Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy Plazma za 4000 zł

sturmovik

Rekomendowane odpowiedzi

Są też tańsze profesjonalne LCD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kyle, 15 Lip 2009, 22:17

>Jasność okazała się najsłabszą stroną PDP-LX5090.

Kyle możesz mi nie wierzyć, ale nie miałem najmniejszych zastrzeżeń do bieli Panasonica. Owszem to był model wyższy (54") ale to nic nie zmienia. Obojętnie czy do chałupy wpadało słońce, czy była to noc, obraz był zawsze perfekcyjny. Zdecydowanie obraz z mojego LCD 42" fHD nawet w słońcu w porównaniu do Panasonica to gniot, a w nocy to już horror. Tyle wychodzi z autopsji.

Oczywiście nowe technologie w LCD poszły do przodu ale ten test podany przez Wiatraka wykazuje jakie straszne ułomności ma ta technologia. W LCD aby obraz był taki jak w teście musisz siedzieć równiutko przed ekranem inaczej ani nie uzyskasz pełnej palety barw, ani deklarowanej czerni, a w plaźmie tego nie ma. To naprawdę istotna wada i nie jedyna.

>straszne ułomności ma ta technologia. W LCD aby obraz był taki jak w teście musisz siedzieć

>równiutko przed ekranem inaczej ani nie uzyskasz pełnej palety barw, ani deklarowanej czerni, a w

Uzyskasz pełną paletę (ilość kolorów-nie zakres barwny) tylko zniekształconą (przesunięta gamma, spłaszczona przestrzeń barw)... kontrast też spadnie - ale to przy na prawdę sporych kątach z których się praktycznie TV nie ogląda.

Nie trzeba siedzieć idealnie równiutko.

Kyle, 16 Lip 2009, 10:35

>Uzyskasz pełną paletę (ilość kolorów-nie zakres barwny) tylko zniekształconą (przesunięta gamma,

>spłaszczona przestrzeń barw)... kontrast też spadnie - ale to przy na prawdę sporych kątach z

>których się praktycznie TV nie ogląda.

Skoro spłaszczoną to niepełną.

>Nie trzeba siedzieć idealnie równiutko.

Nie zgodziłbym się z Tobą. Całkiem niedawno miałem możliwość przebywania w sklepie, gdzie stanąłem w odległości ok 7-8 metrów od trzech TV LCD ustawionych w jednym rzędzie w odstępie ok 50cm od siebie. W tym momencie podszedł do mnie sprzedawca "zagadnąć" klienta pytając się czegóż to mógłbym chcieć, więc odpowiedziałem, że przyglądam się tym trzem przede mną i nie wiem który najlepszy. Na to on mi, że żaden nie jest najlepszy bo wszystkie trzy to ten sam model, obecny hit z górnej pólki. Popatrzyłem trochę ogłupiony tym wyznaniem bo patrząc na nie wyraźnie żywsze kolory miał ten pośrodku. Przesunąłem się trochę w bok i patrzę a teraz wyraźnie żywsze kolory ma ten boczny wobec którego stanąłem na wprost. Jak się być może domyślasz kiedy przesunąłem się na wprost tego trzeciego to właśnie on miał żywe kolory a dwa pozostałe może nie jak z reklamy o usuwaniu czarnej zasłonki ale wyraźnie spłowiały. Po przesunięciu się wzgledem wszystkich trochę w bok różnic między nimi nie było.

Do tego momentu także myślałem, że kąt musi być większy do degradacji koloru, niestety prawda jest okrutna. Jeśli posłużysz się matematyką sam zauważysz jak mały kąt wystarczył. Kiedy patrzy się na jeden odbiornik i się przesuwa wzrok (a właściwie nasz mózg) nie wychwyci tak łatwo tej zmiany bo się trochę dostosowuje, ale przy dwóch czy trzech identycznych i tak samo ustawionych widać to już bardzo dobrze.

Wniosek nasuwa się jeden który wcześniej napisałem, katalogową (czytaj pomiarową) jakość uzyskują tylko prawie przy prostopadłym patrzeniu.

To co piszesz nie jest możliwe (odległość 8 metrów i 3 wyświetlacze ciekłokrystaliczne obok siebie= wielkie różnice barw spowodowane kątami) ... gdyby zmiany były tak ogromne to nie mógłbym patrzyć na swój monitor LCD z odległości ~70 cm bo w krańcu miałbym obraz wręcz czarno biały a w środku super jaskrawy.

Kyle, 16 Lip 2009, 23:21

>To co piszesz nie jest możliwe (odległość 8 metrów i 3 wyświetlacze ciekłokrystaliczne obok siebie=

>wielkie różnice barw spowodowane kątami) ... gdyby zmiany były tak ogromne to nie mógłbym patrzyć na

>swój monitor LCD z odległości ~70 cm bo w krańcu miałbym obraz wręcz czarno biały a w środku super

>jaskrawy.

Gdyby nie było możliwe to bym tego nie napisał. Chyba nie sugerujesz, że kłamię? Widziałem to na własne oczy a kłamstwem się brzydzę.

Zmiany nie były ogromne ale tyle istotne, że dla mnie od razu zauważalne. Jak napisałem po zmianie kąta dla wszystkich trzech nie było już między nimi różnicy. Wniosek: minimalne odchylenie od idealnego kąta patrzenia powoduje dość dużą (zauważalną mając obok porównanie) zmianę koloru(zblaknięcie), następnie w miarę wzrostu tego kąta spadek jakości nie następuje już tak szybko.

Przy 8 metrach ? To co to były za TV ... ? I gdzie jest sklep w którym są 3 egz. tego samego TV obok siebie ? (ja trochę po salonach chodziłem i nawet 2 egz. tego samego modelu obok siebie nie stały). Możesz zrobić zdjęcie w tym sklepie tych TV ?

Mam Lcd samsunga i plazme panasa, zgadnijcie co lepsze ;)

P.S. Kyle, poza faktycznie wadą, bo mozna tak nazwać biel w plazmach, pozostałe aspekty wyswietlania obrazu zdecydowanie biją LCD. Na pokazówkach w salonach lcd może faktycznie wydawać się lepszy, bardziej żywy kolorowy, ostrzejszy, ale to tylko na obrazch stetecznych specjalnie przygotowanych do tego celu w warunkach sklepowych. Nie zapominajmy natomiast o np. gradacji, przejściach tonalnych. Nie ma osoby zajmującej się obróbką obrazu, która powie Ci, że lcd to cudo, pracuje się na tym tylko temu, że nie ma nic innego. Technologia plazmowa nie pozwala na zejście poniiżej pewnej przekątnej, a CRT juz odeszły do lamusa. Siłą niejako zostaliśmy zmuszeni do kozystania z tak dziadoskiej technologi jaką jest LCD. Podświetlanie ledami to też nie jest skok jakościowy, to jedynie zmiana podświetlenia, a jedyne co robi to poprawia czerń i kontrast, z racji wyłączenia diod pod ciemnymi partiami obrazu, ale pozostałe parametry i ograniczenia jakie wynikaja z tej technologi pozostały. Radzę pobawić się trochę obróbka zdjęć, ale najpierw wymianę aparatu na coś lepszego niż aparacik w komórce ;)

Kyle, 15 Lip 2009, 22:17

>>>Jasność okazała się najsłabszą stroną PDP-LX5090.>>>

naprawdę twoje teoretyczne rozważania nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

LCD troll powrócił.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, 17 Lip 2009, 13:36

>Kyle, 15 Lip 2009, 22:17

>>>>Jasność okazała się najsłabszą stroną PDP-LX5090.>>>

>

>naprawdę twoje teoretyczne rozważania nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

>LCD troll powrócił.

Jak byś Sittek trollo-analfabeto wtórny (nieumiejętność czytania ze zrozumieniem/analizy tekstu) "umiał czytać" to udało by Ci się dostrzec że to cytat z linku który podałem pod nim :]

lechb, 17 Lip 2009, 11:55

No właśnie ... nie zapominajmy o gradiacji i przejściach tonalnych których np. jest 256 (od białego do czerni) w Blu-ray, DVD itd. Na LCD można wyświetlić wszystkie te 256 odcieni ... na modelach z 10 bitowym zapisem barw można to zrobić z odpowiednią liniowością (korekcja gamma z nadmiarowością więc nie ma bandingu czyli odrzucenia części przejść tonalnych po korekcji)

Teoria, teorią, a w praktyce ... Poza tym powołujesz się na neutralność, której to moim zdaniem zupełnie brak w LCD i nawet profesjonalna kalibracja nie jest w stanie tego załatwić. Poza tym to właśnie gradacja na poziomie 256 na każdy kolor podstawowy powodowała problemy na panelach 8 bitowych, w 10 bitowych jest ona na poziomie 1024 na kolor. Małe pytanie Kyle, skoro 256 wystarczy według Ciebie to dlaczego nie wystarczało i zaistniała potrzeba stworzenia paneli 10 bitowych i jeszcze jaka jest gradacja w TV plazmowych?

Kyle@ już Ci pisałem. Szafujesz parametrami, opisujesz zjawiska na poziomie molekularnym, przekręcasz fakty na potrzeby własnej teorii. Teorii LCD. Podajesz parametry i zakresy.

Tylko co z tego? Wystarczy popatrzeć na obraz. Nie w folder reklamowy recytując parametry.

Ty patrzysz i widzisz zupełnie coś innego niz pozostali. Dlatego dla mnie jesteś trollem, ponieważ nie potrafisz logicznie przekonać, zaimponować praktyczna wiedzą. Jesteś niebezpieczny ponieważ wprowadzasz niezorientowaną opinię w błąd. Czy zwrócisz im pieniądze?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

lechb, 17 Lip 2009, 14:56

>Teoria, teorią, a w praktyce ... Poza tym powołujesz się na neutralność, której to moim zdaniem

>zupełnie brak w LCD i nawet profesjonalna kalibracja nie jest w stanie tego załatwić. Poza tym to

>właśnie gradacja na poziomie 256 na każdy kolor podstawowy powodowała problemy na panelach 8

>bitowych, w 10 bitowych jest ona na poziomie 1024 na kolor. Małe pytanie Kyle, skoro 256 wystarczy

>według Ciebie to dlaczego nie wystarczało i zaistniała potrzeba stworzenia paneli 10 bitowych i

>jeszcze jaka jest gradacja w TV plazmowych?

Ja nie twierdzę że 256 odcieni wystarczy ... to producenci zadecydowali że filmy na DVD/Blu Ray będą ograniczone do 256 odcieni szarości/256 odcieni kolorów podstawowych ( 8 bit / kanał ... R 8 bit , G 8 bit , B 8 bit ... razem 24 bit czyli 16777216 kolorów).

Dla czego stosuje się 1024 odcienie gradiacji ? (10 bit LUT a nie 8 bit skoro to 8 bit ma blu RAY) ... napisałem o tym wcześniej. Ale napiszę ponownie trochę innymi słowami - będzie łatwiej zrozumieć:

Wyświetlacze LCD , CRT (szczególnie wypalone) , plazmowe mają nieliniową gammę/przekłamania barw. Można jej nie korygować i pozostać przy 8 bitowym zapisie ale równowaga tonalna itp. będzie zaburzona. Można ją korygować na 8 bitach/kanał ale powstanie banding ... aby nie było bandingu po korekcji gammy/barw potrzebna jest większa ilość bitów niż w materiale źródłowym czyli nadmiarowość. Czyli - jeśli filmy na blu-ray mają zapis 8 bit/kanał i chcemy skorygować nasz panel by był liniowy ale bez artefaktów w postaci bandingu to musimy zastosować elektronikę 10 lub więcej bit/kanał.

ps. proszę nie mylić 10 bit LUT z kilkunasto bitową gradiacją barw na plazmach - na plazmach mamy do czynienia z ditheringiem/rozpraszaniem błędów bo tam barwy tworzone są modulacją impulsowo-kodową co tworzy pewne problemy z gradiacją barw ... na LCD nie jest potrzebne takie rozpraszanie bo matryce mają realnie 8-10 bit/kanał barw a nie jak plazmy dwa stany włączony lub wyłączony czyli jeden bit

---------------------------------------

... cytat z www.tomshardware.pl :

"Jeżeli chodzi o jakość obrazu, technologia plazmowa nadal boryka się z pewnymi problemami. Problemy te zasadniczo wynikają z natury samych pikseli. Ponieważ piksele plazmowe potrzebują wyładowania elektrycznego, aby wyemitować światło, są one albo zapalone albo zgaszone, ale nie istnieje stan pośredni. Dlatego też do kontrolowania ich jasności używana jest modulacja impulsowa-kodowa (Pulse Code Modulation - PCM). "

źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha - dodam tylko że najniższej klasy matryce LCD TN mają zapis 6 bit /kanał (262 tys barw) i mają 8 bit LUT by rozpraszać błędy (i to nawet bez kalibracji) podobnie do plazm ... w wyższej klasy LCD stosuje się matryce 10 bit (miliard barw) są to głównie PVA/IPS - dzięki czemu nawet po kalibracji nie trzeba używać ditheringu.

marcinw899, 19 Lip 2009, 14:36

>nie wiem nawet co to jest stan pośredni, ale myślę ze przez 4 lata jakiś postęp w technologi

>plazmowej był.

Ale nie w tej kwestii o której mowa.

Kyle Ty o niebie my o chlebie, masz rację co do elektroniki ale to się nie przekłada w żaden sposób na doznania wzrokowe, teoretycznie LCD powinien być lepszym wyświetlwczem ale nie jest.

Panowie - dajcie już sobie spokój.

Podano wcześniej ten namiar:

Ukryta Zawartość

Spokojnie doczytać (jest więcej tematów na "tamtej" stronie) i zapoznać się z konkretnymi wnioskami.

Jeśli zauważycie:

- co to za firma (ok 20 lat istnienia)

- kto testował (są pełne dane Autora - tam nie ma tajemnic i mozna pisać do niego)

- jak testowano

- kto oceniał

- itp.

....to obecnie pisanie o technologii "w obecny tutaj sposób" już nawet nie jest śmieszne, ale żałosne.

Poruszanie spraw technologii (nie konkretnych modeli, gdy z jednej strony mamy laboratorium...... (z drugiej przemilczę), bez porównywalnych badań nie daje żadnych szans na dyskutowanie.

(wstyd wątek ciągnąć)

Ps - ktoś to doczyta i znowu będą uzasadnione podstawy do serii dowcipów typu "Polish Joke".

Ukryta Zawartość

... na tej stronie jest ciekawa tabelka :

Ukryta Zawartość

wg. tej strony między plazmą i LCD jest remis.

Ukryta Zawartość

Twój kolega okulista pewnie ma lepszy wzrok niż Ty więc pewnie w wierszu "Overall Rank" będzie w stanie dostrzec "4" w kolumnach "LCD" i "plasma". Nie wiem jak można nie widzieć wad plazmy. Ja przyznaję że LCD mają wady podobnie jak plazmy i CRT ... wy zupełnie nie widzicie wad plazm a LCD traktujecie jako jedną wielką wadę - LOL

Ktoś tu pisał czy oddam komuś pieniądze jeśli ktoś kupi LCD i będzie nie zadowolony ... a ten kto to napisał odda pieniądze kupującemu niezadowolonemu z plazmy ?

Jak bym rozmawiał z dziećmi.

>a ten kto to napisał odda pieniądze kupującemu niezadowolonemu z plazmy ?

Nie jest możliwa taka sytuacja.

Wiesz Kyle, jak ja się irytowałem gdy czytałem Twoje wpisy, teraz dałem sobie spokój i wiesz co , gdybyśmy mieszkali w tym samym mieście , chciałbym się z Tobą spotkać , porozmawiać , pochodzić po sklepach itd. po prostu zrozumieć Twoje myślenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.