Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki z najl. dźwiękiem do 200 zł

vereker

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebne mi słuchawki do okazjonalnych odsłuchów, kiedy nie będę miał możliwości grania na głośnikach. Do słuchania w pomieszczeniu, nie na ulicę czy do metra. Będą użytkowane ze wzmacniaczem-buforem na mosfecie. Założyłem że powinny to być klasyczne, nagłowne (nauszne czy wokółuszne - obojętnie), z pałakiem a nie żadne douszne.

Chciałbym się zmieścić w budżecie 100 - 200 zł.

Słucham dużo muzyki klasycznej ale raczej kameralnej, sporo chóralnej, oprócz tego syntezatorowej elektronicznej ale i akustyczna gitara trafia się dość często, zatem brzmienie powinno być kulturalne, wyrównane, na ile się da - liniowe, zwłaszcza zaś zależy mi na dobrych średnich tonach (wokale). Bardzo chciałbym uniknąć przesadnego basu i wyostrzeń wysokich tonów.

Zdążyłem się zorientować że pozytywne oceny zbierają Koss Porta Pro, Koss UR40, Beyerdynamic DT 231.

Jednak w zakresie do 200 zł jest dużo innych słuchawek, np. Audio-Techniki naliczyłem aż 6 modeli, AKG ma też parę i Sennheiser i Philips, są także jakieś Sony i Panasoniki. Niestety nie ma pośród nich tak uznanych urządzeń jak Porta Pro na przykład. Czy to znaczy ze wszystko to są przebasowione zabawki dla dzieciaków grających na komputerach?

Co moglibyście polecić?

Witam,

Koss UR 40, na pewno jak na ten zakres cenowy mają wyrównane pasmo, z pewnością łagodne wysokie tony i nie są "przebasowione". Bas jest względnie równy i kulturalny. Moim zdaniem średnica delikatnie wychodzi na I plan. Trzeba wziąć tylko pod uwagę, że te słuchawki nie prezentują bardzo naturalnego brzmienia. Można powiedzieć, że prezentują raczej rozjaśnione brzmienie, ale bez ostrości na górze.

Ogólnie słuchawki są bardzo dobre... ale czy najlepsze? Czy w Twoim zakresie cenowym nie ma nic lepszego? Na pewno byłby to bezpieczny wybór w Twoim przypadku.

Pozdrawiam

Łukasz

np te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ja aktualnie cieszę się dźwiękiem Panasonic RP-HT710. Kosztowały mnie bodaj 160PLN i jak na tą cenę jestem z nich bardzo zadowolony. Na więcej po prostu mnie nie stać - zawsze są inne, ważniejsze wydatki ;-). Najczęściej słucham w nich muzyki z kompa, także i tak nie ma sensu się wysulać na dużo lepsze. Jak na moje ucho grają znacznie przyjemniej od budżetowych Sennheiser'ów. Mają dość miękkie brzmienie. Charakteryzują się dużą efektywnością i dość uniwersalną impedancją 56 ohm. Moc maksymalna to łącznie 3 waty.

Pozdr.

Ekhangel, 16 Cze 2009, 13:02

>Tak czy siak dostaniesz odpowiedzi, że za 200 zł to Ty muzyki nie posłuchasz.

Nie wierzę że jest aż tak źle. Wprawdzie to tylko ułamek ceny mojego systemu głośnmikowego ale i nie oczekuję jakichś rewelacji i wodotrysków, żadnego high-endu ale przynajmniej poprawności, braku irytacji za tę śmieszną cenę.

Witam;

Z tym mieścisz się w budżecie :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam wszystkich

Ukryta Zawartość

PX100 są wyraźnie lepsze od PX200. Te ostatnie mimo iż zamknięte, to i tak nic nie izolują, więc bez sensu. HD465 mogą być ciekawe. W zeszłym roku poniżej 200zł można było mieć Creative Aurvana Live!, a to już inna liga, tyle że teraz kosztują bliżej 300zł.

Ach, faktycznie zapomniałem wspomnieć o Sennheiserach PX100 i PX200. Z materiałow które przeczytałem wynika że o ile PX100 mają równowagę podobną do Porta Pro, z tą uwagą że grają bardziej "technicznie" (mniej muzykalnie), to PX200 grają jak PX200 ale z bombastycznym basem.

michelangelo, 16 Cze 2009, 14:28

>Te ostatnie mimo iż zamknięte, to i tak nic nie izolują, więc bez sensu.

Ale mi na izolacji nie zależy!

Wspomnialem na początku że na ulicy ani w metrze nie będę słuchał.

PX200 mają bas tylko, gdy je dobrze ułożysz, co mnie zajmuje jakieś 5 minut kombinowania. PX100 są na gąbkach i nie ma problemu - zakładasz i słuchasz. Tekst odnoszący do Koss Porta Pro to spore uproszczenie - dla mnie PX100 są lepsze, bo neutralne, zyskują zwłaszcza przy muzyce niekompresowanej stratnie lub mp3 320kb/s, nie niżej. KPP słodzą wszystko tak samo, i to jest tak "muzykalność", a PX100 mają po prostu neutralną średnicę, nie podkolorowaną.

Michelangelo, ty zdaje się jesteś słuchawkowcem (jakoś twój nick mi przemknął parę razy w tematach słuchawkowych). Mnie dziwi np. że taka firma jak AKG w omawianym zakresie oferuje modele: K 44, K 414 P, K 512, K 77, K 26 p, K 514, K 420, K 516, K 416 P, K 99, a Audio-Technica: ATH-M20, ATH-SJ5, ATH-ES3, ATH-SJ3, ATH-T22, ATH-T44, więc bardzo dużo i jakoś nic o nich nie wiadomo.

Niedawno kupiłem słuchawki Tonsil Sd-426 za ...198zł. Grają pięknie, ale obecnie, związku z upadłością Pro-Tonsilu, trudno je kupić. IMHO grają bardzo dojrzale, a wręcz wybitnie. Pozd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

KPP, PX100, SR60 to produkty od dawna znane, które przeszły próbę czasu. Ja nie śledzę nowości w słuchawkowym low-endzie, bo po jakimś czasie człowiek się przesiada na wyższą półkę i to go bardziej interesuje. Z Audio-Techniki znam ATH-ES7 i wyższe modele, i nie zachwyciły mnie. ESW9 są fajne, ale można lepiej w tej cenie, np. HD25-1. Wracając do pułapu cenowego, Tonsil SD-426 to może być dobre rozwiązanie. Fostex T-7 też jest w tych granicach, ale ich nie słuchałem, więc się nie wypowiem. Violet ma albo miał je. :)

Jezeli zalezy Ci na wyrownanym i kulturalnym przekazie przychodza mi do glowy AKG i STAXy, z czego na te drugie Cie nie stac. Niestety nie znam sie na modelach tej firmy z przedzialu cenowego do 200zl.

Właśnie obawiam się takiego myślenia "firmami". Na przykład specjalista Sennheiser produkuje słuchawki znakomite (wysokie modele) ale niektóre tanie modele są na poziomie "słuchawek multimedialnych" do komputera.

Ja np. miałe okazję posłuchać AKG K240 Studio i uważam że grają świetnym dźwiękiem ale nie ryzykowałbym ekstrapolowania tej jakości na niższe modele.

AKG K280 parabolic, K241,K240 - bardzo dobra dynamika, niskie tony. Może troszkę mało analityczne ale jak jest dobre nagranie to jest naprawde dobrze. Ja za swoje dałem 200zł(AKG K280 parabolic).

Jak ci się uda to poluj na K340 ale to kosztuje drożej- konstrukcja 2 przetwornikowa połączenie elektrostatów z normalnym przetwornikiem. Nie słyszałem ale czytałem w internecie opinnie i są bardzo pochlebne.

Ukryta Zawartość

Jeśli to chociaż w połowie to, co oferują HD565, to bierz w ciemno ;)

Może jesteś z WWA, i mógłbyś przesłuchać?

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem warto posłuchać jeszcze Sennheiser Hd485 i HD555 (np. łatwo je posłuchać w Electro World'dzie). Kosztują około 290-300zł, ale są to zdecydowanie korzystne proporcje jakość/cena. Inny dobry wybór to, jak pisałem wcześniej, Tonsil Sd-426 (a w zasadzie najlepszy) - za ok. 200zł i ewentualnie Fostex T-7 za ok. 280zł (bardzo dobre słuchawki do muzyki fortepianowej). Pozdrawiam i życzę udanego wyboru, V-t

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 3 tygodnie później...

Witam!

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo takich jest już wiele, więc napiszę tutaj.

Chciałbym kupić słuchawki do odtwarzacza mp3 i okazjonalnego słuchania muzyki z komputera. Rozważam zakup następujących:

Koss Porta Pro, Sennheiser PMX100, AKG K414P.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące tych modeli lub innych.

Pozdrawiam serdecznie.

• 1 miesiąc później...

Ja tam za autorytet nie mam co uchodzić, ale słuchaweczki Audio Technica ATH-T22 posiadam. Co mogę o nich powiedzieć?

Mają potężny bas, ale nigdy jeszcze nie wydał mi sie nienaturalnym. Środek przyjemny, nie zauważam w nim nic ponad to, że jest przyjemny dla ucha - znaczy to, że nie przesadzony i nie schowany. Góra taka jaką sam lubię - wyraźna, nie nazbyt krystaliczna. Ogółem brzmienie z cieplejszych ale bez przesady, za to selektywne i ledwie minimalnie bardziej skupione ku środkowi. Jedyna ich wada to stereofonia. Nie jest tak, że sceny nie ma, ale też nie jest tak, że jest przesadnie szeroka. Ot - taka standardowa :).

Kupiłem te słuchawki za około 100zł i pozwolę sobie oświadczyć: nie słyszałem w tej cenie lepszych i nie wierzę, że usłyszę do czasu, gdy obecne modele z górnej półki do tych 100zł stanieją :P. W swojej kategorii cenowej (do 100zł) są bezkonkurencyjne. Polecam.

Witam!

Ja ma Sennheiser HD-477 i jestem bardzo zadowolony:

-nie czuć że masz je na uszach.

-nie słuchać słuchawek tylko dzwięk jest w twojej głowie.

-dynamiczny bas

-można słuchać godzinami uszy ię nie grzeją i są lekkie.

-kabel wymienny.

Mógł bym tak wymieniać i wymieniać.

Naprawdzę do 200zł to ciężko coś lepszego znaleść.

Tylko hd-477 też tzrzeba szukać za świeczką ale jak znajdziesz musisz posłuchać.

Pozd.Krzysiek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.