Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge DacMagic-opinia na gorąco

pikop58

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kilka słów o Cambridge Audio Azur DacMagic.Kupiłem , podłączyłem go i puściłem mu na całą noc sygnał cyfrowy. Zresztą chodzi u mnie od trzech dni non stop. Piszą, że musi pograć tydzień, żeby doszedł do siebie. A teraz trochę uwag. Najważniejsze moje spostrzeżenie to, że to nie prawda co piszą, że podłączy się do tego DAC dyskmena z cyfrowym wyjściem i ma się dźwięk z górnej półki. Najważniejsza cecha tego ustrojstwa jest taka - pięknie gra na wysokim Denonie DCD 3300 abgreidowanym . A na reszcie moich słabszych cedekow, np. Marantzu 63 SE, czy Pioneer PDR-555RW jest dużo gorzej. Na pewno jest mniejsza różnica między tymi wszystkimi cedekami, jeśli je porównywać bez zewnętrznego DAC. Wniosek taki, że napęd ma bardzo duże znaczenie dla DAC i można powiedzieć, że dźwięk DACa jakoś trąci cecha napędu, z którym gra. Ale DCD Denon 3300, to górna półka i mało co ten cedek pobiło, mimo upływu 20 lat. Cały w obudowie z miedzianych płyt. Dwa transformatory oraz napęd, własna konstrukcja Denona. Baza napędu jest na odlewie ceramicznym. Czyli zupełnie nieczułym na żadne pola elektromagnetyczne. Laser pracujący w polu magnetycznym (mam nowy laser i drugi jako bazę części zamiennych) Dac z tym Denonem gra bardzo zrównoważonym dźwiękiem i bardzo rasowym. Ma duży poziom głośności. Ale to się nie wyraża w podbitej dynamice, bo jest on bardzo spokojny. Ja spokój akurat lubię. Jest w przekazie Daca bardzo dużo powietrza. Jazz gra jak z zadymionej piwnicy. Cały pokój wypełnia taki czadowy dźwięk, przestrzeń i duże wypełnienie instrumentami. Gitary są tłuste i bardzo wyraziste. Jeśli chodzi o mikrodetale, to jest ich naprawdę dużo. Ale nie są dominujące i nie męczą. Cały dźwięk jest w pastelowej aurze i świetnie zmiksowany. Np., jak grają skrzypce, to słychać czasem ich ostrość i wiemy, że skrzypce maja struny z metalu. Tyle, że to też jakoś nie przeszkadza i właśnie dopełnia. Tak samo trąbki. W powietrzu ciągle coś słychać, właśnie w tle. Piękna stereofonia. Dźwięk taki klubowy, właściwie nie wiadomo co by tu poprawić. A jednocześnie jest jakaś kultura w tym wszystkim. Więc ten przetwornik jest jednocześnie spokojny i, jak trzeba, ostry. Ale zawsze jest miło. I cecha najważniejsza - pięknie, wspaniale gra na dobrze zrealizowanych płytach. Ale jak płyty są źle nagrane, to gra tylko poprawnie. Nie ujmuje przekazem, niestety, i nic go w nim nie poprawi. Nie słuchałem przez niego MP3 ani DVD. Tak naprawdę, to mnie nie do końca to interesuje. Ale ponieważ mam trochę dyskografii na MP3 więc w końcu wypróbuję. Tym bardziej, że muszę dokupić tylko jeden kabelek koaxialny, a moje ulubione interconecty molibdenowe obsłużą dwa źródła. Były pytania na forum: jaka jest różnica miedzy cedekiem a DAC Cembrige Magic? Jeśli chodzi o Denona i jego grę w normalnym trybie, na pierwsze wrażenie nie ma wielkiej różnicy. Ale Denon to bardzo wysoki model. Ten DAC naprawdę czaruje. Choć z drugiej strony, ja bardzo lubię tego typu dźwięk, więc mogę być nieobiektywny. Ale nie mam na razie możliwości go wypróbować. DAC - Denon wicek wacek. Ale myślę, że największa będzie różnica w mikrodynamice, powietrzu i przestrzeni. Chce się słuchać muzyki prezentowanej przez C.A. Wg producenta jeszcze przez kilka dni będzie się ciągle mu poprawiał dźwięk. Aha. Filtry. Liniowy, jest najlepszy. Czyli bez filtra. Jest mnóstwo szczegółów i leciuteńko ostrawo, ale przez to bardzo klarownie. Jak płyta jest gorzej nagrana i sama w sobie jest ostra, to te filtry jakby ocieplają dźwięk i trochę stępiają górę. Ale ja mam we wzmacniaczu 4 barwy tonu i bez problemu bym mógł to zrobić tymi pokrętłami. Ale jak kiedyś miałem głośniej - ciszej i nic więcej, to te filtry by się przydały. Szczególnie ten, który ociepla dźwięk. Kończąc i podsumowując - to DAC, żeby naprawdę dobrze zagrać, powinien mieć bardzo dobry napęd. O reszcie nie będę pisał, bo nie miałem możliwości podmieniać innych elementów. Konkluzja - gra ciepło z wysokimi, w pięknej aurze, nie natarczywie i głośno, w dobrym tego słowa znaczeniu Ale nie jest to sztucznie podbita dynamika, ulubiony zabieg dla niewyrobionego klienta. Dynamika taka sztuczna maskuje niedostatki i słabe strony sprzętu. W dźwięku tego DAC czuć naprawdę klasę. Nie jest żaden faworyzowany element pasma. Wydaje mi się, że bardziej się nada do mniejszych składów, czy muzyki symfonicznej, niż rocka. I można powiedzieć, że pudełeczko z Anglii będzie grało proporcjonalnie do reszty systemu. Cudów nie ma. O używaniu go z komputerem nie będę się wypowiadał, bo nie mam na ten temat nic do powiedzenia i nie chce mieć. I jeszcze dwa słowa o zasilaniu. Czytałem o pomyśle, żeby go zasilić z akumulatora. Ale wg mnie to on ma zasilacz, który 230 V zmniejsza do 12 V, ale prądu zmiennego. Na zasilaczu jest napisane AC 230 V – AC 12 V. Zresztą zalecają w instrukcji, żeby bezwzględnie używać tego zasilacza. Więc żadne sieciówki chyba nie wchodzą w grę. Kabelek do Daca wchodzi taki, jak ze słuchawek za 3 zł na ruskim rynku. Stosunek ceny do jakości. Ja go kupiłem za Angielską cenę 230 Ł, i za funta kiedyś płaciłem 4 zł. Czy za cenę Polską warto? To zależy, czego kto oczekuje. W Anglii ogłasza się firma, której się dostarcza DAC C.A. i za kwotę 220 funtów abgreidują DAC na poziom kosmiczny (podobno). Ja na razie się wstrzymam ;-) pikop 58. ps. może moja recenzja - opinia jest odrobinę nietypowa , ale starałem się zamieścić w niej informacje, których sam poszukiwałem i nie znalazłem. Bo było tylko, jaki to on magiczny i świetny. I kupiłem trochę w ciemno, z myślą, że jak mi nie podejdzie to go sprzedam.

Dzięki za interesującą opinię. Choć muszę, niestety, także i napisać, że ciężko się ją czyta ze względu na ten "potok słów". Więcej akapitów i jakieś rozdzielenia tekstu były by bardzo wskazane :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Wedlug tytulu jest to opinia na goraca. Znaczy, ze wszystko, moze byc z duzej, czy malej litery, z przecinkami czy tez bez. Liczy sie to co ktos chce przekazac w danym momencie, bez zbytniego analizwania. Jest to bardzo wartosciowe jesli chodzi o wyrazanie opini.

No ale coz, trzba goscia z buta bo akapitow nie ma...

Dzieki pikop58 za opis Twoich wrazen z odsluchow DacMagic. Z racji dobrej jakosci dzwieku (z wyjatkiem wejscia USB) i niskiej ceny DAC ten moze stac sie popularny na polskim rynku.

Opinia bardzo ciekawa i wartościowa.Ja z przyjemnością przeczytałem i zamierzam posłuchać tego DACa.

A forum Audiostereo, to nie kółko literackie, koledzy, więc żale chyba nie na miejscu.

Dzięki pikop58, że podzieliłeś się z nami swoją opinią na temat tego urządzenia.Tak rzadko ktoś to tutaj robi, panowie raczej wolą lać wodę i obrzucać się niewybrednymi epitetami.Stosując oczywiście akapity :-)))

Ciekawe, czy jeszcze lepszy napęd, może Teac VRDS, poprawiłby jeszcze niektóre aspekty brzmienia.

Napisz, jak DAC będzie brzmiał, gdy już się wygrzeje, za kilka dni.Ja chętnie przeczytam i myślę, że wiele osób na tym forum także.

Nie chciałem nikogo obrażać swym marudzeniem o braku akapitów, a szczególnie autora. Ot, tak trochę sobie postękałem :)))

Dzięki za interesujący opis i pozdrawiam, V-t

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zastanawiam się nad kupnem tego daca. Ciekawe jak zmieni dźwięk w moim systemie wzmak nad c352,cd c542, hyperiony III. Dźwięk po osłuchaniu się przestał mnie cieszyć i zauważyłem sporo braków więc wpadłem na pomysł kupienia daca który może to brzmienie znacznie poprawić

Witam i dziękuję za ciepłe słowa. W końcu recenzję urządzenie, które

było opisywane przez profesjonalistów. Ja tylko piszę to co słyszę i moje

odczucia mogą być odmienne od nich.

Teraz opis moich dalszych doświadczeń z DAC magic C.A.

Pytał się kol.turek, jakie wrażenia po całkowitym wygrzaniu przetwornika.

Wrażenia są następujące. Poprzednio jak pisałem, to była spora różnica

między dźwiękiem Marantza 63 SE a Denon 3300, które były podłączone pod DAC.

Napiszę teraz co słyszę, bo trudno mi w to uwierzyć. Obecnie Denon 3300 gasi

jak świeczkę Marantza 63 SE. Do tego stopnia, że trudno tu robić jakiś

porównania. Dźwięk z tych cedeków różni sie jak lato od zimy. Marantz 63 SE

przy Denonie, to totalna porażka we wszystkich aspektach. Cedeki mają

wszystko wspólne - kabel cyfrowy, interkonecty oraz wszystkie elementy toru.

Ktoś do mnie pisał, że poszedł do sklepu audio z komputerem odpalił na nim

płytkę i podłączył do C.A. Określił dźwięk jako poprawny i niezły,ale bez szaleństw

Próba z MP3 z komputera była negatywna - grało to kiepsko. Wniosek jaki z tego

wyciągnął był taki, że ten DAC poprawi przeciętny cedek ze średniej półki.

Teraz wiem dlaczego C.A. ma w nazwie magic. Zasada jest prosta i podejrzenia

moje się potwierdziły. Nie biorąc pod uwagę reszty toru , to DAC będzie grał wprost

proporcjonalnie do klasy źródła. Podłączenie go do przeciętnego cedeka lub do komputera

spowoduje jakąś poprawę prezentacji dźwięku, ale cudów nie ma i nie ma co na nie liczyć. To

tyle jeśli chodzi o moje uwagi eksploatacyjne z magicznym przetwornikiem

C.A. Pozdrawiam. pikop58

ps. jeśli chodzi o brak akapitów to zazwyczaj puszczam tekst przez słownik,

i wylatuje mi właśnie taki równy. I nie mam siły żeby go potem akapitować .

Dla mnie DacMagic gra raczej słodkim, niemęczonym, aczkolwiek jak dla mnie nieco zamulonym dźwiękiem. Scena wyraźnie podana na twarz, do przodu - nie lubię tego. Bardziej przekonał mnie najnowszy Beresford.

Ludzie zastanówcie się o czym wy piszecie.

Przecież ten DAC przeznaczony jest do tanich, starych cedeków,

taniego DVD,komputera.

Ciekawe jak zagra z transportem Krella czy Marka Levisona-

chyba lepiej niż z Mietkiem 63SE,a może się mylę.

Denon 3300 chyba grał słabo jeśli potrzebował Magica.

A jak zagra Denon 3300 z DAC Wadii- chyba jeszcze lepiej

niż z 63SE.

Zrelacjonowałem tylko to co słyszałem . I napisałem ze moje zdanie jest subiektywnym. Kupiłem bo chciałem spróbować czy można inaczej . Kupno nie wiązało się z żadnym ryzykiem bo dałem 229 funtów. Odsprzedaż za tą cenę nie byłaby żadnym problemem. Poza Denonem mam kilka innych cedeków , wpietych , bo lubię . I dzięki temu mogłem porobić próby . Denon ma swoje lata , i myślałem , ze jak by padł , to z przeciętnego , nawet udanego cedeka wyciągnę dużo, dużo więcej .Myliłem sie. Jest przepaść między wysokim napędem , a przeciętnym.

Przynajmniej jak dla mnie . pikop58

>>pikop58

Nikt nie chce,żebyś się tłumaczył.

Chciałeś sprawdzić i sprawdziłeś.

Nic mnie do tego.

Myślę,że recenzja choć subiektywna była rzetelna.

Tylko porównując CD jako napędy wynik można było przewidzieć.

pikop58, pożycz sobie Beresforda TC-7520 z Allegro. Jest jeszcze poprawiany przez sprzedawcę. P.L. już napisał, więc ja nic nie muszę nic dodawać oprócz tego, że słyszałem ten przetwornik z dwoma różnymi transportami - jeden PC, drugi modzony CDek. Przy dobrym transporcie ten sprzęt zawstydza droższe zabawki niż DACMagic. Na Head-Fi gość po zakupie pożegnał Monarchy Audio DAC24 - jedyne $1000 i wyjście lampowe. :>

Myślę że trochę nieporozumienia się tu jednak wkradło. Zawsze fajnie się czyta takie recenzje na gorąco, gołym okiem widać że gościo nie wciska kitu sprzedając coś na Allegro, tylko faktycznie opisuje co słyszał.

Problem jednak w tym że ten DAC był juz recenzowany w prasie również naszej i po przeczytaniu można było domyślić się co do jego zastosowania. Bynajmniej nie chodzi tu o żadne stare CD-ki które i tak już nikogo (prawie jak widać) nie interesują, tylko o podłączenie audiofilskiego PC-ta (wyciszonego itp. bo nie każdego stać na prawdziwy drogi serwer muzyczny Linna. Natomiast autor tego wątku wprost pisze że podłączenie komputera go nie interesuje. Również mało wiarygodnie brzmi ten fragment o gościu który podłączył coś komputerowego w markecie ??????????- bądźmy poważni !

Może parę słów doda ktoś kto testował tego DAC-a zgodnie z jego zastosowaniem podłączając go do dobrego wyciszonego PC-ta i słuchając bezstratnych plików flac przynajmniej 24 bitowych.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o tego człowieka co poszedł do sklepu audio , a nie marketu. Poszedł ze swoim laptopem . Podłączył go pod system sklepowy przez DAC płytkę audio. A potem odpalił Mp3 ze swojego H.D. I napisał mi ze zrezygnował z zakupu. Tylko zlampizował swojego CD Denona , z serii 600.

Napisał mi że efekt jaki uzyskał zdmuchnął DAC jak świeczkę . Tyle że pewnie potem już nie

porównywał tego Denona z lampą z DAC . Porównać można tylko mając podpięte dwa urządzenia

pod ten sam system. Jak pisałem mój Denon jest po abgreidzie . I ma jakiś super zegar

włożony . Teraz słucham koncertu DVD Klaus Schulze z Lizą Gerrard . Źródło Manta Prince 010.

Różnica pomiędzy Mantą solo a Matą z C.A. jest kolosalna . Najbardziej zmieniła się głośność ,

oraz przestrzeń . Przestrzeń jest fantastyczna .Jest wrażenie że sie siedzi w kościele .

Bas , trochę rozlany , ale bardzo soczysty . Mnóstwo sie dzieje w tle . Nisko mruczący bas ,

i głos Lisy jakby odbijający sie o sklepienie kościoła . Ale nie jest to dźwięk kryształowy.

Lekko zabrudzony.Ale na koncertach tak jest . To nie kwartet barokowy . Biorąc pod uwagę cenę

pudełka , to chyba trudno o lepszy stosunek ceny do tego co dostajemy . Co najważniejsze ,

możemy sobie to wszystko podpiąć na raz . Zmieniamy tylko w DAC przycisk ze źródłem .

Cholerna wygoda . pikop58

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.