Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

Luiis, 24 Cze 2009, 16:54

>zephyr, 24 Cze 2009, 14:37

>

>trochę potrwa.. ;)

>cykl zamawiania to ok 30 dni, a jeszcze nie wiemy czy w ogóle będą chętni (nie licząc tych o których

>już wiemy :).

ja bede chetny na 100% pod warunkiem zaimplementowania LT317/337 zamiast i lub 7815/7915 ;)

co do dostepnosci tych zacnych ''linearow'' to moge sie rozejrzec z dobrym skutkiem mysle, ale i tak jesli zastosujecie porzadne 317/337 np. motoroli to 7815/7915 natychmiast ''wyleca'' ;))) serio! sprawdzone;)

pzdr

Vuy

vuy, 25 Cze 2009, 02:17

właśnie usiłuję zmieścić na pcb dodatkowe elementy przy LM33/17/337 - bez zwiększania płytki, jest b. trudno, bo i tak było ciasno ;)

vereker, 25 Cze 2009, 12:45

>>Docierają się pewne koncepcje - mianowicie zastąpienie regulatorów 7815/1915 przez LM317/337.

>

>Jest jakiś powód oprócz tego że mniej szumią?

hmmm... juz to ze mniej szumia jest wystarczajacym powodem by ''wylecialy'' ale...

na 7815/7915 (motorola wersja CT czyli 3A! zlocone nozki) moje NOS-y Mullarda nie mogly jakos rozwinac skrzydel i detal byl jakby troszke za ''mgielka''(tak wiadomo nie sa bezposrednio z nich zasilane ale ma to jakis posredni soniczny wplyw pracujac razem z stopniem wyjsciowym)reasumujac nie bylo to nie do przyjecia, ale po podstawieniu LT317/337 mam to co lubie czyli ''detal'' zupelnie z innego wymiaru (np. na ''Hardcastle No.5'' jest taki motyw z lejaca sie woda i moj kolega sluchajac tego w ciemnym pokoju zdjal nagle sluchawki bo myslal ze sie woda po scianach leje ;)))no i ''miles of space'' ;))) czyli kilometry przestrzeni;))) a do tego nieporownywalna kontrola niskich rejestrow basu co mnie nie mniej cieszy ;)

wiec mysle ze powodow jest wystarczajaco duzo...;)))

pzdr

Vuy

vuy, 25 Cze 2009, 13:24

>na 7815/7915 (motorola wersja CT czyli 3A! zlocone nozki) moje NOS-y Mullarda nie mogly jakos

>rozwinac skrzydel

Pytanie tylko co będzie jak ktoś zastosuje inne lampy niż Mullarda i mu akurat LM317/337 nie zagrają ale już mniejsza o to.

Odpowiedziałeś na moje pytanie.

Luiis, 25 Cze 2009, 13:41

>vuy, 25 Cze 2009, 13:24

>

>.. z tego co piszesz słuchałeś też "na 7815/7915 - motorola wersja CT czyli 3A! zlocone nozki" ?

tak te byly zaraz zalozone po tym jak posluchalem ''normalnych'' ST z zestawu ''malego budowniczego'';))) i te ostatnie musialy niestety opuscic ''plac boju'';)

bylo duuuzo lepiej jak juz pisalem w zasadzie do przyjecia ale meczyl mnie ''detal'' wlasnie ;)i chcialem zobaczyc i porownac ''odpowiedz'' w subniskich rejestrach.

Aha zapomnialem wam tu nadmienic ze zamiast kondensatorow 470uF ja uzywam wszedzie 1000uF od BHC;)

2200uF tez sa u mnie od BHC ;)

'low bottom'' jest znacznie lepszy ( wieksza energia i ''wykop'' i lepiej kontrolowany ;)

pzdr

Vuy

vuy, 25 Cze 2009, 13:24

>na 7815/7915 (motorola wersja CT czyli 3A! zlocone nozki) moje NOS-y Mullarda nie mogly jakos

>rozwinac skrzydel

ECC81? A na jakich jeszcze lampach testowałeś swoją SOHĘ ? Mullardy grały Ci najlepiej? Luiis bardzo pozytywnie wypowiadał się o Telefunkenach.

vuy, 25 Cze 2009, 13:57

.. zatem należało by się zdecydować czy od razu pakujemy 78/79xx czy 317/337, ponieważ przy kombinacji tych dwóch różnych obudów (w sensie połączeń pinów we/wy) mozaika robi się b.skomplikowana i zajmuje zbyt dużo miejsca, a tego - jak wcześniej pisałem - nie mamy ;(

kodi, 25 Cze 2009, 16:07

>Z moich doswiadczen wychodzi, ze jesli mozna uzyc LT317/337 - to warto to zrobic. Roznica w cenie

>jest niewielka (jesli nie - zadna).

hmmm... chyba kolega ma na mysli LM317/337 bo jesli chodzi o LT317/337 to cena bedzie oscylowac w okolicy 20zl/szt i trzeba to sprowadzic np. z usa;)

natomiast czy warto to zrobic to wiadomo ze moja odpowiedz jest oczywista ;)

pzdr

Vuy

mdabro, 25 Cze 2009, 14:19

>vuy, 25 Cze 2009, 13:24

>

>>na 7815/7915 (motorola wersja CT czyli 3A! zlocone nozki) moje NOS-y Mullarda nie mogly jakos

>>rozwinac skrzydel

>

>ECC81? A na jakich jeszcze lampach testowałeś swoją SOHĘ ? Mullardy grały Ci najlepiej? Luiis bardzo

>pozytywnie wypowiadał się o Telefunkenach.

Tak ecc81, a scislej Mullard 12AT7WA (special quality) NOS z 1964r z duzo wieksza iloscia geteru niz ''standard'', zwiekszona odlegloscia m-dzy sekcjami triodowymi dla zminimalizowania ''cross interference'',a takze umiejscowieniem siatki znacznie blizej katody niz w ''standardach'' co ma wiadome skutki ;)

dolaczylem fotki jak wyglada taka lampka, na drugiej fotce widac wyraznie jak oddalone sa od siebie sekcje triodowe.

''przesluchanych'' mam prawie wszystko godne uwagi lezace w moich szufladach;) lacznie z telefunkenami i phillipsami SQ nie tylko typy ecc81/6060 ,ale takze e88cc, 6922 itp. ale w ''detalu'' dla mnie tym Mullardom nic nie ''podskoczy'' ;)szczegolnie w komplecie z ''jantzen silver Z-cap'' ;)

pzdr

Vuy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17546-100001621 1245975930_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luiis, 25 Cze 2009, 14:20

>vuy, 25 Cze 2009, 13:57

>

>.. zatem należało by się zdecydować czy od razu pakujemy 78/79xx czy 317/337, ponieważ przy

>kombinacji tych dwóch różnych obudów (w sensie połączeń pinów we/wy) mozaika robi się

>b.skomplikowana i zajmuje zbyt dużo miejsca, a tego - jak wcześniej pisałem - nie mamy ;(

No moja odpowiedz jest oczywista...7815/7915 WYLOT ;)

>>b.skomplikowana i zajmuje zbyt dużo miejsca, a tego - jak wcześniej pisałem - nie mamy ;(

Ja byłbym za tym aby przy projektowaniu nowej płytki nie sugerować wielkościa płytki, ale zrobić "naprawdę wypasiony" projekt, z większością proponowanych rozwiązań, w tym miejscem na większe radiatory.

Wydaje mi się, że płytka mogłaby być zdecydowanie dłuższa niż te 14,5 cm, nawet na całą głębokość obudowy. Umieszczenie trafa poza główną obudową to w końcu żaden problem, za lampami jest tyle miejsca, że można je przymocować do górnej pokrywy i osłonić jakimś kubkiem lub inną obudową wykonaną z np. profila aluminiowego. Ja widzę same plusy takiego rozwiązania.

Myślałem jeszcze nad jedną kwestią, a mianowice ulokowaniem na płytce miejsca przyłączenia gniazd wejściowych. Taka lokalizacja zmusza do przeprowadzenia dość długich kabli przez cały wzmak na tył obudowy. Może dałoby się poprowadzić ścieżki od potka w rejony tyłu płytki, albo tak przeprojektować płytkę aby potencjometr wylądował z tyłu, a ośkę przełużać wtedy do frontpanelu wałkiem.

To tyle ode mnie.

Jeżeli nie ograniczymy wielkości PCB, to aż prosi się o stabilizatory na elementach dyskretnych, np. z projektu Bodo_z, cena wyjdzie pewnie niższa niż przy zakupie LT317/337, a efekt myślę, że jeszcze lepszy, przecież to ma być MKIII, a nie facelifting:)

ManieX, 26 Cze 2009, 09:03

>Jeżeli nie ograniczymy wielkości PCB, to aż prosi się o stabilizatory na elementach dyskretnych,

>np. z projektu Bodo_z, cena wyjdzie pewnie niższa niż przy zakupie LT317/337, a efekt myślę, że

>jeszcze lepszy, przecież to ma być MKIII, a nie facelifting:)

czy efekt jeszcze lepszy to w tym wypadku raczej bym sie nie zgodzil.

z tymi ukladami stabilizacji ''Feeder TT'' to wcale nie jest takie oczywiste (mam je, sprawdzalem i szoku nie przezylem, beda wiec wykorzystywane zupelnie w innym celu) bo parametry BD139/140 to juz zamierzchle czasy, a prad kolektora tych tranzystorow to ''zaledwie'' 0,5A wiec beda sie niezle ''pocic'' a miejsca to tez zajmie duzo wiecej niz LT317/337 ktore parametrowo wypadaja duzo lepiej ;)

wspomniane przez kolege uklady stabilizacji nie byly pomyslane jako stabilizacja stopni wyjsciowych mocy ;)

Moze warto by wspomniec ze nadmierne ''dlubanie'' przy tej pcb (ktora w wersji mk2 sprawuje sie idealnie) wcale nie musi oznaczac ze bedzie lepiej bo moze sie okazac ze przemieszczenie niektorych elementow (zblizenie ,oddalenie, przemieszczenie) bedzie mialo zgola odmienny skutek i moze niesc za soba pogorszenie parametrow (ewentualny wplyw pojemnosci), a takze ewentulane oscylacje itp.

jesli rozmawiamy o ''tunningu'' to ja bym pomyslal raczej o dodatkowym zasilaczu czesci anodowej co u mnie jest juz w trakcie realizacji ;)chce zobaczyc jak zagra to z innymi niz w orginale punktami pracy lampek ;)

pzdr

Vuy

>vuy

Pisałem o ''Feeder TT'' czysto teoretycznie i nie robiłem porównań do LT317, jeżeli ten scalak jest lepszy niż rozwiazania dyskretne (niekoniecznie TT) to tyklo się cieszyć, bo mniej lutowania, problem tylko z dostępnością, ale jeżeli można lepiej, a niekoniecznie drożej, to czemu nie spróbować, oczywiscie tylko teoretyzuje i nie mam gotowego rozwiązania, moja SOHAII gra super, ale jeżeli MKIII będzie dużo bardziej zaawansowana od strony zasilania, to chętnie złożę kolejną, do tego w jednej obudowie USB_NOS_DAC z ulepszonym zasilaniem i z fotela mogę się nie ruszać:-)

Tomek 1685, 26 Cze 2009, 08:27

>Ja byłbym za tym aby przy projektowaniu nowej płytki nie sugerować wielkościa płytki, ale zrobić

>"naprawdę wypasiony" projekt, z większością proponowanych rozwiązań, w tym miejscem na większe

>radiatory.

To już właściwie postanowione.

>Wydaje mi się, że płytka mogłaby być zdecydowanie dłuższa niż te 14,5 cm, nawet na całą głębokość

>obudowy. Umieszczenie trafa poza główną obudową to w końcu żaden problem, za lampami jest tyle

>miejsca, że można je przymocować do górnej pokrywy i osłonić jakimś kubkiem lub inną obudową

>wykonaną z np. profila aluminiowego. Ja widzę same plusy takiego rozwiązania.

...Ja też. W innym wątku już to opisałem do jakich max wymiarów możemy wydłużyć PCB.

Chciałbym zachować dotychczasowe położenie potencjometru, gniazda i lamp, aby można było w dotychczasowej obudowie zainstalować nową elektronikę.

>Myślałem jeszcze nad jedną kwestią, a mianowice ulokowaniem na płytce miejsca przyłączenia gniazd

>wejściowych. Taka lokalizacja zmusza do przeprowadzenia dość długich kabli przez cały wzmak na tył

>obudowy. Może dałoby się poprowadzić ścieżki od potka w rejony tyłu płytki, albo tak >przeprojektować płytkę aby potencjometr wylądował z tyłu, a ośkę przełużać wtedy do frontpanelu >wałkiem.

...Nie widzę takiej potrzeby, lepszy wydaje mi się kawałek dobrego IC.

>ManieX, 26 Cze 2009, 09:03

>Jeżeli nie ograniczymy wielkości PCB, to aż prosi się o stabilizatory na elementach dyskretnych,

>np. z projektu Bodo_z, cena wyjdzie pewnie niższa niż przy zakupie LT317/337, a efekt myślę, że

>jeszcze lepszy, przecież to ma być MKIII, a nie facelifting:)

...Efekt może nie być lepszy, a miejsca może raczej nie wystarczyć, jeśli przejdzie opcja większych radiatorów - dla których osobiście nie widzę uzasadnienia.

Wypróbowałem już 2 egz. z aktywnym chłodzeniem i jestem z efektów bardzo zadowolony.

Wentylator 12V (6cm) puszczony na niższe napięcie człkowicie i z nadmiarem chłodzi całą zawartość wraz z obudową;))

Dla zwolenników totalnego hardcore przygotowałem wersję płytki, która powinna ich już zadowolić ;)

Wymaga jeszcze drobnej kosmetyki tu i ówdzie, ale przewiduję że może tak właśnie wyglądać.

Trafo niestety (a może stety), ląduje obok lampionów :)

Link do pedeefa zamieści Roberinus.

>Link do pedeefa zamieści Roberinus

-----------

Już się robi, oto i on:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hej Rob ;)

widzialem ze sie zainteresowales ''kamykiem'' ;)

rewelacyjny wzmaczek (mam go od paru lat) w p2p bo chodzi dizo lepiej niz na pcb, ale zapomnij o napedzeniu K701 ;)

do niego musisz miec cos od 150ohm w gore ;)

pzdr

Vuy

widzialem ze sie zainteresowales ''kamykiem'' ;)

----------

Tak, wiem, że słuchawki muszą mieć przynajmniej ze 300ohm by zagrać ze wzmakiem Kamyka.

Chyba sklecę go jednak sobie do jakichś wysokoomowych nauszników.

• Pokaż nowe odpowiedzi