Skocz do zawartości
IGNORED

COCA COLA LIGHT SZKODZI ZDROWIU

jakub102

Rekomendowane odpowiedzi

>> Less, 18 Cze 2009, 16:38

"Na nie wpływ mamy chyba żaden."

Właśnie mamy - ziarno można omłócić usuwając otręby a z nimi pleśnie. Niech wegeterianie to wpierniczają.

misiomor, 18 Cze 2009, 16:51

- ziarno można omłócić usuwając otręby a z nimi pleśnie. Niech wegeterianie to

>wpierniczają.

Jest to jeszcze jedna dziedzina, w której trudno cokolwiek jednoznacznie udowodnić. Moja intuicja i smak skłaniają mnie jednak do kupowania czarnego pieczywa pomimo zagrożeń, o których piszesz, i pomimo kilkakrotnie wyższej ceny (ok. 10 zł/kg - nie każdy czarny chleb jest dobry).

Ty natomiast możesz sobie wpierniczać tanie sterylne ofoliowane pieczywo z proszku. :)

Na marginesie: Czy pleśń pierwotna (ta z kłosa) nie jest unieszkodliwiana (przynajmniej w jakimś stopniu?) przez temperaturę w czasie pieczenia?

Ta wtórna, powstająca po wypieku w folii, na takie unieszkodliwienie nie ma szans.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less, 18 Cze 2009, 17:16

>Na marginesie: Czy pleśń pierwotna (ta z kłosa) nie jest unieszkodliwiana (przynajmniej w jakimś

>stopniu?) przez temperaturę w czasie pieczenia?

Pleśń to jedno a jady jakie wytworza - to drugie.

Sa tez potrawy, ktore z zasady jedzone za czesto prowadza do jakis niekorzystnych powiklan, np. jaja (cholesterol), watrobka (naturalny filtr) etc. Sol naturalna tez jest w duzych ilosciach szkodliwa, nawet bez dodatkow...coz na cos trzeba umrzec :)

MWP05, 18 Cze 2009, 16:22

>>abcde, 18 Cze 2009, 01:19

>

>>electro zastanawiałeś się kiedyś czemu w McD na całym świecie tak samo smakuje - przecież nie

>>dlatego, że przyrządzaja wg tych samych hprzepisów - ale właśnie dlatego że stosują chemiczne

>>substancje smakowo-zapachowe :-)

>

>Tu jest coś na ten temat:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MWPO5 dzieki za linka,

dokładnie to miałem na myśli - czemu hamburger tak samo smakuje? bo wszędzie dodają do niego taki sam "smak smażonego hamburgera" - dodaja "smak" dokładnie tak, podejrzewam, że takie smaki są wykorzystywane gdzie indziej także.

Ukryta Zawartość

Kolejny syf wszechobecny w środowisku jak równiez jedzeniu - estrogeny i związki do nich podobne.

Tak się składa że bardzo wiele związków chemicznych (ochrony roślin itd.) ma działanie podobne do estrogenów, nie wspominając o estrogenach pochodzących z pigułek antykoncepcyjnych - których nie rozkładają oczyszczalnie ścieków. Podobno większość samców ryb żyjących w Tamizie ma zdeformowane narządy rozrodcze. Tryumf feminizmu...

Działanie podobne do estrogenów wykazuje też soja - te wszystkie syfiaste wegeteriańskie gulasze i inne tofu którego prawdziwy mężczyzna do gęby brać nie powinien chyba że chce dostać raka prostaty - a wtedy to już tylko kastracja.

Jeść trzeba wszystko.Czasami da sie zauwazyc jak młode matki przyzwyczajaja swoje dzieci do stałego, określonego "menu" w którym brakuje surówek , czerwonego miesa , kasz, mleka itp. Główna "pasza" to parówki,chipsy,obiad ze słoika i inne rzeczy które nie wymagają bardziej "skomplikowanego" przyrządzenia.W późniejszym wieku taki osobnik waży i wygląda....sami wiecie jak , juz nie mówie o podatności na choroby.

Stara prawda mówi: mozna się bawić bez alkoholu, ale po co:)

A czy słyszał ktoś, że w krajach w których tradycyjnie sprzywa się kumys średnia wieku jest kilka tal dłuższa?

Inna sprawa: jak mpżna wytłumacyć fakt, że człowiek na uwarunkowane zapotrzebowanie na aminkowkasy egzogenne i kilka rodzajów białek które występują praktycznie tylko w mięsie? Niektóre rośliny posiadają część tych składników, ale jakim cudem w Skandynawii, gdzie nigdy nie uprawiano soi też takie zapotrzebowanie u ludzi występuje?

I powiedzcie mi jeszcze czy też zauważacie taki trend w mediach, że polska kuchnia jest ciężka, monotonna, niezdrowa i wogóle fe? I ciekawe, czy gdyby grecy uprawiali rzepak a w Polsce rosłyby drzewa oliwne mielibyśmy taki a nie inny układ zdrowego/niezdrowego smażenia?

misiomor, 18 Cze 2009, 19:54

>Działanie podobne do estrogenów wykazuje też soja

Nie tylko soja ale ROŚLINY w ogóle. Kiedyś czytałem wypowiedź znanej profesorki od żywności (często występuje w telewizji jako ekspert ale teraz nie pomnę nazwiska), która przestrzegała żeby szczególnie uważać z wegetarianizmem jezeli chodzi o chłopców - bo robi się z nich kobiety.

Może ten cały wegetarianizm to spisek masońsko-pedalski? ;)

• Redaktorzy

Też tak sądzę. Siedzi ukryta klika grubych, zażerajacych sie stekami pederastów, i chyłkiem, drogą manipulacji, przerabiają resztę męskiego gatunku w formę bardziej dla siebie przystępną. Ale by z tego był film!!

>> rafaljakichmalo, 19 Cze 2009, 12:13

Podobno białka mleka krowiego mają zupełnie inna strukturę niż ludzkie - stąd wszelkie alergie na białko mleka krowiego. A końskie jest znacznie bardziej zbliżone.

A w krajach gdzie spożywa się kumys styl życia jest też inny, u nas zieloni by na coś takiego nie pozwolili:

Ukryta Zawartość

Polecam pełny ekran.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

O ile pamiętam, jedynym sposobem na to, zeby mleko krowie było przyswajalne dla człowieka, jest systematyczne pojenie nim od maleńkości. Tylko do diabła po co? Ja jestem duży i wolno mi chyba jeść rzeczy dla dorosłych.

>> Redaktor, 19 Cze 2009, 14:16

Mylisz się i to bardzo - moją siostrę po urodzeniu napoili w szpitalu krowim mlekiem i rezultat był taki że mało się nie przekręciła na uczulenie na krowie mleko (jego białko) - wystarczyła kropla na skórę żeby miała wielkie czerwone bąble. Zanim się wszyscy zorientowali co jej dolega, zdążyła wykazać poważne objawy niedożywienia.

ja od maleńkości do pełnoletności jeśli mi już na to rozmiary żołądka pozwalały wciągałem 1,5-2 litrów krowiego mleka dziennie. Zaw. tłuszczu przynajmniej 4,5%. Bez skutków ubocznych. Sprawa jest więc indywidualna.

Pomijając kwestie alergii wszelkiego rodzaku, to człoweikowi i tak lepiej służy mleko niż Cola - wbrew temu co się teraz lansuje.

Ilekroć słyszę o kimś żłopiącym litrami mleko przypomina mi się komedia (tytułu nie omnę) o rodzinie góralskiej trudniącej się pędzeniem samogonu, na której czele stał Franciszek Pieczka.

Jedyną osobą, która nie pędziła ( a pędził nawet upośledzony syn!) była jego żona, która za to gotowała ciągle na piecu wielkie sagany mleka i co chwilę pytała swoich jak i gości "a może chcecie trochę mlika?"

Pieczka miał jedną odpowiedź "mliiiika i mliiiika... sroł pies!!!".

Mleko najzdrowsze te jak najmniej przetworzone. Moja babcia miała kiedyś kozę ;P Kozie mleczko prosto z wymionek to jest to ;P

To co sprzedają w sklepach z oznaczenie UHT już generalnie właściwości odżywcze me nie wiele lepsze od wody, tego nawet nie biorę do ust :] Mleko opisywane jako Świeże jest bardziej wartościowe, przynajmniej tak powinno być w teorii.

Co ciekawe, kiedyś w dzieciństwie miałem skazę białkową od mleka ;P A teraz też podobnie jak Seba piję litr mleczka dziennie ;) Ale nie dla samego mleka, po prostu zalewam nim mieszaninę płatków i serka białego.

Aha, serek biały też jedzcie tylko z tzw. bloku, te paczkowane w osobnych, foliowanych kostkach są plastikowe... eee znaczy się przetworzone sztuczne ;P

I love the sound of crashing guitars

mleko kozie i krowie to nie to samo to raz

dwa mleko sprzedawane w sklepach najpierw jest odtłuszczane (bo można z tego zrobić masełko) a potem znów dotłuszczane do odpowiedniego poziomu np. 1.5% czy 3.2% tańszym tłuszczem

No niestety, kozie mleczko jest już znaczenie droższe :] Jeśli ktoś ma sprawdzonych znajomych ze wsi polecam brać od nich mleczko. Kozie, krowie, bez znaczeni i tak zdrowsze od tego hipermarketowego, oczywiście najlepsze kozie ;)

Co do różnic miedzy kozim a krowim, kózka po prostu staranniej wybiera sobie to co je, głównie smaczne i zdrowe roślinki, zioła itp., natomiast głupia krowa młóci wszystko ;P Pamiętam jak moja babka musiała jeździć po lasach i ścinać różne takie smaczne roślinki, bo nasza kózka oczywiście zwykłej trawy na łące żreć nie chciała ;P

Micke 13, 20 Cze 2009, 12:19

>Aha, serek biały też jedzcie tylko z tzw. bloku, te paczkowane w osobnych, foliowanych kostkach są

>plastikowe... eee znaczy się przetworzone sztuczne ;P

W jaki sposób?

Micke 13, 20 Cze 2009, 12:41

>No niestety, kozie mleczko jest już znaczenie droższe :] Jeśli ktoś ma sprawdzonych znajomych ze

>wsi polecam brać od nich mleczko. Kozie, krowie, bez znaczeni i tak zdrowsze od tego

>hipermarketowego, oczywiście najlepsze kozie ;)

>

>Co do różnic miedzy kozim a krowim, kózka po prostu staranniej wybiera sobie to co je, głównie

>smaczne i zdrowe roślinki, zioła itp., natomiast głupia krowa młóci wszystko ;P Pamiętam jak moja

>babka musiała jeździć po lasach i ścinać różne takie smaczne roślinki, bo nasza kózka oczywiście

>zwykłej trawy na łące żreć nie chciała ;P

No chyba troszkę odwrotnie to wygląda. Krówy może nie są bardzo wybredne, ale byle czego nie zjedzą - koza zrówna wszystko z ziemią jeśli jej nie przypilnujemy. W tym konkretnym przypadku, to więcej udzaiłu w tym zjawisku miała szanowna babcia niż koza:)

->vereker

Prawdę powiedziawszy nie mam pojęcia, to świeża informacja, praktycznie z dzisiaj, znajoma jakiś artykuł czytała. Myślałem że może ktoś z szanownych forumowiczów wie coś więcej na ten temat. Sam trochę wtopiłem, bo do tej pory kupowałem serek właśnie z tych tańszych (wiadomo, biały jest drogi). Okazuje się że hi-end i budżetowa tandeta występuje również w segmencie żywieniowym ;P

->rafaljakichmalo

Z tą kozą to pewnie zależy od konkretnego egzemplarza, nasza Basia była bardzo wybredna, aż w końcu musieliśmy ją oddać na wieś bo za dużo było koło niej roboty.

Gość

(Konto usunięte)

Micke 13, 20 Cze 2009, 12:41

...Co do różnic miedzy kozim a krowim, kózka po prostu staranniej wybiera sobie to co je, głównie

>smaczne i zdrowe roślinki, zioła itp.,...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Koza_domowa

...Pewnie wynika to z tego, że kozy są doskonałymi towarzyszami podróży - nie przeszkadzają im ciężkie warunki środowiskowe, potrafią wyżywić się byle czym...

Tak postanowiłem sprawdzić bo z tego co pamiętam, a było to baaardzo dawno temu, u babci koza potrafiła zjeść dosłownie wszystko, szmaty, sznurek, a mydło to jak drops dla niej było.

Pewnie nasza koza była rasowa ;P Identyczna sytuacja jak z kotką perską jaką teraz mamy, też zraza taniej karmy nie chce jeść, najlepiej smakuje jej mięsko, najlepiej surowizna ;)

Może po prostu jak przyzwyczaisz zwierzaka do jedzenia śmieci to też śmieci będzie jeść :] To jakieś te biedne kozy musiały być i też mleko niesmaczne jak ze szmatą i mydłem ;P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.