Skocz do zawartości
IGNORED

Seas - Mój mały Hi-End...

Servantess

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa koncepcja i bardzo ładne wykonanie. Nie wiem tylko czy ta aluminiowa płyta przy zwrotce to dobry pomysł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S.

Ten wątek to tylko pokazówka, czy będzie zwrotka?

Ukryta Zawartość

Osobiście schematu zawrotki ujawniać nie bede bo to jak wiadomo robota misiomora i tą kwestie pozostawiam jemu.

Jestem dopiero po paru dnich odsłuchów ale rysuja sie już pewne zauważalne cechy kolumn takie jak bezpośredniość przekazu,rozmach grania i bardzo dobra dynamika( już przy niewielkich poziomach głośności).Przy słuchaniu na poziomie bardziej niż normalnym (głośnym)kolumny wydaja sie nie mieć granicy mozliwości-zaskakuja poziomem nie zniekształconego dzwieku.

To jeszcze zbyt wczesnie by pisać o poszczególnych zakresach jednak z dnia na dzien ta sprawa sie lekko klaruje.

Czemu nie?....zmontowana "na szybko".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki wątek jak ten cały czas przypomna mi pytanie na które mimo przeszukania forum odpowiedzi nie znalazłem. Jest to pytanie troszkę teoretyczne dlatego tez mam nadzieję że wypowie się w tym temacie kolega misiomor.

Na samym wstępie założyciel tego wątku stwierdził że małe kolumny w dużym pomieszczeniu zaczęły mieć problem z basem. Istnieje obiegowa opinia że " małymi kolumnami nie nagłośni się prawidłowo dużego pomieszczenia" (chodzi o basy) Tak naprawdę to dlaczego ? Przecież dla natężenia dżwięku istotne jest "wychylenie objętościowe" a nie wielkość membrany. Rozumiem że bas z małych kolumn może być gorszy jakościowo ale nie powinno być go mniej. (przy założeniu tej samej częstotliwości dolnej kolumn). Czy może ktos ten problem wyjaśnić ?

a gdyby tak policzyc długość fali to raz ;p

dwa... wez sobie SD duzego wooferka policz powierzchnie przemnóż przez xmax ;p a potem zrob to samo z malym wooferkiem co przepompuje wiecej powietrza ?

do tego wszytkiego dochdzi pare innych kwestii zakres tlokowej pracy membrany naped ... i masz odpowiedz :D

tak wiem zawsze mozna powiedziec "doloze nastepnego malego" ...ale stosunek uzytecznej powierzchni roboczej do powierzchni z zawieszeniami zawsze jest na korzysc jednego wiekszego niz dwoch malych ...

bawołek,

1.Nie wiem co chesz powiedzieć pisząc o liczeniu długości fali.

2.Oczywiście że maksymalne "wychylenie objętościowe" dużego głośnika jest większe niz małego

ale ja piszę o standartowym słuchaniu przy umiarkowanych poziomach głośności.

3. Czy mógłbyś uszczegółowić tezę o powierzchni membran w stosunku do podatności zawieszenia

na poziom basu ?

• Redaktorzy

Piękne kolumny, imponujący projekt. Ja tam zawsze jestem za Seasem, zwłaszcza od kiedy Vifa zaczęła się rozpływać w chińskiej konfekcji, a Scan poszedł w jakieś bezsensowne jubilerstwo cenowe.

>> cykad, 6 Lip 2009, 23:54

Małe pomieszczenie bardziej podbija basy niż duże, podbicie to zaczyna się też wyżej. Dlatego w dużym pomieszczeniu mamy subiektywnie więcej środka i góry, jak również ogólnie mniejsze SPL. To nakazuje nam podkręcić gałę (Fletcher - Munson plus ogólna głośność) i mały wooferek przestaje się wyrabiać.

Wychylenie objętościowe - zwykle duży woofer ma wyższe prawdziwe wychylenie liniowe - bo ma więcej miejsca na spider, który może być bardziej liniowy przy danym wychyleniu. Do tego jeszcze mamy większe Sd i jest knock-out w porównaniu z małym 18cm.

Z drugiej strony fakt że zrobić dobre 3-way nie jest łatwo (i tanio), jest jednym z powodów dla których jednak 2-way na 18cm midwooferach jest tak rozpowszechnione - zwłaszcza że w małych pomieszczeniach się sprawdza.

Witam! Jestem nowy na tym forum, sledze temat od początku. Może niech właściciel powie jakiej muzyki słucha i ile basu ma z tego zestawiku? Czy takie zestawienie odpowiadać może 3way na 2x22cm wooferkach, wkoncu mamy tu 3membrany odpowiedzialne za bas w tym jedną z nich jest MB. pozdrawiam

>> dawid-ss, 7 Lip 2009, 10:25

Ta MB daje sporo mniej basu niż BR dolnego woofera. Cały zestaw da trochę mniej basu niż 2*22cm, bo ma mniejszy górny woofer (liczą się aktywne drivery, MB to taki BR tylko umożliwiający niskie strojenie małej budy). Jeżeli jednak dwa 22cm woofery w 3-way są gorszej jakości niż Seasy (częsty przypadek) - wtedy ten zestaw wciągnie takie 3-way jedną dziurką.

dawid-ss

7 Lip 2009, 10:25

Muzyki słucham praktycznie każdej (byle miała dobra sekcje rytmiczna),ze szczególnym naciskiem na rock i brit pop.Ale nie gardze również ostrymi "zagrywkami" takimi jak Metallica, Accept, Slayer itp.Czasami w odtwarzaczy wyląduje jakaś płyta Niedźwieckiego (smooth jazz caffe) ale w tym gatunku muzyki stawiam bardziej na akustyczne granie niż na przykre i smetne skuczenie pań. Lubie nagranie w których bas prowadzi cały utwór nadajac mu drive-u i tempa,oczywiscie bez zadnej przesady bo przecież kazdy podzakres powinien byc tak samo wazny.

Rozumiem, ja mam w planach inną konstrukcje, raczej pojde w 3way, mam w tym roku zabrac sie za budowanie skrzyneczek, a jak finanse pozwolą to i dojdzie do dalszych prac w tym kierunku. Chcialbym zrobić konstrukcje taką jak zrobił WILK na Visatonach 2xAL200+AL130M+KE25SC, tyle ze zamiast AL na dole widzi mi sie TIW200XS. Narazie mam problem z zwrotką, bo trzeba kombinować, nie potrafie obsłuzyć BOXSIM, nie kumam tego programu, a z tego co wiem pomiary na żywo nie odbiegają dużo od tego co program reprezentuje, wieć chodzi nawet o prowizoryczną zwrotnice, nie liczy sie dla mnie mega płaska charka a dobre brzmienie, zrezygnował bym nawet z filtrów wyższego rzedu ktore to niwelują szczegułowość i akcent głośników. pzdr

misiomor,

Dzięki za odpowiedź.

Czy mogę ją rozumieć tak że dopóki używa się na tyle małej mocy że mały woooferek się wyrabia ("wyrabia się" - jak to rozumieć - czyli wychylenie nie przekracza Xmax ?) to dla tych poziomów mocy mała i duża kolumna jest równoważna w zakresie oddawania basu w dużym pomieszczeniu ?

Czyli czy jest sens dobierać duże kolumny do dużego pomieszczenia jeśli nie słucha się

szczególnie głośno ?

Kiedyś przeczytałem takie porównanie (chyba w AUDIO) odnosnie małych i dużych wooferów.

Mały woofer w duzym pokoju to tak jakby słomką mieszać wode we wiadrze i chcieć wywołać dużą fale (wątpliwa sprawa)natomista duży woofer to tak jakby włożyć ręke w to samo wiadro pełne wody i porządnie zabełtać (napewno narobi zamieszania)....to tak bardziej łopatologicznie ale chyba coś w tym jest.

dawid-ss, 7 Lip 2009, 13:18

Ja chętnie pobawię się w Boximie :)

Musisz mi tylko podać jakie wstępnie dasz strojenie dla wooferów, jakie będą wymiary obudowy, ile litrów dla poszczególnych głośników. No i jak charakterystyka ma mniej więcej wyglądać. Bo bawiąc się filtrami można dojść do +/- 1dB, no ale przecież to nie jest najważniejsze i jednoznaczne z dobrym dźwiękiem w domu. Dom to nie studio.

>> cykad, 8 Lip 2009, 01:22

Dla pomiaru w warunkach bezechowych duża kolumna będzie miała lepsze zejście (f3, f6) przez co lepiej pasuje do dużego pomieszczenia - mało podbijającego basy.

Żeby mała kolumna osiągnęła porządne (takie jak duża) zejście w dużym pomieszczeniu - trzeba by jej podbić basy, a w takich warunkach bardzo szybko (w sensie poziomu SPL) zacznie mieć duże zniekształcenia - np. 10% trzeciej harmonicznej.

Każdy pokój jakoś podbija, czym wiekszy tym niższe czestotliwości. Zawsze tak myślałem i chyba tak było. Szkoda zeby dawać duża membranke sobie do pokoju jeżeli jest on mały, chyba ze nie sluchamy w nim a w pokoju obok albo u sąsiada;)

..i juz z absorberami.

Ukryta Zawartość

post-13499-100000160 1247637882_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Mineły dwa miesiace od tago jak kolumny zostały "odpalone".Postanowiłem krótko scharakteryzować brzmienie zestawu-moze komuś to sie przyda.

Od pierwszych dni kolumny charakteryzowały sie nieskrepowana dynamika i "wykopem",cechy te pozostały do dzisiaj,praktycznie kazde częstotliwosci mają swój odpowiedni drive i tempo.

Najbardziej na przełomie tych miesiecy zmieniał sie bas-który z raczej kluchowatego,beznamietnego i mało konkretnego przeobraził sie w konturowy, bardzo dobrze wypełniony, wibrujacy i odwazny podzakres.Kolumny "schodza" wystarczajaco nasko-kiedy trzeba basowe pomruki robią naprawde imponujace wraznie-jest czysto i dokładnie -tak jak chciał realizator nagrania.

CA18RNX który obsługuje w tym zestawie średnice(i nie tylko) wywiązuje sie z tego obowiązku praktycznie wzorowo-lekko ją uwypukla, podaje ja bardzo bezpośrednio , konkretnie , dosadnie - nie ma tu mowy o jakims zmuleniu czy wycofaniu-wokal to popis neutralności i bardzo dobrago odwzorownia.Głos Anny M. Jopek w utworze "Poranne łzy" jest tak realistyczny ze wydaje sie jakby wokalistka śpiewała obok słuchacza.Niesamowite wrażenie.Przerobienie płyty Rogera Watersa -"Amused to death" daje obraz świetnej stereofoni i trójwymiarowosci muzycznego materiału.Wysokie sa równie odważne jak średnica-daja duzo "powietrza" (to raczej typowa cecha 27TDFC)wszystkie wybrzmienia sa ładnie zaznaczone i lekko zaakcentowane-ale raczej nie w sposób przesadny-tak w sam raz.Nie ma mowy o jakiejs natarczywości czy kłuciu po uszach.

Ogólnie rzecz ujmując-bardzo udane połączenie średniej klasy przetworników-dzwiek neutralny , odwazny,świeży,z rytmem-do kazdego materiału muzycznego.

Po szybkim przeliczeniu....wychodzi ok 4000zl (+/- 150zł).Cene winduja dosyć drogie membrany bierne Scana , równiez panele z alu (zwrotki) da sie pewnie zastapić czymś tanszym.Ogólnie jest parę elementów na których mozna przyoszczedzić ale dolozenie paru PLN do standardu znacząco wpływało na jakość-a to mnie interesowało najbardziej-bezkompromisowe podejscie do temetu( przetworniki+zwrotka) z wykonczeniem na poziomie.

Pozdr

Servantess

Z jaką elektroniką grają Twoje kolumny, projekt imponujący i przemyślany życzę dużo zadowolenia z dźwięku.Chętnie bym posłuchał projektu Misimora, z daleka jesteś?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

I jeszcze jestem ciekaw różnic w dźwięku jak przechodzisz z klasy A na AB w Marantzu.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Od niedawna napędzam zestaw Marantzem PM8000.Kompakty odtwarzał Teac PD-500 (już sprzedany).Sądzac po odsłuchach wzmacniacz dysponuje odpowiednim zapasem mocy dla tych kolumn-które bądz co bądz "lubia wciągnąc" troche watów.Przejscie z klasy AB na klase A(podobno 2x25W) daje bardziej precyzyjny dzwiek,kreślony jakby "cienszym ołówkiem" , spada lekko dynamika ale nie mozna powiedziec o jakimś znacznym osłabieniu-poprostu jest delikatniej i bardziej subtelniej-taki przekaz moze sie podobac przy spokojnym akustycznym graniu.

Tak czy siak-dzwiek Marantza mi pasuje, to uniwersalnie grajacy wzmak o miłym dla ucha przekazie i wystarczajacym zapasie mocy.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.