Skocz do zawartości
IGNORED

Jak żyć w tym chorym kraju????

adigrzelczak

Rekomendowane odpowiedzi

Już brak mi słów co się w tym kraju wyrabia. Z wykształcenia jestem mgr inż budownictwa specjalizacja inżynieria mostowa. Posiadam prawie 2 letnie doświadczenie w branży budowlanej, jestem biegły w obsłudze programów autocad czy robot millenium, byłem członkiem zespołu projektującego takie obiekty jak D.H. Renoma we Wrocławiu, biurowiec przy ul.Inflanckiej w Warszawie, Galeria Victoria Wałbrzych, kilka obiektów mostowych i co z tego mam??????.....1500zł netto wynagrodzenia miesięcznie. Czy w tym chorym kraju naprawde nie ma miejsca dla wykształconych ludzi? Dlaczego Ci,którzy odwalają czarną robotę są kopani po dupie za przeproszeniem??? Jestem z Wrocławia, po opłaceniu wynajmowanego pokoju - 700zł, opłaceniu internetu, telefonu i kupnie żywności zostaje mi wielkie G!!!!!Szanowni koledzy jak tu żyć???

https://www.audiostereo.pl/topic/54444-jak-%C5%BCy%C4%87-w-tym-chorym-kraju/

Mój teść jest brygadzistą w dużej firmie budowlanej w Poznaniu i ma ok 5.000

" na rękę" , dodatkowo jakieś 1.500 z fuch.

Wykształcenia wyższego nie ma.

Mam kilku kumpli , którzy parają się budowlanką i nie ma pośród nich takiego ,

który zarabia poniżej 2.500 a większość lepiej.

Proponuję nie biadolić tylko zacząć szukać pracy a po znalezieniu się za nią wziąć.

Bez urazy...

Oj marnujesz się kolego a szkoda, na wyspie potrzebują takich jak ty, a z praktyką to człowieku, jak dobrą firmę załapiesz to dostaniesz 1500 ale tyg. i w wiadomej walucie.

W Polsce ludzi uczonych z wykształceniem się nie szanuje a to błąd, już nie mówię o takich co nie maja papierów.

Twój wybór. Ale jeśli chcesz wyjechać to warunek angielski w stopniu komunikatywnym wystarczy, 33tys.gbp. + premie + auto + samochód służbowy, ale to już po okresie próbnym.

Żałuje że ja takiego dorobku nie mam, bo na pewno bym nie siedział w Polsce. Tzn. jestem na wyspie ale nigdy nie zarobię takich pieniędzy jakie ty byś zarobił.

Jelenić to ja bym się nie dawał jakbym miał za co żyć. Koledzy pracują w innych większych firmach we Wrocku i rzadko który wychodzi poza 2000 netto. Czy to miasto jest stolicą wyzyskiwaczy???

spokojnie... frycowe musisz zpałacić. prędzej czy później wkręcisz się lepiej - wszystko przed Tobą.

A to, ze fizyczni w polsce mają lepiej... cóż, nasza gospodarka jest wciąż w tyle a po drugie niestety profil kształcenia jest w polsce nieodpowiedni.

trochę to dziwne - Wrocek to koło Warszawki czy Kraka dobre miasto (czytaj - można zarobić)

nie napisałeś ile masz lat pracy łącznie za sobą - to też się liczy

skoro znasz CADa i budowlankę to może szukaj jakiegoś biura projektowego

albo szukaj szczęścia w IT :)

Obecnie siedzę w biurze projektowym Scott Wilson we Wrocku. Doświadczenia mam niecałe 2 lata,może to nie dużo ale naprawdepotrafię już "pociągnąć" swoje tematy. Wrocekmoże i szybko się rozwija ale zarobić się tu nie da a napewno na stanowisku aststenta projektanta czy inżyniera budowy.

W systemie gospodarki planowej państwa każdemu by się należało w odpowiedniej kolejności zależnie od jego wkładu ,a nie w zależności od układów ,póki co z jakiegoś powodu to niewypaliło ;) .

Po zawodówce,400FGB na tyg, po 8h na dzień,plus dodatkowo nadgodziny 150 procent i niedziela 200 procent-szwagier-odnawianie budynków ze stanu angielskiego na stan budowlany polski.na umowe,wyposazony we wszytskie mozliwe urzadzenia ułatwiajace prace,a niby ręcami robi.

W Polsce...nie da sie uczciwie niczego zarobić.

Nie dodam ile ja mogę zarobic pracujac dla banku.

Nie opłaca się w Polsce kończyć studiów. 5 lat zapiepszania na jednym z najlepszych wydziałów budownictwa w Polsce, specjalnie kończyłem Inżynierie Mostową bo była to swojego rodzaju "elitarna" specjalność. I co z tego? Jeszcze Polsa bedzie kiedys płacić za inzynierów ściąganych z zza granicy. Życzę jej tego z całego serca. BTW przeciętny fizyczny na budowie zarabia znacznie więcej niż inżynier budowy czy asystent projektanta...paranoja!

Jedni i drudzy powinni zarabiać dobrze. Bez "robola" nic byś nie zbudował póki co. Robotnik też może być fachowcem i często bywa.

Zamiast "płakać" załóz własną firmę skoro masz tak elitarny fach. Kraj nie jest chory, chore jest państwo. Jako człowiek wykształcony powinieneś wiedzieć, że państwo to nie to samo co kraj.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Żeby założyć firmę trzeba mieć własny wkład żeby ja otworzyć. A kredyt... nie dostanę bo nie mam zdolności kresytowej. A tak na marginesie...studiując np. fotonike i mikrosystemy uczymy się o Świteziance???Każdy ma prawo do błędów. Polak jakby komus nie dosrał niebyłby Polakiem.

Wszystko zależy od punktu widzenia. Jeśli inny Polak ma uwagi do drugiego zdarza sie, że drugi odbiera to jako przysrywanie, a to też bardzo polskie ;)

Jeśli chodzi o załóżenie firmy to masz racje. Tylko kto powiedział, że w tym państwie bedzie kiedykolwiek łatwo. Jest wyjście z sytuacji - zostać politykiem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Cóż, specjalność na pewno bardziej poszukiwana niż moja, a zarabiasz ponad 2 razy mniej. Wniosek? Po pierwsze, musisz sie zestarzeć (to przyjdzie samo), a po drugie musisz kontynuować swoje projekty jednocześnie rozglądajac sie za pracodawcą, który sam będzie chciał ciebie zatrudnić. Nie dlatego, zę potrzebuje jakiegoś inżyniera, tylko dlatego, ze potrzebuje najlepszego. Ale to nie od razu, na to trzeba zapracować i to nie trwa dwa lata. Oczywiście, możesz też zbierać doświadczenie za granicą, jak ci radzą.

dzis nie liczy sie co kto ma w glowie !!!!!!przepraszam jak kogos urazilem. Dzis trzeba miec dwie zdolne do pracy rece , chec do roboty oraz znajomosci????? , a dalej to pojdzie jak po masle .

to oznacza ze nasz kraj to jakies POMYLENIE Z POPLATANIEM szwager zadnej szkoly nie ma , po znajomosci wyjechal do Islandii i stawia chaty ze tak napisze i cos kolo 9000zl ma, a tu musimy tyrac od switu do nocy jak pies zeby co kolwiek miec, on zrobi swoje 8g. i ma spokoj .....

najwazniejsze aby skonczyc z oszustwem , jakim ......dzis nikt juz nie zarabia 960 na reke chyba ze w biurach . tyle ile na lape dostajesz tyle wykazywac pracodawca powinien, tam u gory o tym wiedza i pozwalaja na takie oszustwa , bo sami tez robia oszustwa ale na duza skale tak jak za tel kom. 5000zl za paliwo 8000zl. i niczym sie nie przejmuja....a w Polsce bieda ........

Cytat ''za obieranie ryby ze skóry płacą tam pięćdziesiąt tysięcy złotych''-->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.