bas ma kontury a w Minasach to nie występuje.

Z tym, że zaznaczyłbym, iż w wyższym podzakresie bas jest całkiem dobry, atak, szybkość, różnorodność, ilość i kontury względem dominującej średnicy Minasów. Średni podzakres basu to już niestety bez podstawy, wypełnienia zadowalającej ilości, fundamentu.. bez konturów i ataku, generalnie słabiutko.

Nie nie, takich wpisów nie ma, bo to się robi perfidnie za moimi plecami. Tak jest łatwiej i można pomyśleć, że to się nie wyda. Niestety sprawa się rypła i dłużej nie będę się z tym krył.

Emocje oczywiście są, ale nie pozwolę, żeby przez 10 lat, ktoś, brzydko mówiąc, obrabiał mi dupę za moimi plecami, szydząc ze mnie i z moich produktów. Czy takie zachowanie ma profesjonalny stosunek do własnego biznesu?

Co do słów Michała o obrabianiu tyłka przez konkurencję, to tak jak kiedyś pisałem. Jest to fakt niezaprzeczalny. To, że podczas prezentacji u potencjalnych klientów, "konkurencyjny konstruktor" deprecjonuje dokonania Michała i szkaluje kilku najaktywniejszych forumowiczów klubu AA (w tym mnie nazywając merytorycznym zerem), mogę w każdej chwili udowodnić.

I jeszcze najbardziej śmieszą mnie oskarżenia, że P. Grzegorz obrabia komuś tyłki

Gdybym przytoczył treść mojej rozmowy telefonicznej z Grzegorzem z przed lat, gdy do niego zadzwoniłem i spytałem o głośnik wysokotonowy w Tempo VI Audio Physica, którymi byłem zainteresowany i o firmę AA, którą wówczas znałem jedynie ze słyszenia, toby się musiał pod ziemię zapaść.

Ale jak mnie sytuacja ostatecznie wk...urzy, to się skuszę.

Niestety do mnie też prywatnie od dwóch osób, które wolą pozostać anonimowe, doszły słuchy o zachowaniu konstruktora 16Hz podczas prezentacji względem innych polskich konstruktorów, o deprecjonowaniu ich jako osób oraz ich produktów w mało elegancji sposób. Osoby te pytały czy to normalne, czy się z tym spotkałem... sam już nie wiem, co o tym myśleć.

Osobiście miałem bezpośredni kontakt w vztery oczy tylko z panem Michałem. Oczywiście nie odbyło się bez rozmowy o polskim rynku audio, o produktach i ich konstruktorach. Pan Michał zachował się absolutnie profesjonalnie. Złych słów o innych konstruktorach z jego ust nie usłyszałem. Szczerze, to znając jego ekspresjonizm z forum, pan Michał zadziwił mnie trochę - bo wręcz wymieniał co docenia u konkurencji Harpii i S16Hz, jako o osobach mówił same pozytywne rzeczy, o produktach również. Nawet szukał pozytywów w Minasach, które jako kolumny mi się niezbyt spodobały... O sobie, swojej pracy i produktach mówił wręcz bardzo skromnie.. Bardzo pozytywnie wspominam wizytę pana Michała.

Edytowane przez pit80
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ogólnie podejście pana Michała jest profesjonalne, do mnie przyjechał z dwoma parami kolumn Hyperion i Rhea, zabrał ze sobą kable głośnikowe , wzmacniacz , interkonekty , a kolumny były juz wygrzane ! , no i najważniejsze to fajna muza na płytach cd.

O.....

I jeszcze kable zasilające i listwę zasilająca gigawatt.

Edytowane przez zbyniu 360

Tego nie trzeba grać, trzeba mieć taką osobowość. Poza tym większość osób po prostu nie chce widzieć tego co robi Grzegorz, bo im tak wygodniej a Grzegorz jawnie tu na forum robi wszystkich w konia. Ostatnie robienie w konia odbyło się w grudniu 2015r po Audio Show, gdzie była awantura o głośniki. Za pośrednictwem Paltona, Grzegorz przekazał informacje, że to ja wykupiłem nadwyżkę głośników, które były robione dla 16Hz. Jest to bezczelne kłamstwo i Grzegorz doskonale o tym wiedział, ale z niewiadomego mi powodu postanowił to upublicznić.

I co? Żadnej reakcji, żadnego z was.

Tego nie trzeba grać, trzeba mieć taką osobowość. Poza tym większość osób po prostu nie chce widzieć tego co robi Grzegorz, bo im tak wygodniej a Grzegorz jawnie tu na forum robi wszystkich w konia. Ostatnie robienie w konia odbyło się w grudniu 2015r po Audio Show, gdzie była awantura o głośniki. Za pośrednictwem Paltona, Grzegorz przekazał informacje, że to ja wykupiłem nadwyżkę głośników, które były robione dla 16Hz. Jest to bezczelne kłamstwo i Grzegorz doskonale o tym wiedział, ale z niewiadomego mi powodu postanowił to upublicznić.

Przeglądam to forum i jest mi coraz smutniej. Rozumiem ... emocje, ale to się chyba w języku prawniczym nazywa publiczne pomówienie i podpada pod paragraf... Ja w moich kontaktach z Panem Grześkiem nie spotkałem się z krytyką konkurencji. Najsmutniejsze, że cała aferę wywołały wypowiedzi osób, których tak naprawdę muzyka chyba nie koniecznie interesuje. Cierpi na tym wizerunek obu firm. Panowie na przyszłość ważmy słowa i jak już to rozmawiajmy o dobrym brzmieniu, bo po to jest to forum.

Przeglądam to forum i jest mi coraz smutniej. Rozumiem ... emocje, ale to się chyba w języku prawniczym nazywa publiczne pomówienie i podpada pod paragraf... Ja w moich kontaktach z Panem Grześkiem nie spotkałem się z krytyką konkurencji. Najsmutniejsze, że cała aferę wywołały wypowiedzi osób, których tak naprawdę muzyka chyba nie koniecznie interesuje. Cierpi na tym wizerunek obu firm. Panowie na przyszłość ważmy słowa i jak już to rozmawiajmy o dobrym brzmieniu, bo po to jest to forum.

Drogi kolego. Są rzeczy, nad którymi na dłuższą metę, przejść do porządku dziennego nie sposób. Dasz sobie odgryźć palec, a za moment zostaniesz bez ręki.

Zgadzam się z Tobą, że na takich sytuacjach cierpi wizerunek obu firm. Ale dlaczego ma cierpieć tylko jednej?

Facet sukcesywnie dokładał do pieca, ale przedobrzył. W dobie internetu i błyskawicznej wymiany informacji, pewne rzeczy musiały w końcu ujrzeć światło dzienne.

A wiesz co teraz robi? Modli się, żeby sprawa przycichła, bo wie że totalnie przegiął.

Język mnie świerzbi, ale dobra, puki co kończę na tym, a asa w rękawie trzymam sobie na inne rozdanie.

Drogi kolego. Są rzeczy, nad którymi na dłuższą metę, przejść do porządku dziennego nie sposób. Dasz sobie odgryźć palec, a za moment zostaniesz bez ręki.

Zgadzam się z Tobą, że na takich sytuacjach cierpi wizerunek obu firm. Ale dlaczego ma cierpieć tylko jednej?

Facet sukcesywnie dokładał do pieca, ale przedobrzył. W dobie internetu i błyskawicznej wymiany informacji, pewne rzeczy musiały w końcu ujrzeć światło dzienne.

A wiesz co teraz robi? Modli się, żeby sprawa przycichła, bo wie że totalnie przegiął.

Język mnie świerzbi, ale dobra, puki co kończę na tym, a asa w rękawie trzymam sobie na inne rozdanie.

Nie wiedziałem, że GR jest taki pobożny! :)

Łączę się z Wami koledzy w bólu jako ofiarami uścisku i dyskryminacji! Straszne rzeczy tam się dziać musiały :) Przykro mi patrzeć jak tacy, pełni pasji ludzie żyją tylko demonami przeszłości :) Bardzo dobra pozycja jest aktualnie w promocji. Zamiast muzyki polecę coś innego dla ducha :) Dobre źródło pozytywnych myśli i inspiracji do nowych projektów :)

http://www.mtbiznes.pl/b1568-magia-myslenia-na-wielka-skale.htm

post-59356-0-67135100-1455645279_thumb.jpg

Edytowane przez zenon.kowalski

Witam

mam pytanie dotyczące Audio Academy Enceladus

Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji o w/w kolumnach (jaka impedancja, efektywność oraz jakich użyto przetworników).

Moze ktos coś o nich podpowiedzieć ?

dzieki

To ja Zeniu z tej samej firmy wysyłkowej.

http://www.mtbiznes.pl/b1891-jak-upadaja-giganci.htm

mid_jak-upadaja-giganci_6200.jpg

O ! Bardzo Ci dziękuję:) Nie znałem tego, a tytuł jest niezwykle intrygujący. Jutro muszę sobie to zamówić :)

To ja tym razem, proponuje kolejnego mistrza, który dopiero wie, jak posługiwać się intrygą :) Wprawdzie już sprawnie się kolega orężem szantażu i niedomówienia posługuje, ale prawdziwe mistrzostwo wymaga ciągłego samokształcenia :)

post-59356-0-48987900-1455660719_thumb.jpeg

Łoj Zeniu. Chybaś nie czytał. Ta znakomita skądinąd książka Machiavellego, traktuje o podstępie i intrydze, ale w kontekście sprawowania władzy. A takowej niestety nie mam. Gdybym był moderatorem chociaż... :):):)

Edytowane przez PH7

Widzę, że dla Daniela - Zenona, postępowanie Grzegorza jest czymś normalnym. Musisz się teraz w kwestii zgody i aprobaty dogadać z innymi klubowiczami 16Hz, bo oni mają zupełnie odmienne zdanie na ten temat.

Przypomnę tylko, że drugim tematem na forum jest: uczciwość, praworządność, zasady i etyka.... zwłaszcza zawodowa.

Widzę, że dla Daniela - Zenona, postępowanie Grzegorza jest czymś normalnym. Musisz się teraz w kwestii zgody i aprobaty dogadać z innymi klubowiczami 16Hz, bo oni mają zupełnie odmienne zdanie na ten temat.

Przypomnę tylko, że drugim tematem na forum jest: uczciwość, praworządność, zasady i etyka.... zwłaszcza zawodowa.

Dziwne słowa wypowiadasz zwłaszcza gdy sam deprecjonujesz wyroby S16Hz w domach ich użytkowników, może coś w tym jest oko za oko ale już o etyce w tym momencie nie masz mandatu aby zabierać głos ,taką mam obserwację

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.