Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 - które najlepsze ?

rycerz_jedi

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie najlepsze są te produkowane na Węgrzech, w późniejszym czasie produkowano w PRC i ich wykonanie miało wiele do życzenia... I nie chodzi tu tylko o estetykę wykonania. Obydwu słuchałem, bo sam jestem jeszcze posiadaczem wykonanych na Węgrzech , kolega trafił już niestety robione w Chinach i po odsłuch miałem mieszane odczucia.

Pierwsze "wypusty" serii Mercury były "made in UK" i grały trochę inaczej niż węgierskie. Dlaczego? A cholera wie, rozbierałem jedne i drugie i żadnych różnic się nie doszukałem.

Slawczenko_73, 11 Maj 2009, 21:33

>Jak najbardziej Mercury, Fusion to już nie to brzmienie.

No wlasnie, robil ktos bezposrednie porownanie M2 vs. F2? Czym sie konkretnie roznia?

Gdzies czytalem ze w F2 podkrecono wysokie tony przez co prysla muzykalnosc i niemeczacy charakter Mercury ale ciekawe czy jest to prawda.

nigi, 12 Maj 2009, 09:15

>kfadrato, 11 Maj 2009, 23:02

>

>>nigi moje wlasnie tez przyszly do mnie z UK ale kraj produkcji to juz zagadka :)

>

>W sumie to nie ma znaczenia, wazne ze nie zdielano w kitaju :-)

Jesteś pewien?

Otóż przetworniki w Tannoyach M2 to produkty tajwańskiej firmy NMB. Całkiem niezłe zresztą.

Fusion mają takie same woofery (tylko ramka kosza jest inna) i gorsze tweetery.

Witam wszystkich. Ja miałem okazję a właściwie mam ją nadal posłuchania wszystkich kolumn serii Merkury. Mogę tylko podpowiedzieć że M2.5 sprawdzą się w większym pomieszczeniu nawet około 20m2.

Za to m2 są nieco bardziej bogate w wysokich tonach ale myślę że 14 15m2 to dla nich granica po przekroczeniu której odczuwa się jakby większą krzykliwość ponieważ sporo zmniejsza się bas.

Oczywiście proszę traktować to jako moje spostrzeżenia i nic więcej.

Mogę tylko dodać że to bardzo równe kolumny i potrafią zagrać świetnie nawet z dużo droższą elektroniką. Grają bardzo uniwersalnie i każda muzyka na nich brzmi określiłbym na dobrze z plusem.

Są napewno bardziej uniwersalne niż np małe KEFY albo Monitor Audio.

Aha jeszcze jedno, scena w głąb może nie jes imponująca ale pierwszy plan-instrumentaliści są "rysowani" całkiem ostrą kreską.

Pozdrawiam.

PS. Różne rodzaje serii Merkury przesłuchiwaliśmy wraz ze znajomymi z naróżniejszymi urządzeniami towarzyszącymi z różnych przedziałów cenowych.

Dokładnie to przedmówca ujął, najlepiej jest wyrysowany pierwszy plan oraz wybitnie wokal.Co nie oznacza że pozostała część sceny była nieciekawie przedstawiona lub niewidoczna. Monitorki bardzo uniwersalne; ja osobiście słuchałem prócz muzy cięższego kalibru sporo klasyki oraz jazzu.Troszkę rozwlekły basik, ale po włożeniu zatyczek-gąbek które do nich posiadam niskie tony pokornieją na plusik:)

Z tego co się kiedyś dowiadywałem, to prawdopodobnie na Węgrzech. Zanim weszliśmy do Unii, to już parę lat wcześniej pojawiały się na rynku wyroby wszelkiego asortymentu z napisem "Made in Europe"

Myślę, iż to taki trick handlowy:) Ale to nic pewnego w 100%

McGyver, 12 Maj 2009, 10:19

>nigi, 12 Maj 2009, 09:15

>

>>kfadrato, 11 Maj 2009, 23:02

>>

>>>nigi moje wlasnie tez przyszly do mnie z UK ale kraj produkcji to juz zagadka :)

>>

>>W sumie to nie ma znaczenia, wazne ze nie zdielano w kitaju :-)

>

>Jesteś pewien?

>Otóż przetworniki w Tannoyach M2 to produkty tajwańskiej firmy NMB. Całkiem niezłe zresztą.

>

>Fusion mają takie same woofery (tylko ramka kosza jest inna) i gorsze tweetery.

Wiem o tym, ale przynajmniej zostalo to wszystko poskladane do kupy w kraju gdzie jest jakas QC.

To powyżej odnosi się do > " Pierwsze "wypusty" serii Mercury były "made in UK" i grały trochę inaczej niż węgierskie. Dlaczego? A cholera wie, rozbierałem jedne i drugie i żadnych różnic się nie doszukałem."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.